Topmenu

Lightroom 5: Nieuwe functies en verbeteringen [video]

Op 10 juni 2013 werd Lightroom 5 officieel beschikbaar. Een kleine twee maanden daarvoor werd Lightroom 5 Beta gelanceerd, welke gebruikers tot 30 juni 2013 konden testen. In onderstaande video heb ik deze versie (toen enkel nog in de beta) getest en zette ik de top 5 van de nieuwe functies in Lightroom 5 voor je op een rijtje. Werk je ook graag met Lightroom? Dan denk ik dat je net zo enthousiast zal zijn als ik!

Geen tijd om de video te kijken? Dan vind je hieronder een korte samenvatting van de verbeteringen en aanpassingen die er zijn doorgevoerd t.o.v. Lightroom 4.

Lightroom 6 / Lightroom CC

Let op: de meest recente versie van Lightroom is nu Lightroom CC (wanneer je Lightroom als abonnement hebt) of Lightroom 6 (zelfde programma/versie, maar andere naam omdat je deze versie van Lightroom los koopt). Je lees hier over hoe je kunt upgraden naar de nieuwste versie van Lightroom.

Top 5 verbeteringen Lightroom 5

1. Verbeterde cloning en retoucheringsfunctie

Je kunt nu hele elementen wegwerken in plaats van met de losse kloonstempel te werken. Echt fantastisch en een enorm waardevolle toevoeging waardoor Photoshop nog minder nodig zal zijn voor veel fotografen. Ook het opsporen van vlekjes in de foto is gemakkelijker gemaakt. Klik hier als je wilt weten wat het verschil is tussen klonen en retoucheren.

Lightroom 5: verbeterd clonen en retoucheren

Lightroom 5: makkelijker vlekken visualiseren

2. Radiaalfilter

Het radiaalfilter is vergelijkbaar in werken met het gradueel filter en het penseeltje, waarbij het specifieke effect nu over de foto wordt geplaatst buiten de geplaatste cirkel/radius. Handig als specifiek vignette maar ook witbalans, scherpte en andere bekende functies kunnen hierbij gebruikt worden.

Lightroom 5: nieuwe radiaalfilter

3. Nog makkelijker foto’s rechtzetten

Zowel het automatisch rechtzetten van de horizon (in plaats van handmatig met de crop tool), maar ook het verbeteren van het verticaal perspectief en corrigeren van  vervormingen.

Lightroom 5: Upright functie

4. Slimme voorvertoningen

Na het maken van een slimme voorvertoning hoeft de harde schijf waar de orginele foto opgeslagen is niet langer aan de computer verbonden te zijn, maar kun je wel de foto gewoon bewerken. Super handig. (Lees meer over voorvertoningen)

5. Raster en hulplijnen.

Plaatst een raster of hulplijnen over de foto voor specifiek uitlijnen.

Lightroom 5: Raster hulplijnen

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

30 reacties op Lightroom 5: Nieuwe functies en verbeteringen [video]

 1. suzanne breejen 27 november 2016 at 21:58 #

  hoi ik heb via een abonnement lightroom, hij werkte altijd prima nu heb ik windows geupdate en hij opent m niet meer.. weet jij wat te doen

  • Laura 28 november 2016 at 02:35 #

   Kijk even via Adobe Cloud of Lightroom zelf misschien ook een update nodig heeft. Hopelijk lost dat het op…

 2. Astrid 3 oktober 2016 at 10:25 #

  Goedemorgen Laura,
  vorige week kocht ik de prachtige 5D mark4. Echter mijn LR 5.7 versie kan de raw bestanden niet lezen. Nu heb ik de Adobe DNG converter gedownload en geïnstalleerd, echter hij kan ze nog steeds niet lezen. Weet jij wat ik verder nog kan doen ?? Gaarne je reactie.
  Veel groeten, Astrid Grootscholten

 3. Ans Snellens 5 september 2016 at 19:00 #

  Hallo Laura, Als ik een vlek heb weggewerkt door de kloonknop erover heen te bewegen, blijft het orginele object door het nieuwe(wat ik erover heb gezet) zichtbaar. Hoe kan ik dit voorkomen.
  Alvast bedankt

  • Laura 6 september 2016 at 15:12 #

   Misschien gebruik je de kloon/retoucheerfunctie niet goed. Kijk even of het duidelijker wordt in het artikel over klonen en retoucheren.

  • Laura 13 september 2016 at 08:39 #

   Dan staat de ‘dekking’ waarschijnlijk niet op 100%. Dit staat onder de schuifjes ‘Grootte’ en ‘Doezelaar’ bij het clonen/retoucheren.

 4. Michiel Brockhus 8 mei 2015 at 08:35 #

  Duidelijk filmpje, bedankt voor de informatie!

 5. Joke Zweers 3 januari 2015 at 15:17 #

  Dank je wel voor de informatie en uitleg. Ik hem zelf nog niet, maar ziet er heel goed uit en veel te leren.
  gr Joke

 6. Tinus Dewaide 28 december 2013 at 11:40 #

  Hoi Laura, ik heb paintshop pro X6 ultimate en Aftershop pro van Corel, zijn die ook goed, ikan d’r in ieder geval goed mee overweg!!!

 7. Anneke Janissen 23 december 2013 at 09:00 #

  Lightroom een keer opnieuw opstarten doet al wonderen!

 8. Anneke Janissen 22 december 2013 at 15:21 #

  geweldig dat je weer de nodige uitleg geeft, ik heb eindelijk LR5 en kan het uitproberen.
  Er is alleen iets raars. Als ik de foto wil bewerken, kan ik de gereedschappen, zoals de WB, penseel, radiaal filter etc. niet gebruiken op de foto. Wel op de randen maar niet op de gehele foto. Dan wordt de cursor een pijltje. Ik zit in ontwikkelen en het is bij alle foto’s, ook uit een ander mapje. Weet jij toevallig wat er aan de hand kan zijn? Want dit is wel heel erg vervelend omdat ik mijn foto’s zo niet kan bewerken. De schuitjes werken wel en de presets ook. Staat er iets aan of uit??

 9. F.J.Stols 14 november 2013 at 09:46 #

  Via een Adobe/Lightroom forum is de zaak opgelost.Bij configuratie/Kleurbeheer stond alleen die van het Samsung-scherm. Ik heb toen sRGB toegevoegd, en tot mijn vreugde was alles weer goed. E.e.a. zal toch gebeurd zijn na de herinstall.van W7.

 10. F.J.Stols 2 november 2013 at 14:45 #

  Mjn foto’s zij allemaal te paars in LR. Hoe kan ik dat veranderen? Dat is na een LR5 installatuie zo gebeurd, en voordien een hernieuwde W7 install. kan het ook aan de videokaart liggen?
  En dan heb ik nog en vraag: een ingebouwde harde schijf (bedoeld voor opslag etc.) wordt na her-installatie van LR na een her-install W7 niet meer herkend bij importeren. Twee uitwendige USB-schijven wél.

  • Laura 16 oktober 2015 at 09:41 #

   Hoi meneer Stols,
   wat vreemd dat de foto’s ineens allemaal paars zijn. Als je een betreffende foto exporteert en vervolgens opent op een andere computer (of bijvoorbeeld iPad) en deze is nog steeds paars, dan zit de ‘fout’ in Lightroom en zou je dit kunnen proberen te corrigeren met de witbalans. Ik betwijfel echter of dit het geval is. Als dezelfde foto’s niet paars zijn op de computer, dan zul je het probleem ergens anders moeten zoeken, al zou ik niet weten waar. Wat betreft de schijf die niet meer herkent wordt idem, ik werk zelf nooit met Windows dus herken het probleem ook niet. Succes.

   • Henk 2 november 2016 at 23:41 #

    Net lightroom geïnstalleerd. Foto’s geïmporteerd en… alles paars! Heb het vermoeden dat dit ligt aan het ProPhoto RGB kleurgebied (dat mijn monitor niet weer kan geven). Enig idee hoe ik dit ‘uit’ kan zetten? Als ik foto’s importeer kan ik volgens mij nergens aangeven in welk kleurgebied. Als ik ‘bewerk in Photoshop’ doe wordt de foto perfect weergegeven, alleen binnen lightroom zijn de kleuren veel te paars…

   • Laura 3 november 2016 at 13:27 #

    Ik ken het probleem niet, maar als ik google op “purple photos in Lightroom” dan schijnt het vaker voor te komen. Heb je al geprobeerd om de foto even te ‘resetten’ naar de standaard instellingen? Ga naar de ontwikkelmodule, houd de ALT knop ingedrukt en klik dan op de knop ‘Stnrd Instelling’ (op de plek van de knop ‘opnieuw instellen’). Of probeer even een andere profiel uit bij camerakalibratie. Lost dat het probleem van de paarse foto’s op?

 11. Piet Vergouwe 21 september 2013 at 17:59 #

  Even geleden heb ik mijn Lightroom 4 ge-updated naar 5
  Het probleem dat ik heb is het volgende; als ik mijn in Lightroom bewerkte foto’s naar een ander programma overbreng worden de bewerkingen die ik met de nieuwe tools heb gedaan weer ongedaan gemaakt.
  Ook de nieuwste updates heb ik binnengehaald, maar wat die toevoegen daar ben ik nog niet uit.

  • Laura 16 oktober 2015 at 09:42 #

   Over welk ander programma heb je het Piet? Het kan goed zijn dat dit andere programma niet goed overweg kan met LR5.

 12. Peter Roefs 12 september 2013 at 22:30 #

  Beste Laura,

  Mooie site met priam beschrijvingen. Toch nog een vraag;

  Op mijn mac heb ik Adobe photoshop elements 8 geïnstalleerd al weer enkele jaren geleden. Daarnaast heb ik afgelopen jaar een fotobewerkingsprogramma van canon moeten installeren omdat elements 8 de raw bestanden v.d. canon EOS 1100D niet aan kan.
  Nu wil ik overstappen op lightroom 4 omdat ik dit een veel vriendelijker programma vindt.
  Vraag: kan ik in lightroom 4 mijn foto’s importeren vanuit deze 2 genoemde programma’s?

  Graag je advies en vr. groet,
  Peter Roefs

 13. Paula Romein 15 augustus 2013 at 10:25 #

  Dank je wel voor je duidelijke uitleg Laura! Net Lightroom 5 geïnstalleerd en ik ga het nu uitproberen. Ben benieuwd!

 14. May Van Genechten 10 juni 2013 at 20:05 #

  Heerlijk om mee te werken

 15. Ronnie Visser 22 april 2013 at 14:13 #

  Hoi lieve mensen,

  Heb net de nieuwe lichtroom beta 5 gedownlood, heel mooi het recht zetten van horizon enz, daar men ik heel blij mee, maar de moed zakt mij alweer in de schoenen, als ik met de vernieuwde retouch wat weg wil halen, versgrikkelijk zo langzaam en een keer een stukje gedaan te hebben en weer afgesloten, gereed dus, weer terug dan staan de eerdere punten zwaar in de weg, en nog iets dat heel jammer is de tool werkt niet met Wacom samen, doel ik op pendruk,heel moeilijk om mee te werken door traagheid niet kunnen zien wat ik doe, ook jammer is als je in een stukje komt naast het deel wat je wil weg halen dat ook maar meteen weg is, terwijl dat een heel andere kleur is, kortom die tool zou heel mooi zijn als hij zou werken, en het probleem van dat alles trager gaat is dus nogsteeds niet opgelost, zeker niet als je meer dingen doet met een afbeelding, hoop dat het nog beter kan gaan worden.

  Succes, Ronnie. V

 16. Annie Drenth-Sterenborg 22 april 2013 at 14:05 #

  Ga ik ook uitproberen, goeie uitleg

 17. Ineke Vernooij 19 april 2013 at 12:15 #

  Als je dit download, krijg je dan geen problemen met de LR versie die reeds gebruikt wordt? Fijne uitleg overigens …

 18. Ronald Tjelpa 19 april 2013 at 10:14 #

  perfecte uitleg, hier heb je iets aan, ik heb nog een vraag ? is lichtroom in het Nederlands ? en kan je er ook mee werken als je in JPEG fotografeer ?

 19. Hans Krudde 19 april 2013 at 07:10 #

  Dankjewel voor de heldere uitleg; de vernieuwde healing-tool en het rechtzetten zijn enorme aanwinsten, nu maar hopen dat de definitieve versie er snel komt.

 20. Louis Vandenwijngaerden 17 april 2013 at 08:34 #

  Zeer goede uitleg, ik ga zeker Lightroom 5 Beta uitprogeren ( Bedankt)

 21. Bertil van Beek 16 april 2013 at 18:08 #

  Top Laura bedankt!

 22. Anja Smulders 16 april 2013 at 14:55 #

  Je geeft ons weer een schitterende uitleg, en ga zeker de Beta versie uitproberen.

Geef een reactie

X