Tijdens de wintermaanden branden er bij mij thuis ‘s avonds gezellig een stel waxinelichtjes. Hoewel ik een aardige verzameling aan waxinelichthouders heb, leek ‘t mij leuk om deze ook zelf te maken mét mijn eigen foto’s erop. In dit artikel daarom de DIY (Do It Yourself) handleiding om een waxinelichthouder met eigen foto’s te knutselen. Doe dit bijvoorbeeld gezellig samen met je kids in de kerstvakantie. En het is natuurlijk ook een leuk en persoonlijk geschenk om cadeau te doen met de feestdagen!

In dit artikel vertel ik je hoe je deze waxinelichthouder met eigen foto's maakt!

In dit artikel vertel ik je hoe je deze waxinelichthouder met eigen foto’s maakt!

De benodigdheden

  • Houten waxinelichthouder
  • Liniaal
  • Foto’s
  • Schaar
  • Houtlijm
  • Eventueel: Lightroom- of Photoshoptemplate (gratis te downloaden)
Benodigdheden voor het maken van de waxinelichthouder met eigen foto's

In dit artikel maak ik twee waxinelichthouders. De benodigdheden: MDF-houders, houtlijm, liniaal, potlood, schaar, foto’s.

 Stap 1: Waxinelichthouder opmeten

Ik kocht in deze webshop voor een paar euro onderstaande waxinelichthouder. (Hetzelfde product is ook hier verkrijgbaar.) Het formaat is 70x70x101mm (lxbxh) en het ding is gemaakt van MDF. Aan de bovenkant zit een gat met een diameter van 42mm. Hierin zit een aluminium cupje voor het waxinelichtje. Om de zijkanten te beplakken had ik dus vier foto’s nodig van 70x101mm en één foto van 70x70mm (voor de bovenkant).

Opmeten

Meet de grootte van de waxinelichthouder. In dit voorbeeld: 70x70x101mm.

Stap 2: Foto’s kiezen

Je kiest vervolgens de foto’s om de waxinelichthouder mee te beplakken. Vakantiefoto’s, detailfoto’s, foto’s van je (klein)kinderen, kerstfoto’s, foto’s passend bij de kleuren van je interieur, etcetera. Alles kan! Ik koos voor de winterse sferen en selecteerde in Lightroom een aantal sneeuwfoto’s van mijn reis naar Lapland.

Stap 3: Foto’s bestellen of printen

Hierna print of bestel je de gekozen foto’s.Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar mat (dof) fotopapier. Voor het krijgen van de juiste formaten zijn er twee opties; op maat maken ná het bestellen of op maat maken vóór het bestellen.

Naderhand op maat maken

Voor deze variant van de waxinelichthouder is de meest simpele optie waarschijnlijk om een aantal foto’s op 10x15cm te bestellen. Hier knip je dan de foto’s uit. Goed om te weten: gebruik je een liggende 10x15cm foto dan is die bij de meeste aanbieders 101mm hoog. Je komt dus geen millimeter te kort, maar het is wel belangrijk dat je zorgvuldig knipt. Van een liggende foto gebruik je dan ongeveer de helft. Bestel je een 20x30cm foto, dan kun je deze als een soort ‘panorama’ om de houder plaatsen.

Eerst op maat maken met template, dan bestellen / printen

Een andere methode is dat je vooraf de foto’s al (ongeveer) op maat maakt, bijvoorbeeld met een collage. Het grote voordeel hiervan is dat je minder hoeft te gokken of een foto wel goed op een zijkant past. Het is natuurlijk zonde als het onderwerp (bijvoorbeeld een aantal personen naast elkaar) er nét niet op passen.

Lightroom template

Ik maakte daarom een template in de Afdrukmodule van Lightroom. Op één afdruk van 20x30cm passen precies vier zijkanten én de bovenkant van de waxinelichthouder (of eigenlijk: twee bovenkantjes, voor het geval dat je moeite hebt met kiezen). De vakjes in het template heb ik net 2mm breder gemaakt dan de zijkant van de waxinelichthouder, zodat ik nog een kleine marge heb met knippen. Ze zijn dus niet exact op maat, maar je hebt wel een goed beeld hoe de foto’s op straks op de waxinelichthouder passen.

Vanuit de filmstrip sleepte ik de foto’s in de vakjes in het template. Binnen het vak schuif je een foto door de CMD toets (mac) of CTRL (Windows) ingedrukt te houden. Als alles op z’n plek zit en je bent tevreden, klik dan op de knop Afdr. naar bestand (links onderin beeld). Bewaar de JPG-foto en bestel of print deze op 20x30cm.

Het template in Lightroom dat ik speciaal maakte voor deze waxinelichthouder

Het template in Lightroom dat ik speciaal maakte voor deze waxinelichthouder

 

Selecteer de foto's

Kies foto’s van een bepaald onderwerp op een specifiek thema. Ik koos voor de winterse foto’s van mijn vakantie naar Lapland

Het template dat ik hiervoor gemaakt heb, is hier te downloaden. Het is een ZIP-bestand en het .lrtemplate bestand is voor Lightroom en deze plaats je in de Afdrukmodule onder ‘gebruikerstemplates’.

Photoshop

Werk je in liever in Photoshop dan in Lightroom? Dan maak ik je hopelijk blij met dit Photoshoptemplate om te downloaden. (Het template is gemaakt in Photoshop CC2015 en opgeslagen met gemaximaliseerde compatibiliteit. Ik weet alleen niet in hoe verre deze in oudere versies van Photoshop te openen/gebruiken is.)

Het stappenplan voor het Photoshoptemplate is als volgt:

Met het uitknipmasker in Photoshop plaats je de foto's in de vakjes

Met het uitknipmasker in Photoshop plaats je de foto’s in de vakjes

Stap 4: Foto’s uitknippen

Heb je de 10x15cm foto’s?  Teken op de achterkant met een potloot langs de rand van het de houder en knip vervolgens de foto uit. Van de liggende 10x15cm foto gebruik je dus iets minder dan de helft. Of je bedekt twee zijkanten van de houder met dezelfde foto, waarbij de foto als het ware ‘om het hoekje’ verder gaat. Je zou de foto natuurlijk kunnen vouwen, maar omdat ik bang was dat de vouw niet mooi zou worden, heb ik de beide zijden gewoon losgeknipt van elkaar.

Teken het formaat af bij de 10x15cm foto

Teken het formaat af bij de 10x15cm foto

Heb je de foto’s gecombineerd met het template? Controleer dan hoeveel marge je hebt. Ik had een paar millimeter over en tekende met een potloodje lang de rand. Hierna knipte ik de foto op het precieze formaat uit.

Teken het exacte formaat nu af van de uitgeknipte foto's

Teken het exacte formaat nu af van de uitgeknipte foto’s

Stap 5: Foto’s opplakken

Voordat we de foto’s gaan opplakken, haal je het aluminiumcupje los. Deze wipte ik uit de houder met een liniaal. Eerst probeerde ik dit met mijn vingers, maar dat lukt niet. Het zat toch best strak en ik haalde daardoor mijn vinger er tot bloedens toe mee open. Niet doen dus. ;)

Wip het aluminium cupje van de waxinelichterhouder eruit.

Wip het aluminium cupje van de waxinelichterhouder eruit. Ik gebruikte een liniaal, maar een schaar of schroevendraaier kan ook. (Pas op met je vingers langs de scherpe randjes!)

Nadat je de foto’s hebt uitgeknipt, smeerde ik de lijm op het MDF. Ik gebruikte houtlijm, die transparant opdroogt. Altijd handig als je een per ongeluk teveel lijm hebt gebruikt, zoals ik waarschijnlijk ook deed.

Lijm op de waxinelichthouder

De zijkant smeer je in met de houtlijm. Ik smeerde het uit met mijn vinger, bij gebrek aan een kwastje (waarschijnlijk mag je ook wel wat minder lijm gebruiken dan ik deed hoor!)

Je hebt na het opplakken nog even de tijd om de foto precies op de juiste plek te schuiven voordat de lijm hard wordt.

Plak de foto op de zijkant

Plak de foto op de zijkant

Laat de zijkanten enige tijd drogen

Laat de zijkanten enige tijd drogen voordat je verder gaat aan de bovenkant.

Wanneer de vier zijkanten beplakt zijn, ga je verder met de bovenkant. Ik adviseer je deze als laatste te doen. De opening aan de bovenkant is handig om de houder vast te pakken en te draaien als je de foto’s aan de zijkanten lijmt. Als je net als ik de lijm met je vingers uitsmeert, is het fijn om de bovenkant vast te kunnen pakken zonder lijmvlekken op de foto’s achter te laten.

De foto’s die ik had gekozen voor de bovenkant waren geselecteerd op kleur. Bij het eindresultaat zie je er natuurlijk niet veel van.

Beplak nu de bovenkant

Beplak nu de bovenkant

Nadat de bovenste foto is opgeplakt, maak je met een schaar een gaatje in het midden. Vervolgens knip je de cirkel uit. Gebruik eventueel het cupje om met potlood de cirkel te markeren. Het is belangrijk dat je de foto precies langs de opening van het MDF knipt. Zou je nog een klein randje foto overhouden, dan komt er spanning op de geplakte foto te staan bij het terugduwen van het cupje en kan deze losraken. Ik zelf gebruikte een nagelschaartje om heel precies langs het randje de foto uit te knippen. Het is niet erg als de cirkel niet heel netjes uitgeknipt is, het randje van het cupje verbergt dit straks.

(Uiteraard kun je in plaats van een foto ook de bovenkant beschilderen of een verfspray gebruiken)

Stap 6: Waxinelichtje erin

Bijna klaar! Je hoeft alleen nog maar het aluminium cupje terug te plaatsen. Duw deze er stevig in. Nu nog een waxinelichtje erin en taadaaaaaa.

Zet het aluminium cupje weer terug en duw deze stevig aan

Zet het aluminium cupje weer terug en duw deze stevig aan

Het eindresultaat!

Het eindresultaat!

De andere kant van de waxinelichthouders. Ik koos hierbij meer een sneeuw setting. Met een simpele draai heb je zo een 'nieuw' setje foto's!

Dit zijn de andere kanten van de waxinelichthouders. Ik koos hierbij meer een sneeuw setting. Met een simpele draai heb je zo een ‘nieuw’ setje foto’s!