Topmenu

Cookies en privacy

Versie: 24 mei 2018

Per 25 mei 2018 is er een nieuwe privacy wet van toepassing: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Op deze pagina wordt omschreven welke persoonsgegevens er van jou verzameld worden en waarom, hoe lang de gegevens bewaard blijven en met wie de gegevens gedeeld worden. Deze privacy verklaring geldt voor het gehele domein vinkacademy.nl, inclusief eventuele subdomeinen (zoals fotografielessen.vinkacademy.nl)

Ik heb mijn best gedaan om zo open en transparant mogelijk te zijn over de verzameling en verwerking van persoonsgegevens. Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje!

Wat betekent het voor mij?

Omdat deze pagina een flinke lap tekst bevat en jij waarschijnlijk wel iets beters hebt te doen dan álles doorlezen (zoals: mooie foto’s maken) heb ik de privacyverklaring onderverdeeld in verschillende activiteiten en gebruikers op de site. Zodat jij meteen ziet wat er voor jou van toepassing is. Lees natuurlijk wel even de allereerste, want die geldt voor iedereen als bezoeker van deze website.

Ik ben bezoeker

COOKIES
Vink Academy gebruikt cookies. Nee, dat is niet hetzelfde als een koekje. Een cookie is een klein tekstbestandje dat door de browser wordt opgeslagen op het moment dat je een websitepagina bezoekt. Hierdoor kunnen bezoekers van elkaar onderscheiden worden, maar ook kan een cookie handig zijn omdat het herkent dat je ingelogd bent. Hiervan hoef je niet te schrikken, want net zoals er verschillende koekjes zijn (met chocolade of zonder), zijn er ook verschillende cookies, waarover je hieronder meer leest.

Functionele cookies
Deze cookies zorgen ervoor dat als jij inlogt op jouw account, de browser dit onthoudt en je niet voor iedere pagina opnieuw moet inloggen. Of als je een product in het winkelmandje stopt, je dit vervolgens ook kunt afrekenen. Zonder deze functionele cookies functioneert de website niet goed, vandaar dat je deze cookies nooit kunt uitzetten. En een cookie onthoudt ook weer dat jij toestemming hebt gegeven voor het plaatsen van de cookies! :)

Analytische cookies
Voor de statistieken wordt er gebruik gemaakt van Google Analytics. Door middel van een cookie kan Google onder andere herkennen of je al vaker op de site bent geweest, wat mij weer interessante informatie kan geven. De gegevens zijn geanonimiseerd; het cookie bevat geen persoonsgegevens. Net zoals een koektrommel niet kan verklappen wie het laatste koekje heeft opgegeten, kan ik door de cookies niet zien hoe je heet, waar je woont of wat je lievelingskoekjes zijn. Google voldoet aan EU-US Privacy Shield.

De meeste video’s die ik op de site deel, publiceer ik met Wistia. Een soort YouTube, maar dan mooier ;) Ook Wistia verzamelt statistieken, zoals hoe vaak een video is bekeken. Wistia voldoet aan EU-US Privacy Shield. en verzamelt de gegevens ook geanonimiseerd.

Omdat zowel Wistia als Google de gegevens anoniem verzamelen, is voor deze analytische cookie geen toestemming nodig.

Social media cookies
Op verschillende plekken op de site deel ik knoppen of informatie van sociale media, zoals Facebook, Instagram en Pinterest. Door deze sociale netwerken worden cookies geplaatst.

Privacybeleid Facebook
Privacybeleid Instagram
Privacybeleid Pinterest

Advertentie cookies
Op Vink Academy wordt de Facebookpixel ingeladen. Zo kan ik in de toekomst eventueel advertenties op maat maken voor jou op Facebook. Voor het plaatsen van deze cookies geef je toestemming via het cookie-accepteer-venster. Goed om te weten: je krijgt hier op vinkacademy.nl géén reclamebanners te zien van andere websites. Ik zie dus niet of jij net gegoogled hebt naar nieuwe schoenen of badeendjes!

GEEN COOKIES
Met de cookie-popup geef je toestemming voor het wel/niet gebruiken van cookies. Omdat deze website om technische redenen als het ware opgesplits is (vinkacademy.nl en fotografielessen.vinkacademy.nl) krijg je de cookiemelding twee keer. Zoals hierboven staat kun je functionele cookies niet uitzetten. Je kunt de cookies van je browsers wel gemakkelijk weggooien of klik hier om de cookie-instellingen op vinkacademy.nl te resetten. Wanneer je dit ook wilt doen op fotografielessen.vinkacademy.nl, ga dan naar deze pagina om ze daar te resetten. Ook hebben steeds meer browsers de mogelijkheid om ‘anoniem te surfen’. Kijk hiervoor in het menu van je browser of zoek op hoe dit moet met behulp van de helpfunctie.

WEBSITE HOSTING ENZO
Deze website draait op een server van Creative Pulses (inclusief backups van de systemen) en Kees van Lamper-Design is my website guy to go. Om te zorgen dat deze website optimaal werkt, hebben deze websitemannen toegang tot alle gegevens die bij deze website horen. 

Ik heb een reactie geschreven bij een artikel/blog

Wanneer je een reactie achterlaat op deze site, dan zijn je naam en emailadres vereist. Je naam komt bij de reactie te staan, maar je emailadres niet. Ook wordt je emailadres niet automatisch aangemeld voor een nieuwsbrief en is enkel zichtbaar voor de administratoren op deze website (Ik, assistente Sofie en de websitemannen). Optioneel kun je de URL van jouw website bij de reactie achterlaten in het daarvoor bestemde vakje.

Bij het versturen van je reactie wordt jouw bericht (met jouw gegevens, inclusief IP-adres) eerst verzonden naar Akismet. Door Akismet wordt het bericht gescand of het misschien spam is. Zoja, dan wordt het bericht tegengehouden. Maar jij post natuurlijk geen spam en dan geeft Akismet mij automatisch weer een seintje dat de reactie op de website geplaatst kan worden. (Lees verder bij Gegevens inzien, wijzigen of verwijderen)

Ik heb een foto ingestuurd voor de maandelijkse fotografie challenge

Bij het insturen van een foto voor de maandelijkse fotografiechallenge vraag ik om jouw naam en emailadres. Je naam is nodig om bij de foto te zetten als jouw foto uitgekozen wordt voor de Hall of Fame. Je naam wordt dan op de site en op Facebook genoemd. Zodat jij je Fame krijgt, maar ook in verband met het auteursrecht natuurlijk.

Je emailadres wordt gevraagd zodat je een bevestiging ontvangt als het versturen gelukt is. Het emailadres wordt niet gepubliceerd, ook wordt je niet automatisch ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Voor de verzending  worden jouw naam, emailadres en IP-adres tijdelijk opgeslagen in de database van de website. De foto of foto’s die je uploadt, worden gelijktijdig naar een speciale map in mijn Dropbox account gestuurd. Vanuit daar komen de foto’s automatisch op mijn iMac en Macbook te staan. Om het voor mij makkelijk te maken om een selectie voor de Hall of Fame te uploaden, wordt jouw naam automatisch verwerkt in de bestandsnaam van de geuploadde foto. Wanneer jouw foto het niet gehaald heeft tot de Hall of Fame, worden jouw gegevens en de foto zelf binnen 3 maanden van mijn computer(s) verwijderd en uit Dropbox. Lees hier meer over de voorwaarden van de fotografie challenge.

Privacybeleid Dropbox

Ik volg een webinar

Een webinar is een online seminar, waarin ik je tips, tricks, informatie en inspiratie geef. De webinars zijn gratis te volgen, mits je je vooraf aanmeldt via het formulier op de website. Hierbij wordt om je naam gevraagd, zodat ik weet wie er meedoet, en je emailadres. Op het emailadres ontvang je de unieke link om het webinar te volgen. Je ontvangt maximaal drie mailtjes: 1) op het moment van aanmelding, 2) een uur voor het webinar begint 3) een herinnering om je in te schrijven voor een ander webinar als je het webinar gemist hebt. Je emailadres wordt niet automatisch toegevoegd tot de nieuwsbrief!

Webinargeek (de software waarmee ik de webinars geef) is een Nederlands bedrijf en verzamelt daarnaast de gegevens zoals of jij hebt deelgenomen aan het webinar, kijkgedrag, chatgegevens en IP-adressen met het oog op gebruikersstatistieken. Dit wordt maximaal 2 jaar bewaard.

Privacybeleid Webinargeek

Ik doe mee met een winactie

Zo nu en dan organiseer ik op Vink Academy een winactie. Gewoon, omdat ik het leuk vind als ik iets weg mag geven en daar een ander blij mee kan maken. De voorwaarden verschillen per winactie en zullen altijd specifiek genoemd worden. Bij iedere winactie vraag ik in ieder geval om je naam (zodat ik een winnaar kan noemen) en emailadres (om contact op te nemen als je hebt gewonnen).

Deze gegevens zijn alleen voor mij zichtbaar, niet voor eventuele bedrijven met wie ik de winactie mede organiseer. Dus als ik een prijs mag weggeven van bedrijf XYZ, dan krijgen zij geen toegang tot jouw persoonsgegevens. Met het meedoen met de winactie ga je wel akkoord dat als jij als winnaar uit de bus komt, ik jouw persoonsgegevens mag sturen naar bedrijf XYZ als dit nodig is om je prijs te kunnen ontvangen.

De gegevens van de deelnemers verzamel ik via een handige plugin op mijn site, zodat ik ook gemakkelijk een winnaar kan trekken. Jouw naam en emailadres worden opgeslagen in de database van de website. Binnen twee maanden nadat de winnaar zijn prijs in ontvangst heeft genomen, verwijder ik alle gegevens.

Ik haat spam! Jij ook? Daarom verstuur ik de nieuwsbrief alleen als je hier expliciet toestemming voor hebt gegeven. Om die reden krijg je na het invullen van je voornaam en emailadres ergens hier op de site ook een mailtje waarin ik je vraag om te klikken op de knop om je emailadres te bevestigen.

Ik verstuur je niet automatisch de nieuwsbrief als je iets in de webshop koopt, noch wanneer je een webinar volgt, reactie achterlaat of me een mailtje stuurt als je het contactformulier gebruikt. Anders gezegd; ik stuur jou alleen de nieuwsbrief als jij ‘m ook wilt ontvangen. Zoals het hoort!

Voor het versturen van de nieuwsbrief, en andere marketingactiviteiten, gebruik ik Mailchimp. Dit is een Amerikaans bedrijf en houd zich aan de regels van de EU-US Privacy Shield. Mailchimp bewaart jouw naam en emailadres,  het IP-adres en de (globale) locatie. Ook verzamelt het informatie over de browser die je gebruikt en jouw open- en klikgedrag. Ik zie welke email door wie geopend wordt en welke links er geklikt worden. Nu ga ik dat met 33 duizend nieuwsbrieflezers echt niet stuk voor stuk bekijken hoor! Het is meer de algemene informatie en statistieken die voor mij bruikbaar zijn.

Als je de nieuwsbrief ontvangt, dan kun je je hier op ieder gewenst moment weer voor afmelden. Onderaan iedere nieuwsbrief vind je een afmeldlink. Ook staat er onderin een link om jouw gegevens te wijzigen, bijvoorbeeld het emailadres. In je profiel op Mailchimp staan bovendien drie korte vragen. Het is handig als je die voor mij beantwoord, zo zorg ik dat de inhoud van de nieuwsbrief zoveel mogelijk aansluit bij dat wat jij wilt weten. Met de (nieuwe) toestemmingsvinkjes onderin weet ik zeker dat jij mij toestemming geeft voor de (andere) marketingactiviteiten.

Zolang je ingeschreven staat voor de nieuwsbrief, blijven je gegevens bewaard. Het is nu helaas nog niet mogelijk om de gegevens te verwijderen van de personen die zich uitgeschreven hebben voor de nieuwsbrief. Dit heeft met het anti-spambeleid van Mailchimp te maken; het voorkomt dat een bedrijf iemand opnieuw toevoegt nadat een subscriber zich uitgeschreven heeft. (Wat dus niet mag en spam is!). Mailchimp gaat dit wel binnenkort aanpassen om te voldoen aan het ‘recht om vergeten te worden’. Vanaf dat moment zal ik twee keer per jaar alle gegevens van unsubscribers uit Mailchimp zelf verwijderen.

Ik heb iets besteld in de webshop

Voor een bestelling heb ik in ieder geval je naam, emailadres en adres nodig. Deze gegevens zijn noodzakelijk om de overeenkomst uit te voeren. Anders gezegd; zonder die gegevens kan ik de bestelling niet aan jou bezorgen. Het systeem onthoudt ook automatisch je IP-adres (hier gebeurt verder niets mee). Sommige gegevens kun je optioneel doorgeven, zoals het telefoonnummer, bedrijfsnaam (voor als je een zakelijke factuur wilt) en een BTW-nummer (VAT; voor buitenlandse bedrijven voor een intracommunicataire levering).

BESTELLINGSEMAILS
Wanneer jij de bestelling plaatst, gaan er in het systeem direct een paar mailtjes uit. Naar jou, met een bevestiging van de order. Naar mij, om me te informeren over de bestelling. En naar Imakin, de partij die de verzending/verwerking van de bestelling in orde maakt. In dit mailtje staan (bedrijfs)naam, adres, emailadres, de laatst vier cijfers van je bankrekening en BIC (in geval van iDeal betaling) en natuurlijk het product dat je kocht. Imakin verwijdert de bestellingsmailtjes direct na verwerking/verzending van de order. Ik bewaar de bestellingsmailtjes maximaal 1 jaar.

De webshop werkt met Woocommerce. De bestellingen staan ook opgeslagen in de database van de website. Geannuleerde bestellingen worden binnen 30 dagen automatisch verwijderd. Van alle voltooide bestellingen staan die vanaf 2014 nog in het systeem. WooCommerce heeft een software update gedaan, waarbij ik kan instellen dat bestellingen ouder dan drie maanden automatisch geanonimiseerd worden, mits de klant geen account heeft aangemaakt tijdens het bestellen. Zodra de bugs uit deze update zijn, installeer ik deze update ook. (Heb je wel een account aangemaakt tijdens het bestellen? Lees dan verder bij Ik heb een account)

BETALINGEN
Je hebt verschillende mogelijkheden om een bestelling te betalen. Voor alle betalingen, behalve “Betalen in drie termijnen – overschrijving”, verwerkt en bewaart de payment provicer Mollie jouw betaalgegevens zoals rekeningnummer en tenaamstelling. Bij de optie “Betalen in drie termijnen – Capayable” gaat de afhandeling via Pay.nl en Capayable.

Kies jij voor “Betalen in drie termijnen – overschrijving”, dan maak je het bedrag rechtstreeks over naar mijn bankrekening bij Knab. Jouw betalingsgegevens worden gekoppeld aan jouw factuur in mijn administratieprogramma Moneybird.

Geautomatiseerde verwerkingen
Het is mogelijk om de online fotografie cursus te betalen in termijnen via Capayable (alleen voor klanten in Nederland). Wanneer je deze betalingsmethode kiest, controleert Capayable jouw persoonsgegevens. Je verstrekt hierbij ook je geboortedatum. Capayable besluit vervolgens of je wel of niet gebruik mag maken van deze betalingsmethode.

VERZENDING BESTELLINGEN PER POST
Voor bestellingen waarbij iets met de post toegestuurd wordt, worden je naamadresgegevens, emailadres (eventueel: bedrijfsnaam en telefoonnummer) en ordernummer doorgegeven aan MyParcel en PostNL. Met MyParcel maak ik de verzendlabels aan voor de post, waarna ik de pakketten inlever bij PostNL, zodat zij die kunnen bezorgen. Je naam en adresgegevens zijn uiteraard nodig om te zorgen dat het pakketje bij jou thuis bezorgd kan worden. Het emailadres wordt gebruikt om een Track&Trace email te sturen, zodat je de verzending kunt volgen.

VERZENDING EBOOKS MET WETRANSFER.COM
Voor bestellingen met eBooks maak ik gebruik van WeTransfer.com. Het eBook is gepersonaliseerd en bevat (al dan niet zichtbaar) jouw naam, adresgegevens en emailadres. De downloadlink voor het eBook krijg je met WeTranfser.com per mail toegestuurd en is vier weken geldig. Vanzelfsprekend heeft WeTransfer.com geen toegang tot het digitale bestand zelf, zij zorgen er alleen voor dat jij het ontvangt. Wel houdt WeTransfer.com bij hoe vaak jij het bestand download. Na vier weken wordt het bericht (het toegestuurde eBook, maar ook jouw emailadres) automatisch verwijderd, ook als je het eBook niet gedownload hebt.

FACTUREN
Van iedere bestelling wordt ook automatisch een factuur aangemaakt. Om te zorgen dat ik niet alles moet overtikken, is er een koppeling gemaakt tussen het webshopsysteem (Woocommerce) en mijn factuurprogramma (Moneybird) met behulp van de software door Webwinkelfacturen (Sponiza). Webwinkelfacturen verwerken deze gegevens zonder dat zij hier toegang hebben tot de inhoud. Uiteraard worden alle gegevens vanuit de webshop naar Webwinkelfacturen naar Moneybird verzonden met een SSL verbinding.

Iedere factuur in Moneybird wordt nog wel handmatig gecontroleerd door mijzelf of door mijn assistente Sofie, voordat-ie naar jou verzonden wordt. Ten slotte heeft mijn boekhouder een account om in te loggen in mijn administratie. Ik ben wettelijk verplicht om facturen met NAW-gegevens 7 jaar te bewaren.

NIEUWSBRIEF
Van iedere klant wordt het emailadres gesynchroniseerd met het nieuwsbriefbestand in Mailchimp. Hierbij wordt gekeken of je al ingeschreven staat om de nieuwsbrief te ontvangen en zo ja, dan voeg ik je toe aan een speciale groep op basis van het gekochte product. Zo weet ik dat ik je geen informatie of aanbieding meer hoef te sturen over het betreffende product, omdat je het al hebt! Dus sta je al ingeschreven voor de nieuwsbrief en bestel je het boek Reisfotografie, dan wordt na aankoop jouw emailadres ingedeeld in de groep “Boek Reisfotografie gekocht”. Als ik een paar maanden later een actie voor dit boek heb met bijvoorbeeld gratis verzending, dan laat ik dit voor jou uit de nieuwsbrief. Omdat ik er vanuit ga dat 1 exemplaar wel genoeg is in je boekenkast.

Sta je niet ingeschreven voor de nieuwsbrief of heb je je eerder uitgeschreven? Na synchronisatie wordt herkend dat jij geen toestemming (meer) hebt gegeven om de nieuwsbrief te sturen en dus wordt je emailadres niet in het systeem opgeslagen en krijg je geen nieuwsbrief toegestuurd.

Ik heb een review/beoordeling geschreven bij een product

Yes, ik ben altijd blij met een review. Mocht ik het nog niet gezegd hebben; dankjewel hiervoor! Bij je review wordt je naam gepubliceerd. Het emailadres dat gevraagd wordt voor het review, wordt wel bewaard (net zoals je IP-adres) maar niet gepubliceerd. Aan de hand van het emailadres controleert het systeem of jij inderdaad het product hebt gekocht, zodat het achter jouw naam “Geverifieerde koper” kan zetten. Zo weten bezoekers op de site dat het een echt review is, van iemand die het product ook echt heeft gekocht.

Reviews blijven bewaard zolang het product in de webshop te koop staat. Op verzoek kan ik eerder geplaatste reacties van jou verwijderen. (Lees verder bij Gegevens inzien, wijzigen of verwijderen)

Ik gebruik het contactformulier of de chatbox

Ik heb nogal een fancy contactformulier, al zeg ik het zelf. Met het versturen van jouw bericht met het contactformulier bewaar ik je naam (zodat ik de mail kan beginnen met je voornaam in plaats van Hé jij daar!) en je emailadres (want anders wordt een bericht terugsturen wel erg lastig). Samen met je IP-adres en eventuele andere persoonsgegevens die jij zelf in het bericht verstrekt, worden de gegevens opgeslagen in de database van de site (daar wordt het binnen een maand ook weer verwijderd). En uiteraard belandt je bericht in mijn mailbox. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie terug van mij of mijn assistente Sofie.

Mijn mailbox draait bij Antagonist. Mails bewaar ik niet langer dan nodig. Alleen als je een klant bent en het over een bestelling gaat, bewaar ik de mails maximaal twee jaar. Soms is het noodzakelijk om iets terug te zoeken.

Op beperkte momenten staat er op sommige pagina’s de mogelijkheid om een chatgesprek te starten. Handig als je bijvoorbeeld nog twijfelt over je bestelling of iets niet snapt, ik kan je gelijk helpen! Voor deze chatmogelijkheid maak ik gebruik van PureChat. Hierbij wordt gevraagd om je naam en emailadres. Tevens wordt je IP-adres opgeslagen, als de (globale) locatie. Deze gegevens worden – net als ons chatgesprek – maximaal 6 maanden bewaard.

Privacybeleid PureChat
Privacybeleid Antagonist

Interne communicatie

Zoals binnen elk bedrijf moet er wel eens overlegd worden. Ik overleg met mijn assistente Sofie via Slack. Hetzelfde programma gebruik ik ook om te overleggen met Jinske van Imakin, die de bestellingen verstuurd. Binnen 1 jaar worden deze berichten automatisch weer verwijderd.

Beveiliging

Om je privacy te beschermen, neem ik onder andere de volgende maatregelen:

  • Toegang tot persoonsgegevens wordt afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord. Of dit nu mijn computer is of via een site gaat, er zit altijd een slotje op.
  • Waar mogelijk gebruik ik een tweestapsverificatie. Een gebruikersnaam en wachtwoord zijn dan niet genoeg, ik moet nog een extra code invullen die ik enkel via mijn telefoon te zien krijg. Dubbel veilig dus. Ik gebruik de tweestapsverificatie bij onder andere Mailchimp, Moneybird en Webinargeek.
  • De gehele website maakt gebruik van een beveiligde SSL-verbinding. SSL betekent Secure Socket Layer, maar dat mag je meteen weer vergeten. Het komt er op neer dat persoonlijke gegevens die ingevuld worden bij een bestelling “gecryptografeerd” zijn, zodat deze niet leesbaar zijn voor anderen. Je herkent de SSL-verbinding aan de https:// en het groene slotje in de URL balk van je browser.
  • Antivirus software op computers.

Aanpassing privacybeleid

Het kan zijn dat het privacy beleid aangepast wordt. Op deze pagina vind je altijd de meest actuele versie. Het kan dus handig zijn om hier nog eens terug te komen!

Gegevens inzien, wijzigen of verwijderen

Je hebt de volgende rechten:

  • uitleg over welke persoonsgegevens ik van je heb en wat ik daarmee doe (daarvoor is deze pagina ook)
  • inzage in de precieze persoonsgegevens die ik heb verzameld
  • het laten corrigeren van fouten
  • het laten verwijderen van verouderde persoonsgegevens
  • intrekken van toestemming
  • bezwaar maken tegen een bepaald gebruik

Als de uitleg op deze pagina niet duidelijk genoeg is, stuur me dan gerust een mailtje. Daarnaast kun je mij dus vragen om de verzamelde persoonsgegevens over jou met je te delen, om ze te corrigeren of te laten verwijderen. Misschien wil je liever niet meer dat je naam bij een reactie onder aan een artikel staat of wil je jouw adresgegevens uit jouw account van de site verwijderen. Dit kan uiteraard geregeld worden! Na jouw verzoek krijg je zo snel mogelijk, maar zeker binnen vier weken, reactie.

Om er zeker van te zijn dat het verzoek tot inzage door jou is gedaan, kan ik je in bepaalde gevallen vragen om een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen. Ik wil natuurlijk niet jouw persoonsgegevens aan een ander toesturen! Bij een kopie van je identiteitsbewijs, maak je je pasfoto, MRZ (machine readable zone, de strook met nummers onderaan het paspoort), paspoortnummer en Burgerservicenummer (BSN) zwart. Dit is ter bescherming van je privacy.

Klacht

Als je vindt dat ik jouw gegevens onjuist verwerk of je niet goed help, dan heb je het recht om een klacht in te dienen bij de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens.

Vink Academy is onderdeel van Laura Vink Fotografie
Preludehof 85, Rosmalen. KvK: 17261880

Goed, de ‘saaie’ informatie is hierbij hopelijk verduidelijkt. Dan is het nu tijd voor.. koekjes!

Mijn lievelingsrecept cookies koekjes

Ik bak zelf ook graag koekjes en de koekjestrommel is bij mij thuis ook nooit lang vol. Hieronder deel ik mijn lievelingsrecept, aangepast naar eigen smaak uit het boek “1 deeg, 100 koekjes”. Niet heel erg gezond, wel heel erg lekker!

Ingrediënten:

225 gram zachte boter, 225 gram bloem, 140 gram bruine basterdsuiker, 1 eidooier (licht losgeklopt), 30 gram hazelnoten (fijngehakt), snufje zout.

Bereiding:

1. Roer de boter en suiker in een kom door elkaar en voeg hierna de eierdooier toe. Zeef de bloem boven de kom. Gooi hier de fijngehakte hazelnoten doorheen en roer alle ingrediënten goed door elkaar. Maak hiervan 2 deegballen; wikkel ze in huishoudfolie en leg deze 30-60 minuten in de koelkast.

2. Haal de bakplaat uit de oven en leg hier bakpapier op. Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius.

3. Na minimaal een half uurtje in de koelkast kun je het deeg er weer bij pakken. Haal het uit het folie en rol de deegballen tussen twee stukken bakpapier plat. (Handig, zo wordt de roller niet zo plakkerig!). Maak de vormpjes naar keuze en leg deze op een bakplaat. Niet te dicht bij elkaar hoor, want anders wordt het straks één grote koek ;)

4. Bak de koekjes 9-12 minuten, totdat ze goudgeel zijn. Laat ze hierna even een minuut of 5 a 10 afkoelen op de bakplaat.

Smullen maar!