Vind jij bloesem ook één van de mooiste dingen aan de lente? In dit artikel geef ik je praktische tips voor het fotograferen van bloesem, zodat jij er prachtige lenteplaatjes van maakt. Van de juiste achtergrond kiezen tot spelen met licht en scherptediepte: met deze bloesemfotografietips haal je het beste uit je bloesemfoto’s.

Bloesemboom

1. Leg de aandacht op de bloesem

Als je net zo van de lente houdt als ik, dan valt een bloesemboom je direct op. Maar voor de foto is het wel belangrijk dat je de bloesem zoveel mogelijk de aandacht geeft in het beeld. Lantaarnpalen, reclameborden of felgekleurde daken wil je daarom hoogstwaarschijnlijk niet op de foto. Je laat deze storende elementen uit de omgeving buiten beeld door in te zoomen of je standpunt te veranderen.

Bloesem fotograferen: overzichtsfoto met veel storende elementen

Deze foto laat veel zien, maar is ook druk en rommelig. Het beeld bevat storende elementen, waardoor de aandacht niet volledig naar de bloesem gaat. 

Bloesemfoto is nog te druk

De storende elementen zoals het oranje dak en de lantaarnpaal staan niet meer in beeld. Maar de wirwar aan donkere takken maakt het nog steeds een rommelige en drukke foto. 

Scherptediepte bij bloesemfoto

Kijk, dat is al beter. De foto is rustig doordat er ingezoomd is op de bloesem. 

Roze of lichtroze bloesem valt in de foto automatisch iets meer op dan witte bloesem.

Roze of lichtroze bloesem valt in de foto automatisch iets meer op dan witte bloesem.

2. Scherptediepte bij het fotograferen van bloesem

Een bloesemfoto is vaak het mooist als je fotografeert met weinig scherptediepte. Het onderwerp is scherp en de achtergrond wazig, waardoor er meer aandacht voor de bloesem is.

Je krijgt weinig scherptediepte door te fotograferen met een groot diafragma, maar ook door in te zoomen. Heb je een lichtsterke 50mm lens (waarmee je bijvoorbeeld een diafragma van f/1.8 of f/2.8 kunt instellen)? Neem die dan zeker mee als je bloesem gaat fotograferen.

Je leest meer over scherptediepte in heet boek Iedereen FotoSMART.

f/16 op 50mm. De foto is wat onrustig door de takken en de vormen op de achtergrond.

f/16 op 50mm. De foto is wat onrustig door de takken en de vormen op de achtergrond.

f/2.0 op 50mm. Door de kleinere scherptediepte is de foto veel rustiger geworden.

f/2.0 op 50mm. Door de kleinere scherptediepte is de foto veel rustiger geworden.

3. Let op de achtergrond

Zelfs als de achtergrond wazig is, is het belangrijk dat de achtergrond niet te druk is of storende elementen bevat. Kijk dus verder dan je neus lang is – of eigenlijk: kijk verder dan de bloesemtak. Hieronder zie je drie keer hetzelfde takje, telkens vanuit een net iets andere hoek gefotografeerd. Een paar stappen opzij of net een iets hoger of lager standpunt kan al een groot verschil maken. Neem daarom echt even de tijd om te ontdekken vanuit waar je de bloesem het beste kan fotograferen zodat de foto zo min mogelijk afleiding heeft of te rommelig wordt.

Een blauwe lucht doet het bij zowel roze als witte bloesem vaak erg goed als achtergrond omdat je dan een mooi contrast hebt.

Achtergrond bij bloesem fotograferen

Achtergrond: bewolkte lucht en dakpannen. De lijn tussen de lucht en de oranje dakpannen leidt af.

Achtergrond bloesemfoto

Achtergrond: takken van de boom. De donkere strepen maken de foto onrustig.

Een blauwe lucht werkt goed bij bloesem

Achtergrond: blauwe lucht. Door de egale achtergrond gaat de aandacht naar de bloesem. De blauwe lucht geeft een mooi contrast met de witte bloesem.

Bloesem achtergrond Sequoia

De bloesem met op de achtergrond de stam van de grote Sequoia bomen in Sequoia National Park is de Verenigde Staten.

Ook de bokeh van de wazige achtergrond kan voor een onrustige foto zorgen, zoals je hieronder ziet. Maak de scherptediepte dan nog kleiner, zodat de achtergrond waziger wordt.

Bokeh bloesem

De aanwezige bokeh maakt de foto nog erg onrustig.

Rustige achtergrond bloesem

Door van nog dichter bij te fotograferen wordt de scherptediepte kleiner en de bokeh waziger.

Een mooie, zachte achtergrond omdat er veel ruimte zat tussen de bloesem en het gebouw erachter.

Een mooie, zachte achtergrond omdat er veel ruimte zat tussen de bloesem en het gebouw erachter.

4. Experimenteer met licht

Licht verandert zoveel in een foto. Dat zie je bij de foto’s hieronder ook. Ik maakte de foto’s op een wisselvallige dag; het ene moment scheen de zon, het andere moment was de zon achter de wolken. Zo’n dag is stiekem een cadeautje; het geef je juist de mogelijkheid om veel te experimenteren met verschillende soorten licht.

Deze foto’s maakte ik een paar seconden na elkaar. Eerst met de zon achter de wolken, en toen met de zon die scheen.

Bloesem fotograferen bij bewolkt weer

Diffuus licht omdat het bewolkt was. Er zijn geen harde schaduwen.

Bloesem fotograferen in het zonnetje

Het zonlicht schijnt op de bloesem en geeft op sommige plaatsen schaduwen en maakt andere delen juist lichter. Dit geeft de foto meer diepte en sprankeling. Ook zijn de kleuren feller op de achtergrond.

Als het een zonnige dag is, experimenteer dan ook met de lichtrichting. Tegenlicht werkt ook vaak heel sfeervol bij bloesemfoto’s. Of fotografeer vlak na zonsopkomst of vlak vóór zonsondergangen tijdens het gouden uur. Op de foto krijgt de bloesem dan vaak ook een warme gloed.

Het tegenlicht aan het einde van de dag zorgde hier voor een dromerige sfeer.

Het tegenlicht aan het einde van de dag zorgde hier voor een dromerige sfeer.

De witte bloesem kleurt geel door het warme ochtendlicht

De witte bloesem kleurt geel door het warme ochtendlicht

5. Interessante lijnen en vormen

Voor een foto met een geslaagde compositie wil je op zoek naar interessante vormen of lijnen binnen de takken van de boom. Lijnen in je foto zorgen ervoor dat het oog van de kijker als vanzelf wordt geleid. Denk aan een tak die van links naar rechts loopt, of een hoefijzervorm die de aandacht vasthoudt. Door bewust te kijken naar die vormen, geef je je foto meer rust én richting.

Compositie bij bloesemfoto's

De takjes van de bloesem zijn een hoefijzervorm.

Foto: Arno Smit

Een mooi standpunt om langs de boom omhoog te fotograferen.
[Foto: Arno Smit]

Bloesem fotograferen in de lente

6. Macrofoto’s van bloesem

Wil je de bloesemblaadjes groot in beeld brengen? Je fotografeert de details door flink in te zoomen. Maar… pas op dat je niet te dichtbij komt want dan kan de lens niet meer scherpstellen.

Als je de bloesem nog groter in beeld wilt maar je kunt niet meer inzoomen of dichterbij komen, dan is een macro-objectief (of camera/smartphone met macrostand) aan te raden. Hierdoor kun je veel dichterbij fotograferen dan met een niet-macrolens. En zo kun je zelfs de kleine stuifmeelsprietjes of de karteling van de bladeren goed zichtbaar maken. Of misschien wel de bloesem fotograferen samen met een bij of ander insect.

Overigens wil je liever geen macrofoto’s maken als het hard waait – dat is zeer uitdagend voor het scherpstellen. Wacht dan vooral dat de wind weer is gaan liggen!

Macrofoto van bloesem tijdens het gouden uurtje

Macrofoto van bloesem tijdens het gouden uurtje

Waar de bloemetjes zijn, zijn de bijtjes :)

Waar de bloemetjes zijn, zijn de bijtjes :)

Macro bloesem

Macro bloesem

7. Bloesem als achtergrond bij portretfotografie

Juist omdat de bloesem er maar zo kort is, is het leuk om dit te combineren met portretfotografie. Dit vraagt soms wel om enige creativiteit: want de bloesem zit waarschijnlijk hoger dan dat jij lang bent. Je kunt dit oplossen door te fotograferen vanuit een laag standpunt. Bij de foto hieronder zat het meisje op de schouders van haar vader. Ik heb ook heel vaak fotografen gezien die voor een fotosessie met bloesembomen een keukentrapje meenemen, zodat een kind of volwassene daarop kan staan.

Het meisje zat op de schouders van haar vader. De bloesem vormde een mooie roze achtergrond.

Het meisje zat op de schouders van haar vader. De bloesem vormde een mooie roze achtergrond.

Samen in de bloesemboom

Samen in de bloesemboom: de lage, bijna horizontale tak was hier perfect voor. 

8. Wacht niet te lang, het is maar kort lente!

Van mij mogen de bomen het hele jaar vol bloesem staan (spring all year long), maar helaas liggen de prachtige gekleurde blaadjes binnen no time als confettiblaadjes op de grond. Ik adviseer je dan ook nadrukkelijk om, zodra je een mooie bloesemboom ziet, deze gelijk te gaan fotograferen. Denk niet “dat doe ik komend weekend wel“, want wie weet is het dan al voorbij en moet je weer een jaar wachten.

Gelukkig is het goede nieuws dat niet alle bomen tegelijkertijd in bloei staan. Misschien staat de Japanse kers al helemaal te shinen, maar nog niet de magnoliaboom of fruitbomen. Het loont dus om in de lente goed om je heen te kijken, welke bomen op dat moment het mooist zijn. Als je niet weet waar te beginnen, stap dan gewoon op de fiets en maak een rondje door de wijk of fiets naar het park. Natuurlijk kun je ook naar een special ‘bloesempark’, maar weet wel dat het daar (vooral in het weekend) vaak druk is. Bovendien heb je echt geen tien bloesembomen op een rij nodig om mooie plaatjes te schieten. Eentje is al genoeg!

Dus… waar ga jij de bloesem fotograferen?

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook de tips voor het fotograferen van bloemen!

Tips om bloesem te fotograferen

Bloesem fotograferen: 8 tips