Staat jouw iPhone ook vol met foto’s? Hoe leuk is het dan om iedere dag een paar van de foto’s te zien op het beginscherm van je iPhone. Dat kan nu met de fotowidget. Een soort digitaal fotolijstje, waarin om de zoveel tijd een andere foto staat. In dit artikel lees je hoe je de fotowidget aanzet en aanpast aan jouw voorkeuren.

Voor je begint: de fotowidget is beschikbaar vanaf iOS 14 (oktober 2020). Om je iPhone te updaten ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Als je nog niet de nieuwste versie hebt, dan krijg je daar het bericht om te updaten. Uiteraard maak je voor het updaten een back-up van je iPhone. De fotowidget is NIET beschikbaar op een iPad.

Apple/iOS fotowidget aanzetten

Het aanzetten van de fotowidget is superrrrrr makkelijk. Met een paar tikken ben je er, kijk maar.

Stap 1: Wijzig beginscherm

Houd je vinger op één van de app icoontjes, zodat er een uitklapmenu’tje komt. Welke app je aantikt, dat maakt niet uit. Kies in het uitklapmenu op Wijzig beginscherm.

App ingedrukt houden voor uitklapmenu op de iPhone

In dit voorbeeld houd ik de app Contacten even ingedrukt, zodat je het menu krijgt. Daar kies je dus Wijzig beginscherm.

Stap 2: Tik op de plus

Alle apps gaan nu op het scherm wiebelen. Dit herken je waarschijnlijk van als je de apps een andere volgorde wilt geven. Voor het aanzetten van een widget, kies je nu het plus-icoontje helemaal links bovenaan je scherm.

Screenshot van iPhone scherm. Plus icoon is voor widgets aanzetten.

Bovenin beeld staat links een +. Klik die aan om naar de widgets te gaan.

Stap 3: Kies de fotowidget

Er staan direct een aantal widgets voor je klaar om uit te kiezen. Waarschijnlijk het weerbericht, de klok, misschien van je bankieren-app of een podcast. Maar als het goed is, staat ook de fotowidget er al. Tik die aan. (Kun je geen foto zien? Scroll dan omlaag totdat je Foto’s tegenkomt)

Fotowidget aanzetten en kiezen op iPhone

Hier staat de fotowidget direct al klaar om te kiezen, onder het weerbericht.

Stap 4: Grootte van de fotowidget kiezen

Er zijn drie mogelijke formaten van de fotowidget. Het eerste formaat is het kleinste – ik noem ‘m even maatje Small. Deze vierkante fotowidget neemt dan dezelfde ruimte in als 4 app icoontjes (2×2).

Swipe opzij om het Medium-formaat te bekijken. De foto komt dan op de plek van 8 app-icoontjes (4×2) en de uitsnede is panorama.

Veeg je nog een keer opzij, dan krijg je het grootste formaat van het ‘digitale fotolijstje’ te zien. Bij maat Large komt de foto op de plek van 16 app-icoontjes (4×4). Als je het formaat hebt gekozen, tik je natuurlijk onderin op Voeg widget toe.

Formaat van fotowidget bepalen op iPhone 11

Veeg opzij om de drie verschillende formaten van de fotowidget te bekijken. Dit is het kleinste formaat.

Stap 5 (optioneel): verplaatsen

De icoontjes op het beeldscherm zijn nog aan het wiebelen en dat geldt ook voor de fotowidget. Als je wilt, kun je ‘m nu slepen naar een andere positie op het scherm. Klik Gereed (rechtsbovenin) als je klaar bent.

Voorbeeld fotowidget op iPhone

De fotowidget staat nu op je beginscherm. Door te slepen geef je ‘m een andere plek op het scherm. Als je klaar bent, tik je rechtsbovenin op Gereed. Easy peasy!

Dat was een makkie toch?

Als je de fotowidget weer wilt verwijderen, dan houd je je vinger weer even kort op de widget. Het uitklapmenu wat verschijnt geef je de optie om ‘m te verwijderen. Vanzelfsprekend worden je foto’s zelf niet verwijderd.

Zelf foto’s kiezen in fotowidget

Helaas kun je met bovenstaande manier niet zelf kiezen welke foto’s er in het fotolijstje komen te staan. Je iPhone maakt zelf een selectie uit Terugblikken en Uitgelichte foto’s. Staat er een uitgelichte foto in je widget die je niet mooi vindt? Open dan de app Foto’s, klik op Voor jou (onderin) en ga naar de Uitgelichte foto’s. Door opzij te swipen zie je de foto’s die vandaag getoond worden. Klik op de foto die je niet in de widget wilt en daarna op het deel-icoontje links onder. In het menu (onder Airdrop) heb je nu de optie Verwijder uit ‘Uitgelichte foto’s. De foto blijft gewoon op je iPhone staan, maar komt niet meer in de widget.

Verwijderen uit uitgelichte foto's album op iPhone

Door te klikken op Verwijder uit ‘Uitgelichte foto’s’ wordt een foto niet langer in de fotowidget getoond.

Wil je wel helemaal de controle hebben over de foto’s in de widget? Download dan de gratis app Photo Widget: Simple (door Hyoungin Kook). In de app store ziet die er zo uit:

Photo Widget Simple App

In de App Store zoek je naar Photo Widget: Simple. Het kan zijn dat er bovenaan dan een andere app verschijnt, zo ziet de app eruit die we nu nodig hebben.

De werkwijze is net iets anders, dus ik heb die hieronder voor je uitgeschreven.

PhotoWidget: Simple gebruiken

Stap 1: Album aanmaken om te tonen in de fotowidget

Open de app Photo Widget: Simple. Als eerste ga je een album aanmaken, van de foto’s die je straks wilt tonen in het fotolijstje. Klik op de + en geef het album een naam.

Album creeeren in Photo Widget app

Maak een nieuw album aan door op + te tikken. Ik noem het album JJ, de naam van mijn hond.

Stap 2: Foto’s toevoegen aan het album

Klik onderin op de knop Load New Photo. In het volgende scherm selecteer je de foto’s die je in het album wilt plaatsen. Je kunt bovenin ook Album aanklikken (naast Foto’s), om een iPhone album die je al hebt te openen. Zelf geef ik een foto vaak een hartje, waardoor die foto’s in de map Favorieten terecht komen. Ik vond het dus makkelijk om daar te beginnen met selecteren. Nadat je de foto’s geselecteerd hebt, tik je op Voeg toe rechts bovenin beeld.

Foto's vanuit favorieten app toevoegen

Bovenin beeld staat Album, daar tik ik op. Vervolgens ga ik naar Favorieten; hier selecteer ik de foto’s met JJ.

Stap 3: (optioneel) foto’s bewerken voor in de fotowidget

In het volgende scherm kun je de foto’s stuk voor stuk nog bewerken als je wilt. Klik dan onderin op Edit. Als je dit niet nodig vindt, klik je bovenin op Complete.

Fotovoorbeeld en optie om te bewerken

Je kunt de geselecteerde foto’s nog bewerken als je onderin op Edit drukt. Ik sla deze stap over en tik op Complete.

Stap 4: Wijzig beginscherm

We moeten nu een aantal stappen herhalen die hierboven beschreven zijn om de Apple widget aan te zetten. Allereerst houd je je vinger op een app, zodat je de optie Wijzig beginscherm krijgt en op het + icoontje linksboven in het beeldscherm kan klikken.

Stap 5: Photowidget aanzetten

Tik nu niet op de standaard fotowidget, maar scroll omlaag tot je Photowidget ziet staan. Kies één van de drie formaten en tik onderin op Voeg widget toe. Het klopt dat je er nog geen foto’s in ziet staan maar uitleg, dat verandert straks automatisch.

Fotowidget instellen: kies het formaat. De tekst van Photowidget is straks weg.

Zorg dat je de Photo Widget toevoegt (dus niet de standaard fotowidget). Het verschil zit in het icoontje. Ook bij het selecteren van de grootte zie je nu geen foto’s, maar tekst. Die tekst verandert straks uiteraard. Ik selecteer nu het grootste formaat.

Stap 6: (optioneel) fotowidget verplaatsen

De fotowidget is nu toegevoegd aan je beginscherm. Je kunt ‘m nu nog verplaatsen als je wilt. Anders tik je op Gereed.

Photowidget op iPhone

Met de app Photo Widget: Simple kun je dus helemaal zelf bepalen welke foto’s je in de fotowidget wilt tonen op het beginscherm van je iPhone

Stap 7: Album, interval en volgorde foto’s kiezen

Door je vinger even op de photowidget te houden, kun je de instellingen aanpassen. Kies dan op Edit Widget . Zo kun je het album kiezen (als je meerdere albums hebt aangemaakt), het interval waarmee de beelden in de fotowidget wisselen en de volgorde bepalen (willekeurig of in de volgorde zoals ze in het album staan).

Wijzig fotowidget instellingen van Photo widget

Houd je vinger heel eventjes op de Photowidget en kies ‘wijzig widget’. Zo kies je het album en bepaal je de interval en volgorde.

Meerdere fotowidgets op je iPhone zetten

Vind je één fotowidget niet genoeg? Dat snap ik wel. Gelukkig kun je ook meerdere fotolijstjes op je iPhone aanzetten. Op dezelfde ‘pagina’ of verspreid over de schermen. Maar goed om te weten: als je de standaard widgetmogelijkheid van Apple gebruikt en bijvoorbeeld twee verschillende formaten kiest, dan zie je in die fotolijstjes wel dezelfde foto’s. Het is dan slim om de standaard fotowidget te combineren met de Photo Widget app of meerdere Photo Widgets te plaatsen.