Het thema van de fotografiechallenge van februari is watervogels. Ga er op uit met je camera en stuur jouw mooist foto’s in.

Wist je dat er iedere winter miljoenen vogels vanuit Rusland en Scandinavië naar het zuiden vliegen om te overwinteren in Nederland? Terwijl wij liever overwinteren in Spanje, is het voor deze vogels juist in Nederland een lekkere temperatuur. En ook niet onbelangrijk: genoeg voedsel. :) Volgens Natuurmonumenten vertrekken de eerste wintergasten alweer in maart en daarom lijkt februari mij de perfecte maand voor dit onderwerp.

Dus ga op zoek naar eenden, meerkoeten, zwanen, ganzen, aalscholvers, reigers en alle andere vogels die graag zwemmen of een duik nemen. Lees ook het artikel met de tips voor het fotograferen van vogels.

In juni 2017 was het thema van de fotografiechallenge trouwens ook al Vogels (niet specifiek watervogels dus), bekijk hier de foto’s die toen de Hall of Fame behaalden.

Klik hier om de Hall of Fame foto’s te bekijken.

Belangrijk: Er is op dit moment helaas (weer) een zware golf van de vogelgriep. Zie je ergens een dode gans of andere dode vogel liggen? Blijf dan op afstand en kom er zeker niet aan. De vogelgriep is besmettelijk voor mensen. Gelukkig worden mensen zelden ziek van de vogelgriep, omdat je daarvoor direct en intensief contact moet hebben met de besmette vogels. Mensen die risico lopen zijn bijvoorbeeld dierverzorgers (denk aan pluimveehouders) of medewerkers van de dierenambulance die de dode vogels ruimen. Lees meer over de vogelgriep op de site van het RIVM. Als je een dode vogel ziet, bel dan alsjeblieft de dierenambulance of de gemeente. Zij kunnen de vogel op de juiste manier ruimen, zodat het virus zich niet 0verder kan verspreiden. Zorg trouwens ook dat je hond of kat niet in de buurt van een dode vogel komt. Het Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren waarschuwt dat huisdieren ook ziek kunnen worden van het aanraken of opeten van besmette vogels.

Het is niet meer mogelijk om foto’s in te sturen.

 

Zwanen op de Maas bij zonsondergang