Een Facebook omslagfoto is de grote uitgerekte foto die je bovenaan een Facebook account ziet staan. Het wordt ook wel de Timeline Cover genoemd. Personen zien deze wanneer ze op jouw profiel of pagina komen of als ze op jouw naam staan met de muis. In de omslagfoto kun je jouw favoriete foto zetten, maar ook een collage van foto’s.  In dit blogje geef ik je inspiratie hoe je deze omslagfoto creatief kunt gebruiken, maar ook als marketingstrategie!

Gebruik de Facebook omslagfoto op je persoonlijke account

1. Met jouw lievelingsfoto’s

Maak een collage van jouw lievelingsfoto’s. Kies foto’s uit waar jij blij van wordt, dan worden anderen dat hopelijk ook.

favorieten

2. Seizoensfoto’s

Wissel elk seizoen van timeline cover. Elk seizoen heeft immers zijn charmes. Bloemen en bloesem in het voorjaar, paddestoelen in de herfst. Stel de achtergrond of rand om de foto in op de kleuren van het seizoen, zoals bijvoorbeeld oranje in de herfst en blauw of grijs in de winter.

herfst

3. Heerlijke vakantiefoto’s

Ben je op vakantie geweest en wil je daar nog vaak aan terugdenken? En vind je het lastig om te kiezen welke foto je als facebook omslagfoto dot? Maak dan een collage van jouw heerlijke vakantiebestemming of gemaakte reis. Een collage met veel foto’s kan een heel verhaal vertellen:

jordanie

4. Van je kinderen

Heb je kinderen? Gebruik dan een collage om de mooiste foto’s bij elkaar te zetten. Of combineer oude en nieuwe foto’s, om te zien hoeveel ze alweer zijn gegroeid.

kinderen

5. Foto met quote

Quotes en foto’s passen vaak heel goed bij elkaar. Combineer ze en inspireer anderen!

parijs2

Maak een Facebook omslagfoto als cadeautje voor je klanten of vrienden

Naast het persoonlijk gebruik, kun je de Facebook omslagfoto’s ook voor bijvoorbeeld vrienden of klanten maken. Als attentie, extraatje, verrassing, felicitatie, of gewoon als promotie.

6. Favorieten in de collage met logo / webadres

Werk je als kinder- of portretfotograaf? Zet de mooiste foto’s bij elkaar en zorg dat jouw logo of webadres subtiel zichtbaar is. Trotse klanten zullen deze zeker online gebruiken, en daarmee dus tegelijkertijd reclame maken voor jou.

fotosessie

valentijn

Bruidsfotografen kunnen daarbij natuurlijk hun bruidsparen een collage sturen met een aantal favoriete foto’s. Het bruidspaar zal nog lang aan deze dag terug willen denken, dus reken er maar op dat ze deze op hun Facebook pagina zullen zetten.

7. Kaartje

In plaats van alleen een collage met de favoriete foto’s, kun je ook een extra boodschap toevoegen. Maak bijvoorbeeld een ‘bedankkaartje’ welke het bruidspaar op hun Facebook kunnen plaatsen, of maak een simpel ‘geboorte’kaartje als je newborn fotograaf bent waarbij je de naam en de geboortedatum van het kindje zet.

Je gebruikt de timeline cover dan als het ware als een soort kaartje. Door in de tekst een leuke boodschap te zetten, zul je de klant zeker verrassen. Reken er maar op dat ze dat niet zullen vergeten, en je daardoor eerder zullen aanbevelen bij anderen!

Baal je nu misschien dat je een hoop mooie promotiemomenten hebt gemist? Ook een jaar na de fotosessie kun je de omslagfoto nog heel goed als marketingmethode inzetten. Stuur als trouwfotograaf bijvoorbeeld precies 1 jaar na de bruiloft een collage waarop ook de trouwdatum staat, als een klein cadeautje om hun eerste jubileum te vieren! Of stuur een ‘Hoera, 1 jaar!’ kaartje met de foto’s van de jarige toen hij of zij nog een klein baby’tje was.

bruidspaar 2

Gebruik een Facebook omslagfoto op je zakelijke pagina

Als je als fotograaf een zakelijke Facebookpagina hebt, dan kun je ook daar een omslagfoto gebruiken. Voorheen had Facebook voor het gebruik van de omslagfoto op een zakelijke pagina een hoop regels. Het enige wat nu door Facebook wordt aangegeven, is dat de afbeelding uit niet meer dan 20% tekst mag bestaan. Dat zal vast geen probleem zijn!

8. Mini portfolio

Door meerdere foto’s te combineren, maak je als het ware een miniportfolio. Facebook-gebruikers die op jouw pagina komen, weten hierdoor direct wat voor soort fotograaf je bent. Een eerste indruk is altijd erg belangrijk, en met de juiste foto’s in je miniportfolio maak je meteen een goede indruk!

portfolio

9. Fotosessie van de maand

Vind je het leuk om regelmatig van omslag te wisselen? Kies dan een fotosessie van de maand, waarbij je elke keer een specifieke fotosessie in het zonnetje ziet. Je klant zal dit ongetwijfeld een grote eer vinden en daarmee jouw pagina vast gaan promoten!

Fotosessie van de maand: omslagfoto voor Facebook

10. Wenskaart bij feestdagen

Maak een speciale omslagfoto die je plaatst tijdens bijvoorbeeld kerst of nieuwjaar. Een mooie manier om al je volgers fijne feestdagen toe te wensen!

Kerstkaart als facebook omslagfoto

Hoe maak je een collage voor de facebook omslagfoto?

Er zijn veel verschillende methodes om een collage van je foto’s te maken, zoals met Photoshop. De collages die je hierboven ziet heb ik gemaakt met een zelfgemaakte templates in Lightroom.