Stel je voor, je wilt aan de slag met Lightroom. Je download en installeert de gratis proefversie en ontdekt het programma. Dat bevalt en je wilt er graag mee verder. Na de proefversie van 7 dagen kun je alleen verder als je een licentie hebt. Een snelle zoektocht op internet laat zien dat Lightroom in verschillende versies verkrijgbaar is, namelijk los te koop maar ook in een abonnementsvorm. Een lastige keuze; wil je Lightroom kopen of huren? In dit artikel vertel ik over de verschillende mogelijkheden en geef ik advies over de keuze.

Voordat ik in ga op het vraagstuk ‘Lightroom los kopen of huren via een abonnement?’ is het belangrijk om te weten dat op 18 oktober 2017 Adobe verschillende aanpassingen heeft gemaakt in de abonnementsstructuren (lidmaatschappen) voor Lightroom. In het kort is het straks NIET meer mogelijk om Lightroom los te kopen. Je kunt het dan alleen nog maar ‘huren’ via een abonnement. Wil je daar absoluut niet aan vast zitten? Dan is het verstandig om nu snel nog Lightroom 6 los te kopen (hoe je dat doet lees je verderop).

Lightroom CC / Lightroom Classic / Lightroom 6

De nieuwste versie van Lightroom zijn op dit moment Lightroom Classic CC en Lightroom CC. Deze zijn aangekondigd door Adobe in oktober 2017. De programma’s zijn niet exact hetzelfde. Lightroom Classic CC is de opvolger van Lightroom 6/CC. Deze twee programma’s waren vrijwel identiek. Het verschil tussen Lightroom 6 en Lightroom CC was dat LR6 geen mogelijkheid van Lightroom Mobile heeft en sommige (nieuwe) functies alleen beschikbaar zullen worden in Lightroom CC, zoals de functie nevel verwijderen (dehaze).

Lightroom CC 1.0 is NIET op opvolger van Lightroom CC (2015)! I know, behoorlijk verwarrend. Maar Adobe heeft het programma volledig opnieuw opgebouwd en de interface (hoe het programma eruit ziet en werkt) is ook anders. Het grote verschil is ook dat je nu al je foto’s kunt opslaan in de cloud. Lees daar hier meer over.

Oud vs Nieuw van Lightroom.

Oud: Lightroom 6 en Lightroom CC (2015).
Nieuw: Lightroom CC 1.0 en Lightroom Classic CC. Er komt géén Lightroom 7.

Lightroom huren via een abonnement

Sinds 2013 is het met het Creative Cloud abonnement mogelijk om voor een vast bedrag per maand de licentie van het programma te huren. Je koopt het hierbij dus niet. Het voordeel van een abonnement is dat je altijd gebruik kunt maken van de nieuwste versies en je niet hoeft te betalen bij een upgrade.Voorheen betaalde je voor een losse licentie van Photoshop wel € 600 tot € 1000 en een upgrade naar een nieuwe versie kostte dan ook snel een paar honderd euro. Dat tikte bij meerdere adobe programma’s behoorlijk aan.
Alle programma's in Creative Cloud

Het volledige Creative Cloud abonnement komt nu met alle Adobe programma’s (waaronder Lightroom, Photoshop, maar ook InDesign, Illustrator, etc). Je betaalt dan ongeveer 60 euro per maand. Veel (hobby)fotograferen zullen het grootste deel van de programma’s in dit pakket niet nodig hebben, en de prijs is dan snel aan de hoge kant. Gelukkig heb je de keuze uit verschillende lidmaatschappen waarbij je Lightroom en Photoshop kunt gebruiken. Je betaalt dan 12 euro per maand, een acceptabel bedrag als je ziet wat deze programma’s allemaal kunnen. Lees meer over de verschillen tussen de Lightroom abonnementen in een ander artikel.

Wat als je stop met het CC abonnement?

Voor wie zich afvraagt wat er gebeurt als je op een bepaald moment het Creative Cloud abonnement niet meer verlengt? Dit overkwam mij per ongeluk. Ik was op dat moment op reis in Nieuw Zeeland en had die weken telkens een vreselijke slecht internetverbinding (of met beperkte data) waardoor ik te laat was met het verlengen van het abonnement. Ik kon toen Lightroom nog wel gewoon open en gebruiken, maar kon de foto’s niet meer verder bewerken in de Ontwikkelmodule. Wel kon ik nog wat kleine aanpassingen doen in de Bibliotheek module, alswel het organiseren. Foto’s die ik al bewerkt had, kon ik bovendien gewoon nog exporteren. Het was dus niet zo dat m’n foto’s ‘gegijzeld’ waren. Gelukkig had ik een paar dagen later wel goed internet en was het allemaal zo weer opgelost.

Lightroom 6 los kopen (volledig versie of upgrade)

Met de introductie van de nieuwe Lightroomvormen in oktober 2017 is het belangrijk om te weten dat er geen Lightroom 7 komt als opvolger van de losse licentie Lightroom 6. Voor Lightroom 6 is het nu nog wel mogelijk het programma ook ‘los’ te kopen. De vraag is alleen hoe lang die mogelijkheid voor een losse licentie zal blijven.

Voor de losse koop zijn er twee opties: “in een doosje” met een installatie-DVD of als digitale download. De installatie met doosje koop je onder andere bij bol.com en cameranu.nl. Je krijgt dan de installatie-DVD en licentiecode toegestuurd, zoals het jaren geleden ook de standaard was.

Mijn laptop heeft nu alleen geen DVD-speler meer, waardoor ik voor de upgrade naar van Lightroom 4 naar Lightroom 5 een DVD ook onnodig vond. Zelf koos ik daarom voor een digitale download. Ook die is gewoon te bestellen op bol.com (alleen de volledige versie, geen upgrade!) of rechtstreeks op de site van Adobe.

Op de site van Adobe zit de losse licentie goed verstopt. (Het afgelopen jaar heb ik de methode hiervoor ook zeker vier vijf keer moeten aanpassen en één keer dacht ik echt dat hij niet meer los te koop was!) Voor de losse licentie ga eerst naar deze pagina. Klik op ‘Nu Kopen’ onder Lightroom 6. (Staat ie niet meer op pagina 2, controleer dan even de andere pagina’s of probeer deze rechtstreekse link) Hierna verschijnt er de optie waarbij je kiest voor Volledig of Upgrade. De prijs voor Lightroom 6 is ongeveer € 130. Een upgrade vanuit een eerdere versie kost ongeveer € 75.

Denk er dus wel aan: Lightroom 6 zal waarschijnlijk binnenkort (eind 2017?) niet meer los te koop zijn. Tot het einde van het jaar zegt Adobe nog updates te geven voor bugfixes en nieuwe camera’s. Koop jij in 2018 een nieuwe camera, dan kan het dus zo zijn dat het RAW-bestand van dit nieuwe model niet (goed) gelezen kan worden door Lightroom 6. Dit is dan op te lossen door je RAW-bestanden te converteren naar .DNG, dan zijn ze nog wel leesbaar.

lightroom-los-kopen

Zoals je ziet: ik heb de doosjes nog van Lightroom 2, 3 en 4.

Lightroom: los kopen of huren via abonnement?

Voorheen was de keuze voor Lightroom los of Lightroom in een abonnement erg afhankelijk van wat je wilde en of je al een licentie had.

Wanneer je persé wilde werken met Lightroom mobile, dan moest je kiezen voor de abonnementsvorm en Lightroom dus huren in plaats van kopen. Bij de losse versie van Lightroom zit die mogelijkheid namelijk niet. Dit is nog steeds zo, maar nu is de vraag ook of je graag je digitale bestanden allemaal in de cloud wilt opslaan. Dan kies je voor het Lightroom CC-lidmaatschap. Maar blijf je ook graag werken met de desktop versie (zoals je die nu kent), dan heb je een fotografielidmaatschap nodig. In het nieuwe Lightroom CC zit bijvoorbeeld geen web-, boek of kaartmodule.

Wil je zowel Photoshop én Lightroom gebruiken? In dat geval moet je nu wel de abonnementsversie kiezen. Los is geen optie meer omdat Photoshop sinds begin 2017 niet meer als losse licentie verkrijgbaar is. Afhankelijk van de hoeveelheid cloudopslag betaal je dan zo’n 12 of 24 euro per maand. Op zich nog steeds een redelijke prijs als je ziet wat je met deze twee programma’s samen kan. Lees het artikel over Photoshop versus Lightroom als je niet goed weet wat het verschil is tussen deze programma’s.

Heb je al een licentie van het programma en wil je upgraden naar de nieuwste versie van Lightroom? Dan is het wel voordeliger om de upgrade ook los te kopen. Voor nu, omdat je Lightroom 6 straks niet meer los kan bestellen. Maar ook is het erg voordelig als je ook al een versie van Photoshop hebt of Photoshop niet gebruikt.

Wil je alleen Lightroom gebruiken? Dan is de vraag vooral; wat wil je? De nieuwste versies en alle functionaliteiten? Of zo goedkoop mogelijk het programma gebruiken? Ik heb bewust gekozen voor de abonnementsvorm, omdat je dan altijd de laatste versie hebt én alle functies kunt gebruiken, ook de functies die later zullen toegevoegd worden. (En daar ben ik natuurlijk dan heel nieuwsgierig naar ;))

Het was een tijd lang speculeren, maar inmiddels weten we nu dus zeker dat het straks niet meer mogelijk is om Lightroom 6 los te kopen. Dat lag wel in de lijn der verwachting: sinds het begin van 2017 was het ook niet meer mogelijk om een oude ‘losse’ licentie van Photoshop CS6 te kopen.

In een ander artikel geef ik nog meer uitleg over de verschillende lidmaatschappen van Lightroom. Inclusief een handige keuzehulp.

Lightroom en Photoshop voor studenten en docenten

Ben je student of docent? Dan gelden er aantrekkelijke kortingen voor het volledige Creative Cloud abonnement. Kijk hiervoor bij het tabje ‘Studenten en Docenten’ op het tabblad met de abonnementen.

Veelgestelde vragen over het Creative Cloud abonnement en het kopen van Lightroom

[Update] Hieronder zet ik de veelgestelde vragen alvast voor je op een rijtje. Staat je vraag er niet bij? Kijk dan ook even of hij al gesteld is in de reacties! Voor het upgraden van Lightroom is een apart artikel geschreven.

Op hoeveel computer kan ik Lightroom gebruiken?
Je koopt standaard een licentie voor twee computers. Je mag het programma dus op zowel je laptop als vaste pc installeren. Gaat je laptop kapot en koop je een nieuwe, dan heeft Adobe een handig truucje waarmee je de kapotte laptop als het ware online ‘afmeldt’, zodat je het programma op je nieuwe laptop kan gebruiken. Bij het nieuwe Lightroom CC weet ik (nog) niet op hoeveel computers je het programma kunt gebruiken, maar in ieder geval wel op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet, smartphone)

Staan mijn foto’s dan ook in de cloud (online) als ik de abonnementsversie neem?
Met het nieuwe Lightroom CC-lidmaatschap heb je ook 1TB opslagruimte om je foto’s in de cloud te bewaren. Met Lightroom Classic CC bewaar je foto’s gewoon op je eigen computer of een externe harde schijf, net wat jij wilt. Ik moet er persoonlijk niet aan denken om tig TB online te bewaren, nog los van de kosten die dat met zich mee brengt. (Als je meer dan 1 TB cloudopslag nodig hebt, betaal je extra)

In welke taal is Lightroom als ik de abonnementsversie neem?
Voor Lightroom wijzig je de taal gemakkelijk.

Draait de nieuwste versie van Lightroom ook goed op mijn computer?
Bekijk hier de systeemvereisten voor Lightroom per versie.

Hoe kan ik op de site van Adobe betalen?
Je hebt de optie om te betalen met creditcard en Paypal. Je koppelt een PayPal account heel gemakkelijk aan je Nederlandse bankrekening.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 oktober 2017. Alle informatie, prijzen en linkjes zijn up to date, maar het kan altijd zijn dat Adobe een wijziging maakt waar ik niet van op de hoogte ben. Dit artikel bevat affiliatelinks, maar dat is niet de reden waarom het artikel geschreven is. Lees er meer over in de disclaimer.