Een nieuw jaar staat voor de deur. En dus is het tijd voor een nieuwe jaarkalender. Natuurlijk zijn er talloze exemplaren te koop in de winkel, maar ik vind het ’t leukste om een kalender te maken met mijn eigen foto’s. Dit doe ik in Lightroom met behulp van de door mijzelf gemaakte templates. Het is in feite maar een paar klikken werk. In dit artikel lees je hoe jij deze templates ook (gratis) ontvangt én deze gebruikt voor jouw kalender van 2016!

Kalender maken in Lightroom

Zo hangt de kalender op mijn werkplek

De kalendertemplates gebruik je in de Afdrukmodule van Lightroom. Het eindresultaat is een JPG met een beeldverhouding van 3:2. Het bestand bestel je als een gewone foto bij je favoriete afdrukcentrale of print je zelf uit. Totaal zijn er 5 layouts, waarvan je in het stappenplan hieronder de voorbeelden ziet.

Het voordeel van de bestanden per maand is dat je je helemaal kunt uitleven. Naar wens gebruik je bijvoorbeeld verschillende layouts of kleuren door elkaar.  Of je maakt de kalender nu tot en met bijvoorbeeld maart, zodat je voor de maanden daarna weer nieuwe en recentere foto’s kunt gebruiken!

Een ding is in ieder geval zeker: er zijn veel mogelijkheden!

Kalender template voor Lightroom

Voorbeelden van de kalender templates voor Lightroom

Hoe maak je de kalender in Lightroom?

1. Download het ZIP-bestand met de Lightroom-templates.

Als je ingeschreven staat voor de nieuwsbrief heb je op 21 december de downloadinstructies ontvangen. Sta je nog niet ingeschreven voor de nieuwsbrief? Gebruik dan onderstaand formulier.

De kalendertemplates waren van 2016 en dat jaar is inmiddels voorbij. Om die reden kun je de templates niet meer downloaden. Helaas pindakaas!

2. ZIP-bestand uitpakken

Pak het gedownloade zipbestand uit. Er zitten hierin twee mapjes. Eén mapje bevat de templates voor Lightroom, een ander mapje bevat de zogenaamde naamplaatjes. Bewaar beide mapjes op een plek waar je deze straks gemakkelijk terugvindt.

3. Open nu de Print module van Lightroom.

Importeer de kalender templates in de afdrukmodule. Let op: presets en templates zijn niet hetzelfde. Ze vereisen daardoor ook een iets andere installatie.

4. Kies een layout

Er zijn 44 verschillende kalender templates, in 5 verschillende basis layouts.  Sommige layouts zijn liggend, andere staand. Bij de meesten worden alleen de dagen genoemd, maar bij een paar is er ook ruimte om een afspraak of verjaardag te schrijven. Verder varieert het lettertype, het aantal foto’s, of er wel of geen rand om de foto’s zit en of je de achtergrondkleur kunt aanpassen.

Hieronder staan de layouts op een rijtje. (In het ZIP-bestand zit ook een PDF met dezelfde voorbeelden). Kies er hier eerst eentje uit en onthoud de letter.

5. Template selecteren

Zoek vervolgens het bijpassende template (bijvoorbeeld template B) op aan de linkerkant bij sjablonen. Per template staat vermeld hoeveel foto’s je erin kan plaatsen en of de foto’s een rand hebben of niet.

Selecteer aan de linkerkant bij Sjablonen een template. Met de navigator open zie je al een voorbeeld van het template voordat je deze aangeklikt hebt.

Selecteer aan de linkerkant bij Sjablonen een template. Met de navigator open (linksboven) zie je al een voorbeeld van het template als je er met de muis over heen gaat.

6. Sleep de foto’s in de kaders

Vanuit de filmstrip onderin beeld sleep je een foto in een kader. Het is mogelijk om een foto te verplaatsen binnen een kader. Je houdt hiervoor de CTRL-toets (Windows) of CMD-toets (Mac) ingedrukt. Er verschijnt een handje en je schuift de foto dan in het kader. Een foto kan niet ingezoomd worden binnen het kader. Als je dat wilt, ga je terug naar de ontwikkelmodule om de foto eerst te croppen.

Vanuit de filmstrip sleep je de foto's naar de kaders

Vanuit de filmstrip sleep je de foto’s naar de kaders

7. Naamplaatje openen

Tijd om de juiste maand aan het geheel te koppelen. Ga naar Pagina (kolom rechterkant) en zoek Naamplaatje. Controleer of Naamplaatje aangevinkt staat en klik dan op het kleine driehoekje omlaag van het vlak dat je hieronder ziet staan. Klik vervolgens op Bewerken. (Let op: als je al een naamplaatje van januari ziet, dit is januari 2015. De dagen van de week kloppen dus niet)

Naamplaatje moet aangevinkt zijn. Klik daarna op het kleine driehoekje om het naamplaatje te bewerken.

Naamplaatje moet aangevinkt zijn. Klik daarna op het kleine driehoekje om het naamplaatje te bewerken.

8. Maand koppelen

Er opent een popup venster. Klik op Bestand zoeken en ga naar de map waar je de naamplaatjes hebt opgeslagen. Hierin zitten mapjes met A, B, C, D, E. Deze komen dus overneem het de betreffende layouts. Heb je bij stap 4 layout A gekozen? Je opent dan het mapje met A. Hierin staan de verschillende maanden. Voor de maand februari kies je A-2016-02.png. Klik hierna op “Kiezen”.

Klik op bestand zoeken en selecteer de PNG die past bij de layout en is van de maand die je wilt maken.

Klik op bestand zoeken. Je selecteer de PNG die past bij de layout (A/B/C/D/E) en van de maand die je wilt maken.

9. Waarschuwing negeren

Als je het bestand hebt gekozen, komt er waarschijnlijk een waarschuwing dat het bestand ‘te groot is’. Maak je geen zorgen, we doen gewoon lekker rebels en negeren de waarschuwing door te kiezen voor ‘toch gebruiken’. En jaja.. het juiste maandoverzicht is nu toegevoegd aan je template!

Deze waarschuwing mag je negeren.

Deze waarschuwing mag je negeren.

10. Achtergrondkleur & randdikte veranderen

Deze stap is optioneel. Bij een aantal templates heb je de mogelijkheid om de achtergrond kleur te veranderen. Het hoeft dus niet persé wit te zijn! De achtergrond kleur stel je in door bij Pagina te klikken op het kleurtje van de achtergrond. Ook heb je bij een aantal templates de mogelijkheid om de ruimte tussen de foto’s te wijzigen. De kleur kies je bij Afbeeldingsinstellingen en dan Binnenomlijning.

Het veranderen van de achtergrondkleur of de randen is optioneel.

Het veranderen van de achtergrondkleur of de randen is optioneel.

11. Bestand Opslaan

Tevreden met de kalender? Klik dan rechts onderin op “Opslaan naar bestand”. Je kiest vervolgens de locatie waar je het JPG-bestand wilt bewaren.

12. Afdrukken & ophangen

Het leukste is natuurlijk om de kalender ergens op te hangen. Ik bestelde het bestand op mat papier en gebruikte maskingtape om het aan de muur te bevestigen. Ik wissel deze elke maand, maar bij een grotere muur kun je natuurlijk ook meerdere maanden naast elkaar ophangen.

Andere opties zijn:

  • Leg de maanden op volgorde op elkaar en maak met een perforator de gaatjes. Door de gaatjes haal je een touwtje en hang de kalender vervolgens aan een haakje.
  • Inbinden. Misschien heb je op het werk een inbindmachine?
  • Bevestig een mooi clipboard aan de muur. Elke maand vervang je de kalender op het clipboard.
  • Hang de kalender met magneetjes aan de koelkast.

Kalender maken in Lightroom

Printinstructies:

Houd er rekening mee dat het bestand de verhouding 3:2 heeft. Als je besluit de kalendermaand zelf te printen, dan komt dit niet exact overeen met een A4. In het ZIP-bestand zit een PDF met specifieke instructies, evenals om te compenseren voor eventueel verlies van de randen.

Veel succes met het vormgeven van jouw kalender!