Op 10 juni 2013 werd Lightroom 5 officieel beschikbaar. Een kleine twee maanden daarvoor werd Lightroom 5 Beta gelanceerd, welke gebruikers tot 30 juni 2013 konden testen. In onderstaande video heb ik deze versie (toen enkel nog in de beta) getest en zette ik de top 5 van de nieuwe functies in Lightroom 5 voor je op een rijtje. Werk je ook graag met Lightroom? Dan denk ik dat je net zo enthousiast zal zijn als ik!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Cookies en privacy.
Ik Accepteer

Geen tijd om de video te kijken? Dan vind je hieronder een korte samenvatting van de verbeteringen en aanpassingen die er zijn doorgevoerd t.o.v. Lightroom 4.

Lightroom 6 / Lightroom CC

Let op: de meest recente versie van Lightroom is nu Lightroom CC (wanneer je Lightroom als abonnement hebt) of Lightroom 6 (zelfde programma/versie, maar andere naam omdat je deze versie van Lightroom los koopt). Je lees hier over hoe je kunt upgraden naar de nieuwste versie van Lightroom.

Top 5 verbeteringen Lightroom 5

1. Verbeterde cloning en retoucheringsfunctie

Je kunt nu hele elementen wegwerken in plaats van met de losse kloonstempel te werken. Echt fantastisch en een enorm waardevolle toevoeging waardoor Photoshop nog minder nodig zal zijn voor veel fotografen. Ook het opsporen van vlekjes in de foto is gemakkelijker gemaakt. Klik hier als je wilt weten wat het verschil is tussen klonen en retoucheren.

Lightroom 5: verbeterd clonen en retoucheren

Lightroom 5: makkelijker vlekken visualiseren

2. Radiaalfilter

Het radiaalfilter is vergelijkbaar in werken met het gradueel filter en het penseeltje, waarbij het specifieke effect nu over de foto wordt geplaatst buiten de geplaatste cirkel/radius. Handig als specifiek vignette maar ook witbalans, scherpte en andere bekende functies kunnen hierbij gebruikt worden.

Lightroom 5: nieuwe radiaalfilter

3. Nog makkelijker foto’s rechtzetten

Zowel het automatisch rechtzetten van de horizon (in plaats van handmatig met de crop tool), maar ook het verbeteren van het verticaal perspectief en corrigeren van  vervormingen.

Lightroom 5: Upright functie

4. Slimme voorvertoningen

Na het maken van een slimme voorvertoning hoeft de harde schijf waar de orginele foto opgeslagen is niet langer aan de computer verbonden te zijn, maar kun je wel de foto gewoon bewerken. Super handig. (Lees meer over voorvertoningen)

5. Raster en hulplijnen.

Plaatst een raster of hulplijnen over de foto voor specifiek uitlijnen.

Lightroom 5: Raster hulplijnen