Iedere maand start op Vink Academy een nieuwe fotografie challenge. Ga er op uit om te fotograferen en doe meer. Door te oefenen en te experimenten, verbeter je jouw fotografie. Het onderwerp van de maand februari is ‘smartphone-fotografie’.

Bijna iedereen loopt tegenwoordig met een smartphone op zak. En daar worden ook heel veel foto’s mee gemaakt. Dus ik dacht: laat ik eens een challenge organiseren die speciaal gericht is op smartphone-foto’s. Bij een goede foto draait het niet om de apparatuur waarmee je de foto maakt, maar wat je doet met de mogelijkheden die je hebt, toch? Dus, doe je mee deze maand?

Een paar tips voor het fotograferen met je smartphone

  • De kwaliteit van de foto gaat vaak enorm achteruit op het moment dat je de foto digitaal zoomt. De foto wordt korrelig en ziet er niet scherp uit. Is iets ver weg? Ga dan dichterbij staan. Bij de nieuwste smartphones heb je steeds vaker de optie om te kiezen tussen twee of meer lenzen, zodat je toch ook optisch kan ‘inzoomen’.
  • Wordt niet lui met het maken van je compositie. Juist omdat je beperkt bent met je instellingen en de mogelijkheid tot zoomen, is het extra belangrijk om een goede compositie te vinden. Dus zak door je knieën, fotografeer ergens doorheen, zoek een kader, denk aan het lijnenspel, noem maar op.
  • Bewerk de foto ook gerust nog wat na op je smartphone. Dat kan met een speciale app (bijvoorbeeld Camera+ of VSCO), maar zo’n app is geen vereiste. Ook op je iPhone heb je ‘standaard’ genoeg opties om je foto net dat beetje extra te geven.
  • Is er een groot contrast tussen licht en donker? Gebruik dan de vaak ingebouwde HDR functie, zodat de foto minder over- of onderbelichte delen heeft.


Het is niet meer mogelijk om foto’s te uploaden voor deze challenge.