Het GLOW Festival Eindhoven en het Amsterdam Light Festival zijn twee toffe, jaarlijks terugkerend evenementen. Zowel het lichtfestival GLOW als het Light Festival in Amsterdam bestaan al meer dan tien jaar. Tijdens deze lichtfestivals zijn vele lichtkunstwerken te bewonderen én te fotograferen. In dit artikel geef ik je tips hoe je deze goed en scherp in beeld brengt, maar ook hoe je creatieve foto’s maakt bij GLOW Eindhoven of het Amsterdam Light Festival!

De tips in dit artikel zijn als het ware als volgt onder te verdelen:

  • Specifieke tips voor het fotograferen van lichtkunstwerken. (Lees ook het artikel met algemene tips om ’s avonds en ’s nachts in de stad te fotograferen. Daar staan nog een aantal handige tips die ik hier niet bespreek)
  • Tips voor het maken van creatieve en originele foto’s tijdens een lichtfestival. Want hoe onderscheid jij je tussen de duizenden andere fotografen die hetzelfde evenement bezoeken?
  • Tips voor het bezoeken van een lichtfestival. Ik heb een aantal tips die niet zozeer over het fotograferen zelf gaan, maar waarvan ik wel denk dat ze belangrijk zijn!

Het GLOW Festival heb ik regelmatig bezocht; ik heb een aantal jaren in Eindhoven gewoond. Voor het schrijven van dit artikel ben ik daarom mijn archief ingedoken en heb ik GLOW-foto’s van de voorgaande edities verzameld. Het Amsterdam Light Festival heb ik (nog) niet bezocht, maar de fotografietips in dit artikel zijn uiteraard ook toepasbaar op de lichtkunstwerken in onze hoofdstad. Bovendien heb ik op foto’s van anderen gezien dat sommige lichtkunstwerken worden ‘hergebruikt’ en verhuizen na GLOW naar Amsterdam, waar ze misschien in een iets andere opstelling terugkomen. :)

Agenda Lichtfestivals winter 2023-2024

Hieronder staat de agenda voor de lichtfestivals in de winter van 2022-2023. Er zijn er meer dan die twee in Eindhoven en Amsterdam. Onderstaande agenda is in november 2023 bijgewerkt.

Goed, klaar voor de tips? Hier komen ze!

1. Vergeet je statief niet

Het is natuurlijk geen toeval dat lichtfestivals in de winter georganiseerd worden; het is vroeg donker en de lichtjes versieren het stadsbeeld. Hoewel het om licht draait, fotografeer je meestal wel met relatief weinig (omgevings)licht. Vergeet daarom absoluut je statief niet als je naar GLOW Eindhoven of het Amsterdam Light Festival gaat. Door de camera op een statief te zetten kun je de ISO-waarde laag houden en heb je minder ruis in de foto. De sluitertijd is misschien wel een seconde of langer, maar omdat de camera op statief staat is de foto toch niet bewogen.

De populariteit van GLOW zorgde ook voor groei in het aantal bezoekers met een statief. Schrik niet als je tijdens het lichtfestival misschien wel meer dan twintig statieven op een rijtje ziet staan!

Luminarie De Cagna: een van mijn favoriete GLOW attracties. Deze kathedraal van lichtjes was een straat lang.

[Luminarie De Cagna, 2010] Dit is mijn favoriete GLOW attractie (en die van vele anderen!) Deze kathedraal van lichtjes was een straat lang.

Of je nu op vakantie gaat naar Terschelling,Tanzania,Tokio,Spanje.Schiermonnikoog,Slovenië,IJsland,Indonesië,

met deze masterclass leer je hoe je er prachtige foto's maakt.

Masterclass: Reisfoto’s met een WAUW-factor

Tips & inspiratie om adembenemende vakantiefoto’s te maken. Foto’s waar je jaloers op zou zijn, als je ze niet zelf had gemaakt. ;)

2. Fotografeer lichtprojecties niet met een te lange sluitertijd

Een deel van de lichtkunstwerken bestaat uit projecties. Kleuren, vormen of afbeeldingen worden door een soort mega-beamer (of meerderen) op een gebouw of in een interieur geprojecteerd. Ik vind het gaaf om te zien dat het gebouw er dan zo anders uit ziet! Bijna ieder jaar is er bijvoorbeeld wel een project op de St. Catharina kerk. In 2017 was het een stilstaande projectie. Dat was een beetje verwarrend, want de bezoekers verwachtte een beweging/show en dat zorgde voor een opstopping op het plein. In 2018 was het weer een gave show, die echt de moeite waard was om even op te wachten.

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Bewegende projectie op de St. Catharinakerk.

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Bewegende projectie op de St. Catharinakerk.

Projectie op de lichttoren in Eindhoven tijdens GLOW

[Ingo Bracke, 2008] Projectie op de lichttoren in Eindhoven tijdens GLOW

Kleurrijke projecties in de St. Catharinakerk

[Michel Suk, 2010] Kleurrijke projecties in de St. Catharinakerk

Soms ontstaat door de projectie een toffe optische illusie, waarbij het gebouw bijvoorbeeld lijkt te bewegen of je de binnenkant ziet. (Zoals in dit YouTube filmpje waar bij 3:01 het Eindhovense stadhuis lijkt te dansen)

Wanneer de projecties bewegen of binnen een bepaalde tijd veranderen, fotografeer je ze liever niet met een te lange sluitertijd. Door de verandering van het licht is bij een te lange sluitertijd niet meer zichtbaar wat er precies geprojecteerd was! Hetzelfde als kleuren in elkaar overlopen: als de sluitertijd te lang is, dan is er geen overheersende kleur meer (of wordt het wit).

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] De sluitertijd van 3s is hier te lang; je ziet niet langer dat het twee dansers zijn die op de kerk bewegen.

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Met een kortere sluitertijd (in dit geval 1/3s) zijn de dansers weer herkenbaar.

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Sluitertijd van 1/2 seconden. Er is nog steeds beweging en dynamiek in de foto, maar je ziet wel wat er afgebeeld/geprojecteerd wordt.

[Blob the Bulb, Dirk van Poppel & Jan Fabel, 2017] De projects op de Blob bewogen vrij snel, waardoor een lange sluitertijd op statief weinig zin had. (Nog los van het feit dat ik dan niet boven de mensenmassa uitkwam) De foto maakte ik daarom ook uit de hand.

Kamer van Koophandel in Eindhoven.

[Michel Suk en Bart van Dongen, 2011] Kamer van Koophandel in Eindhoven.

Hetzelfde geldt bij installaties waarbij er met sterke lampen geschenen wordt. Vooral als het mistig is, of als er rook bij de installatie hoort, zie je dan de lichtbundels mooi schijnen. Wanneer de lampen bewegen en je de lichtbundels stil in beeld wilt hebben, moet je opnieuw de sluitertijd niet te lang maken.

[Once Upon a Light, 2017] Bij deze lichtshow in het Philips Stadion was er van te voren een extra mistlaag/rooklaag gecreëerd.

[Step into the light 2.0, Michel Suk, 2017] Tientallen felle lampen schenen boven het stadhuisplein. Het was die avond mistig en dat was een gelukje, want hierdoor waren de lichtbundels extra goed te zien.

[GAME:ON, Twofityk, 2018] Voor de show in het Philipsstadion moet je wel een apart kaartje kopen. Doe dit van te voren, want aan de deur ben je waarschijnlijk te laat!

[GAME:ON, Twofityk, 2018] Voor de show in het Philipsstadion moest je wel een apart kaartje kopen. Doe dit van te voren, want aan de deur ben je waarschijnlijk te laat!

3. Fotografeer LED-verlichting niet met een te korte sluitertijd

Waar je bij projecties moet oppassen voor een te lange sluitertijd, moet je bij kunstwerken waarin LED-kampjes verwerkt zijn (en dat is toch wel het merendeel) juist oppassen met een te korte sluitertijd. LED-licht heeft een bepaalde frequentie waarin het licht knippert. Wij zien dit niet, maar een korte sluitertijd maakt dit effect wel zichtbaar. Bij een te korte sluitertijd is een deel van de lichtjes dan uit. (Een kerstboom fotograferen doe je om dezelfde reden niet met een te korte sluitertijd)

Luminarie De Cagna: een van mijn favoriete GLOW attracties. Deze kathedraal van lichtjes was een straat lang. Deze foto maakte ik met een sluitertijd van 1/500s en je ziet goed dat een deel van de LED-verlichting hierdoor op de foto 'uit' staat.

[Luminarie De Cagna, 2010] Deze foto maakte ik met een sluitertijd van 1/500s en je ziet goed dat een deel van de LED-verlichting hierdoor op de foto ‘uit’ staat.

4.Vermijd de automatische stand en experimenteer met de instellingen

De automatische stand van je camera zal zich geen raad weten met de bijzondere lichtkunstwerken. Vermijd die groene stand dan ook en experimenteer er op los!

[Windows, Daniel Margraf, 2017] Je ziet: de automatische stand van de camera bakt er niets van! (Beide foto’s uit de hand gefotografeerd) De foto met het zelfgekozen instelling van sluitertijd, diafragma en ISO is beter.

Camera-instellingen lichtfestivalCamera-instellingen lichtfestival