Op 23 april is het Wereldboekendag. Ook wel bekend als “Internationale dag van het boek en de auteursrechten”. Als auteur van drie boeken sta ik hier natuurlijk graag even bij stil. In deze blog deel ik daarom mijn favoriete boeken met jou.

Ik lees graag als op reis ben, in de tuin in de zon, maar ook voor het slapen gaan. Meestal op mijn eReader, maar van sommige boeken móet ik gewoon de papieren versie hebben. De boeken die ik lees zijn meestal zogenaamde chicklits (literatuur voor chicks – al zou ik het zeker geen literatuur noemen hoor) en feelgood romans. Daarnaast ik dol op boeken die je in de categorie Management, Zelf-ontwikkeling of Psychologie kan plaatsen.

Mijn favoriete boeken

Hieronder mijn lievelingsboeken – de meeste heb ik meerdere keren gelezen – in willekeurige volgorde.

Ik wist het – Chantal van Gastel
Ik ben enorm fan van deze Nederlandse schrijfster en heb al haar boeken gelezen. Dit boek is mijn favoriet, omdat er verschillende verwijzingen in zitten naar de andere boeken die ze heeft geschreven. Zeg nou zelf; hoe tof is het dat er ineens een personage uit een ander boek in voorkomt?!

The Happiness Equation – Neil Pasricha
Ik kocht het boek op Schiphol, toen ik onderweg was naar Gambia. Twee dagen later was het uit.  In het boek leer je wat de simpelste formule is voor geluk. Het boek is in het Engels, maar super makkelijk te volgen en luchtig geschreven. Wat mij betreft daarom echt een aanrader.

Getting Things Done – David Allen
Het boek heb ik al jaaaaaaaaaren geleden gelezen, maar nog steeds gebruik ik verschillende principes uit het boek voor het organiseren en afhandelen van mijn mail, to-do’s en projectplanning.

Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling
Tja, want wat is de wereld nou zonder een beetje magie. Dit boek is waar het allemaal mee begon. Als je alleen de films hebt gezien, ga dan alsjeblief ook de boeken van J.K. Rowling lezen. Ik heb de gehele serie al twee (of drie?) keer uitgelezen.

Four hour workweek- Timothy Ferriss
Het is een illusie om maar vier uur per week te werken. Het is ook niet mijn streven, want ik vind mijn werk veel te leuk. Toch is het een heel inspirerend boek dat ik (op reis) meerdere keren heb gelezen en waar ik veel handigheidjes uit heb gehaald. Zo was dit boek eigenlijk ook de concrete aanleiding om een assistente aan te nemen. Dat werd vriendin Sofie en inmiddels helpt zij mij al bijna 5 jaar met de mail, administratie en andere zaken. Ik las het Engelse eBook, maar  heb ook een Nederlandse paperback in mijn boekenkast.

Zomernacht – Kristin Hannah
Oh dit is toch zo’n mooi boek. Over vriendschap, liefde, verdriet… Er zijn best wat tranen over mijn wangen gegleden bij het lezen van dit boek. Ook de andere boeken van Kristin Hanna zijn absoluut een aanrader. Ze heeft een mooie schrijfstijl en haar verhalen zijn net vaak even wat anders dan het bekende vrouw-wordt-verliefd-op-man-moeilijk-moeilijk-en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig.

Een paar van mijn favoriete boeken

Een paar van mijn favoriete (plus eigen) boeken

Let me stay for a day – Ramon Stoppelenberg
Achttien jaar was ik en droomde ervan om de wereld rond te reiz en. Ramon deed het en dat zonder een cent op zak, dankzij zijn website letmestayforday.com. We hebben het hier over het begin van het millennium, toen er nog geen Twitter, Facebook of Youtube was. Ik verslond het boek van voor tot achter. En het staat nog steeds in mijn boekenkast, vooral ook omdat Ramon het boek persoonlijk voor me signeerde.

Nooit Meer Te Druk – Tony Crabbe
Dit boek staat al enige tijd in de top 100 van populairste boeken in Nederland en ik snap wel waarom. Hoe krijg je een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld? Als jij denkt dat je te weinig tijd heb om dit boek te lezen, dan moet je ‘m juist zéker kopen!

Vrolijkheid – Ingrid Fettel Lee
Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen en vond het zó inspirerend. Het gaat over alles waar ‘we’ (als mensen) automatisch blij van worden en wáárom dat zo is. Er is bijvoorbeeld niemand die een regenboog of een kleurrijke zonsondergang  afschuwelijk of lelijk vindt (of jij wel?). Het zorgt eigenlijk automatisch voor een glimlach op ons gezicht – zelfs als je die ochtend met het verkeerde been uit bes bent gestapt. Dit zijn twee van de vele voorbeelden die in het boek staan. Het leuke van het boek is dat het ook echt direct toepasbaar is op je dagelijkse leven. Zo draag ik nu steeds vaker Happy Socks (en ja, dat maakt me ‘s ochtends écht happy! ), gooi ik als het even kan confetti in een envelop of bij een cadeautje en nu begrijp ik waarom ik echt intens blij werd van onze ronde, turquoise pannenonderzetters. Nieuwsgierig? Ga dit boek lezen, echt!

Nog een stapel van mijn favoriete boeken

Nog een stapel van mijn favoriete boeken. Good to know: je ziet ook twee exemplaren van mijn eigen boek Iedereen FotoSMART. De hardcover versie koop je alleen hier op vinkacademy.nl, de softcover versie koop je de boekhandel of op andere websites.

 

Focus AAN/UIT – Mark Tigchelaar
Dit boek heeft me heel erg geholpen bij het schrijven van mijn eigen boek Iedereen FotoSMART. Het boek leert je niet alleen herkennen waardoor je (snel) afgeleid bent, maar ook wat je er aan kan doen. Het boek is heel fijn geschreven en ik weet zeker dat ik ‘m binnenkort nog een keer ga lezen, om de kennis weer even op te frissen!

Cal Newport – Digitaal minimalisme
Stiekem heb ik al jaren een haat-liefde verhouding met m’n smartphone en social media. Ik vind het leuk, maar het kost me ook veel tijd. En ik betrap mezelf er op dat ik regelmatig een app open zonder dat ik dit eigenlijk bewust doe. Oei… Met dit boek leer je over de mindset van digitaal minimalisme. Het gaat er niet perse om dat je alle social media de deur uit doet, maar wel dat je bewuste keuzes maakt hoe je het gebruikt. Verwacht in dit boek niet enorm veel praktische tips, maar ik vond het superinteressant.

Heel veel veg – Hugh Fearnley-Whittingstall
Dit kookboek kreeg ik cadeau van mijn broertje en zijn man en bevat enorm veel lekkere recepten. Jum jum! Zoals de titel als zegt bevat dit boek heel veel groente, of nouja, eigenlijk alleen maar groente. Ik ben een paar jaar geleden vegetarisch gaan eten en die boek staat standaard in de keuken voor inspiratie voor smakelijke gerechten.

Waanzinnige plannen! (en hoe ze te realiseren) – Marcel van Driel
Ik hoefde het boek niet eens uit te lezen, om het waanzinnige plan – waar ik al jaren van droomde – te realiseren. Maar het gaf me wel het zetje dat ik nodig had om samen met Rabin een lange, verre reis te gaan maken. We noemden het geen wereldreis (maar The Big Trip), maar het was wel een reis die onze wereld veranderde. (Want door de reis schreef ik mijn tweede boek!)

Ierse Honing – Victoria Kleyton
Nog een boek dat ik op het vliegveld kocht. Gewoon een mooi romantisch verhaal dat zich afspeelt in Ierland.

Heb jij één van deze boeken ook gelezen?

Wil je meer suggesties van leuke boeken, maar dan die over fotografie gaan? Die vind je in de blog met cadeautips voor fotografen. Uiteraard vind ik dat mijn twee boeken ook niet in jouw boekenkast mogen ontbreken :)

(Dit artikel bevat affiliate links. Lees er hier meer over.)