Fotografie is hot. Nooit was er een tijd dat er zoveel foto’s gemaakt werden. Niet alleen door de smartphones, maar ook door de professionele apparatuur die nu ook voor de consument betaalbaar is geworden. Iedereen kan fotograferen en het delen van foto’s via social media gebeurde nog nooit zo zoveel.

Het internet staat dan ook bomvol met informatie over fotografie. Dat is super, want daar kan je veel van leren. Helaas zijn er (op het internet) ook veel mensen die zich (onterecht) een expert noemen of zich voordoen alsof ze kennis van zaken hebben, waarmee ze dingen over fotografie vertellen die niet kloppen.  Veel personen, waaronder misschien wel jijzelf, worden door deze personen regelmatig op het verkeerde been gezet over verschillende aspecten van fotografie. Dit heeft gezorgd voor een aantal populaire mytes & misvattingen over fotografie. Ideeën, opvattingen, ‘feiten’ of ‘meningen’ die dus onterecht zijn of niet kloppen.

Zonder dat je het door hebt, kan het ook zijn dat jij één van de populaire misvatting gelooft. En beïnvloedt dit jou misschien wel ongemerkt bij bijvoorbeeld het maken van foto’s, de aanschaf van nieuwe fotoapparatuur of bij het op de markt zetten van jezelf als fotograaf of je bedrijfsvoering.

Vink Academy vindt het hoog tijd dat deze uit de wereld geholpen worden. Want als fotograaf is het belangrijk om te weten hoe het écht zit. Vandaar het gratis eBook Mythes & Misvatting in de fotografie. Zodat jij als fotograaf (straks) wel beter weet! Een must read voor elke fotograaf, van hobbyist tot professional!

Toen ik begon met fotografie, was internet mijn grootste leerschool. In het begin om te leren betere foto’s te maken, maar ook enkele jaren daarna toen ik besloot dat fotografie meer dan een hobby was en ik geld begon te verdienen met het maken en verkopen van foto’s. Achteraf gezien bleek het echter lastig om te bepalen welke informatie van webpagina’s, camera winkels, fotografie forums er wel klopte en welke niet. Nu, jaren later en met een succesvolle carriere als fotograaf, kan ik zeggen dat ik in de beginperiode ook geloofde in een aantal van deze populaire maar foute ideeën en opvattingen over fotografie. Dat heeft mij beïnvloed in het maken van keuzes en bij de opbouw van mijn bedrijf. Ik had graag gehad dat een fotograaf deze misvatting toendertijd uit de wereld hielp. Omdat ik denk dat jij misschien met dezelfde vraagstukken zit, heb ik dit eBook geschreven voor jou, zodat jij zeker niet (meer) dezelfde fouten hoeft te maken als ik in het begin.

Er bestaan veel misverstanden over fotografie. Zelf word ik soms wat moedeloos van mensen die stellen dat als ze net zo’n camera zouden hebben als ik, ze ook zulke mooie foto’s konden maken. Alsof de fotograaf er niet toe doet… Gelukkig helpt Laura een aantal van deze misverstanden uit de wereld. Ze doet dat op haar eigen bekende wijze: bondig en in begrijpelijke taal, zonder veel technisch jargon. 12 populaire misvattingen over fotografie is een nuttig vertrekpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie.

Andre Ruiter