Elke maand start op Vink Academy een nieuwe fotografie challenge. Ga op pad met je camera en doe mee. Door te oefenen en te experimenten, zul je elke keer weer meer leren! Het onderwerp van maart is “Vervallen & verlaten”.

Oude en verlaten gebouwen, waarbij de afgebladderde verf van de muur hangt. Of waar misschien zelfs nog oude meudels onder een flink stoflaag staan. The urbex-liefhebber kan zijn hart ophalen bij de challenge. (Urbex staat voor urban-exploring).

Maar waar vind ik die vervallen en verlaten plekken, vraag je je misschien af? Tja.. dat is natuurlijk een onderdeel van de uitdaging! De meeste urbexfotografen geven niet zomaar hun beste locaties door, omdat het unieke er dan snel af is. Je ziet dit bijvoorbeeld bij het Belgische (spook)stadje Doel, vlak bij de Nederlandse grens. Ook al ben ik er nog nooit geweest, ik herken de foto’s ervan wel, vooral daar bij het tankstation.

Laat dat je natuurlijk niet weerhouden  om een foto van die bekende vervallen en verlaten plaatsen te uploaden. Bovendien: je hoeft echt niet naar dat verlaten Frans chateau of een Oost-Europese fabriekshal om met een foto thuis te komen die bij dit thema passen.Misschien heeft je overbuurman een vervallen schuurtje of weet je ergens waar een ander object (autowrak?) eenzaam ligt te vergaan? Kijk dus vooral ook verder dan alleen maar (grote) gebouwen… ik heb het thema’s heel bewust ook geen urbex genoemd. Plus.. misschien is de plaats die je fotografeert niet eens verlaten, maar kun je het op de foto er wél zo uit laten zien.

Maar.. wel nog even voor de goede orde: het is niet altijd toegestaan om verlaten gebouwen te betreden (priveterrein), en soms is dit zelfs gevaarlijk (instortingsgevaar). Vanzelfsprekend doe je dit geheel op eigen verantwoordelijkheid en niet ‘omdat ik je deze challenge gaf’. Ga het liefst met z’n tweeën en draag altijd goede, stevige schoenen (vanwege glasscheven en dergelijke). Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Joel Barwick

Joel Barwick

Patrick Fore

Patrick Fore

Seth Doyle

Seth Doyle

Jan Erik Waider

Jan Erik Waider

Je kunt geen foto’s meer insturen. Binnenkort staat de Hall of Fame online.