Wil je een foto in een rondje plaatsen? Van de foto een stervorm maken? Of een ander figuur of vormpje? Gebruik daarvoor het zogenaamde uitknipmasker in Photoshop. In dit artikel leer je hoe het uitknipmasker werkt en hoe je de foto in het figuurtje zet.

Voor dit artikel is het belangrijk dat je bekend bent met de basis van lagen. Als je daarover nog niets weet, lees eerst het artikel over het werken met lagen in Photoshop.

Open de foto die je in het figuurtje wilt plaatsen in Photoshop.

Open de foto in Photoshop

Open de foto in Photoshop

Als eerste laat ik zien hoe je een foto in een rondje plaatst. Bij gereedschappen selecteer ik daarom de Ovaal vorm. (Geen gereedschap in beeld? Klik bovenin op Venster > Gereedschappen)

Om een cirkel te tekenen kies je bij Gereedschap > Ovaal

Om een cirkel te tekenen kies je bij Gereedschap > Ovaal

De cirkel wil ik perfect rond hebben. Dit doe je door de SHIFT-toets ingedrukt te houden en vervolgens de cirkel in beeld te slepen. Je plaatst deze dus over de foto heen. Kies een kleur om de cirkel mee te vullen, welke kleur maakt eigenlijk niet uit. De rand geef je geen kleur.
(Bovenin niet de mogelijkheid om de kleuren van de vorm en de rand te veranderen? Klik in het menu Venster > Opties)

Plaast de cirkel over de foto

Plaats de cirkel over de foto

Verander nu de volgorde van de lagen. De fotolaag moet boven de laag van de vorm komen. De fotolaag (Achtergrond genaamd) moet je eerst ‘los’ maken: klik hier dubbel op en druk dan op OK in het dialoogvenster dat verschijnt. (Als je geen paneel van de Lagen ziet kies je eerst Venster > Lagen)

Verander nu de volgorde van de lagen. De foto moet één laag boven het figuur komen.

Verander nu de volgorde van de lagen. De foto moet één laag boven het figuur komen.

Wanneer de foto boven het figuur staat, dan is het cirkel niet langer zichtbaar. Dit gaan we nu veranderen. In het paneel van de Lagen klik je met de rechtermuisknop op de laag van de foto en vervolgens kies je Uitknipmasker maken.

Rechtermuisknop op de laag met de foto. Kies daarna Uitknipmasker maken.

Rechtermuisknop op de laag met de foto. Kies daarna Uitknipmasker maken.

Tada! De kleur van de vorm is verdwenen en in plaats daarvan heb je de foto in de cirkel. In het paneel van de lagen zie je ook dat er een klein pijltje is verschenen die wijst naar de laag (vorm) eronder. Het uitknipmasker fungeert als een soort mal om de foto letterlijk uit te knallen. De foto krijgt hierdoor de vorm van de mal en alles buiten het figuur wordt verborgen.

De foto is nu in de cirkel geplaatst. De delen van de foto buiten de cirkel, zijn door het uitknipmasker verborgen.

De foto is nu in de cirkel geplaatst. De delen van de foto buiten de cirkel, zijn door het uitknipmasker verborgen.

Verplaats eventueel de foto als je een ander deel in het figuur wilt zien. Ben je tevreden? Misschien wil je nog de lege randen afsnijden.

Gebruik de croptool om de lege randen af te snijden

Gebruik de croptool om de lege randen af te snijden

Sla tot slot het bestand op. Kies opslaan als PNG om de doorzichtige achtergrond te behouden. Dit is handig als je de foto bijvoorbeeld op een website wilt plaatsen. Of kies voor een JPG: wat nu lege ruimte is, verandert dan naar wit!

Het eindresultaat: de foto in de cirkel

Het eindresultaat: de foto in de cirkel

Mogelijkheden van het uitknipmasker in Photoshop

Er zijn natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden te bedenken van het uitknipmasker. Plaats foto’s in rechthoeken, vierkanten, cirkels, ovalen, veelhoeken, driehoeken. In Photoshop heb je bovendien ook de optie ‘Aangepaste vormen’. Denk aan sterren, figuren van dieren, hondenpootjes, spelkaartfiguren (schoppen, klaver), kerstfiguren, ornamenten, etc!

Zo maakte ik ook ster met daarin een foto.

Gemaakt met een uitknipmasker in de vorm van een ster

Gemaakt met een uitknipmasker in Photoshop door de vorm van een ster te gebruiken

Dit deed ik door eerst in het Gereedschapmenu de aangepaste vormen te selecteren. Bovenin de balk met Opties kun je de specifieke vorm uitzoeken. Klik op de vorm en daarna op het tandwieltje ernaast om nog meer vormen te zien. Ik selecteerde ‘Alle’.

Klik op het tandwieltje en vervolgens "Alle" om ook de andere vormen te tonen

Klik op het tandwieltje en vervolgens “Alle” om ook de andere vormen te tonen

In het dialoogvenster dat verschijnt klik je op OK.

Nadat ik de ster had geselecteerd, volgde ik dus hetzelfde stappenplan als bij de cirkel:

  • Openen van de foto
  • Figuur tekenen
  • Foto boven de laag van het figuur plaatsen
  • Uitknipmasker maken
  • Foto verplaatsen naar juiste positie
  • Croppen van foto zodat lege randen weg zijn
  • Opslaan en klaar!

Om te laten zien hoe makkelijk het is, heb ik het proces van zowel het maken van de cirkel als het sterfiguur in een filmpje opgenomen. (Geen geluid)

Verder lezen? Check dan ook het artikel hoe je een fotobewerking op een specifiek deel van de foto toepast met een masker (maar dit is geen uitknipmasker dus!).