Iedere winter zijn er diverse fotogenieke lichtfestivals in het land. De bekendste daarvan zijn het GLOW Festival Eindhoven en het Amsterdam Light Festival: allebei bestaat ze al meer dan tien jaar. Tijdens een lichtfestivals zijn vele lichtkunstwerken en installaties te bewonderen én te fotograferen. In dit artikel geef ik je tips hoe je deze goed en scherp in beeld brengt, maar ook hoe je creatieve foto’s maakt van de lichtkunstwerken.
De tips in dit artikel zijn als het ware als volgt onder te verdelen:
- Specifieke tips voor het fotograferen van lichtkunstwerken. (Lees ook het artikel met algemene tips om ’s avonds en ’s nachts in de stad te fotograferen. Daar staan nog een aantal handige tips die ik hier niet bespreek)
- Tips voor het maken van creatieve en originele foto’s tijdens een lichtfestival. Want hoe onderscheid jij je tussen de duizenden andere fotografen die hetzelfde evenement bezoeken?
- Tips voor het bezoeken van een lichtfestival. Ik heb een aantal tips die niet zozeer over het fotograferen zelf gaan, maar waarvan ik wel denk dat ze belangrijk zijn!
Het lichtfestival GLOW heb ik regelmatig bezocht; ik heb een aantal jaren in Eindhoven gewoond. Voor dit artikel ben ik daarom mijn archief ingedoken en heb ik GLOW-foto’s van de voorgaande edities verzameld. Maar natuurljk zijn de tips ook toepasbaar bij de andere lichtfestivals in Nederland en in het buitenland.
Agenda Lichtfestivals winter 2024-2025
Hieronder staat de agenda voor de lichtfestivals in de winter van 2024-2025. Een deel van deze lichtfestivals is gratis te bezoeken, voor andere heb je een kaartje nodig. Klik op de naam van het lichtfestival om de website te bezoeken. (Onderstaande agenda is in oktober 2024 bijgewerkt.)
- Lichtfestival Kasteeltuinen Arcen 18 oktober tot en met 3 november 2024
- Alkmaar Light Festival 31 oktober tot en met 2 november 2024
- Allominous Lichtfestival Almere 25 oktober tot en met 3 november 2024
- Uitgelicht bij Nederlands Openluchtmuseum Arnhem: 18 oktober tot en met 3 november 2024
- De Grote Schijn in Rotterdam: 24 oktober tot en met 10 november 2024
- Light Nights in Ouwehands Dierenpark: diverse data tussen 27 oktober 2024 en 1 maart 2025
- Luna Festival Leeuwarden 26 januari tot en met 11 februari 2024
- GLOW Eindhoven 9 tot en met 16 november 2024
- GLOW in de regio: Best, Oirschot, Helmond 9 tot en me 16 november 2024
- Amsterdam Light Festival 28 november 2024 tot en met 19 januari 2025
- Lumineuze Nachten bij Kasteel de Haar 20 december 2024 tot en met 5 januari 2025
Buitenlandse lichtfestivals
- Festival of Lights Belijn 4 tot en met 13 oktober 2024
- Signal Festival Praag 16 tot en met 19 oktober 2024
- Grote Schijn Antwerpen: 24 oktober tot en met 17 november 2024
- Wintergloed Brugge: 22 november 2024 tot en met 5 januari 2025
- Fête des Lumières Lyon 5 tot en met 8 december 2024
- Bright Festival Brussel: 13 tot en met 16 februari 2025
- Lichtfestival Gent pas in 2027 weer
Goed, klaar voor de tips? Hier komen ze!
1. Vergeet je statief niet
Het is natuurlijk geen toeval dat lichtfestivals in de winter georganiseerd worden; het is vroeg donker en de lichtjes versieren het stadsbeeld. Hoewel het om licht draait, fotografeer je meestal wel met relatief weinig (omgevings)licht. Vergeet daarom absoluut je statief niet als je naar een lichtfestival zoals GLOW Eindhoven of het Amsterdam Light Festival gaat. Door de camera op een statief te zetten kun je de ISO-waarde laag houden en heb je minder ruis in de foto. De sluitertijd is misschien wel een seconde of langer, maar omdat de camera op statief staat is de foto toch niet bewogen.
Veel lichtfestivals worden druk bezocht door fotografieliefhebbers. Schrik niet als je tijdens het lichtfestival misschien wel meer dan twintig statieven op een rijtje ziet staan!

[Luminarie De Cagna, 2010] Dit is mijn favoriete GLOW attractie (en die van vele anderen!) Deze kathedraal van lichtjes was een straat lang.
2. Fotografeer lichtprojecties niet met een te lange sluitertijd
Een deel van de lichtkunstwerken bestaat uit projecties. Kleuren, vormen of afbeeldingen worden door een soort mega-beamer (of meerderen) op een gebouw of in een interieur geprojecteerd. De ene keer is het een stilstaand beeld, maar vaak is er ook beweging.
Wanneer de projecties bewegen of binnen een bepaalde tijd veranderen, fotografeer je ze liever niet met een te lange sluitertijd. Door de verandering van het licht is bij een te lange sluitertijd niet meer zichtbaar wat er precies geprojecteerd was! Hetzelfde als kleuren in elkaar overlopen: als de sluitertijd te lang is, dan is er geen overheersende kleur meer (of wordt het wit).
Bij GLOW is er bijna ieder jaar wel een project op de St. Catharina kerk. In 2017 was het een stilstaande projectie. Dat was een beetje verwarrend, want de bezoekers verwachtte een beweging/show en dat zorgde voor een opstopping op het plein. In 2018 was het weer een gave show, die echt de moeite waard was om even op te wachten.
![[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Bewegende projectie op de St. Catharinakerk.](https://vinkacademy.nl/wp-content/uploads/glow-lichtfestival-fotograferen-3380-700x489.jpg)
[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Bewegende projectie op de St. Catharinakerk.

[Ingo Bracke, 2008] Projectie op de lichttoren in Eindhoven tijdens GLOW

[Michel Suk, 2010] Kleurrijke projecties in de St. Catharinakerk

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] De sluitertijd van 3s is hier te lang; je ziet niet langer dat het twee dansers zijn die op de kerk bewegen.

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Met een kortere sluitertijd (in dit geval 1/3s) zijn de dansers weer herkenbaar.

[Confluence door Ocubo Criativo, 2018] Sluitertijd van 1/2 seconden. Er is nog steeds beweging en dynamiek in de foto, maar je ziet wel wat er afgebeeld/geprojecteerd wordt.

[Blob the Bulb, Dirk van Poppel & Jan Fabel, 2017] De projects op de Blob bewogen vrij snel, waardoor een lange sluitertijd op statief weinig zin had. (Nog los van het feit dat ik dan niet boven de mensenmassa uitkwam) De foto maakte ik daarom ook uit de hand.

[Michel Suk en Bart van Dongen, 2011] Kamer van Koophandel in Eindhoven.

[Once Upon a Light, 2017] Bij deze lichtshow in het Philips Stadion was er van te voren een extra mistlaag/rooklaag gecreëerd.

[Step into the light 2.0, Michel Suk, 2017] Tientallen felle lampen schenen boven het stadhuisplein. Het was die avond mistig en dat was een gelukje, want hierdoor waren de lichtbundels extra goed te zien.
![[GAME:ON, Twofityk, 2018] Voor de show in het Philipsstadion moet je wel een apart kaartje kopen. Doe dit van te voren, want aan de deur ben je waarschijnlijk te laat!](https://vinkacademy.nl/wp-content/uploads/glow-lichtfestival-fotograferen-3819-700x467.jpg)
[GAME:ON, Twofityk, 2018] Voor de show in het Philipsstadion moest je wel een apart kaartje kopen. Doe dit van te voren, want aan de deur ben je waarschijnlijk te laat!
3. Fotografeer LED-verlichting niet met een te korte sluitertijd
Waar je bij projecties moet oppassen voor een te lange sluitertijd, wil je bij lichtkunstwerken met LED-lampen (en dat is toch wel het merendeel) opletten dat je sluitertijd niet te kort is. LED-licht heeft een bepaalde frequentie waarin het licht knippert. Die flikkering gaat zó snel dat het niet opvalt als je er gewoon naar kijkt, maar een korte sluitertijd maakt dit effect wel zichtbaar. Bij een te korte sluitertijd is een deel van de lichtjes dan uit. (Een kerstboom fotograferen doe je om dezelfde reden niet met een te korte sluitertijd)

[Luminarie De Cagna, 2010] Deze foto maakte ik met een sluitertijd van 1/500s en je ziet goed dat een deel van de LED-verlichting hierdoor op de foto ‘uit’ staat.
4.Vermijd de automatische stand en experimenteer met de instellingen
De automatische stand van je camera weet zich meestal geen raad met de donkere lichtomstandigheden in combinatie met wat lichtjes. Vermijd die groene stand dan ook en pak daarom de controle over de camera-instellingen. Wees ook niet bang om met de instelling te experimenteren.


[Windows, Daniel Margraf, 2017] Je ziet: de automatische stand van de camera bakt er niets van! (Beide foto’s uit de hand gefotografeerd) De foto met het zelfgekozen instelling van sluitertijd, diafragma en ISO is beter.
[GAME:ON, Twofityk, 2018] (Beide foto’s vanaf statief gemaakt).
Meer weten over het instellen van je camera? Dat leer je in deze online fotocursus.
Ik heb in meerdere edities van GLOW lichtkunstwerken teruggezien bestaande uit rook gecombineerde met (dansende) laserstralen. In 2012 was dit een stellage, in 2017 en 2018 was dit een speciale show in het Philips Stadion. Je begrijpt: voor de meeste fotografen is dat geen dagelijkse kost, ook voor mij niet. Speel daarom ook met de camera-instellingen en probeer verschillende combinaties uit. Vanzelfsprekend kun je ook hier de automatische stand beter vermijden en aan de slag gaan met de M-stand.

[Edwin van der Heide, 2012] Rook en lasers tijdens GLOW Eindhoven. Experimenteer en kijk welke instellingen het beste passen in deze situatie.

[Once Upon a Light, 2017] Dansers op het podium tijdens een lichtshow, dat vereiste natuurlijk de juiste instellingen.
5. Zoom in op de details
Bij het inpakken van je cameratas denk je misschien niet direct aan een lens met een lange brandpuntsafstand, maar neem deze toch mee. Je zoomt daarmee in op de details van een lichtkunstwerk en creëert zo vaak een andere sfeer. Of je kunt het kunstwerk toch goed in beeld brengen als je op een grotere afstand staat.

[Ali Heshmati (LEAD Inc.) and Lars Meeß-Olsohn, 2008] Detailopname van een van de kunstwerken bij GLOW.

[Michel Suk en Bart van Dongen, 2011] Het gele licht van binnen geeft een mooi contrast met de licht blauwe projectie op het Kamer van Koophandel-gebouw. Het beeld werd door het inzoomen abstracter.

[Blob the Bulb, Dirk van Poppel & Jan Fabel, 2017] Door in te zoomen op een deel van het gebouw en de foto zwart-wit te maken, draait deze foto nu enkel nog om de vormen/driehoeken.
6. Vroeg op pad heeft zijn voordelen
Bij een drukbezocht lichtfestival kan het de moeite waar zijn om vroeg op pad te gaan. Maar ga ook weer niet té vroeg. Zelf hoopte ik in 2017 slim te zijn om extra vroeg naar GLOW te gaan en zo het prachtige blauwe uurtje nog mee te pakken. Alleen helaas; de installaties gingen pas om 18:30 aan. Toen was het blauwe uurtje was al voorbij en was ik dus eigenlijk te vroeg in Eindhoven. Al kon ik wel onderstaande foto maken waarbij de beamers ‘getest’ werden voor aanvang van GLOW!.
Aan de andere kant is er juist ook wat voor te zeggen om laat op pad te gaan. Tegen het einde van de avond heb je misschien wel een groot deel voor de route juist voor jezelf.

[Blob the Bulb, Dirk van Poppel & Jan Fabel, 2017]Test 1-2-3
7. Voeg iets toe met lichtstrepen of lightpainting.
Een simpele manier om te foto net een tikje anders te maken is door voorbijrijdend verkeer in de foto te betrekken. Met een lange sluitertijd geven de koplampen witte strepen. En de achterlichten geven rode strepen in beeld! Uiteraard kun je ook zelf aan de slag met lightpainting met een zaklampje.

[Groupe Laps, 2012] Dit was een leuk lichtkunstwerk op het politiebureau van Eindhoven. Telkens lichtte er een ander poppetje op, waarmee een achtervolgingsscène van boef en politie werd nagespeeld. Alleen op de foto komt dit nu natuurlijk niet goed over.

[Groupe Laps, 2012] Door te fotograferen met een lange sluitertijd zijn meerdere poppetjes in beeld zichtbaar. De lichtstrepen van een voorbijrijdende bus maken de foto ook kleurrijker en dynamischer in vergelijking met de foto hierboven.

[Tower of Light door Jan Fabel + Dirk van Poppel + Erwin Steijlen, 2018]

[Tower of Light door Jan Fabel + Dirk van Poppel + Erwin Steijlen, 2018]

[Tower of Light door Jan Fabel + Dirk van Poppel + Erwin Steijlen, 2018]

[Tower of Light door Jan Fabel + Dirk van Poppel + Erwin Steijlen, 2018]
Gratis spiekbriefje + eBook
Ga je binnenkort naar een lichtfestival? Vul je gegevens in en ontvang een handig spiekbriefje met de tips uit dit artikel samengevat. Zo hoef je niets te vergeten. Daarnaast krijg je ook nog een een inspiratie eBook. In deze PDF staan 30 foto’s (gemaakt bij eedere edities van GLOW) en de exacte instellingen waarmee ze gemaakt zijn!
8. Betrek de omgeving of mensen in het beeld
Focus niet alleen maar op het lichtkunstwerk zelf, maar betrek bijvoorbeeld ook de omgeving. Kijk of er elementen of gebouwen zijn die iets toevoegen aan de foto, of die bijvoorbeeld een interessant kader vormen.

[Something Blue van Kari Kola, 2018) In deze foto draait het meer om het gebouw (de Vesteda) dan om het lichtkunstwerk. Op de voorgrond zie je nog een deel van één lichtkunstwerk, het blauwe licht in de lucht komt van het kunstwerk ‘Something Blue’.

[Teresa Mar, 2012] De projectie op het gebouw (de Admirant) schoof langzaam omhoog. Ik fotografeerde daarom met een sluitertijd van 1/20s. Ik koos niet voor een standpunt waarbij het hele gebouw zichtbaar was, maar gebruikte een ander gebouw om de foto iets spannender te maken.

[T.I.L.T, 2010] De boom met TL-lampen op het 18 septemberplein was het lichtkunstwerk. Ik fotografeerde vanuit de uitgang van de ondergrondse fietsenstalling: de muren vormen een soort kader. De ‘blob’ en het Philips gebouw op de achtergrond voegen iets toe aan de foto. Het was een regenachtige avond, maar de natte straten gaven een mooie reflectie.

[Immersive Decelerator, 2018]

[Immersive Decelerator, 2018] Schaduwen van voorbijgangers.
![[Wave and Particle, 2018] De maker van dit (fantastische) kunstwerk staat voor zijn eigen werk. (Dit ding wil je echt 'in actie' zien, check ook maar eens hier)](https://vinkacademy.nl/wp-content/uploads/glow-lichtfestival-fotograferen-3637-700x467.jpg)
[Wave and Particle, 2018] De maker van dit (fantastische) kunstwerk staat voor zijn eigen werk. (Dit ding wil je echt ‘in actie’ zien, check ook maar eens hier)
9. Denk goed na over het standpunt
Dat op een bepaalde plek allemaal fotografen met hun statieven naast elkaar staan, betekent niet automatisch dat dit ook het beste standpunt is. Om thuis te komen met originele foto’s wil je de foto misschien wel juist vanuit een andere positie maken. Misschien kun je een lichtkunstwerk juist wel vanuit een extra laag standpunt fotograferen. Of van dichtbij met een extreme groothoeklens, waardoor je vervorming krijgt.

[Yayoi Kusama, 2010] Deze hangende TL-buizen vond ik eigenlijk niet zo heel speciaal.

[Yayoi Kusama, 2010] De foto werd een stuk dynamischer toen ik er heel dicht op ging staan en fotografeerde met een 10mm groothoekobjectief.

[Dome of Light, Heuvel & Har Hollands, 2017]Onder deze installatie lagen een stel kussens. Ideaal! Ik maakte deze foto dan ook liggend, met mijn camera omhoog gericht.

[Qinhuai Street Nanjing, Gu Yeliang + Ginhuai Lantern Festival, 2018] Door op een bankje te gaan staan kon ik deze twee kunstwerken precies zo fotograferen dat het lijkt alsof de draak en de vis elkaar een kus gaan geven.
10. Gebruik reflecties
Nog een manier om de foto anders dan anders te maken: ga aan de slag met reflecties. Fotografeer het reflecterende licht bijvoorbeeld in water of glas. Ook natte straten doen het erg goed, zoals je bij een van de foto’s hierboven al kon zien. Een voordeel van een regenachtige avond bij een (gratis) lichtfestival is dat ’t meestal een minder druk is. Doe er je voordeel mee.

[Luminarie De Cagna, 2011] Voor het station in Eindhoven stond een enorme koepel met gekleurde LED-lampjes. In plaats van de koepel van een afstandje in beeld te brengen, fotografeerde ik de reflectie in de ramen van het station.

[Modulorbeat, 2008] De reflectie in het water van een fotograaf met statief. De foto heb ik 180 graden gedraaid om deze indruk te wekken dat de persoon staat. Het kunstwerk was eigenlijk groen van kleur, maar omdat ik in RAW fotografeerde kon ik bij de bewerking gemakkelijk de witbalans aanpassen.
11. Zoom in of uit, of beweeg de camera tijdens het fotograferen

[Luminarie De Cagna, 2010] De camera stond op statief, op dezelfde positie als de eerste foto van dit artikel. Tijdens het maken van de foto zoomde ik uit waardoor dit gave effect ontstond!

[Michel Suk, 2010] Speel eens met het bewegen van de camera terwijl je een foto maakt met een lange sluitertijd. Het resultaat kan je verbazen!

[T.I.L.T, 2010] Deze foto werd gemaakt terwijl mijn statief op een rolpad stond. Aan het einde van de tunnel zie je één van de lichtkunstwerken van GLOW.
12. Bokeh-bollen of bokeh-figuurtjes
Al die lichtjes zijn natuurlijk geweldig om te spelen met bokeh-bollen. Voor het bokeh-effect kies je een groot diafragma, zo worden ze mooi rond. Fotografeer met weinig scherptediepte of een onscherpe focus. Uiteraard kun je deze bokeh-bollen ook veranderen in leuke figuurtjes met de gratis Do It Yourself Bokeh Kit.

[Luminarie De Cagna, 2010] Deze foto maakte ik met een 50mm objectief en het maximale diafragma f/1.8. Met een onscherpe focus veranderde de lichtjes in ronde bollen.

[Luminarie De Cagna, 2011] Kijk of je interessante lijnen of patronen vindt in de bokeh-bollen.

[GAME:ON, Twofityk, 2018]
Meld je aan voor de nieuwsbrief en download het spiekbriefje waarin bovenstaande tips (en meer!) zijn samengevat.
Alle tips uit dit artikel staan er netjes op een rijtje. Je krijgt er ook nog eens een inspiratie PDF bij met GLOW-foto’s en de EXIF-informatie.
Hieronder nog een aantal tips die niet zozeer met het fotograferen zelf te maken hebben, maar die wél belangrijk zijn!
13. Met wie ga je naar het lichtfestival?
In de agenda bovenaan dit artikel heb je gezien dat er veel verschillende lichtfestivals in Nederland zijn. Ga je er alleen heen? Met andere fotografen? Of met je familie of kids? Voor die laatsten zal het waarschijnlijk niet zo leuk zijn als je bij iedere lichtinstallatie een kwartier stilstaat voor een foto. En nog minder leuk is als het koud is. Bij GLOW is de route bovendien best lang en als je alles wilt zie, dan kun je niet overal blijven treuzelen. Het is dus goed om de juiste verwachtingen te scheppen. Voor jezelf, en voor de personen met wie je gaat.
Toen ik nog in Eindhoven woonde, ging ik meestal twee avonden naar GLOW. Een met mijn vriend om samen te kijken en eentje om te fotograferen. Het voordeel was dat ik de eerste avond een goed beeld kreeg en wist wat (voor mij) de hoogtepunten waren om de andere dag te fotograferen.

[Richi Ferrero, 2012] De maskers veranderden regelmatig van kleur. Ik moest daarom oppassen dat de sluitertijd niet te lang was.
14. Het kan druk zijn…
Niet ieder lichtfestival is even druk, maar verwacht wel drukte. De populariteit van GLOW is sinds het begin enorm gegroeid. In 2007 trok de tweede editie van het evenement in Eindhoven zo’n 65.000 bezoekers. In 2023 was dit aantal gegroeid naar 750.000 bezoekers (!). Het weekend is het ’t drukst. Als het even kan, zou ik die dagen vermijden.
De drukte kan een reden zijn waarom je juist níet naar het GLOW lichtfestival gaat, maar juist een van de minder bekende lichtfestivals uitkiest. Zeker als er betaalde toegang is, weet je dat de drukte onder controle is.
Sinds 2023 is er trouwens ook GLOW in de regio. Bij de editie van 2024 zijn er ook lichtkunstwerken in Oirschot, Best en Helmond te zien. Ik weet niet hoe druk die zijn, maar ze zijn vast ook de moeite waard. (Let op dat de tijdstippen waarop de lichtkunstwerken aan staan anders is dan in Eindhoven).
Woon je in Eindhoven zelf? Dan wil je misschien juist later op de avond op pad. GLOW duurt in Eindhoven (in 2024) tot 11 uur ’s avonds en aan het einde van de avond is het meestal minder druk. Kom je van verder? Dan is het sowieso aan te raden om met het openbaar vervoer naar de stad, vooral ook omdat er wegen in de stad zelf zijn afgesloten. Maak er eventueel een dagje uit van. ’s Middags bijvoorbeeld gezellig shoppen, daarna (vroeg) eten en ’s avonds GLOW bezoeken.
Bezoek je een betaald lichtfestival en ga je er met de auto heen? Kijk dan of je van te voren ook een parkeerkaartje kan kopen. Dan hoef je dat niet aan het einde van de avond nog te regelen.

[Yayoi Kusama, 2010] Lichtkunstinstallatie in het Van Abbe Museum tijdens GLOW. Hoevaak zie je mijn camera in beeld?! :)

[Step into the light 2.0, Michel Suk, 2017] Door de witbalans heel koel te zetten, leken de lichtstralen wel blauw.
15. Kleed je warm aan
Manman, wat heb ik toch regelmatig staan koukleumen tijdens de GLOW avonden! De gemiddelde temperatuur in Eindhoven in november is rond de 9 graden. Dat valt nog wel mee, maar ’s avonds koelt het dus snel af. Neem dus absoluut je handschoenen mee. Just in case.
Zelf neem ik vaak op frisse avonden twee paar handschoenen me. Een setje om mee te fotograferen en een dikker setje om daaroverheen te doen. Nu is het natuurlijk vast niet zo dat je fotografeert in de extreme kou, maar het is zonde als je naar binnen moet vluchten omdat je niet meer kan stoppen met klappertanden.

[Michel Suk, 2010] St. Catharinakerk Eindhoven tijdens GLOW

[Ali Heshmati (LEAD Inc.) and Lars Meeß-Olsohn, 2008] GLOW Eindhoven

[Dome of Light, Heuvel & Har Hollands, 2017]
16. Amsterdam Light Festival: ga niet met de boot als je wilt fotograferen
Het Amsterdam Light Festival heeft twee exposities: een water expositie (met een vaarroute) en een land expositie (een wandelroute). Het is ongetwijfeld heel leuk om alle installaties vanaf het water te bekijken, maar ik adviseer om niet met de boot te gaan. Waarom niet? Probeer maar eens vanaf statief te fotograferen vanaf een dobberende boot. Dat is natuurlijk niet te doen! De kunstwerken langs de vaarroute fotografeer je dus beter vanaf de kant. In plaats van in een bootje te stappen, is het handiger om op de fiets te springen! Bij de wandelroute zijn de bezienswaardigheden dichter bij elkaar.
Ga jij dit jaar naar Glow Festival in Eindhoven, het Amsterdam Light Festival of aan ander lichtfestival? Laat het weten in de reacties. En veel fotografieplezier toegewenst natuurlijk!
Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?
Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.
Leuk om te lezen, ben zelf in de beginjaren ook vaak naar Glow geweest. Hotel Queen gepakt voor twee nachten en de wandelroute in tweeën gedeeld. Beide avonden een stuk. Zie veel foto’s van jou die ik ook nog heb gemaakt. Misschien volgend jaar weer maar Berlijn trekt ook wel.
Hoi Laura
Ik ben gevraagd een lasershow te fotograferen maar nu lees ik overal terug dat dit de sensor van je camera beschadigd? Weet jij hier wellicht meer over?
Een laserstraal kan schadelijk zijn voor je ogen en inderdaad ook voor je camera. Het is niet zo dát je bij een lasershow sensorschade oploopt, maar het is wel een risico – afhankelijk van het type lasers dat gebruikt wordt.
Ik mis in de agenda het Luna Light Festival in Leeuwarden: 28 t/m 30 november 2019!
Thanks Anna, ik ga het toevoegen!
Hoi Laura,
Ik ga vanavond naar Amsterdam Light en hoop met je spiekbriefje erbij mooie foto’s te kunnen maken.
Groetjes,
Petra
Prachtige foto’s! Ik ben nog niet naar Glow geweest ondanks dat ik uit de buurt kom van Eindhoven, tegenwoordig moet ik er 300km voor reizen en dat is er nog niet van gekomen. Moet een keer lukken, je foto’s zien er aanlokkelijk uit, top!
Wat een leuke foto’s , afgelopen donderdag met de auto naar de glow geweest gecombineerd met Philips museum , Bijenkorf eten , geparkeerd bij de EmTE , super was t de moeite waard ja en nee hadden we te hoge verwachtingen ? Jammer dat je van 2017 zo weinig foto’s hebt, tijden veranderen en ook shows en fotografie denk ik , wat een mensenmassa, indrukwekkend ,
Ben dinsdag naar Glow Eindhoven geweest, gelukkig had ik van te voren je artikel gelezen en heb ik super mooie foto’s kunnen maken. Dank je wel Laura.
Laura,
ga dinsdag naar glow en zal zeker gebruik maken van je tips.
gr Henk
Ehmm.. dat lijkt me sterk Henk. Ik gok dat je het Amsterdam Light Festival bedoelt, want GLOW was in november ;)
Jammer ik had het mailtje opgeslagen omdat ik het te druk had .Endaarna vergeten. Had graag dat spiekbriefje gehad om dat ik nu naar A,dam ga. Maar ik zal voortaan kijken voor ik iets opslaat.
Verder bedankt voor al de tips .
Arida
Oeps, jammer!
Hey Laura,
Ik ga dit jaar voor de eerste keer naar Glow. Dus je tips zijn zeer welkom en handig!
dank u voor het delen!
Laura, enorm bedankt voor het mega handige spiekbriefje! Wat super dat je dit met ons deelt. Ik weet zeker dat het spiekbriefje van pas gaat komen als ik volgende week naar GLOW in Eindhoven ga!
Wat een mooie foto’s! Ik fotografeer sindskort en ga dit jaar voor het eerst eens proberen te fotograferen op Glow. Je tips neem ik zeker mee!