Oude foto’s, plaatsen waar je eens bent geweest, herinneringen… met de foto’s van Chino Otsuka neemt ze je terug in de tijd. Haar foto’s geven je het idee dat je kijkt naar iemand persoonlijk fotoarchief: Foto’s uit het verleden, met daarop een meisje of jonge vrouw, Chino, op verschillende plaatsen ter wereld.

De foto’s van Chino Otsuka behoren tot een serie die zij “Imagine Finding Me” heeft genoemd. Als toerist in het verleden, bezoekt zij haar eigen herinneringen en keert zij terug naar plaatsen waar zij eerder is geweest. Maar wat de fotoserie écht bijzonder maakt, is dat Chino zelf twee keer op alle foto’s staat. Iedere foto toont een volwassen Chino én de jonge versie van haarzelf. Alsof ze terug in de tijd is gegaan heeft Chino Otsua zichzelf gephotoshopt in foto’s uit haar kindertijd. Zo maakt ze een bijzondere, digitale, reis door de tijd.

1976- 2005, Japan © Chino Otsuka

1976- 2005, Japan © Chino Otsuka

Niet alleen vind ik het idee ontzettend gaaf, maar vooral ook de uitvoering heel goed. Let maar eens op de kleine details, zoals lichtval, schaduwen of de kleurzweem of ruis van de oude foto. Haar ‘geplakte’ versie lijkt er altijd zo gestaan te hebben. Heel knap vind ik dat!

1982- 2005, Frankrijk © Chino Otsuka

1982- 2005, Frankrijk Ⓒ Chino Otsuka

1985- 2005, China © Chino Otsuka

1985- 2005, China © Chino Otsuka