Wil je Lightroom 5 updaten naar Lightroom 6? Of heb je een oudere versie van Lightroom die je graag naar de nieuwste versie wilt upgraden? In dit artikel vertel ik hoe de upgrade in z’n werk gaat en beantwoord ik veelgestelde vragen hierover.

Eerst even wat uitleg. Je hebt bij Lightroom upgrades en updates en dat is misschien wat verwarrend. Wat is het verschil tussen die twee?

Upgraden Lightroom naar nieuwe versie

Bij een upgrade gaat het echt om een nieuwe versie van het programma, als het ware met een nieuw nummertje erachter. Vaak zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zoals het radiaalfilter dat geïntroduceerd werd bij Lightroom 5. Of de toen verbeterde kloon- en retoucheerfunctie. Bij een upgrade installeer je het programma echt opnieuw, je krijgt als het ware een extra/nieuw icoontje bij de programma’s op je computer. Kik hiervoor op Help > Updates (menu bovenin) en volg de stappen.

De eerste versie van Lightroom waarmee ik werkte was Lightroom 2. Na Lightroom 6 kwam alleen geen Lightroom 7, maar zijn de namen flink veranderd. Nu zijn de nieuwste versies van Lightroom CC 1.0 en Lightroom Classic CC. Meer over deze nieuwste versies van Lightroom en het verschil ertussen lees je in dit artikel.

Of je moet betalen voor een upgrade hangt af van de aanschafsvorm. Als je een abonnement hebt afgesloten bij Adobe, dan zitten hier alle upgrades bij ingegrepen. Je betaalt dus niets extra’s als er een nieuwe versie van Lightroom uitkomt.

Werk je met een losse licentie (zonder abonnementsvorm), dan heb je ook een losse upgrade nodig. Met de introductie van Lightroom CC 1.0 en Lightroom Classic CC in oktober 2017 is bekend geworden dat Lightroom straks (in 2018) niet meer los te koop is!

Upgraden van Lightroom 6 naar Lightroom 7: bestaat niet!

Na Lightroom 6 is er dus geen Lightroom 7 uitgekomen. En het is dus ook niet mogelijk om een losse licentie van Lightroom 6 te upgraden naar Lightroom 7! Je hebt alleen nog maar abonnementsopties van Lightroom en Photoshop.

Wil je niet vastzitten aan een abonnement van Adobe, dan kun je nu nog wel een upgrade kopen van Lightroom 5 (of daarvoor) naar Lightroom 6. Maar ook die optie zal rond het einde van 2017 niet meer te koop zijn. Wacht dus niet te lang!

Een upgrade van LR 5 naar LR 6 kost zo’n € 75. Ga hervoor naar deze pagina van Adobe. Ergens halverwege de pagina zie je Lightroom 6 ziet staan. Klik op de knop ‘nu kopen’. Op de pagina erna kun je aangeven dat je een upgrade wilt, voor als je al LR5 of eerder hebt. (Kun je het niet vinden? Kijk dan of ie op een andere pagina staat of klik hier en vul bij de zoekbalk op de pagina Lightroom in.).

Update Lightroom: bugfixes & camera-ondersteuning

Bij een update van het programma zijn de veranderingen een stuk kleiner. Misschien merk je ze zelfs niet eens. Het gaat vaak om bug fixes, maar ook de ondersteuning van nieuwe cameramodellen. Nikon of Canon heeft dan bijvoorbeeld een nieuwe camera uitgebracht en Adobe zorgt er dan voor dat de bestanden van die camera herkent en geopend kunnen worden. En voor nieuwe lenzen zorgt Adobe dat de functie lenscorrecties ook weer werkt. Het kan zijn dat Lightroom vraagt of je wilt updaten naar het nieuwste versienummer. Je gaat dan bijvoorbeeld van Lightroom 6.10 naar Lightroom 6.11. Voor zo’n update hoef je niet te betalen.

Hoe regel je een upgrade?

Hoe je upgrade naar de nieuwste versie hangt weer af van de abonnementsvorm. Heb je een licentie van Lightroom en wil je niet over naar het Creative Cloud abonnement? Dan koop je op de website van Adobe de upgrade. (Hierboven op de pagina uitgelegd).

Na de betaling krijg je per mail de nieuwe seriecode en download je het (installatie)programma. Om het programma te registreren vul je niet alleen het nieuwe serienummer in van de upgrade, maar ook het serienummer van de versie(s) ervoor. Zo controleert Adobe of je ook recht had op de gereduceerde prijs van de upgrade. Het is dus belangrijk dat je voor het upgraden die nummers even opzoekt.

Wie er voor kiest om naar het Creative Cloud abonnement over te stappen hoeft niets te doen met het oude serienummer. Je krijgt ook geen korting voor de upgrade, omdat je de licentie als het ware huurt. Door het Creative Cloud programma regel je met een paar klikken zowel de upgrade als een update. Er verschijnt bij Apps automatisch de optie om het programma bij te werken. Dit wijst zich eigenlijk vanzelf.

Verschijnt de nieuwe Lightroom CC Classic niet bij de Apps bij Creative Cloud. Zorg allereerst dat je ‘alle apps’ geselecteerd hebt en niet alleen maar naar de geinstalleerde apps kijkt. Nog steeds niet zichtbaar, zelfs na het opnieuw opstarten van het Creative Cloud programma? Dan voldoet jouw computer mogelijk niet aan de systeemvereisten. Ik moest mijn laptop eerst updaten, voordat ik daar de optie kreeg om Lightroom Classic CC te installeren.

Meer over het creative cloud abonnement en de losse versie staat in het artikel Lightroom kopen of huren?

Update van Lightroom bij Creative Cloud

Update van Lightroom bij Creative Cloud.

 

Moet ik foto’s opnieuw importeren? Gaan bewerkingen verloren?

Nee, dat zou niet handig zijn. Al je foto’s en bewerkingen blijven gewoon bewaard. Wel heb je een upgrade van de catalogus nodig om daarmee in de nieuwe versie van Lightroom te werken.

Stel je voor dat je upgrade van LR5 naar LR6. Je opent dan in LR6 de catalogus waarmee je in LR5 telkens werkte. Het programma zal je dan vragen of je een catalogus wilt upgraden en laat zien waar hij ‘m dan zal opslaan. De geüpgrade catalogus is een kopie en heeft nu -2 erachter staan. Na het upgradeproces sluit ik Lightroom meestal even af, zoek ik de nieuwe catalogus op bij de bestanden en verander ik de -2 naar de versie van Lightroom waarvoor die catalogus gemaakt is.

Voorbeeld: Catalogusnaam-LR5.lrcat wordt na de update van de catalogus gekopieerd en automatisch Catalogusnaam-LR5-2.lrcat genoemd. Ik maak hier zelf van Catalogusnaam-LR6.lrcat. En die open ik dan weer in Lightroom 6 natuurlijk.

Let wel op: als je vervolgens Lightroom 5 opent en daar aanpassingen doet, dan zijn die wijzigingen niet automatisch zichtbaar in Lightroom 6, omdat elke versie zijn eigen catalogus heeft. Het is dus het handigste om na de upgrade alleen nog maar in de nieuwste versie van Lightroom te werken.

Bij het upgraden van Lightroom CC (2015) naar Lightroom Classic CC werd Lightroom CC (2015) wel automatisch door het Creative Cloud programma verwijderd.

Kan ik na de upgrade van Lightroom nog steeds m’n presets & templates gebruiken?

Bij een upgrade neemt Lightroom de presets en templates die je hebt aangemaakt (of gekocht) automatisch mee naar de nieuwe versie. Als je je zorgen maakt hierover, is het nooit overbodig om even een backup ervan te maken. (Ook zodat je de presets en templates niet verliest als je computer crasht natuurlijk!).

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat bij een upgrade van Lightroom 3 (of eerder) het kan zijn dat je ontwikkelpresets niet meer (correct) werken, omdat er vanaf Lightroom 4 een andere manier van de standaardbewerkingen is. Voor je foto’s die je al hebt bewerkt in LR3 of daarvoor, heeft dat geen invloed.

Kan ik de upgrade ook kopen als ik een hele oude versie heb van Lightroom, zoals Lightroom 2?

Ja, dat kan! Het hoeft niet altijd een opeenvolgend versienummer te zijn. Fijn he :)

Hoe weet ik of de nieuwste versie van Lightroom wel goed werkt op mijn computer?

Als je bang bent dat jouw computer niet goed voldoet aan systeemvereisten van het programma, dan is het altijd mogelijk om eerst het programma dertig dagen gratis te testen. Als het werkt, dan koop je hiervoor de licentiecode.

Op hoeveel computers kan ik Lightroom gebruiken?

Deze vraag heeft niet zozeer met de update te maken, maar aangezien ik ‘m zó vaak krijg: je koopt een licentie om het programma op twee computers te gebruiken, dat is dus ook zo bij een upgrade. Wil jij het programma op je vaste pc én op je laptop installeren, dan is dat geen probleem.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 oktober 2017. Alle informatie, prijzen en linkjes zijn up to date, maar het kan altijd zijn dat Adobe een wijziging maakt waar ik niet van op de hoogte ben. Het artikel bevat affiliatelinks naar extern verkopende partijen.