Een van de dingen die ik zo mooi vind aan de fotografie is dat er altijd meer over te leren valt. Je kunt jezelf steeds verder ontwikkelen, wat je terugziet in het eindresultaat. De ontwikkeling van jezelf als fotograaf is er wel één die veel personen -onbewust- voor zichzelf belemmeren. En dat is zonde! In dit artikel bespreek ik daarom 10 zaken die je ontwikkeling tegenwerken… zodat je weet wat je juist wél moet doen.
1. Te weinig tijd vrijmaken voor fotografie (Alleen maar fotograferen als je op vakantie bent)
Beter leren fotograferen is vooral een proces van doen. Niet alleen maar lezen of horen over fotografie, je moet het toepassen. Toch blijkt dat veel mensen te weinig tijd vrijmaken om met de camera op pad te gaan.
Het is meestal een logisch gevolg van het drukke leven dat we hebben. Een hobby als fotografie wordt daardoor snel uit de agenda gehaald. Daar tegenover staat dat veel fotografen wél druk aan het fotograferen zijn tijdens de vakanties. Omdat je er dan meer tijd voor hebt, maar ook omdat je geïnspireerd wordt door de nieuwe bestemming, de fijne momenten, de mooie uitzichten, enzovoort.
Op vakantie is zoveel anders dan het ‘gewone leven’ en dat vraagt erom vastgelegd te worden. Maar als je alléén fotografeert op vakantie, en niet thuis, dan zal je ontwikkeling ook in kleine stapjes gaan. Beter is het om er vaker, en dus ook thuis, te oefenen met de fotografie. Als het je thuis lukt om mooie foto’s te maken, dan pluk je daar op vakantie de vruchten van. Laat je camera buiten de vakantieperiode dus niet verstoffen!
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zelf heb ik ook tijden gehad dat ik enkel op reis fotografeerde en in Nederland mijn camera alleen gebruikt werd voor de opdrachten die ik had. Ondanks dat ik nota bene fotograaf ben, had ik toen niet voldoende tijd voor mijn eigen ‘werk’. Zonde toch?!
Wil je (ook) meer op pad met de camera, maar weet je niet hoe je dit in je agenda voor elkaar krijgt? Gebruik dan een van deze 5 strategieën om meer tijd vrij te maken voor je fotografie.
2. Jezelf constant vergelijken met andere fotografen
Hoe langer je met fotografie bezig bent, hoe kritischer je op je eigen foto’s wordt. Dat geldt tenminste voor de meeste fotografen. Door jouw eigen foto’s naast die van een andere (bekende) fotograaf te leggen, zie je ongetwijfeld verbeterpunten. Met een kritische blik kun je een vergelijking gebruiken om van te leren en jouw fotografie naar een hoger niveau te tillen. Maar wees niet té kritisch en vergelijk jezelf niet constant. Het kan dan gebeuren dat een foto die je maakt nooit ‘goed genoeg’ is en nooit haalt wat je in gedachten had. De kans bestaat dat je daarmee het plezier in de fotografie verliest. Wees daarom kritisch, maar ook realistisch. Eerder schreef ik hier al uitgebreid over in het artikel hoe een kritische blik je fotografie verbetert of juist helemaal verpest.
3. Teveel vasthouden aan de ‘regeltjes’
Er zijn zoveel zogenaamde ‘regeltjes’ in de fotografie voor het maken van een geslaagde foto. Je onderwerp mag je immers nooit in het midden zetten, je moet absoluut nooit tegen de zon in fotograferen en je eigen schaduw in de foto is een taboe. Of toch niet? Regeltjes zijn er om gebroken te worden. Laat je hier niet teveel door leiden.
4. Bang zijn om je te verdiepen in de techniek
Het heeft geen zin om te ontkennen; bij fotografie hoort een stukje techniek. Zonder die techniek zul je er niet in slagen om keer op keer een goed belichte, scherpe foto te maken. Vertr