Wie weet was het één van je goede voornemens om te beginnen met een fotoproject of fotoserie. Maar nu je een paar weken verder bent, is het enthousiasme waarmee je aan het project begon misschien wel ver te zoeken. In dit artikel tips om een fotoproject ook vol te houden én af te maken!

1. Beperk jezelf niet teveel

Gaat jouw fotoproject over ijsberen en pinguïns? Tenzij je naast een dierentuin woont (of op de Zuidpool) is het natuurlijk een flinke uitdaging om hier geregeld mee bezig te zijn. Hoe meer je jezelf beperkt, hoe lastiger het fotoproject om uit te voeren én om vol te houden. Als je merkt dat je jezelf een te beperkte opdracht hebt gegeven, kijk dan of je de insteek van je serie of project iets kunt aanpassen. Door het thema of onderwerp iets breder te maken, zie je misschien direct weer interessante invalshoeken die je motivatie opkrikken. Zoek het mooie bijvoorbeeld op in het alledaagse.

2. Dagelijkse herinnering

Voor 365-dagen (of in een schrikkeljaar: 366-dagen) projecten zijn vele verschillende apps om je dagelijkse foto’s te verzamelen. Kies er hierbij eentje uit die je dagelijks een herinnering geeft. Of stel een ‘gewone’ herinnering in op je telefoon, tablet of computer!

Fotoserie Marrakech

3. Don’t break the chain

Wie zich heeft voorgenomen om elke dag of elke week een foto te maken, moet vooral geen enkele keer over slaan. Denk dus niet: Oh, ik haal het morgen of volgende week wel in”. Het geheim van het volhouden van zo’n fotoproject zit ‘m in… het volhouden. Huh?

Laat ik het even uitleggen: Als je jezelf voorneemt om elke dag een foto te maken, dan ben je eigenlijk bezig met een gedragsverandering. Het maken van een foto moet net zo vanzelfsprekend worden als het poetsen van je tanden of het eten van een ontbijt in de ochtend. Maar voordat het zover is, zul je er moeite voor moeten doen om jezelf dit gedrag aan te leren.

Ik zal je de uitgebreide theorieën van gedragsverandering besparen (ik studeerde ooit af als Psychomotorisch Therapeut, en weet er dus wel het nodige vanaf) maar hopelijk helpt deze ‘Don’t break the chain‘ tip je. Het idee hierachter is als je iedere dag een foto maakt voor je 365-dagen project, er een schakel aan een ketting (chain) wordt geplaatst. Hoe meer dagen je dit achter elkaar doet (zonder dagen over te slaan), hoe langer de chain wordt. En hoe langer de ketting, hoe hoger je motivatie om door te gaan. Want sla je één dag over, dan verbreekt de ketting en moet je opnieuw beginnen.

Uiteraard zijn er genoeg variaties op te bedenken, bijvoorbeeld door elke dag een kruis door de dag te zeggen van het jaaroverzicht in je agenda. Dan wil je ook niet dat er een dag ‘leeg’ blijft. Voor een 52-weken project gebruik je vanzelfsprekend de weken als schakels van de ketting. Of voor een niet-tijdgebonden project kies je er bijvoorbeeld voor om elke week een half uurtje in te plannen voor je project.

4. Plan er tijd voor in, liefst aan het begin van de dag

Een van de redenen waarom een fotoproject vaak stukloopt is tijdgebrek. Niet gek ook, want wie heeft het nou niet druk? Het doet daarom ook wonderen om elke week bijvoorbeeld een half uurtje te blokken in je agenda. Of kijk of je een van de andere strategieën kunt gebruiken om meer tijd vrij te maken voor je fotografie.

Wie een 365-dagen project doet, plant hiervoor het liefst een momentje aan het begin van de dag. Dit vergroot de kans dat je er ook echt tijd voor hebt. Je had je voorgenomen om ’s middags de foto te gaan maken. Maar je moest nog boodschappen doen, want de koelkast was leeg. Daarna kwam je er achter dat de auto plots naar de garage was of dat je collega ziek thuis zat, en je moest invallen. En ’s avonds waren de kinderen onvermoeibaar en deed je er uren over om ze in bed te krijgen. Voor je het weet is de dag alweer voorbij. Zonder de foto die je ’s middags van plan was te maken.

Fotoserie Marrakech

5. Wees niet te kritisch

Een kritische blik op je foto’s is niet erg. Meestal til je jouw foto’s hiermee naar een hoger niveau. Maar word je té kritisch, dan is het fotoproject gedoemd te mislukken. Geef een serie of project de tijd om zich te ontwikkelen. Het is niet erg als het niet meer lukt. Zou je er meteen mee kappen, dan geef je jezelf ook niet de tijd om de juiste vorm te ontdekken, de juiste invalshoek te vinden of er gewoon ‘even in te komen’. Wees dus niet te streng voor je zelf! Dit geldt ook als je elke dag of elke week een foto wilt maken. Don’t break the chain is veel belangrijker in dit geval, dus accepteer dat er misschien soms een iets ‘mindere’ foto tussen zit.

6. Deel je foto’s online (Instagram, blog, etcetera).

Laat anderen de voortgang van je fotoserie of project zien. Schrijf erover, vertel wat je plannen zijn. Door dit op te schrijven en te delen, doe je het eerder. Je wilt je lezers niet teleurstellen, of ze vertellen dat je het bijltje er bij neer hebt gegooid. Positieve reacties motiveren natuurlijk om met het project verder te gaan, en opbouwende kritiek helpt je verder als je bijvoorbeeld niet meer zo goed weet hoe je er verder mee moet gaan. Of misschien heeft iemand wel een geweldige suggestie voor jouw fotoproject! Je hebt overigens geen eigen website nodig voor het delen van je foto’s. Instagram, Facebook, 500px en andere social media doen het ook prima.

7. Beloon jezelf

Oke, dit is nog een tip met een psychologische theorie erachter. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat belonen de meeste effectieve manier is om gedragsverandering te realiseren. Die gedragsverandering kan zijn dat je elke dag een foto maakt, maar ook er voor zorgen dat je elke week tijd reserveert voor je project of je camera altijd binnen handbereik houden. Dit is misschien nieuw voor je, maar beloon jezelf voor je inspanning van het project of de voortgang. Dat kan dus ook bij een bepaalde mijlpaal zijn. Misschien staat er nog iets op je verlanglijstje?

Fotoproject Marrakech

8. Doe het samen met iemand

Ik heb meerdere pogingen gedaan om te starten met hardlopen. Je kent het wel: je neemt je zoiets voor als het lekker weer is en de eerste paar keer gaan ook best lekker. Maar dan wordt het wat frisser, het regent een keer, je hebt een blaar op je hiel, noem maar op. En voor je het weet is je goede voornemen weer net zo snel verdwenen als dat-ie was verschenen. De beste poging tot nu toe was toen ik met m’n buurvrouw had afgesproken om samen te rennen. Elke week spraken we een nieuwe dag af en we hielden het een aantal maanden vol! (Tot onze vakanties er tussen kwamen, oeps).

Wat ik hiermee probeer te zeggen: door samen met iemand anders iets te ondernemen, lukt het vaak ook langer om het vol te houden. Het maakt dan niet uit of het hardlopen is of werken aan een fotoproject. Je voelt een bepaalde verantwoordelijkheid naar elkaar en dit versterkt de motivatie. Overigens hoef je niet samen aan dezelfde fotoserie te werken of hetzelfde onderwerp te hebben. De één kan prima aan de gang met straatfotografie (ik deed ooit een project van bellende mensen op straat, toen dat nog niet bij het dagelijkse straatbeeld hoorde) en terwijl je samen dezelfde wandeling door de stad maakt, kan de ander zich prima richten op de architectuur, mooie deuren of fietsen.

9. Kill your darlings

Stel je voor. Je hebt een fan-tas-tische foto gemaakt. Maar toch doet deze foto het niet goed in je fotoserie. De foto is té goed. Wanneer je de foto probeert te combineren met andere beelden, merk je bijvoorbeeld dat er niets naast past. En om nog meer van die geweldige platen te schieten, dat lukt je maar niet. Om je fotoproject te kunnen voltooien zit er dan soms maar een ding op: kill your darling. Door die ene foto uit de serie te halen, merk je dat de andere beelden samen wel goed bij elkaar passen. Je maakt de serie zo krachtiger, ook al doet het waarschijnlijk pijn om die ene foto toch weg te halen.

10. Neem je camera overal mee naar toe

Deze tip is simpel, maar soms cruciaal. Door je camera overal mee naar toe te nemen, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Misschien heb je ineens een verloren half uurtje (vertraging met de trein of je bent veel te vroeg voor je afspraak) die je dan kunt besteden aan je fotoproject. Het zou zonde zijn als je ineens het perfecte plaatje ziet voor je 50mm-fotoproject, maar je hebt alleen je iPhone bij je!

Fotoproject Marrakech

11. Wees flexibel

Kom je er tijdens het fotograferen voor de serie achter dat het beter is om een andere invalshoek te pakken? Of het onderwerp van een andere kant te belichten – letterlijk of figuurlijk? Houd niet hardnekkig vast aan je eerste idee, maar wees flexibel en pas je werkwijze gerust aan. Andersom kan ook: als het niet lukt met het project zoals je het in gedachten hebt, dan is het jouw flexibiliteit die er voor zorgt dat je het project toch laat slagen.

12. Stop als het beter is om te stoppen

Dit advies klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig in een artikel met tips om een fotoproject juist vol te houden. Maar soms is het toch beter om te stoppen met een project. Waarom? Wanneer je het een ‘moeten’ maakt, je absoluut geen motivatie meer hebt. Het is nooit de bedoeling dat een fotoproject ervoor zorgt dat je het plezier in de fotografie verliest, of dat het onafgemaakte project aan je blijft knagen. Trek er dus de stekker uit als het nodig is. Misschien krijg je daardoor wel weer de inspiratie voor een nieuw project, waar je met meer passie mee aan de slag gaat!

De foto’s in dit artikel zijn alle vier gemaakt in Marrakech. Samen vormen ze een mini-serie’tje. Zie jij waarom de foto’s bij elkaar passen?