Iedere maand daag ik je uit om mee te doen met de fotografiechallenge en foto’s te maken van een specifiek thema of onderwerp. Behalve in december. Dat is al zo’n drukke maand door de feestdagen… Net als voorgaande jaren in december, ben ik nu op zoek naar jouw mooiste foto van het jaar!

Deze challenge met ‘mijn beste foto van xxxx‘ is inmiddels een echte traditie, die in 2014 begonnen is. Nieuwsgierig welke foto’s voorgaande jaren in december een plek in de Hall of Fame veroverden? Check dan de jaren 2014, 2015, 20162017 en 2018.

Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar ik heb dit jaar weer véél foto’s gemaakt. Een keuze in je toppers is vaak niet zo snel gemaakt. Vooral omdat je er maar drie mag uploaden voor de challenge! Hieronder daarom een aantal tips om het selecteren hopelijk makkelijker te maken:

  • Ga voor jezelf na: als je aan alle foto’s van 2019 denkt, is er dan misschien één specifieke die meteen in gedachten komt? Grote kans dat dat één van je favorieten is. Je weet gewoon: dit is ‘m! Tegelijkertijd: wat jij jouw beste foto vindt, daar kan een ander heel anders over denken. Daarover lees je in dit artikel. De kans is trouwens ook groot dat je deze favoriete foto in de tweede helft van het jaar hebt gemaakt. Hoe recenter hoe meer ‘top of mind‘ de foto waarschijnlijk is. Denk dus ook heel specifiek terug aan het begin van 2019.
  • Is er één foto waarop je opvallend veel reacties kreeg, bijvoorbeeld op Instagram? Of een foto met heel veel likes? Dit kun je als graadmeter gebruiken. Maar stuur deze foto alleen op als je ‘m zelf ook echt (heel) mooi vindt!
  • Werk je in Lightroom met vlaggetjes? Selecteer in de bibliotheek-module dan ‘Alle foto’s in de Catalogus’. Vervolgens gebruik je het filter met de vlaggetjes. Zo heb je direct een (grove) selectie.
  • Blijf je het kiezen lastig vinden? Maak er een afvalrace van. Kies er eerst 20 en laat er iedere dag 1 of 2 afvallen, totdat je er 3 overhoudt voor 28 december.

Win de Limited Edition van Iedereen FotoSMART

Boek Iedereen FotoSMART geschreven door Laura VinkDe Limited Edition van mijn boek Iedereen FotoSMART is sinds augustus al uitverkocht (en dus niet meer te koop). Maaaaaar als je deze maand meedoet met de challenge, kun je ‘m nu wel winnen! GAAF! Ik verloot 1 exemplaar van deze extra luxe uitgave onder alle foto’s die ook een plekje in de Hall of Fame veroveren. Je hoeft niets speciaals te doen om kans te maken, je doet automatisch mee met deze winactie. En kom jij als winnaar uit de bus en heb je Iedereen FotoSMART al? Dan kun je er vast iemand anders blij mee maken ;)

Het is niet meer mogelijk om de foto’s te uploaden.