Elke maand start op Vink Academy een nieuwe fotografie challenge. Ga op pad met je camera en doe mee. Door te oefenen en te experimenten, zul je elke keer weer meer leren! Het onderwerp van september is “Architectuur”.

Als je architectuur opzoekt in het woordenboek dan staat er ‘bouwkunst’ en ‘bouwstijl’. Bij architectuurfoto’s staan mooie gebouwen en andere bouwwerken (zoals bruggen) centraal. Het fotograferen van architectuur biedt daarmee veel mogelijkheden; je kunt je focussen op nieuwe (moderne) gebouwen, maar je kunt ook foto’s van historische bouwwerken insturen voor deze fotografie challenge!

Let daarbij wel op dat een goede architectuurfoto meer is dan een foto van een gebouw. Zorg dat je de schoonheid ervan laat zien en benadrukt. Denk daarbij goed aan de compositie en je standpunt, maar ook het gebruik van licht. Niet elke moment van de dag is immers even geschikt. Architectuurfoto’s werken vaak goed met een blauwe lucht of tijdens het blauwe uurtje, maar het is geen vereiste.

Het gebouw hoeft er altijd helemaal op de foto te staan, je kunt ook een deel of details fotograferen. Of juist de binnenkant!

Let tenslotte goed op de lijnen in beeld. Bij teveel gebruik van een groothoekobjectief kunnen lijnen een beetje bol gaan lopen aan de zijkant van het beeld. Voor veel architectuurfotografen is dit een absolute no-go, maar gelukkig kun je de vervorming corrigeren met Lightroom.

Foto Idee: Architectuur

Architectuurfotografie: kader in New York

Brandenburger Tor in Berlijn

Architectuur

Louvre Parijs

Lijnenspel in Berlijn

Sagrada Familia, Barcelona

De fotografie challenge is afgelopen (september 2015). Klik hier om de Hall of Fame foto’s van deze fotografie challenge te bekijken!