10 gratis zwart-witpresets voor Lightroom

Met slechts één simpele klik creëer je een prachtig zwart-wit-foto’s. Geen doffe omzetting – zo eentje die meer grijs dat dat ie zwart of wit heeft – maar direct een krachtig en sprekend beeld.

Een foto omzetten naar zwart-wit maakt het beeld tijdlozer. Of het zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor de essentie van het beeld, zonder afleidende kleuren. Alleen, er bestaan ontelbare veel manieren om een foto in zwart-wit om te zetten. Wat is de beste? De verzadiging naar 0% zetten, dat is in ieder geval het slechtste idee want dat resulteert vaak in een foto die uit allemaal grijstinten bestaat, maar ‘dof’ oogt. Dat kan zoveel beter! En daarom deel ik je mijn tien favoriete presets om een foto met een simpele klik in Lightroom naar zwart-wit om te zetten.

Standaard zwart-wit omzettingPreset

10x voorinstelling voor Lightroom

  • Iedere preset geeft een net iets ander effect: daarom is deze uitermate set geschikt voor veel soorten fotografie (portret, natuur, reizen, etc)
  • Extra handig voor als je nog nieuw bent met fotobewerking in Lightroom
  • De presets werken in nieuwe én oude versies van Lightroom: Lightroom CC, Lightroom Classic én LR4, LR5 en LR6
  • Het kost slechts een paar minuten om te installeren
  • Bewerk je foto’s sneller en bespaar tijd: een mooie zwart-witomzetting is slechts één klik

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en ontvang direct de presets in jouw mailbox.

Stuur mij de gratis presets

Kleurenfoto

Standaard zwart-witomzetting

Zwart-wit omzetting met preset

Hoe installeer je de presets?

De presets zijn te installeren in Lightroom CC, Lightroom Classic en Lightroom 6, 5 of 5. Bij iedere versie van het programma gaat het installeren nét iets anders. Lees daarom het complete stappenplan hoe je de presets importeert in het programma.

Voorinstellingen importeren in Lightroom Classic

Hoe werkt het?

Je download een .zip-bestand met daarin twee mapjes. In het ene mapje zitten .lrtemplate bestanden, in het andere mapje .xmp. Welke je nodig hebt, hangt af van de Lightroom-versie die je gebruikt. In Lightroom Classic en Lightroom CC kun je het beste de .xmp-bestanden importeren, al accepteert het programma ook de bestandsextensie .lrtemplate. Bij oudere versies van Lightroom (Lightroom 6 en ouder) werken alleen .lrtemplate-bestanden, met de .xmp kun je niets.