Topmenu

Compositietip: het gebruik van een kader in de foto

Wanneer je een foto maakt, dan kader je een deel van de wereld om je heen. De randen van de foto beperken hoeveel je in één beeld kunt vastleggen. Het is belangrijk om het beeld juist te kiezen, zodat het onderwerp goed in beeld is en de compositie de foto interessant(er) maakt. Een tip voor een goede compositie is door een extra kader in de foto te plaatsen. In dit artikel laat ik je met veel voorbeelden zien wat hiermee bedoeld wordt.

Wat is een kader in de foto?

Het gaat als het ware dus om een kader in het kader (van de foto). Het eerste kader maak je door de randen van de foto zelf en het tweede kader maak je door bepaalde delen uit de omgeving zo in de foto mee te nemen, dat ze een soort van ‘omlijsting’ vormen rondom het onderwerp. Met dit kader trek je de aandacht dus extra naar het onderwerp toe; de ogen van de kijker worden als het ware tegen gehouden om buiten dit kader te gaan kijken.

Voorbeelden van foto’s met een kader

Hieronder geef ik voorbeelden van foto’s waarbij er een kader in de foto zit.
Beweeg met je muis over de foto’s om de omlijning van het kader in elke foto te zien!

Kader 3: Slager
Deze foto, gemaakt in Tunesie, heeft een heel duidelijk kader in de foto. Hoewel de stank bij deze slager eigenlijk ondraaglijk was (for your info: het schaap hing er al twee dagen) fascineerde het beeld mij enorm vanwege het kozijn wat om deze ‘etalage’ zat en de roze muur er omheen. Ik besloot de omlijsting van de slagerij in zijn geheel op de foto te zetten, waardoor de aandacht van de kijker naar het centrum van de foto getrokken wordt. Als je nu je handen voor de roze rand en het kozijn houdt, zul je zien dat de kracht van de foto in zijn geheel verdwijnt.

Andere foto’s met een heel duidelijk kader zijn de foto’s hieronder, die ik maakte in Jordanie bij de oude stad Jerash en in New York bij Central Park. In Central Park gebruikte ik de brugleuning om de aandacht op de bootjes en de achterliggende gebouwen te leggen.

Kader 12: Jordanie
Kader 14: New York Central Park
De foto hieronder heeft ook een vierkant kader, als is deze minder duidelijk. Het bruidspaar staat in het openstaande raam en door het frame wat hierdoor ontstaat om hen heen (en de lichtere achtergrond achter hen), krijgen zij direct alle aandacht in de foto.

Kader 4: Bruidspaar in raam

Kader in de natuur

De bovenstaande foto’s hadden dus een heel duidelijk frame vanwege de kozijnen om het raam, muren, de etalage, etc. Je kunt echter ook de natuur zelf gebruiken om een kader te vormen, zoals ik bij dezelfde situatie deed in Central Park in New York. In het sneeuwlandschap hieronder was het kader er al, maar moest ik alleen nog op de juiste plek gaan staan om dit kader te vinden. En bij de foto van Simone en Tijn (en hond Trisha) zocht ik naar dat ene plekje tussen de herfstblaadjes van de boom zodat deze oranje bladeren een mooie rand aan de zijkant konden vormen.

Kader 16: New York Central Park
Kader 1: Sneeuwlandschap
Kader 7: Simone en Tijn

Bij de foto hieronder werd de foto interessanter door gebruik te maken van een kader van planten/boompjes om de aandacht op het paleis in Bangkok te plaatsen.

Kader 13: Bangkok

Kader in een kader

Soms is er zelfs sprake van een kader in een kader, zoals je kunt zien bij de foto hieronder. De gebouwen aan de zijkant vormen een duidelijk kader voor de brug, en de brug vormt weer een kader om het Empire State Building!
Kader 15: New York Bridge

Kader bij kinderfotografie

Regelmatig gebruik ik ook een kader bij het maken van kinderfoto’s. De babyfoto van Jans hieronder heeft dat het duidelijkst; het kader wordt gevormd door de kast waar ze in ligt. Bij Bente vormen de rand van haar hemelbed en het gordijntje er naast het kader en in de foto van Fiebe vormen de takken en stam van de boom het frame voor haar portret.

Kader 9: Jans
Kader 10: Bente
Kader 11: Fiebe

Kader bij één of twee kanten

Een kader hoeft overigens niet altijd langs alle vier of langs drie de randen van de foto te gaan, maar langs een of slechts twee kanten kan ook. Bij de foto van één van de kerken in Verona (Italie) zorgen de bladeren in de hoeken en aan de zijkant ervoor dat de aandacht naar de toren gericht wordt. Bij de foto van de waslijn vormen de handdoeken het kader. Juist doordat hiermee een deel van de nonnen op de foto verborgen wordt, wordt de foto tegelijkertijd boeiender/interessanter. Wat staan de dames daar te doen? Zijn ze samen aan het lachen of is er serieus overleg?

Kader 8: Verona
Kader 2: Waslijn
Wanneer je niets in de omgeving vindt wat je als mooi kader kunt gebruiken, dan kun je natuurlijk ook altijd het kader zelf creëren. Bij onderstaande zwangersschapsfotosessie met Sylvana had ik blauwe slingers mee genomen (het was geen geheim dat ze een jongentje zou krijgen). Door te variëren in brandpuntsafstand en scherpstelafstand, kreeg ik een heel ander kader met dezelfde slinger!

Kader 6: Sylvana met slinger
Kader 5: Sylvana door slinger

Samengevat over het gebruik van een kader in de foto

 • Met een kader in de foto leg je de aandacht meer op het onderwerp; de ogen van de kijker worden naar het onderwerp toe getrokken.
 • Een kader kan de foto interessanter maken.
 • In het landschap vind je natuurlijke kaders terug, je moet alleen op de juiste plek gaan staan.
 • In feite kan alles een kader vormen. Van ramen/kozijnen, tot boomstammen, takken, bladeren, accessoires etc.
 • Een kader hoeft niet langs alle vier de randen van de foto te lopen.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

13 reacties op Compositietip: het gebruik van een kader in de foto

 1. Susan Vergooszen 1 november 2015 at 17:53 #

  Thanks voor de tips. Die ga ik zeker gebruiken bij de challenge van deze maand!

 2. Rogier Warnier 7 mei 2015 at 22:16 #

  Ha Laura

  Weer wat opgestoken van deze tips en de ontvangen ebooks. Je manier van kennis overdragen komt bij mij goed aan, waarbij ook de door mij gewaardeerde rustige layout van je ebooks en website hier aan bij draagt.

  Ook mijn dank voor je prettige wijze van kennis delen!

 3. Téjo NPLigtvoet 27 mei 2014 at 11:05 #

  Mooi en duidelijk verhaal, wat ik hier op een regenachtige ochtend zit te lezen, waar ik als beginnend hobbyist heel veel aan heb. Wat ik me afvraag is wat is de meest voor de hand liggende instelling bij het maken van dit soort foto’s? Wie wil me een reactie cq tip[s] geven.

  BVD, Téjo.

  • Laura 27 mei 2014 at 12:55 #

   Hoi Téjo, over de instellingen bij deze foto’s vertel ik je graag alles in een van mijn fotografieworkshops.

   • Téjo NPLigtvoet 30 mei 2014 at 14:44 #

    Thnx. Top.

 4. Rein de Jong 1 november 2013 at 20:28 #

  In het algemeen doe je niet veel aan het corrigeren van convergerende en divergerende lijnen. Dat is jammer, want voor de rest is het een nuttig artikel.

 5. Jeffrey Neijenhuis 12 september 2013 at 15:01 #

  Thanx, duidelijk en handig. Ga ik gebruiken voor mijn opdracht waarin ik vijf foto’s met een kader moet maken. (Studeer fotografie. :) )

 6. Astrid Wiersma-Schenk 13 april 2013 at 18:53 #

  Leuke info Laura! Dank je wel! Ga ik zeker mee aan de slag!

 7. Moniek Sam 9 april 2013 at 20:02 #

  Geweldig al die goeie tips! Daar heeft ’n mens wat aan!
  Dank je wel Laura, voor je ruimhartigheid!

 8. Chantal Van Kerckhove 16 maart 2012 at 20:57 #

  Hoi Laura,
  Een welgemeende dank je wel dat je jouw kennis wil delen. Ik ontdekte jouw website met gratis ebook toen ik op zoek was naar meer info over scherptediepte. Ik vond het ebook bijzonder duidelijk en handig en ben blij je te melden dat ik ondertussen het scherptediepte principe begrepen heb. Ik vind het trouwens leuk om het te blijven proberen en dan te zien wat het resultaat is. Ook uit deze nieuwsbrief leerde ik veel en ik kijk dus al uit naar de volgende!
  Vriendelijke groeten,
  Chantal

 9. Brigit van Rooij 4 maart 2012 at 22:15 #

  Een duidelijk en interessant artikel met veel duidelijke en vooral mooie voorbeelden. Dankjewel weer!

 10. K2-Media 1 maart 2012 at 10:37 #

  Mooie en duidelijke tip! Thanks!

 11. Ooks Doggenaar 29 februari 2012 at 15:48 #

  Hoi Laura,
  Ik kijk en probeer er zelf ook altijd goed op te letten maar er zitten toch weer een paar handige tips.
  Bedankt!

Geef een reactie

X