Bekijk de video en leer hoe je een stofreferentiefoto maakt. Daarmee controleer je of er kleine stofjes of minuscule haartjes op de camerasensor zitten. Want als dat zo is, dan moet-ie gereinigd worden. In de onderstaande video vertel ik je hoe je in 4 stappen jouw sensor controleert en welke opties je hebt om eventuele stofjes weer weg te (laten) halen.

Stap 1. Camera-instellingen

Zet je camera op de manuele stand of diafragmavoorkeursstand. Kies een zo klein mogelijk diafragma, bijvoorbeeld f/22. Door het kleine diafragma worden de stofjes sneller zichtbaar dan bij bijvoorbeeld f/4. Je stelt ook een zo laag mogelijke ISO-waarde in, zoals ISO 100. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer ruis in de foto en dat maakt stofjes moeilijker te ontdekken.

Richt de camera naar een effen vlak, bijvoorbeeld een lichte muur of blauw papiertje. Of op die strak blauwe lucht buiten – zorg dat er echt geen wolken in beeld staan. Als je in de manuele stand fotografeert, stel je nu je sluitertijd in. Je mag de foto eventueel iets overbelichten.

Stap 2. Manuele focus

Schakel de camera over van de autofocus naar de manuele focus. Draai de focus zo dat er niets scherp wordt in de foto. Zo weet je zeker dat een puntje in beeld, niet toevallig nog een vlekje op de muur is of een vogel die voorbij vliegt.

Stap 3. Foto maken (met beweging)

Dit is de stap dat je de foto maakt. Of maak enkele foto’s achter elkaar. Tijdens het fotograferen beweeg je de camera, bijvoorbeeld met de beweging van een rondje of heen en weer. Net als de onscherpe focus zorgt ook dit trucje ervoor dat stofjes beter opvallen, omdat we niets scherp in beeld brengen.

Stap 4 Foto controleren op stofjes

Tijd om de foto op de computer te zetten. Voor het controleren van de stofreferentiefoto heb je geen speciaal programma nodig. Zoom het beeld wel goed in om de foto systematisch te beoordelen. Je volgt hierbij als het ware een kronkelpatroon.

Zie je ergens een klein stip? Dan weet je dat dit een stofje op de sensor is.

Als je de foto in een fotobewerkingsprogramma bekijkt, dan kun je het contrast verhogen of zet bijvoorbeeld in Lightroom de functie Nevel verwijderen maximaal. In één oogopslag zie je hoe het met de stofjes op de sensor staat. In de video deel ik je ook hoe je de stofjes zichtbaar maakt met de functie ‘Vlekken visualiseren’.

Stofreferentiefoto in Lightroom Classic CC

Met het contrast en de functie Nevel verwijderen op maximaal zie je heel goed waar de stofjes op deze foto zitten.

Stofjes gespot! Wat nu?

Voor het reinigen van de sensor zijn er verschillende opties.

De eerste is dat je de stofjes probeert weg te blazen met een speciale blaasbalg (affiliatelink). Nadeel: je blaast de stofjes weg, maar ze kunnen wel blijven hangen in de body en daardoor op den duur terugkomen op de sensor.

Een andere optie is dat je met een speciale kwast (swap) over de sensor veegt (affiliatelink).

Zelf breng ik mijn camera naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in camerareiniging. De sensor wordt dan schoonmaakt in een stofvrije ruimte, met goede luchtafvoer. Geen omkijken naar en gegarandeerd een stofvrije sensor.

Is jouw sensor nog stoffiger dan die van mij? Stuur me jouw stofreferentiefoto dan vooral toe, ik ga kijken of ik daar een mooie collectie van kan maken. ;)