Het is een nieuwe maand, tijd voor een nieuwe fotografiechallenge. Met de poll op mijn Instagram Stories gaf ik jullie de keuze tussen twee thema’s. Het eerste onderwerp was feestelijk (ik dacht: dan kun je misschien iets met carnaval doen) en de tweede was spreekwoorden en gezegden. Meer dan vijfhonderd mensen brachten hun stem uit en met 57% was de keuze duidelijk: spreekwoorden en gezegden it is!

Het thema is denk ik best pittig, maar tegelijkertijd ook eentje waar je veel creativiteit in kwijt kunt. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van maken. Goed om te weten; het hoeft allemaal niet héél letterlijk in beeld gebracht te worden. “De appel valt niet ver van de boom” kun je uitbeelden met de foto hieronder, maar het had ook een foto kunnen zijn van een vader en een zoon die erg op elkaar lijken. En dan een appel in hun hand hebben, om maar iets te zeggen. :)

Wel belangrijk: zet het spreekwoord of gezegde in de bestandsnaam. Dan kan ik die bij de Hall of Fame ook publiceren! Noem het bestand dus bijvoorbeeld de-hond-in-de-pot-vinden.jpg of als-de-kat-van-huis-is.jpg (de rest kan ik zelf wel afmaken).

“De appel valt niet ver van de boom.”

Ben je op zoek naar inspiratie voor deze fotografiechallenge? Op Wikipedia staat een enorme lijst met Nederlandse spreekwoorden en gezegden.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen idee had of Belgische spreekwoorden anders zijn dan de Nederlandse, maar na een korte Google-ronde heb ik gezien dat ze vaak wel iets anders zijn. In het Vlaams is het ‘de kat bij de melk zetten‘, terwijl wij ‘de kat op het spek binden‘. Meer verschillen in spreekwoorden staan op deze pagina. Voor de Belgische volgers van Vink Academy laat ik het vrij om te kiezen voor een Nederlands spreekwoord of gezegde, of dat ze voor de Belgische variant gaan. Zolang je de naam maar in de bestandsnaam zet, dan kan ik het later bij de Hall of Fame publiceren. Of zet het erbij als je de foto op Instagram zet met de hashtag #vafotochallenge. Dan leren we er gelijk weer wat van! :)