Topmenu

Lightroom: kopen of huren?

Stel je voor, je wilt aan de slag met Lightroom. Je download en installeert de gratis proefversie en ontdekt het programma. Dat bevalt en je wilt er graag mee verder. Na de proefversie van 7 dagen kun je alleen verder als je een licentie hebt. Een snelle zoektocht op internet laat zien dat Lightroom in verschillende versies verkrijgbaar is, namelijk los te koop maar ook in een abonnementsvorm. Een lastige keuze; wil je Lightroom kopen of huren? In dit artikel vertel ik over de verschillende mogelijkheden en geef ik advies over de keuze.

Voordat ik in ga op het vraagstuk ‘Lightroom los kopen of huren via een abonnement?’ is het belangrijk om te weten dat op 18 oktober 2017 Adobe verschillende aanpassingen heeft gemaakt in de abonnementsstructuren (lidmaatschappen) voor Lightroom. In het kort is het straks NIET meer mogelijk om Lightroom los te kopen. Je kunt het dan alleen nog maar ‘huren’ via een abonnement. Wil je daar absoluut niet aan vast zitten? Dan is het verstandig om nu snel nog Lightroom 6 los te kopen (hoe je dat doet lees je verderop).

Lightroom CC / Lightroom Classic / Lightroom 6

De nieuwste versie van Lightroom zijn op dit moment Lightroom Classic CC en Lightroom CC. Deze zijn aangekondigd door Adobe in oktober 2017. De programma’s zijn niet exact hetzelfde. Lightroom Classic CC is de opvolger van Lightroom 6/CC. Deze twee programma’s waren vrijwel identiek. Het verschil tussen Lightroom 6 en Lightroom CC was dat LR6 geen mogelijkheid van Lightroom Mobile heeft en sommige (nieuwe) functies alleen beschikbaar zullen worden in Lightroom CC, zoals de functie nevel verwijderen (dehaze).

Lightroom CC 1.0 is NIET op opvolger van Lightroom CC (2015)! I know, behoorlijk verwarrend. Maar Adobe heeft het programma volledig opnieuw opgebouwd en de interface (hoe het programma eruit ziet en werkt) is ook anders. Het grote verschil is ook dat je nu al je foto’s kunt opslaan in de cloud. Lees daar hier meer over.

Oud vs Nieuw van Lightroom.

Oud: Lightroom 6 en Lightroom CC (2015).
Nieuw: Lightroom CC 1.0 en Lightroom Classic CC. Er komt géén Lightroom 7.

Lightroom huren via een abonnement

Sinds 2013 is het met het Creative Cloud abonnement mogelijk om voor een vast bedrag per maand de licentie van het programma te huren. Je koopt het hierbij dus niet. Het voordeel van een abonnement is dat je altijd gebruik kunt maken van de nieuwste versies en je niet hoeft te betalen bij een upgrade.Voorheen betaalde je voor een losse licentie van Photoshop wel € 600 tot € 1000 en een upgrade naar een nieuwe versie kostte dan ook snel een paar honderd euro. Dat tikte bij meerdere adobe programma’s behoorlijk aan.
Alle programma's in Creative Cloud

Het volledige Creative Cloud abonnement komt nu met alle Adobe programma’s (waaronder Lightroom, Photoshop, maar ook InDesign, Illustrator, etc). Je betaalt dan ongeveer 60 euro per maand. Veel (hobby)fotograferen zullen het grootste deel van de programma’s in dit pakket niet nodig hebben, en de prijs is dan snel aan de hoge kant. Gelukkig heb je de keuze uit verschillende lidmaatschappen waarbij je Lightroom en Photoshop kunt gebruiken. Je betaalt dan 12 euro per maand, een acceptabel bedrag als je ziet wat deze programma’s allemaal kunnen. Lees meer over de verschillen tussen de Lightroom abonnementen in een ander artikel.

Wat als je stop met het CC abonnement?

Voor wie zich afvraagt wat er gebeurt als je op een bepaald moment het Creative Cloud abonnement niet meer verlengt? Dit overkwam mij per ongeluk. Ik was op dat moment op reis in Nieuw Zeeland en had die weken telkens een vreselijke slecht internetverbinding (of met beperkte data) waardoor ik te laat was met het verlengen van het abonnement. Ik kon toen Lightroom nog wel gewoon open en gebruiken, maar kon de foto’s niet meer verder bewerken in de Ontwikkelmodule. Wel kon ik nog wat kleine aanpassingen doen in de Bibliotheek module, alswel het organiseren. Foto’s die ik al bewerkt had, kon ik bovendien gewoon nog exporteren. Het was dus niet zo dat m’n foto’s ‘gegijzeld’ waren. Gelukkig had ik een paar dagen later wel goed internet en was het allemaal zo weer opgelost.

Lightroom 6 los kopen (volledig versie of upgrade)

Met de introductie van de nieuwe Lightroomvormen in oktober 2017 is het belangrijk om te weten dat er geen Lightroom 7 komt als opvolger van de losse licentie Lightroom 6. Voor Lightroom 6 is het nu nog wel mogelijk het programma ook ‘los’ te kopen. De vraag is alleen hoe lang die mogelijkheid voor een losse licentie zal blijven.

Voor de losse koop zijn er twee opties: “in een doosje” met een installatie-DVD of als digitale download. De installatie met doosje koop je onder andere bij bol.com en cameranu.nl. Je krijgt dan de installatie-DVD en licentiecode toegestuurd, zoals het jaren geleden ook de standaard was.

Mijn laptop heeft nu alleen geen DVD-speler meer, waardoor ik voor de upgrade naar van Lightroom 4 naar Lightroom 5 een DVD ook onnodig vond. Zelf koos ik daarom voor een digitale download. Ook die is gewoon te bestellen op bol.com (alleen de volledige versie, geen upgrade!) of rechtstreeks op de site van Adobe.

Op de site van Adobe zit de losse licentie goed verstopt. (Het afgelopen jaar heb ik de methode hiervoor ook zeker vier vijf keer moeten aanpassen en één keer dacht ik echt dat hij niet meer los te koop was!) Voor de losse licentie ga eerst naar deze pagina. Klik op ‘Nu Kopen’ onder Lightroom 6. (Staat ie niet meer op pagina 2, controleer dan even de andere pagina’s of probeer deze rechtstreekse link) Hierna verschijnt er de optie waarbij je kiest voor Volledig of Upgrade. De prijs voor Lightroom 6 is ongeveer € 130. Een upgrade vanuit een eerdere versie kost ongeveer € 75.

Denk er dus wel aan: Lightroom 6 zal waarschijnlijk binnenkort (eind 2017?) niet meer los te koop zijn. Tot het einde van het jaar zegt Adobe nog updates te geven voor bugfixes en nieuwe camera’s. Koop jij in 2018 een nieuwe camera, dan kan het dus zo zijn dat het RAW-bestand van dit nieuwe model niet (goed) gelezen kan worden door Lightroom 6. Dit is dan op te lossen door je RAW-bestanden te converteren naar .DNG, dan zijn ze nog wel leesbaar.

lightroom-los-kopen

Zoals je ziet: ik heb de doosjes nog van Lightroom 2, 3 en 4.

Lightroom: los kopen of huren via abonnement?

Voorheen was de keuze voor Lightroom los of Lightroom in een abonnement erg afhankelijk van wat je wilde en of je al een licentie had.

Wanneer je persé wilde werken met Lightroom mobile, dan moest je kiezen voor de abonnementsvorm en Lightroom dus huren in plaats van kopen. Bij de losse versie van Lightroom zit die mogelijkheid namelijk niet. Dit is nog steeds zo, maar nu is de vraag ook of je graag je digitale bestanden allemaal in de cloud wilt opslaan. Dan kies je voor het Lightroom CC-lidmaatschap. Maar blijf je ook graag werken met de desktop versie (zoals je die nu kent), dan heb je een fotografielidmaatschap nodig. In het nieuwe Lightroom CC zit bijvoorbeeld geen web-, boek of kaartmodule.

Wil je zowel Photoshop én Lightroom gebruiken? In dat geval moet je nu wel de abonnementsversie kiezen. Los is geen optie meer omdat Photoshop sinds begin 2017 niet meer als losse licentie verkrijgbaar is. Afhankelijk van de hoeveelheid cloudopslag betaal je dan zo’n 12 of 24 euro per maand. Op zich nog steeds een redelijke prijs als je ziet wat je met deze twee programma’s samen kan. Lees het artikel over Photoshop versus Lightroom als je niet goed weet wat het verschil is tussen deze programma’s.

Heb je al een licentie van het programma en wil je upgraden naar de nieuwste versie van Lightroom? Dan is het wel voordeliger om de upgrade ook los te kopen. Voor nu, omdat je Lightroom 6 straks niet meer los kan bestellen. Maar ook is het erg voordelig als je ook al een versie van Photoshop hebt of Photoshop niet gebruikt.

Wil je alleen Lightroom gebruiken? Dan is de vraag vooral; wat wil je? De nieuwste versies en alle functionaliteiten? Of zo goedkoop mogelijk het programma gebruiken? Ik heb bewust gekozen voor de abonnementsvorm, omdat je dan altijd de laatste versie hebt én alle functies kunt gebruiken, ook de functies die later zullen toegevoegd worden. (En daar ben ik natuurlijk dan heel nieuwsgierig naar ;))

Het was een tijd lang speculeren, maar inmiddels weten we nu dus zeker dat het straks niet meer mogelijk is om Lightroom 6 los te kopen. Dat lag wel in de lijn der verwachting: sinds het begin van 2017 was het ook niet meer mogelijk om een oude ‘losse’ licentie van Photoshop CS6 te kopen.

In een ander artikel geef ik nog meer uitleg over de verschillende lidmaatschappen van Lightroom. Inclusief een handige keuzehulp.

Lightroom en Photoshop voor studenten en docenten

Ben je student of docent? Dan gelden er aantrekkelijke kortingen voor het volledige Creative Cloud abonnement. Kijk hiervoor bij het tabje ‘Studenten en Docenten’ op het tabblad met de abonnementen.

Veelgestelde vragen over het Creative Cloud abonnement en het kopen van Lightroom

[Update] Hieronder zet ik de veelgestelde vragen alvast voor je op een rijtje. Staat je vraag er niet bij? Kijk dan ook even of hij al gesteld is in de reacties! Voor het upgraden van Lightroom is een apart artikel geschreven.

Op hoeveel computer kan ik Lightroom gebruiken?
Je koopt standaard een licentie voor twee computers. Je mag het programma dus op zowel je laptop als vaste pc installeren. Gaat je laptop kapot en koop je een nieuwe, dan heeft Adobe een handig truucje waarmee je de kapotte laptop als het ware online ‘afmeldt’, zodat je het programma op je nieuwe laptop kan gebruiken. Bij het nieuwe Lightroom CC weet ik (nog) niet op hoeveel computers je het programma kunt gebruiken, maar in ieder geval wel op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet, smartphone)

Staan mijn foto’s dan ook in de cloud (online) als ik de abonnementsversie neem?
Met het nieuwe Lightroom CC-lidmaatschap heb je ook 1TB opslagruimte om je foto’s in de cloud te bewaren. Met Lightroom Classic CC bewaar je foto’s gewoon op je eigen computer of een externe harde schijf, net wat jij wilt. Ik moet er persoonlijk niet aan denken om tig TB online te bewaren, nog los van de kosten die dat met zich mee brengt. (Als je meer dan 1 TB cloudopslag nodig hebt, betaal je extra)

In welke taal is Lightroom als ik de abonnementsversie neem?
Voor Lightroom wijzig je de taal gemakkelijk.

Draait de nieuwste versie van Lightroom ook goed op mijn computer?
Bekijk hier de systeemvereisten voor Lightroom per versie.

Hoe kan ik op de site van Adobe betalen?
Je hebt de optie om te betalen met creditcard en Paypal. Je koppelt een PayPal account heel gemakkelijk aan je Nederlandse bankrekening.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 oktober 2017. Alle informatie, prijzen en linkjes zijn up to date, maar het kan altijd zijn dat Adobe een wijziging maakt waar ik niet van op de hoogte ben. Dit artikel bevat affiliatelinks, maar dat is niet de reden waarom het artikel geschreven is. Lees er meer over in de disclaimer.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , ,

151 reacties op Lightroom: kopen of huren?

 1. jo 16 januari 2019 at 22:29 #

  Hallo, ik heb reeds PS op mijn desktop draaien, kan dan met een lightroom cc abonnement met beide programma’s aan mijn foto’s werken?

 2. Papoe 9 september 2018 at 17:50 #

  Het is zover,
  Ik heb Lightroom 6 PTR PC/Mac (NL) aangekocht bij K…E…
  Ik kan wel niet NEF(Raw) bestanden van mijn NIKON 7500 openen.
  Converteren naar DNG wil ik niet
  Is er een oplossing?

  • Laura 10 september 2018 at 09:11 #

   Heb je LR6 al geupdate naar de laatste versie?

   • Papoe 14 september 2018 at 09:55 #

    Ik heb laatste versie geupdate van LR6, en nog steeds kan ik NEF niet openen

   • Klaas 6 januari 2019 at 20:10 #

    Ik weet niet hoe oud je reactie is maar volgens mij wordt LR6 niet meer geupdate zodat je D7500 NEF’s niet meer te lezen zijn. Alleen op te lossen met update naar LR CC, dus het abonnement van €12,09 / maand.

    Of een totaal ander programma te gebruiken, ik dacht dat je zoiets met Darktable ook kon. Zelfs de catalogus overzetten zou moeten kunnen. Anders op zoek met google naar vervanger lightroom. Succes.

   • Glenn Prins 27 januari 2019 at 14:29 #

    Ik heb Lightroom 6 geüpdate op volgens mij Dinsdag 22-Januari-2019 en ik nu kan ik raw/nef bestanden gewoon zien op Lightroom 6, maar ik heb wel een Nikon D5 en ik weet niet of het ook kamera type gebondens, maar eerst kon ik geen Raw/Nef bestanden zien, maar sinds de update nu dus wel.

 3. Marion 27 juli 2018 at 13:49 #

  Hoi Laura,

  Als je lr6 koopt kan dat op iOS en op Android?

  • Laura 27 juli 2018 at 14:05 #

   LR6 is voor op je computer Marion. Dat kan wel een Windows of Apple zijn.

 4. Remko 10 juni 2018 at 18:01 #

  Vraag: iMac 2011 en Adobe lightroom (cc)

  Wil gaan werken met Adobe lightroom. Volgens de systeemvereisten is een videokaart van 1 GB video-RAM (VRAM) noodzakelijk. Mijn iMac uit 2011 heeft een videokaart van slechts 512 MB. Is dit een probleem?
  Heb momenteel een proefversie van de lightroom cc versie voor 7 dagen en die kon ik gewoon installeren en die werkt ook. Voor zover we nu kunnen testen en zien.

  Ben benieuwd naar (niet te) technische feedback. Ben zelf totaal niet technisch ??.

  • Laura 10 juni 2018 at 20:51 #

   Als de proefversie werkt, dan zal de niet-proefversie ook werken. Het is immers hetzelfde programma. Mogelijk alleen dat het programma soms wat traag wordt als je heel veel foto’s in de catalogus hebt.

 5. yvonne 19 april 2018 at 21:06 #

  Zal vast ergens staan, maar ik ben een beetje aan het experimenteren geweest. Hoe haal ik alles weer leeg en weer in beginstand? Ik wil helemaal opnieuw beginnen? Dus ook alles uit de cloud dan?

  Yvonne

  • Laura 20 april 2018 at 03:37 #

   Foto’s uit LR verwijderen (niet van schijf) en daarna opnieuw importeren?

   • yvonne 20 april 2018 at 19:19 #

    uit LR alles eruit halen. Hij zet automatisch weer foto’s terug, maar ik wil dat ongedaan maken.

   • Laura 21 april 2018 at 04:24 #

    In dat geval moet je ook alles uit de cloud halen. Zolang je die foto’s ook nog ergens op je computer hebt staan, kan dit geen kwaad.

   • yvonne 21 april 2018 at 15:06 #

    Ik heb ze gewoon nog op mijn toestel staan, hoe haal ik ze uit de cloud dan? ik ben echt nog een beginner, heb je tips voor mij? Ik bedoel ik weet dat ik ze moet importeren maar in welke: CC of Classic? Hoe maak ik een catalogus per jaar en maak daar mappen in? Ik ga maar weer fröbelen….

 6. Bob de Vries 17 april 2018 at 15:56 #

  Ik heb een Lightroom CC abonnement genomen (waar ik blij mee ben), nu wil ik de foto’s uit LR5 overzetten naar de CC. Dit gaat niet zonder tussenkomst van LR6.

  Heeft iemand een idee hoe ik de LR5 database inclusief alle data naar CC kan overzetten?

  • Laura 18 april 2018 at 12:37 #

   Weet je zeker dat je LR6 nodig bent? Zegt het programma dat want volgens mij is dat echt geen probleem. LRCC zal de catalogus upgraden…

 7. Henri 27 februari 2018 at 15:24 #

  Laura hartelijk dank voor je volledige, duidelijke en uitgebreide informatie, erg waardevol dat allemaal………..

 8. Helen 1 februari 2018 at 13:08 #

  Hoi Laura,
  Wat schrijf je fijne en duidelijke artikelen over fotografie en alles wat daarbij komt kijken! Heel fijn! Ik kom regelmatig op je site terecht (via google ;) en heb er veel aan. Wat ik mij afvroeg… ik heb ooit geloof ik een illegale versie LR 5.3 op mijn laptop geïnstalleerd, kan ik nu wel een upgrade naar LR 6 kopen? Waar zou ik het serienummer van LR5, dat ik voor de upgrade nodig heb, kunnen vinden?

  Ik hoor het graag, alvast bedankt!

  • Laura 1 februari 2018 at 17:40 #

   Hoi Helen, het is de vraag of Adobe erin trapt dat jij probeert te upgraden vanuit een illegale versie LR5 naar een legale LR6. Je kunt het proberen, maar als Adobe er niet intrapt (en die kans bestaat!), dan gok ik zo dat je niet je geld terug krijgt ;) Ik zou daarom gewoon in één keer de legale versie van LR6 kopen, zolang het nu nog kan tenminste…

   • Helen 5 februari 2018 at 10:58 #

    Ok, dankjewel voor je antwoord! Ik heb inmiddels het (een?) serienummer gevonden (via LR Help en dan Systeeminfo) en overweeg nog even wat ik ga doen (het is inderdaad een risico als ik probeer te upgraden met een illegale versie).

    Wat ik verder nog wilde vragen: ik lees over verschillende versies LR6, maar ik neem aan dat als je de losse versie koopt, je dan de nieuwste (laatste) versie krijgt, toch?

   • Laura 6 februari 2018 at 09:34 #

    Nee, LR6 is zeker NIET de laatste versie van het programma. Het is wel de laatste versie die je los kunt kopen. Lees ook even dit artikel en dit artikel zou ik zeggen…

   • Helen 22 februari 2018 at 11:11 #

    Haha, dat bedoelde ik eigenlijk ook (de laatste versie van LR6, oftewel die ik los kan kopen).

 9. Kathleen 27 januari 2018 at 22:50 #

  Hoi Laura,
  Kan je Lightroom op dit moment (januari 2018) nog kopen. Ik fotografeer regelmatig (optredens, portretten, juwelen) maar niet professioneel. Daarom denk ik dat het momenteel niet interessant is om dit te huren.

  • Laura 28 januari 2018 at 09:10 #

   Ja, LR6 is nu nog los te koop. Voor hoe lang? Dat weet niemand helaas… De link om het te kopen staat goed verstopt, maar ik heb in het artikel uitgelegd waar je ‘m kunt vinden.

   • Kathleen 28 januari 2018 at 22:04 #

    Dank je wel voor je antwoord.
    Wat is volgens jou voor mij meest interessant. Kopen of huren?

   • Laura 29 januari 2018 at 08:34 #

    Dat hangt van verschillende dingen af Kathleen. En dat staat hierboven in het artikel uitgelegd ;)

 10. Daniëlle Behrens 31 december 2017 at 16:22 #

  Hoi Laura,
  ik heb Lightroom 6 aangekocht in 2016 en vraag mij af of ik het gewoon kan blijven gebruiken in 2018? Ik wil liever geen abonnement. Of is dit niet verstandig en ga ik er op den duur problemen mee krijgen?

 11. Guus 23 november 2017 at 12:05 #

  Hoi Laura,
  Allereerst dank voor al je nuttige info. Nog een vraag: mijn vrouw en ik hebben ieder een iMac. Kunnen wij met één abonnement ieder afzonderlijk en tegelijkertijd gebruik maken van Lightroom en Photoshop? Of ben ik dan genoodzaakt om twee abonnementen te nemen?

  • Laura 23 november 2017 at 15:54 #

   Met het fotografie abonnement waarin LR en PS zitten krijg je de licenties voor twee computer. Jij en je vrouw kunnen dan ieder op de eigen iMac gelijktijdig in deze programma’s werken, geen probleem!

 12. Tim 9 november 2017 at 13:28 #

  Lightroom alleen nog als abonnement? Jammer, want dan is mijn huidige versie (v5) de laatste die ik gekocht heb en is adobe een klant kwijt… zeker als ze dat ook zouden gaan doen voor Photoshop Elements, wat dat gebruikt ik ook.
  Als hobby fotograaf die maandelijks max een paar tiental RAW foto’s moet bewerken (misschien na een reis eens wat meer) ga ik niet elke maand 12 euro ophoesten.
  Ik ga alvast op zoek naar alternatieven…

 13. Karina 24 oktober 2017 at 11:54 #

  Bedankt voor je duidelijke info over Lightroom 7. Ik heb meteen Lightroom 6 aangeschaft. Weet je of ze ook stoppen met nieuwe versies van Photoshop Elements en Premiere Elements? Het is voor mij voordeliger om standalone versies te kopen, dus als er geen nieuwe versies meer komen kan ik beter gelijk ook Photoshop Elements en Premiere Elements kopen.

  • Laura Br 10 december 2017 at 19:21 #

   Haha Karina dan heb je het helemaal niet begrepen met de duidelijke uitleg. Lightroom 7 komt er niet dus met de 6 ben je niet veel meer.

 14. Patrick 22 oktober 2017 at 17:17 #

  € 12,09 of €24,19. Het verschil is de 200Gb of 1Tb aan opslagruimte.
  Die €12,09 zie ik niet als een probleem.
  Maar wil mijn foto’s niet in de cloud zetten, en als ik dat wel doe heb ik nog 5 maal 1Tb in Onedrive door mijn Office365 abonnement. Die mappen staan ook gewoon netjes in mijn verkenner. Dus om nou óók nog eens voor ruimte in de cloud bij Adobe te gaan betalen….

  Kan ik in de abonnementsversie nog gewoon met lokale bestanden werken? Het bewerken/delen op andere apparaten heb ik niet nodig.

 15. Rob 20 oktober 2017 at 18:52 #

  Werkte reeds vanaf LR1 met dit programma maar overstappen naar huur doe ik niet. Dus overgestapt naar C1. Er zijn genoeg alternatieven en betere dan LR …

 16. J9 14 augustus 2017 at 23:50 #

  Hoi Laura

  ik heb me vorig jaar de dvd lightroom 6 aangeschafd, nu kan ik plots niks meer ontwikkelen?? Zou het belachelijk vinden als ik nu nog eens een hoop geld moet gaan neertellen voor een upgrade wat ik helemaal niet wil want gebruik niet zo heel veel van het progamma zelf. Waarom kan ik nu niet verder in het progamma dat ik reeds al had?

  • Laura 15 augustus 2017 at 07:29 #

   Goede vraag! Maar ik weet zeker dat dit niets te maken heeft met Lightroom CC, je hebt betaalt voor het programma en die kun je dus gewoon blijven gebruiken. Wat lukt er niet meer in ontwikkelen? Krijg je geen foutmelding? Heb je wellicht andere software van Adobe illegaal op je computer geïnstalleerd? Je kunt natuurlijk het programma altijd proberen opnieuw te installeren.

 17. Martine 10 augustus 2017 at 13:30 #

  Hi Laura, Ik heb lightroom 5 en een illegale versie van photoshop 5. Ik wil graag een CC abonnement afsluiten. ik zie dan nergens waar ik mijn code in moet geven van mijn oude lightroom. Wordt deze dan wel ge-update of wordt deze vervangen? Photoshop zal ik eerst moeten verwijderen denk ik, maar lightroom kan en wil ik natuurlijk niet verwijderen. Alvast bedankt!

 18. Frits Porck 2 augustus 2017 at 19:38 #

  Laura ik werk met LR5 (inmidddels 5.7) op een I mac , met Yosemyte 10.10.5 en dat werkt goed, nu heb ik er een Imac 21.5 bijgekocht ook met Yosemite 10.10.5. Volgens mijn gegevens kan ik LR op 2 I macs gebruiken, alleen installeren op deze tweede mac lukt niet. Vanzelfsprekend heb ik de de code want ik heb LR5 indertijd bij Kamera-express gekocht. Misschien heb jij de oplossing. Zou upgraden nog wel lukken en zo ja tegen welke kosten.

  Ik zou je antwoord erg op prijs stellen.
  met vr. groet Frits Porck

  • Laura 2 augustus 2017 at 20:26 #

   Hoi Frits, helaas kan ik je niet verder helpen met alleen de opmerking ‘het lukt niet’. Krijg je geen specifieke foutmelding te zien? Over het upgraden van Lightroom schreef ik een apart artikel.

 19. Antoine 21 juli 2017 at 11:41 #

  Hoi Laura!
  Interessant artikel.
  Ben zelf ook aan het twijfelen wat ik moet kiezen.
  Ik gebruik Lightroom met periodes heel intensief en andere periodes wat minder. Daarom zat ik ook met de vraag of het mogelijk is 1 of 2 maanden niet te betalen (dat je abonnement stopt) en dan weer verder kan gaan als je weer betaald.

  In het artikel vertel je dat je op een gegeven moment niet kon betalen door slecht wifi, hierdoor kon je lightroom niet meer gebruiken (je abonnement stopte dan neem ik aan).
  Maar zodra je betaalt had kon je het weer verder gebruiken.

  Het lijkt er dus op dat het mogelijk is om lightroom te gebruiken en te betalen op het moment dat je het nodig hebt.

  Heeft iemand hier ervaring mee kan zeggen of dit daadwerkelijk ook zo is?

 20. Cindy 18 juli 2017 at 18:15 #

  Hallo Laura,
  Ik heb onlangs een Mac book pro gekocht, ik heb ook een IMac. Ik heb lightroom 6 al een tijdje geleden gekocht en doet het prima op mijn Mac. Toen ik de mac book kocht ging het installeren heel makkelijk en alle programma’s werden overgezet. Ook Lightroom. Alleen krijg ik het niet geopend. Kan ik dit maar op een pc gebruiken?

 21. Erik de Jeu 16 juli 2017 at 19:30 #

  Hallo Laura,

  Ter info:
  Dank voor je heldere site. Al veel aan gehad.
  Ik ben in bezit van LR 5 en wilde een upgrade naar LR 6. Dat kon tot voor kort. Echter, Adobe is gestopt met de mogelijkheid om te upgraden. Dat is me duidelijk geworden na een telefoongesprek met de helpdesk. Blijft de mogelijkheid van een abonnement van ongeveer €12,- of of een een losse versie van €131,-
  Mocht je andere informatie hebben dan hoor ik het graag.

  Mvg Erik

  • Laura 18 juli 2017 at 11:34 #

   Dankjewel voor het bericht Erik! Ik heb me rotgezocht op de website van Adobe maar helaas kan ik nu nergens meer vinden waar de upgrade mogelijkheid is. Om die reden heb ik het artikel zojuist ook aangepast.

   Update: Goed nieuws, het is nog wél mogelijk om te upgraden. Het artikel is opnieuw aangepast.

 22. Erik de Jeu 16 juli 2017 at 12:48 #

  Hallo Laura,

  Ter info:
  Dank voor je heldere site. Al veel aan gehad.
  Ik ben in bezit van LR 5 en wilde een upgrade naar LR 6. Dat kon tot voor kort. Echter, Adobe is gestopt met de mogelijkheid om te upgraden. Dat is me duidelijk geworden na een telefoongesprek met de helpdesk.
  Mocht je andere informatie hebben dan hoor ik het graag.

  Mvg Erik

 23. Kees 1 juli 2017 at 23:25 #

  Hoi Laura,

  Als trouw volger heb ik, op basis van jouw heldere blog over Lr kopen of huren, onlangs Lr gekocht. Ik ben er zeer tevreden over, totdat ik afgelopen week mijn Nikon D90 heb vervangen door de Nikon D500. Een feestje dat lichtelijk werd bedorven toen ik mijn eerste resultaten in Lr wilde bewonderen…. Het lijkt er op dat de gekochte versie 6.0 moet worden geüpdatet. Na vele uren zoek en probeer werk vind ik nergens de oplossing hoe dit zou moeten en wend ik me ten einde raad tot jou….
  Het zal toch niet waar zijn dat Adobe mij alsnog wil verplichten de CC versie te gaan huren………..

  PS ik kan mijn foto wel gewoon op mijn iMac binnen halen.

 24. Peter 1 juni 2017 at 19:22 #

  Hallo, fotovrienden
  Wie weet waar ik het best waar ik,lightroom cc kan huren voor €12’09 per maand
  Ik heb grote problemen met het betalen met mijn bankpas , ook Paypal werk niet . Die vraagt ook om een creditcard, die ik absoluut niet ga aanschaffen .

  • Laura 1 juni 2017 at 22:28 #

   Hoi Peter, als je iets verder had gekeken, dan zie je bij de meest gestelde vragen onderaan het artikel dat ik gelinkt heb hoe je Paypal koppelt aan je ‘gewone’ bankrekening. Je hebt dan geen creditcard nodig.

 25. Joyce 22 april 2017 at 22:16 #

  Misschien een stomme vraag, maar ik heb sinds kort lightroom CC en loop al gelijk vast met het importeren van de foto’s. Kan dit alleen via een externe kaart? Ik had gehoopt dat ik heel makkelijk foto’s kon importeren vanuit de photos app maar na uren bezig te zijn geweest lukt dit nog steeds niet. Is er een geheime truc om foto’s te importeren waar ik niks vanaf weet?? :)

  • Laura 1 juni 2017 at 22:34 #

   Natuurlijk kun je ook foto’s importeren die gewoon op je harde schijf staan. Ik gok dat het probleem wat jij hebt komt door de photos app. Daar heb ik nooit mee gewerkt, dus ik kan je ook niet verder helpen.

 26. Emmanuel Rey 27 maart 2017 at 17:23 #

  Laura,

  Weet jij of de bridgefunctie in Photoshop nog bestaat binnen het Photoshop / Lightroom abonnement?
  Of moet je dan het uitgebreide pakket huren?

  Groet,
  Emmanuel

  • Laura 1 juni 2017 at 22:33 #

   Bridge zit wel in het uitgebreide pakket, niet in het pakket met Lightroom en Photoshop. Maar als je Lightroom hebt, dan heb je ook geen Bridge meer nodig.

   • Anita 2 januari 2018 at 11:01 #

    Laura, dit is niet juist, Bridge zit wel bij het Fotografie pakket.

 27. Marc Brys 24 februari 2017 at 19:18 #

  Laura,
  Dit artikel is voorbijgestreefd.
  Het is niet meer mogelijk om Lightroom te kopen. enkel nog betalen per maand . Iets meer dan 12 € per maand>. je krijgt er wel Photoshop bij.
  De proeftijd is geen 30 dagen meer maar 7

  NB
  Ik volg met plezier en grote interesse je artikels . dank je wel.

  • Laura 24 februari 2017 at 19:36 #

   Hoi Marc, blijkbaar zeggen we allebei iets wat niet klopt. Het is namelijk zéker nog wel mogelijk om Lightroom los te kopen. Als je de stappen volgt die ik in het artikel noem, dan zie je hoe je dit regelt. (Adobe heeft het alleen goed verstopt). Het aantal dagen proefperiode is inderdaad teruggeschroefd van 30 naar 7 dagen, ik heb het aangepast. Dankjewel voor je reactie!

 28. Connie 24 februari 2017 at 17:16 #

  Hallo Laura.
  Ik wil mijn abonnement bij Adobe afzeggen voor die €12 per maand maar kan niet vinden hoe ik dat moet doen. Ik heb ook geen inlognummer o.i.d. meer. Hoe los ik dit op?

  • Laura 24 februari 2017 at 17:28 #

   Op deze pagina van Adobe staat uitgelegd hoe je het CC-abonnement kan stopzeggen. Hiervoor moet je op de site inloggen met je Adobe-ID, dat is je email-adres waarmee je je hebt aangemeld. Ze hebben vast ook nog wel een optie om je wachtwoord opnieuw op te vragen. Succes Connie!

 29. Marcel van Hees 5 februari 2017 at 06:42 #

  Bedankt voor je heldere uitleg. Ik werk al jaren met LR, vanaf versie 2. Ik bewerk m’n foto’s vaak thuis op een desktop maar wil dat ook onderweg gaan doen op een laptop. Vind het een beetje teveel van het goede om dan twee licenties te kopen. Werkt Adobe ook met zwevende (floating) licenties zodat ik op meerdere apparaten kan werken? Alvast bedankt voor je reactie.

  • Laura 5 februari 2017 at 09:39 #

   Als je het hele artikel had gelezen, dan had je het antwoord op je vraag al gehad Marcel. ;) Zoals bij de veelgestelde vragen staat mag je het programma op twee computer installeren, dus een laptop en desktop thuis is geen probleem.

 30. Kees 21 januari 2017 at 12:40 #

  Ik overweeg over te stappen van apple-photos naar LR. Neemt LR bij het importeren alle settings/albums/waarderingen/notities van de apple-photos-bibliotheek over?

  • Laura 22 januari 2017 at 08:50 #

   Oef… geen idee Kees! Ik heb hier nooit mee gewerkt, dus kan je er geen sluitend antwoord op geven. Maar eerlijk gezegd gok ik van niet, tenzij er gegevens (zoals trefwoorden) in de metagegevens zijn opgeslagen.

 31. DerRudy 12 januari 2017 at 16:32 #

  Ik heb onlangs Lightroom 6 als los pakket gekocht vanwege de nieuwe ‘dehaze’ functie waarmee je de lucht in vergezichten kunt ‘ontmisten’ ofwel nevel verwijderen.
  Nu bleek die functie niet in Lightroom 6 te zitten, maar wel in Lighroom CC.
  Nazoeken op internet leerde dat een leverancier geen nieuwe functionaliteit mag stoppen in een bestaande versie (6) van het (eerder verkochte) pakket, maar wel in de abonnement (CC) versie. Dat is een wet in de US.
  Dus in de meest recente update van versie 6 bleek dehaze niet te zitten, wel in CC.
  In ieder geval een extra reden om voor CC te kiezen.

  • Laura 12 januari 2017 at 20:30 #

   Dankjewel voor het delen van jouw ervaring en deze info!

 32. Peter 2 januari 2017 at 22:29 #

  Toch jammer dat er na publicatie nog zoveel vragen overblijven. Het blijkt kennerlijk toch niet zo eenvoudig te zijn om LR te installeren, gezien de vele vragen en mogelijk ook door een niet zo duidelijke site van Adobe.
  Ik waardeer je artikel en je gegeven antwoorden Laura, maar eventjes iets installeren van Adobe kan vaak spaak lopen.

  • Laura 4 januari 2017 at 00:39 #

   Ik weet niet zo goed of je nu kritiek geeft op Adobe of op mijn artikel. De meest gestelde vragen over het upgraden van Lightroom (en daarmee dus ook deels de installatie) heb ik in ieder geval in dit artikel op een rijtje gezet en beantwoord.

 33. Bas 9 december 2016 at 14:47 #

  Wat ik een beetje mis in het artikel is de afweging in prijs, voor veel lezers een belangrijk item lijkt me. Als je alleen Lightroom gebruikt betaal je voor CC €12,09 x 12 = €145 per jaar terwijl het losse pakket maar €130 kost. Als je het ok vind om het losse pakket twee jaar te gebruiken bespaar je jezelf €160. Bovendien krijg je met het losse pakket ook een aantal updates.

 34. Willy Ardijns 2 november 2016 at 21:17 #

  Laura,
  Ik heb een IMac waar Lr cc op staat, deze computer is mijn hoofdcomputer waar ik al mijn foto’s bewerk.
  Ik zou graag ook op mijn Windows pc Lr installeren, hoe doe je dat ?
  Is het mogelijk om deze beide daarna te synchroniseren aangezien de een Windows versie is en de andere een Mac ?
  Dank bij voorbaat

  • Laura 3 november 2016 at 13:20 #

   Hoi Willy, dat is niet mogelijk om het te synchroniseren, omdat de bewerkingen opgeslagen zijn in de catalogus. Je moet dus uit dezelfde catalogus werken. Een optie is om die en de foto’s op een harde schijf zet die vanuit beide systemen bereikbaar is (zoals een NAS), of je werkt met een externe HD en je die telkens op de computer aansluit waarop je gaat werken.

 35. John van der Horst 15 oktober 2016 at 17:23 #

  Ik wilde LR 6 gaan kopen om die permanent te kunnen gebruiken voor mijn fotowebsite….
  Al met al niet gedaan, want LR 6 draait op een 64 bits pc en ik heb nog een 32 bits pc!
  Alhoewel ik een jaar geleden dankzij het artikel en tips van Laura met succes een maand de proef van LR heb gedaan via Adobe; ben ik nu teleurgesteld.
  Het abonnement doe ik niet, daar zitten teveel dingen bij die ik niet gebruik?
  Waarom bied Adobe niet LR 5 aan voor een goedkoper prijsje? Ik vindt €130,- voor LR 6 absurd gewoon….
  Persoonlijk vindt ik dat Adobe het aardig verknald voor de hobbyfotograaf; ik wil graag verder met fotobestanden die hoognodig op de site moeten……
  Ik vindt het niet gek dat mensen bepaalde pc programma’s “gratis” binnen halen!

  • Dick 24 februari 2017 at 19:17 #

   Dag John, ik snap dat iedereen met een eigen budget te maken heeft. Maar wat is dan wel een aanvaardbaar bedrag? Je hoort vaak dat men programma’s het liefst “gratis” binnenhaalt, maar dat is gewoon illegaal. €130 voor zo’n superprogramma lijkt mij op zich toch niet slecht. LR3 heb ik destijds voor €300 gekocht, dat was wel een stuk hoger. Sindsdien geüpdatet naar 4, 5 & 6 en zeker geen spijt van gehad.

 36. Jan van Leeuwen 2 oktober 2016 at 20:50 #

  Laura,
  Ik gebruik LR5 op een mac. Na de upgrade naar El Capitan kan ik de functie thethered in LR 5 niet meer gebruiken. Camera Nikon D700 wordt niet meer herkend. Heb je enig idee of deze functie in LR 6 weer werkt in combinatie met mac OSX El Capitan??? Nu ook nog upgraden naar oSX Siera? Wie weet of het daarin ook werkt?

  • Laura 3 oktober 2016 at 08:52 #

   Sorry Jan, ik heb geen idee, ik doe nooit thethered shooting.

 37. Kirsten 28 september 2016 at 12:49 #

  Hoi Laura,

  Ik moet helaas vaststellen dat het afzonderlijk upgraden van Lightroom niet werkt volgens de werkwijze die jij in dit artikel hebt vermeld.
  Eenmaal je het knopje “afrekenen” aanklikt dan blijft de pagina zich telkens verversen maar verder doet ie niks.
  Ik vermoed dat ze dit bij Adobe doorhebben en uitsluitend willen werken met een maandelijkse betaling van 12€/maand dus dat je verplicht wordt om een jaarabonnement te kopen/nemen.
  Ben ik eigenlijk niet zo blij mee want ik wil gewoon LR upgraden van 3 naar 6 en hoef die gehele heisa er niet omheen.
  Maar goed, dan zoeken we wel een beter alternatief of ik blijf gewoon met LR3 werken.

  • Laura 28 september 2016 at 17:36 #

   Dat is gek Kirsten! Want ik sprak vorige week nog niemand die op de beschreven wijze gewoon wel geupgrade had naar de nieuwe versie van Lightroom….

   • Laura 28 september 2016 at 21:13 #

    Ik heb het zelf net nog even getest, maar snap denk ik waar het probleem zit. Ik kom wel verder na het afrekenen als ik NIET al ingelogd ben op mijn Adobe account. Als ik wel ingelogd ben, loop ik ook vast. Dus tip: eerst uitloggen van je Adobe account en dan op ‘afrekenen’ klikken, en hierna pas inloggen. Ik ben tot het scherm gekomen om de betalingsgegevens in te voeren, toen ben ik afgehaakt (ik had natuurlijk geen upgrade nodig ;))

   • Kirsten 6 oktober 2016 at 16:40 #

    Hoi Laura, bedankt voor de reactie!
    Ik kijk effe of het wél lukt zonder te zijn ingelogd want heb echt geen zin om maandelijks 12€ te betalen omdat ik niet héél frequent gebruik maak van Lightroom.
    Ik laat jou weten of het mij wel of niet gelukt is. ;)

   • Kirsten 6 oktober 2016 at 16:59 #

    Ik vermoed dat ik de oorzaak reeds heb gevonden want het wil weer een keer niet lukken.
    Wanneer ik de link aanklik naar de pagina die jij in het artikel aangeeft dan kom ik bij Adobe NL pagina terecht terwijl ik vanuit België pogingen onderneem.
    Het liep dus goed zoals jij hebt omschreven maar éénmaal ik mezelf heb aangemeld krijg ik de volgende mededeling; “u bent al aangemeld bij Adobe BE, gelieve voor NL een account aan te maken.” Maar wanneer ik dan een NL account tracht aan te maken krijg ik telkens dezelfde mededeling te zien dat ik reeds bij Adobe BE ben aangemeld.
    Dus gaat echt niet lukken op deze manier, moet ik maar een andere weg trachten te vinden om alsnog een upgrade uit te voeren zonder maandelijks 12€ te hoeven betalen.
    Toch bedankt voor de moeite en keep up the good job !

  • Harm 6 mei 2017 at 00:21 #

   Kirsten,
   Ik betwijl sowieso of je zomaar van versie 3 naar 6 kunt upgraden…. Dat zou Adobe geld kosten.
   Over het algemeen werk het zo dat je geen upgrades mag overslaan.

 38. Richard 12 september 2016 at 20:08 #

  Hoi Laura,

  Ik wil upgrade van LR 5 naar LR 6, nu komt het volgende probleem.
  Op de site Adobe wordt aangegeven dat er voor de betaling gevraagd wordt naar de code.
  In mijn geval gebeurd dat niet.
  Of anders moet ik eerst de proefversie van LR CC downloaden en van daaruit nar LR 6, een beetje omslachtig en de proefversie kan ik ook al niet downloaden.
  Als ik nu de upgrade (75 euro) afreken krijg ik dan de code of werkt het anders?
  Ik hoop dat jij of iemand anders hier antwoord op heb.

  • Laura 13 september 2016 at 08:30 #

   Bedoel je met ‘de code’ de licentiecode/serienummer? Die ontvang je na het afrekenen van de upgrade versie. Na de installatie van de nieuwe versie vraagt Lightroom je om zowel de licentiecode van de upgrade (die heb je dus net ontvangen) plus de licentiecode van de vorige versie (omdat je de upgrade variant hebt gekozen). Hopelijk is het zo duidelijk!

   • Richard 13 september 2016 at 23:25 #

    Ik had begrepen dat de code tijdens de betaling ingevuld moest worden.
    Jouw verhaal is duidelijk, na installatie alles invullen.

 39. Wendy 4 september 2016 at 17:08 #

  helaas als je op de link klikt voor ‘lightroom enkel voor desktops’ bieden ze toch weer een abonnement aan. Het lijkt erop dat het echt niet meer ‘te koop’ is..

  • Laura 16 september 2016 at 12:28 #

   Jawel hoor, het is nog steeds mogelijk. Adobe heeft het alleen op een andere pagina verstopt. Ik heb de link / beschrijving in het artikel aangepast.

 40. Alice 30 augustus 2016 at 13:53 #

  Hoi Laura, er is nu een aanbieding van Adobe voor een cc abonnement op LR en PS, voor €10,07 per maand.
  Dit wil ik overwegen. Ik heb zelf LR5. Ik vraag mij af, als ik LR CC installeer, kan ik dan alle presets, templates en mijn bewerkte foto’s (catalogus in LR) welke ik in LR5 heb gewoon overzetten? Of synchroniseren? Of moet ik dat later handmatig invoeren?

  • Laura 31 augustus 2016 at 09:02 #

   Dat gaat gewoon automatisch. Maak wel van te voren even een backup (just in case) maar in feite wijst de upgrade zich vanzelf.

 41. henry 21 augustus 2016 at 02:03 #

  Hallo Laura,

  wat als mijn pc defect raakt, ik een nieuwe koop…..hoe krijg ik dan het programma/licentie
  terug ( bij een abbo versie)?

  Alvast bedankt.

  • Laura 21 augustus 2016 at 09:32 #

   Daar hoef je je geen zorgen over te maken Henry, omdat je licentie als het ware online bewaard wordt. Je kunt dan gewoon opnieuw inloggen op een nieuwe pc na het installeren van de software.

 42. Ine 14 augustus 2016 at 13:45 #

  Bij bol.com vind ik bij lightroom 6 ‘1 gebruiker – 1 apparaat’. Wat als je dan een andere computer/laptop koopt? Moet je dan lightroom opnieuw aankopen?

  • Laura 15 augustus 2016 at 14:45 #

   Nee hoor, dat is dan niet nodig. Als je je ‘afmeldt’ (of uninstall doet) bij de eerste, dan kun je het daarna gewoon op de andere computer gebruiken.

 43. Servan Ott 14 juni 2016 at 16:13 #

  Beste Laura,

  Ik heb een probleem met Lightroom 6, kwam al snel op dit artikel terecht, misschien dat jij mij kunt helpen?

  Ik heb een gehele nieuwe pc laten bouwen en gebruikte Lightroom 5 (geen problemen), nu heb ik 6 en zie ik dat mijn hoofdfoto (na het installeren van een catalogus) een andere kleurtint heeft dan de (herhalings)foto in het klein linksboven bij ‘navigator’. De kleine foto is veel geler getint.
  Weet jij misschien hoe dit kan en of het een Ligtroom fout is of niet?

  Erg bedankt voor je hulp.

  mvg
  Servan Ott

  • Laura 15 juni 2016 at 17:36 #

   Oei Servan, dat klinkt niet goed! Ik kan niet 1-2-3 bedenken waar dit door komt, behalve dat je muis toevallig op dat moment op een (gele) preset stond. Heb je LR al een keer opnieuw gestart? Laatste update gedraaid! Hopelijk is het dan verdwenen!

 44. Karin Metz 25 mei 2016 at 14:09 #

  Hallo Laura,

  Weet jij ook of de DVD Lightroom 6 de RAF bestanden van een Fuji XT10 herkend?Ik wil nl. geen abonnement afsluiten. Ik heb Photoshop Elements 11 en dit programma herkent alleen de JPEG bestanden maar niet de RAF bestanden.

  Vriendelijke groet,

  Karin

  • Laura 26 mei 2016 at 08:35 #

   Ik heb geen idee, want ik heb de DVD niet! Maar meestal update Lightroom wel de software zodat de RAWs van nieuwe camera’s ook herkend worden.

 45. Anita 24 mei 2016 at 20:24 #

  Als ik lightroom cc neem kan ik dan alle foto s en gegevens buiten de cloud houden? Ik wil alles voor mijzelf houden en niets weggeven. Is dat mogelijk?

  • Laura 24 mei 2016 at 20:58 #

   Je upload niet automatisch foto’s of bestanden naar ‘de cloud’ als je Lightroom CC gebruikt. Heel simpel gezegd slaat het ‘cloud’ gedeelte in de naam CC meer op het feit dat de installatie en updates automatisch gebeuren en je geen DVD/CD’s er voor nodig hebt. Ook de licentie wordt online gecheckt, waarbij er gewerkt wordt met jaarabonnementen.

 46. Henri 21 mei 2016 at 14:46 #

  Hoi Laura,

  Graag zou ik het CC fotografie abonnement willen.
  Helaas is het geen wat je verteld over Paypal niet helemaal juist (meer). Ook Paypal geeft nu aan dat het bedrijf geen uitgestelde betalingen accepteert en je dus een creditcard aan je Paypal account moet linken.
  Persoonlijk vind ik dit erg jammer, want ik maak geen gebruik van creditcards.
  Misschien weet iemand nog een andere manier?

  • Laura 21 mei 2016 at 16:34 #

   Ik heb er geen ervaring mee, maar zoals het eruit ziet kun je hier je Paypal account opwaarderen: https://www.paypal-opwaarderen.nl/nl/opwaarderen via iDeal. Daarnaast biedt Paypal een simpele methode om je rekening te koppelen aan Paypal, zodat uiteindelijk gewoon via je rekening betaald. (Zo heb ik deze maand bij Adobe gewoon nog afgerekend)

 47. Daan 7 maart 2016 at 19:19 #

  Beste Laura, dank je wel voor je verhaal! Ik heb tijdens mijn studie veel gebruik gemaakt van Adobe software via SURFspot. Als student voor 132 euro per jaar Adobe CC gebruiken. En als je werkt op een hogeschool of universiteit kost het je 12,50 per jaar (andere licentie dan studenten, vandaar goedkoper). Is misschien wel handig om te weten :)

 48. Joyce 1 maart 2016 at 11:13 #

  Hi,

  Ik heb momenteel een MacbookPro zonder CD drive.
  Kan ik dan Lightroom nog aankopen? En hoe installeer ik deze dan zonder CD?

  • Laura 1 maart 2016 at 14:59 #

   In dat geval bestel je Lightroom het beste via de site van Adobe, waarbij je gewoon een download krijgt voor de installatie. Die kan zowel voor de CC-abonnement als de losse licentie.

 49. Jan 27 februari 2016 at 08:18 #

  Ik gebruik al jaren Adobe Elements 7, dit is een uitgeklede versie van Photoshop. Hier kan ik tot nu toe bijna alles mee wat ik wil. Wat ga ik erop vooruit als ik Lightroom op desktop zou installeren?

 50. Busra 30 januari 2016 at 15:37 #

  Hallo, ik wil graag advies. Ik ben een amateur met een canon Eos 1200d. Graag wil ik mijn fotos bewerken maar ik weet niet welk programma ik hiervoor zou gebruiken. Alvast bedankt

 51. Frank 16 januari 2016 at 00:27 #

  Hoi Laura,
  Goed dat je er onderaan bijzet dat het voor leerlingen en docenten goedkoper kan zijn.
  Ik ben zelf docent en betaal 17,50 euro per jaar voor het volledige pakket !!
  Dus…. voor die prijs kan je het niet laten.

  • Malou 1 juni 2017 at 22:24 #

   Ik zie alleen maar abonnementen voor studenten en docenten voor 12,09 of 19,66 per maand! Niet per jaar! Is dat aangepast?

   • Laura 1 juni 2017 at 22:35 #

    Het lijkt er inderdaad op dat je voor het Lightroom + Photoshop plan geen studentenkorting meer krijgt. Alleen als je het hele pakket afneemt krijg je nog een flinke korting (65%)

 52. Leo 11 januari 2016 at 13:02 #

  Je geeft hier boven bij Erik aan dat je denkt dat je op een adres op twee verschillende computers/laptop Light room zou kunnen installeren . Maar ik wil dat graag zeker weten, heb me suf gezocht maar kan daar nergens een bevestiging over vinden. Waar zou ik dat kunnen vinden.

  Grtn, Leo A. Schoonhoven

  • Laura 11 januari 2016 at 14:04 #

   Het is zeker twee computers Leo. Het antwoord heb ik gevonden op deze pagina bij “Op hoeveel computers mag ik Creative Cloud installeren”.

 53. Tineke 30 december 2015 at 00:21 #

  Nog een paar opmerkingen/aanvullingen:
  – als fotografie je beroep is (zoals in Laura’s geval) is het logisch dat je het abonnement neemt, voor amateurs is er vaak geen noodzaak om met de nieuwste versies van deze programma’s te werken;
  – wat nu een prima programma is, is dat immers over 2 of 3 jaar in principe nog steeds! Ik heb zelf jarenlang met LR4 gewerkt, ik ben nu wel overgestapt naar LR6, omdat ik een nieuwe camera kocht en LR4 geen ondersteuning bood voor RAF-bestanden;
  – ik heb dus LR6 nu en dat draait gewoon op een PC met Windows 7.
  – ik heb zelf de upgrade voor de standalone-versie van LR genomen, kostte inderdaad iets van €75. Dat abonnement is best leuk maar ik had er geen zin in om elke maand te moeten betalen voor iets dat ik soms wel vaak maar soms ook wat minder vaak gebruik en dan is het toch een terugkerende maandelijkse kostenpost. Voor de kosten van een halfjaarabo heb ik nu gewoon de nieuwste versie van LR die ik over 2 jaar ook nog kan gebruiken. Photoshop gebruik ik niet. Als ik het zou hebben, zou ik het misschien heel af en toe best gebruiken maar eigenlijk weegt het niet tegen de meerkosten op. In principe kan ik vrijwel alles wat ik nodig heb in LR doen.
  – Voordat ik ging upgraden naar LR6 heb ik me uitgebreid verdiept in de nieuwe features tov LR4. Best interessant leek mij. Maar ik moet zeggen dat ik ze in de praktijk toch niet gebruik, dus daar hoefde ik het achteraf gezien niet voor te doen.
  – ik dacht dat ik afgelopen week een aanbieding had gekregen van Canon, met wat korting op het abonnement!!

  • Tess 29 juli 2017 at 14:33 #

   Hi Tineke, ik kwam je bericht tegen. Ik gebruik nu ook nog LR4. Werkt prima, gelukkig ook nog met de fotobestanden die ik maak met mijn Canon. Heb je verder veel voordelen ervaren met LR6 die versie 4 niet had?

 54. Ed 21 oktober 2015 at 12:17 #

  Ik vraag mij af of ik de testversie van lightroom 6 kan downloaded en dan een dvd versie kan kopen en de licentiecode die erbij zit kan invoeren zodat ik dan lightroom gewoon kan blijven gebruiken.
  Ik heb een macbook pro, zonder dvd drive, en een windows desktop.
  Wil graag lightroom op beide gebruiken.
  Kan dit gewoon met deze dvd?

  mvg Ed

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:27 #

   Waarom zou je de DVD-versie willen kopen als je LR6 ook als digitale download kan bestellen Ed? Of kan wat jij beschrijft weet ik niet zeker, want ik denk dat de trialversie de ‘CC’ variant is. En die pakt geen losse licentiecodes. Ik had namelijk LR5, zowel een losse licentie als een abonnement-licentie. Toen het abonnement verliep moest ik het programma opnieuw downloaden en installeren om de licentie van LR5 te mogen gebruiken.

   • Ed 22 oktober 2015 at 20:18 #

    De betaling, heb geen creditkaart. Maar heb inmiddels de dvd versie bij kamera-express besteld:-)
    Heb ook maar meteen een superdrive besteld:-))
    Hoop dat ik hem zowel op de macbook als op de pc kan gebruiken.
    Nu alleen de plugins nog van google.

    Hoop dat het programma mij bevalt, deed voorheen bijna alles met alleen Capture NX 2 van Nikon.

    Mvg Ed

   • Laura 23 oktober 2015 at 15:09 #

    Tip voor de volgende keer als je moet betalen met creditcard maar je hebt die niet: vaak kun je ook betalen met Paypal. Ook bij Adobe. Bij Paypal maak je dan een een gratis account aan welke je kunt koppelen aan je Nederlandse bankrekening. Betaal je met PayPal, dan wordt het geld een paar dagen later van je rekening afgeschreven. Met de website http://www.money2.nl is de koppeling tussen je bankrekening en je PayPal-account met een paar minuten geregeld!

 55. Peter van Buuringen 4 oktober 2015 at 07:51 #

  Hallo Laura,
  Interessant stuk over lr6, ik woon in Thailand en fotografeer als hobby, echter wat ik ook probeer, lr6 kan ik niet aanschaffen voor de prijs $ 149,– ik krijg geen verdere info van Adobe dan een abonnement via
  cloud de cc uitgave.
  Ook via de link in je artikel loop ik rondjes.

  Enig idee hoe ik een legale licensie kan kopen??

  bij voorbaat hartelijk dank

  vriendelijke groet uit Thailand,
  Peter

  • Laura 4 oktober 2015 at 19:46 #

   Hoi Peter, oh wat vervelend dit. Als ik je verhaal zo lees denk ik dat het te maken heeft met jouw locatie. Vanuit Thailand kun je denk ik ook geen Nederlandse “Uitzending Gemist” kijken (omdat dit alleen maar in Nederland getoond mag worden vanwege de rechten) en bij Adobe verwacht ik dat er iets vergelijkbaars gebeurd. Ik heb niet een kant-en-klare oplossing, maar misschien kun je het wel bestellen als je met een VPN-verbinding werkt? Simpel gezegd kun je met een VPN-verbinding ‘simuleren’ dat je internet vanaf een andere locatie, waarbij je nu dus Nederland kiest. Ik weet niet zeker of dit werkt, maar het lijkt me de moeite waard om te proberen. Ik heb zelf ervaring met de gratis versie van “TunnelBear“. Dit programma is voor Apple/Mac, maar er zijn vast ook opties voor Windows. Succes!

 56. Willeke 27 september 2015 at 12:33 #

  Beste Laura,
  Ik heb 2 vragen: als ik het abonnement van 12,09 neem (fotoshoot en Lightroom) is dat dan een Nederlandse versie ?
  Als ik dit abonnement neem, kan ik dat dan voor meerdere computers in huis gebruiken ? Ik heb nl een Mac en een pc.
  Hoor het graag,

  • Laura 27 september 2015 at 18:26 #

   Ik heb inderdaad de Nederlandse versie van Photoshop en Lightroom. Je kiest de taal bij de installatie. Wil je dit voor Photoshop veranderen, dan kan dat via de Creative Cloud app, al moet je het programma dan wel opnieuw installeren. Van Lightroom kun je de taal ook veranderen naar iets anders zonder opnieuw te installeren. De licentie is voor twee computers, ik ga er daarbij vanuit dat een Mac+PC geen probleem is (maar heb hier zelf geen ervaring mee)

 57. Elbee 24 juli 2015 at 15:35 #

  wat ik mis in dit artikel, is de vermelding dat je minimaal Windows 8 moet hebben om LR5 of LR6 te laten werken

  • Laura 24 juli 2015 at 15:55 #

   Goede toevoeging Elbee, als Apple gebruiker wist ik dit zelf niet! Ik heb een link naar de systeemeisen toegevoegd.

  • John 12 mei 2016 at 09:30 #

   Dat is niet zo
   LR 5 en 6 en CC werken al jaren op Win 7 uit 2009

 58. Karen 24 juli 2015 at 11:15 #

  Ik vraag me af: kun je LRCC per maand aan en uit zetten en zo besparen door het alleen aan te zetten als je foto’s wilt bewerken? Anders lijkt me LRCC toch een dure aanschaf in vergelijking met LR6, wanneer je photoshop niet gebruikt of via een andere versie gebruikt. LRCC kost per jaar 12×12 euro en LR6 voor een licentie 130 euro. Als ik een jaar of 3 met een versie van LR doe (gebaseerd op mijn gebruiksverleden met diverse programma’s), dan is een prijsverschil van 300 euro of meer (nl 3x12x12 vs het losse pakket voor 130 euro of 75 bij een update) in mijn ogen toch geen “keuze die om het even is”. Wel snap ik dat mede daarom Adobe graag iedereen aan de abonnementen wil hebben… Jij wordt toch niet gesponsord door Adobe om ook iedereen aan de abonnementen te krijgen?

  • Laura 11 oktober 2015 at 13:40 #

   Hoi Karen, dankjewel voor je reactie. Laat ik voorop stellen; ik word niet gesponsord door Adobe, haha. Ik heb niet eerder gezien dat je Lightroom ook echt ‘per maand’ kunt betalen, of tussendoor kunt stilzetten. Misschien heb ik er overheen gekeken bij het bestellen.

   Wat betreft je rekensommetje en prijsvergelijk; Persoonlijk zou ik niet willen werken met een versie van Lightroom van 3 jaar geleden (of dit aanbevelen), omdat je dan toch wel 2 of 3 versies achterloopt en je daarmee veel nieuwe functionaliteiten mist. Lightroom 3 kwam maart 2010, Lightroom 4 maart 2012, Lightroom 5 maart 2013 en Lightroom 6/CC dit voorjaar.

   Wanneer je alléén Lightroom wilt dan en je wilt geen gebruik maken van Lightroom mobile en je hoeft echt niet de nieuwste functies (dat is een duidelijk persoonlijk voorkeur, wat ik zeker wel zou willen hebben), dan is los bestellen inderdaad goedkoper, en ietsje goedkoper als je ook daarbij de updates er telkens bij koopt. Zoals ik ook schrijf is nu de noodzaak voor een abonnement minder, omdat LR6 net is uitgekomen. De meerprijs voor Lightroom in een abonnement betekent ook dat je Photoshop er bij krijgt en dat maakt het in mijn ogen een goede deal.

 59. Jorrit van Schagen 19 juni 2015 at 15:30 #

  Nee, wat je wel kunt doen, is een externe dvd speler aanschaffen, en van daar uit het programma installeren op je interne harde schijf

 60. Irene 7 juni 2015 at 08:30 #

  ik zou lightroom 6 als stand alone willlen gebruiken op de ipad. Is deze mogelijkheid er?

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:28 #

   Nee, dit is helaas niet mogelijk. Je hebt altijd Lightroom op de computer nodig om je foto’s ook via Lightroom Mobile te kunnen bewerken.

   • Willem 27 januari 2016 at 18:33 #

    Nee hoor, ik heb Lightroom Mobile alléén op de iPad, is trouwens gratis!

   • Laura 27 januari 2016 at 18:59 #

    Ik had mijn antwoord misschien iets duidelijker moeten formuleren. Lightroom 6 kan niet als stand alone op de iPad, je hebt daarvoor alleen Lightroom Mobile. Deze heeft een stuk minder mogelijkheden dan LR6, zoals heb je maar beperkte mogelijkheden met presets en templates en mis je bepaalde modules. Wil je foto’s (zoals RAW-bestanden) die ook op je computer staan bewerken, dan kan dat alleen als je ook Lightroom CC. De .NEF bestanden van mijn camera kan ik niet enkel en alleen met Lightroom Mobile bewerken. JPG of PNG-foto’s die opgeslagen staan op je iPad, kun je wel importeren.

   • Willem 27 januari 2016 at 22:23 #

    Dank voor de info, Laura. Wat goed dat je er zo snel ‘bovenop zit’!
    Ik zit momenteel te dubben wat ik zal doen..
    Ten eerste de afweging Lightroom of Capture One Pro 9. Ik heb onlangs een Sony RX100M3 gekocht, en kan voor €50 Capture One Pro 9 (alleen voor Sony) verwerven. Lightroom lijkt me daarentegen makkelijker hanteerbaar. Niet zo’n steile leercurve. Dan het dillema Lightroom CC versus Lightroom 6.
    CC lijkt aantrekkelijk voor €12 per maand, maar na drie jaar heb je toch ruim €400 betaald. En: hoe zit het met al je cloud data, mocht je met het programma willen stoppen? Ik geloof dat mijn voorkeur dan toch uit zou gaan naar Lightroom 6, af en toe een update en op een bepaald moment tegen een schappelijk bedrag naar een nieuwe versie. Dan de vraag raw of jpeg. Met raw alle in-camera settings overboord en maar afwachten wat de converter / lens profile (als er een profile is…) ervan maakt. Natuurlijk zijn er met raw meer mogelijkheden, maar je moet er ook meer voor doen terwijl ik m’n jpegs ook al mooi vind…. Tja, allemaal luxe problemen, I know.

    Dank voor je leuke site.

   • Laura 27 januari 2016 at 22:28 #

    Ik ken Capture One Pro niet, dus daarover kan ik je niet adviseren helaas. Zelf maak ik geen gebruik van de cloud data van Adobe: is dit niet gewoon een kopie van datgene wat ook op je computer staat? Wat betreft je vraag over RAW of JPG: dat heb ik in dit artikel tegenover elkaar gezet.

 61. Eric Dekker 2 juni 2015 at 10:31 #

  Ik wil lightroom 6 aanschaffen bij de vakhandel ca 130 euro, ik heb echter geen dvd in mijn laptop zitten.
  Zou het mogelijk zijn om de inhoud van de DVD op een externe harde schijf te zetten en dan hierv anaf te installeren ?

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:29 #

   Sorry, op deze vraag heb ik helaas geen antwoord voor je. Ik geloof zelf dat het kiezen voor de downloadversie van Adobe zelf net zoveel kost en gemakkelijker is, omdat je dan meteen het bestand op je computer hebt voor de installatie.

 62. Caroline Hoogendijk 29 mei 2015 at 07:16 #

  Ik kan bij de aanschaf van een camera een jaar lang CC6 krijgen maar ik wil uiteindelijk liever de stand alone versie. Zou ik dan na een jaar over kunnen stappen? Of is dan al mijn werk van dat jaar voor niets geweest? Ik heb (nog) niet zo'n behoefte om vast te zitten aan een abonnement van 12 euro per maand waar ik de helft niet van ga gebruiken.

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:29 #

   Ik kan dit niet met 100% zekerheid zeggen, want ik heb dit niet zelf getest. Maar het lijk me geen probleem om de LR catalogus die je hebt gebruikt in CC later in een standalone versie te gebruiken. Andersom is immers ook geen probleem.

 63. Kitty De Bot 12 mei 2015 at 15:18 #

  Super om mee te werken net de proefversie gebruikt. Nu wil ik deze als abonnement per maand 12,09. Alleen vind ik het zo raar dat je alleen met credit card kan betalen. Ik moet hier speciaal een credit card voor aanschaffen. Anderen nog suggesties voor andere bewerkingsprogramma's?

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:30 #

   Ik kan het nu even niet opzoeken (ben in hetbuitenland, slechte wifi), maar ik ben er vrij zeker van dat er ook andere betalingsmogelijkheden zijn, zoals met Paypal. Je kunt gratis een account aanmaken bij Paypal en deze via http://money2.nl binnen een paar minuten koppelen aan je eigen Nederlandse bankrekening. Ik zou Lightroom absoluut niet links laten liggen omdat het betalen niet gemakkelijk gaat… Daar krijg je op den duur alleen maar spijt van ;)

 64. Arnoud 22 april 2015 at 00:16 #

  Het is WEL toegestaan om de studentenversie commercieel te gebruiken.
  Zie: https://helpx.adobe.com/x-productkb/policy-pricing/education-faq.html

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:30 #

   Dank voor de toevoeging, goed om te weten! Ik heb het lang geleden eens opgezocht en volgens mij mocht het toen niet, dus ik gok dat het naderhand gewijzigd is :)

 65. Betty-Lou Luyken 9 maart 2015 at 12:26 #

  Lightroom Mobile werkt niet op Android tablets, alleen op Android telefoons (hoe vreemd als je het over software voor fotografen hebt). Ik heb inmiddels al op een forum mijn grieven laten weten. Laten we hopen dat Adobe er gauw voor zorgt dat het ook op Android tablets gaat werken, want het is een hele mooie toevoeging.

 66. Kees Aarts 8 maart 2015 at 15:12 #

  Ik heb eerder gebruik gemaakt van Aperture op mijn Mac. Een mooi en gebruiksvriendelijk programma voor fotobewerking, etc. Nu Apple dit programma niet langer ondersteund, ben ik Lightroom gaan gebruiken, in combinatie met Photoshop voor de fijne bewerkingen. Ik ben heel tevreden over deze combinatie.

 67. Erik 7 maart 2015 at 20:13 #

  Hoi Laura,
  Interessant artikel over de keus huren/kopen. Wat ik me afvraag, ik werk op een stand-alone PC en een laptop, zou ik dan 2 licenties moeten aanschaffen, ( ik werk niet gelijktijdig, soms op de pc, soms op de laptop.
  Vriendelijke groet

  EriK

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:31 #

   Je kunt met 1 licentie op twee verschillende computers werken. Dit doe ik zelf ook :) Ik geloof dat twee ook officieel het maximum is wat mag van Adobe, maar dat zou je even moeten opzoeken.

 68. Deshamer 20 februari 2015 at 20:29 #

  Je kunt ook voor $16,67 (dat is plms 14,50 euro) per maand ook Photoshop Lightroom, Photoshop Lightroom Mobile en Photoshop CC krijgen in combinatie met een 500PX Awesome account (normaal $6,25). Dan moet je dat wel meteen voor een jaar afsluiten a $199,99. Echter, soms bieden ze dit ook voor minder aan en dan wordt het echt interessant.

  Overigens kost de CC Photography in de US maar $9,99 dus het loont om uit te zoeken of je die niet kunt bestellen ipv 12,09 euro die wij er hier in NL voor moeten betalen.

  • Tim 25 maart 2015 at 15:15 #

   Tja, $9.99 of €12.09 tis idd een klein verschil, maar of het nu loont om daar onderzoek naar te doen? Ik vind het een beetje NL mierenn^^ken:). Typisch hollands, overal druk om maken behalve waar het om gaat, in dit gevall lekker fotograferen….

 69. Jos 20 februari 2015 at 19:15 #

  Helaas is het niet mogelijk Lightroom Mobile te gebruiken bij een abonnement voor Studenten en Docenten. Adobe vertelt dat er van tevoren niet bij, ik ontdekte dat pas achteraf…

  • Laura 21 oktober 2015 at 12:31 #

   Dat is jammer zeg! Bedankt voor de toevoeging en het vermelden…

Geef een reactie

X