Mei 2019: Yes yes yes, eindelijk kan ik het van de daken schreeuwen. Er komt een nieuw boek aan! Trots presenteer ik je mijn nieuwste werk: Iedereen FotoSMART.

Wil je meer leren over fotografie, maar duizelt het je nog bij alle onbekende begrippen die je tegenkomt? Of zoek je een handig naslagwerk waar alles in staat? Dan is Iedereen FotoSMART zeker iets voor jou. Met meer dan 150 verschillende begrippen, termen en onderwerpen stuk voor stuk slim uitgelegd! Van camera-apparatuur tot fotografie-effecten. Van instellingen tot compositie. Van (flits)licht tot fotobewerkingsmogelijkheden. Bij ieder begrip staat centraal wat het is, hoe het werkt en hoe je het gebruikt in je fotografie. Het maakt niet uit of je foto’s maakt met je smartphone, compactcamera, systeemcamera of spiegelreflexcamera. Dit boek is écht voor iedereen!

Klik hier voor alle informatie

Waarom dit boek?

Met mijn eerste digitale camera maakte ik in het begin vooral kiekjes met m’n vriendinnen. Smartphones bestonden nog niet, laat staan dat het woord selfie in het woorden boek stond. Na ongeveer een jaar besloot ik dat ik écht mooie foto’s wilde leren maken, bijvoorbeeld van mijn huisdier of op vakantie. Vol overgave dook ik de wereld van de fotografie in. Ik kwam er snel achter dat het meer was dan alleen op het knopje drukken. Je hebt te maken met licht, compositie, instellingen, noem maar op.

Wat ik nog goed weet, is dat ik de uitleg in boeken of online toen soms best ingewikkeld vond. Hele technische artikelen of wollige verhalen. Maar het was ook zo sáái beschreven. Ik studeerde nog bewegingswetenschappen en als ik iets saais wilde lezen, dan pakte ik het boek spierfysiologie of statistiek er wel bij. Fotografie was mijn hobby, dat moest toch leuk zijn? Maar bij het lezen van boeken over fotografie, had ik het idee dat die ook waren geschreven door een soort verstrooide professor. Ik zag een gepensioneerde fotograaf voor me met warrig kapsel, die in zijn stoffige kantoor (vol met oude camera’s en foto’s aan de muur) dat boek had geschreven. Saai, ingewikkeld en bij vlagen ook nog eens ouderwets… Pfffff….

Toen ik zelf meer fotografie-ervaring had, ben ik in 2012 Vink Academy gestart. Ik wist inmiddels dat al dat ingewikkelde nergens voor nodig was. Sinds het begin vond ik het altijd enorm belangrijk dat de uitleg duidelijk was en voor iedereen te begrijpen. Ik geloof er 1000% in dat iedereen mooie foto’s kan leren maken! Daarnaast denk ik dat ik er aardig in slaag om alle tips en inspiratie op een vrolijke, enthousiaste manier te brengen. Zeker niet saai.

En dan is er nu het boek Iedereen FotoSMART. Het boek dat ik had willen lezen toen ik mijn eerste stappen in de wereld van fotografie zette. Een duidelijk naslagwerk waar alle begrippen en termen helder uitgelegd zijn. Met een frisse vormgeving, mooie voorbeelden en ook een dosis humor of hier en daar een vermakelijk feitje. Begrijp me niet verkeerd: er is niets mis met fotografie serieus nemen. Maar laat het bovenal ook leuk zijn. Met meer dan vijftien jaar aan fotografie-ervaring vind ik dat nu nog altijd het allerbelangrijkste!

Het boek is zo ingedeeld, dat je ‘m gewoon van voor naar achter kan lezen, maar ook zoek je de informatie van een specifiek begrip gemakkelijk op. Of open het boek op een willekeurige pagina om te ontdekken wat je (nog) niet weet. Als je nu al nieuwsgierig bent of een bepaald begrip wel in het boek staat, check dat dan meteen op deze pagina.

Planning

Op dit moment staan bijna alle begrippen op het digitale papier. De volgende stap is om de teksten in de vormgeving te gieten. Het ontwerp en de styling liggen al klaar (echt supervet!). Deze fase klinkt misschien als 1-2-3 dat doen we even, maar uit ervaring weet ik dat dit een enorme klus gaat worden. Dat is helemaal niet erg, want ik geniet er enorm van om het boek beetje bij beetje te zien groeien.

De planning is dat het boek in september uitkomt. Vanaf dat moment is-ie ook in de boekhandel te koop.

Net als mijn boek Reisfotografie geef ik ook dit boek weer in eigen beheer uit. Vanzelfsprekend doe ik het niet helemaaaaal alleen en heb ik een fijn team om me heen verzameld dat helpt met de illustraties, vormgeving en eindredactie.

(Denk je nu; “Huh Laura, maar hierboven en onder zie ik al foto’s van het boek staan. Hoe kan dat als het boek nog niet af is?” Dat is een aardig staaltje Photoshop, vind je niet?!)

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van het boek? Of gewoon een kijkje achter de schermen? Volg dan de Instagram account IedereenFotoSMART.

Aanbieding + Limited edition

Ook al is het boek dus nog niet klaar, hij is wel al te reserveren op mijn site. En wie het boek nu bestelt in de voorverkoop, krijgt niet alleen een mooie korting. Je wordt ook beloond met een geweldige limited edition. Een extra luxe uitgave, die ik speciaal in een beperkte oplage laat drukken. En boy oh boy, die wordt zó mooi. Een hardcover boek met bronsfolie op de voorkant en de rug, een leeslintje en plus een kleine verrassing erbij. Natuurlijk wordt dit exemplaar als allereerste thuisgestuurd.

De limited edition is straks ook nergens anders verkrijgbaar. De enige manier om zeker te weten dat je niet achter het net vist voor deze speciale editie, is door ‘m nu te bestellen. Je betaalt dan geen 35,- maar slechts 27,-. Dat is inclusief verzending in Nederland. Voor België geldt een gereduceerd verzendtarief van 4,50 naar 2,50 (alleen beschikbaar tijdens de voorverkoop).

eBook

Verder is er ook een mooie combideal van de limited edition met het eBook. Even snel opzoeken wat iets ook alweer is? Het eBook is een PDF, geoptimaliseerd voor smartphones, tablets en laptops. Zo heb je alle fotokennis altijd bij je.
Los kost het eBook straks 20,-. Samen met de limited edition betaal je geen 55,- maar 39,-.

Klik hier voor alle informatie

Het idee voor dit boek

Misschien is het wel leuk om te vertellen dat ik dit boekidee al lang heb. Het begon ooit als een lijstje met ideeën voor artikelen op deze site. Iedere keer als ik weer een begrip of benaming vond waarvan ik dacht ‘dat moet ik uitleggen’, ging-ie op de lijst. Die lijst werd langer en langer. En op een gegeven moment wist ik: dit moet een boek worden.

Dat duurde overigens nog een paar jaar, maar in de tussentijd bleef ik mijn lijst uitbreiden. Alle begrippen organiseerde ik daarbij op alfabetische volgorde om het overzicht te houden. Hierdoor is de werktitel van dit boek ook heel lang Fotografie A tot en met Z geweest. Maar bij het schrijven merkte ik dat het heel onlogisch was om de alfabetische volgorde aan te houden. Auteursrecht zou dan naast Backfocus staan en Diafragma naast de Diagonaal methode. Terwijl de Regel van derden weer naast Reflectiescherm stond. Niet handig! Daarom koos ik voor een andere indeling die logischer aanvoelde, waarbij alle benamingen georganiseerd zijn per categorie. Zo ontstond de hoofdstukindeling.

De werktitel verdween dan ook in prullenbak, want je kunt een boek niet Fotografie A tot en met Z noemen als je de inhoud niet op alfabet zet. Bovendien: die titel is ook wel een beetje saai hè? En dat is dit nieuwste boek nou juist niet.

Iedereen FotoSMART is een absolute must have voor de beginnende fotograaf, waarbij het niet uitmaakt of je fotografeert met een camera of telefoon. En door de veelzijdigheid in onderwerpen is het boek ook interessant voor wie al langer fotografeert. Ik heb zelfs nieuwe dingen geleerd tijdens het schrijven van dit boek. Zo zie je maar! :)

Klik hier voor alle informatie

Op de hoogte blijven?

Volg @iedereenFotoSMART op Instagram!

Boek Iedereen FotoSMARTBoek Iedereen FotoSMART