Topmenu

Mijn fotoserie in de National Geographic!!!

Jaaaaa! Ik mag het van de daken schreeuwen. Mijn fotoserie over de Loonse en Drunense Duinen staat in het september nummer van National Geographic NL. Wiehoeee! Ik ben zó trots!

En voor wie zich afvraagt; hoe komen jouw foto’s terecht in dit bekende tijdschrift? Nou.. dat zal ik je vertellen!

 

Vorig jaar zomer stuurde ik mijn portfolio en motivatie in voor de beurs van de Marius van der Sandt Academy: een beurs voor “jonge, talentvolle natuurfotografen”. Samen met Jeffrey van Houten en Mark Oomens was ik één van de gelukkigen die de beurs in 2016 won.

De beurs houdt in dat je een jaar lang werkt aan een eigen, zelfgekozen fotoproject. Daarbij krijg je begeleiding van een aantal Nederlandse topfotografen: Jasper Doest, Theo Bosboom, Jan Vermeer, Bas Meelker en Joris van Alphen.

De fotoserie

Het onderwerp van mijn fotoserie wist ik eigenlijk al snel: de Loonse en Drunense Duinen. Ik koos dit gebied eigenlijk om twee redenen; de eerste was dat ik dit gebied zo niet-Nederlands vind. Zo’n uitgestrekte zandbak, niet ver van de grote steden Den Bosch en Tilburg. En toch zoveel mensen die er nog nooit geweest zijn of er niet vanaf weten!

Maar er zat ook een praktische kant aan deze keuze: ik wist dat ik véél tijd aan het project moest besteden en er vaak naar toe zou moeten gaan om te fotograferen. Het was dus handig dat ik voor de duinen ‘maar’ een half uurtje in de auto hoefde te zitten. (Extra handig voor het fotograferen van een zonsopkomst, waarover ik in dit artikel specifiek over de ervaring bij de Loonse en Drunense Duinen schrijf).

Van grofweg oktober 2016 tot en met juni 2017 werkten we alledrie aan onze fotoserie. Ik dus over de (afgekort) LDD (klinkt als een soort drug, I know!), Jeffrey fotografeerde ganzen en Mark maakte zijn serie over spinnen in huis. Gedurende het jaar kwamen we ook regelmatig bij elkaar. De ene keer voor een workshop met één van vijf fotografen, de andere keer om de voortgang van onze series te bespreken. Iedere bijeenkomst was interessant en meestal ging ik ook vol inspiratie naar huis.

Zonsopkomst bij de Brabantse Sahara.

Pittig, maar waardevol!

Nu kan ik natuurlijk verder schrijven dat het allemaal erg goed ging om de foto’s te maken en dat ik zonder al teveel moeite deze fotoserie afleverde. Maar dan zou ik liegen. Allereerst moest de fotoserie meer zijn dan ‘een paar mooie foto’s van het gebied’, maar er moest ook een verhaal in zitten. Dat aspect was eigenlijk compleet nieuw voor mij.

Daarnaast ben ik mijzelf door het project behoorlijk tegengekomen en werd het op sommige momenten een persoonlijke zoektocht. “Wat wil ik eigenlijk met mijn fotografie?“. “Wat wil ik bereiken met m’n foto’s“, etcetera. Het maakte een hoop emoties (en tranen) los en was van tijd tot tijd behoorlijk pittig. Maar het leverde me vooral enorm waardevolle inzichten op. En die had ik voor geen goud willen missen. (Wie weet schrijf ik over die persoonlijke inzichten een andere keer nog wel een artikel.)

Een van de tofste momenten op de Loonse en Drunense Duinen: fotograferen tijdens een (zand)storm! :)

Een van de tofste momenten op de Loonse en Drunense Duinen: fotograferen tijdens een (zand)storm! :) Deze foto haalde de publicatie in National Geographic alleen niet…

Selectie National Geographic

Maar goed.. eind juni mochten we alledrie tussen de dertig en vijfendertig foto’s ‘inleveren’ (ik kon niet kiezen en stuurde er zesendertig, haha!), inclusief een begeleidend verhaal. Het eindresultaat! De drie series werden samen aangeboden aan National Geographic, die vervolgens één serie uitkoos voor een publicatie in het tijdschrift. Een enorme eer, wat NatGeo is toch wel het bekendste tijdschrift ter wereld! Wie wil daar nou niet z’n foto’s in zien staan?!

Ik wist ongeveer wanneer de keuze gemaakt zou worden door National Geographic en op dat moment was ik in IJsland. Gelukkig heb je daar bijna overal bereik en (3G)-internet, dus we checkten regelmatig de telefoon of er al ‘nieuws’ was. En ja hoor.. we zaten net aan ons ontbijt met een bakje skyr naast een enorm, lava-veld toen de verlossende mail binnenkwam. Mijn serie was uitgekozen! De hoofdredacteur Aart Aarsbergen schreef:
“Laura is er naar ons idee op indrukwekkende wijze in geslaagd een mooie, samenhangende reportage te maken over de onnederlandse schoonheid van de Brabantse Sahara. Technisch verzorgd en fraai uitgewerkt.”

WIEHOEEEE! Je begrijpt, dat mooie nieuws hebben we natuurlijk even gevierd.

Mijn fotoserie over de Brabantse Sahara in National Geographic, gefotorafeerd op bij Loonse en Drunense Duinen. :)

Mijn fotoserie over de Brabantse Sahara in National Geographic, gefotorafeerd op bij Loonse en Drunense Duinen. :)

En nu is het dus zover, mijn foto’s staan in het septembernummer van de Nederlandse National Geographic. Het is een publicatie van vijf spreads geworden (tien pagina’s!) met daarbij zeven van mijn foto’s. Het tijdschrift koos zelf de foto’s uit, dat hoefde ik gelukkig zelf niet te doen. (Onmogelijke keuze, ik kon niet eens tot dertig komen.) De tekst die ik al had aangeleverd met m’n gehele selectie werd ingekort en ik schreef van te voren een aantal onderschriften.

Het eindresultaat

Nieuwsgierig naar de complete publicatie? Koop dan in de boekhandel, supermarkt of online het septembernummer National Geographic (NL). In deze blog van National Geographic zie je nog meer foto’s staan, evenals een kleine selectie van Jeffrey en Mark. Ook heb ik op mijn Instagram al een deel van de serie laten zien.

Ik ben natuurlijk benieuwd wat je er van vind! Ik ben uiteraard enorm trots op de publicatie, maar eerlijk is eerlijk: ook zonder het tijdschrift ben ik erg blij met de foto’s die ik heb gemaakt van mijn geliefde Brabantse Sahara. :)

Marius van der Sandt Academy

Ben je jonger dan 30 jaar en wil je ook zo'n unieke kans om je te ontwikkelen in natuurfotografie? Houd de website van de Marius van der Sandt Academy goed in de gaten, want ook dit jaar komt er een ronde om je voor in te schrijven!

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

30 reacties op Mijn fotoserie in de National Geographic!!!

 1. Yvonne 22 september 2017 at 18:29 #

  Allereerst heel hartelijk gefeliciteerd met de prachtige foto’s en met de publicatie ervan in NG! Dat is wel heel gaaf! Ik woon zelf in Loon op Zand aan de zuidrand van de LDD. Heb er inmiddels ontelbare foto’s gemaakt, want het is een prachtig gebied. En af en toe vind ik mijn foto geweldig. Zie ik jouw adembenemende foto’s, denk ik eerst “oeps, dat gaat mij nooit lukken”. Maar meteen daarop voel ik jouw foto’s inspiratie zenden. Dus heel hartelijk bedankt voor het delen van je ervaringen en je foto’s. Als aanvulling op je geweldige online fotocursus (ben op de helft)! Ik ga de volgende keer opgewekt de duinen in. Als notoire middagwandelaar en -fotograaf toch ook maar eens de wekker vóór zonsopgang zetten. Je bent een enorme bron van inspiratie! Geniet van je succes!

  • Laura 25 september 2017 at 08:30 #

   Ah super leuk om te lezen Yvonne! Dankjewel!

 2. Margo 18 september 2017 at 15:44 #

  Wauw Laura wat geweldig…..hier mag je met recht enorm trots op zijn!

 3. Elly C.E. Blauw 17 september 2017 at 22:56 #

  Lieve Laura,

  Mijn partner/vriendin en ik hebben al decennia heel veel met de Loonsche en Drunensche Duinen, omdat we samen met Das & Boom daar reïntroducties van Dassen hebben voorbereid en meegemaakt.
  Dat jij juist dit gebied, met al die diversiteit, hebt uitgekozen, vinden we bijzonder. Maar (kritische kanttekening als opbouwende kritiek): Aandacht aan een gebied schenken, heeft altijd een -vaak groot- risico: foute recreatiedruk. Dat aspect willen we dus ook even onder je aandacht brengen.
  Wij houden de kwetsbare stukken natuur al decennia lang buiten de media, zodat de kwetsbare dieren, planten, etc. daar in hun kwetsbaarheid kunnen overleven en gedijen. Want één on-aangelijnde hond kan een in 10 jaar moeizaam en met zorg opgebouwde biotoop in tien minuten tijd verwoesten… om het maar politiek correct te verwoorden… En als er één hond heeft gelopen, volgen ze -het zijn net schapen!- het reukspoor en is het ‘einde verhaal’ voor de breekbaarheid die probeert daar met heel veel moeite de kop overeind te houden en er weer een permanent leefplaatsje op te bouwen…
  Één jogger, mountain-biker, you name it… Oortjes in en gaan met die banaan… (= volslagen stoomwals op elk vlak)…
  Dag vogels, dag vlinders, dag bloemen, dag….
  Mijn verzoek: wees alsjeblieft zuinig met het delen van kwetsbare plekken ter wereld, Laura.

  En natuuuuuurlijk: van harte gefeliciteerd met je reportage!

  Wat leer ik -als oude dame- toch telkens weer van je. Ik heb de laatste 12 dagen in Saarburg en wijde, wijde omgeving (Zuid-Eifel, Noord-Frankrijk en Luxemburg, maar ook in de wijngaarden en kleine beekdalen naar Moezel en Ruwer) je ‘lessen’ weer toegepast.
  Ik recommandeer je (en deze website dus) heel regelmatig aan aan andere ‘hobby’- en andersoortige fotografen.
  Dank je wel, Laura, je bent mijn favoriete Tutor!

  • Laura 19 september 2017 at 09:17 #

   Hoi Elly, dankjewel voor je bericht. Wat leuk dat je zo bekend bent met de Loonse en Drunense Duinen. Toch ben ik het niet helemaal eens met je bericht en vooral niet ‘fair‘ dat je mij aanspreekt op het feit dat ik een gebied promoot. Ik maak uit je verhaal niet op of je de LDD ook als ‘kwetsbaar gebied’ ziet of niet, maar als je het wel zo bedoeld: de Loonse en Drunense Duinen is een Nationaal Park. Een plek waar iedereen dus gebruik van kan en mag komen om te genieten van de natuur. Jaarlijks trekt het gebied ook zo’n 1 tot 1,5 miljoen bezoekers. Ik heb niet de illusie dat mijn blog of publicatie in National Geographic een significant verschil gaat maken in het bezoekersaantal. Bovendien zijn er instanties die het gebied veel meer promoten, denk maar eens aan Natuurmonumenten. Daarnaast is het in mijn ogen niet een kwetsbaar gebied; het is juist gunstig als er wandelaars of ruiters met hun paarden lopen over het zand.

   Zou het om bijvoorbeeld een klein vennetje zijn met een bijzondere biodiversiteit; Jup.. dan snap ik je verhaal beter. Maar dan denk ik nog: soms zijn die verhalen JUIST nodig om te mensen te laten zien waarom een gebied bijzonder is. En waarom het belangrijk is dat je daar niet met je hond gaat wandelen of je mountainbike doorheen jaagt. Als je altijd alles maar buiten de media houd, dan mis je ook de kans op begrip voor natuurbehoud. Er zijn veel meer kanten om zo’n verhaal te bekijken… Just saying. :)

 4. Ellen van Drunen 12 september 2017 at 16:34 #

  Gefeliciteerd Laura! Erg gaaf en wel verdiend!

 5. Henk Dessens 8 september 2017 at 17:11 #

  Een fantastisch resultaat!
  En een mijlpaal waar je beslist trots op mag zijn!

 6. Marcel 8 september 2017 at 14:44 #

  Hartelijk gefeliciteerd met je prachtig werk, mooi!!!

 7. Joke 7 september 2017 at 20:48 #

  Fantastisch , gefeliciteerd??

 8. Elly Doeleman 7 september 2017 at 10:03 #

  Laura , wat een mooie bekroning op je werk.
  Fantastisch , van harte gefeliciteerd.
  En.. nog heel veel succes in de toekomst.

 9. Bert Beekmans 7 september 2017 at 09:33 #

  Geweldig! Proficiat.

  Ik ken de LDD goed en ik weet uit ervaring hoe lastig het is de grootsheid van dat landschap op beeld vast te leggen. Knap gedaan Laura.

 10. Diane 7 september 2017 at 08:27 #

  Proficiat Laura! Inderdaad zeer leuk als er foto’s van jou worden gekozen dat geeft
  een GROTE voldoening en nog meer motivatie, dat weet ik uit ervaring.

 11. Lien 7 september 2017 at 04:01 #

  Fantastisch, gefeliciteerd met dit succes.

 12. Henk van Dal 6 september 2017 at 21:11 #

  Kon me veel onderwerpen indenken, maar Drunense Duinen….
  Wat een verrassing nu om dit te mogen aanschouwen.
  Prachtig gedaan Laura, Gefeliciteerd.

 13. Henk de Klerk 6 september 2017 at 20:35 #

  Hier mag je geweldig trots op zijn ! Niet iedere fotograaf krijgt een plaatsje in dit mooie blad. Dus: van harte gefeliciteerd en ik hoop nog veel van je te leren.

  Henk

 14. francien 6 september 2017 at 19:59 #

  Pachtig Laura, je kennis en liefde voor fotografie straalt van je foto’s af naar de kijker. Echt om van te genieten en te leren.

 15. Ien 6 september 2017 at 19:59 #

  Prachtige foto’s! Echt een verrassing deze foto’s van een vrij onbekend stukje Nederland. Knap gedaan!

 16. Petra van Wijk 6 september 2017 at 19:54 #

  Wat geweldig leuk voor je. Super. Eer van je werk

 17. Marcel Rensen 6 september 2017 at 19:37 #

  Super !! Gefeliciteerd Laura je bent een groot voorbeeld voor mij.

  • Marjan 6 september 2017 at 19:58 #

   Heel hartelijk gefeliciteerd, Laura. De Drunense duinen, wat een mooi idee! Marjan D

 18. Jeanne 6 september 2017 at 19:24 #

  Geweldig had niet anders verwacht heel veel succes nog .

 19. lia gunster 6 september 2017 at 18:58 #

  Je bent een meer dan groot voorbeeld voor mij wat natuur fotografie betreft. Van harte gefeliciteerd Laura!!

 20. Jacqueline 6 september 2017 at 12:09 #

  WOW!!!!!!! GEFELICITEERD.

 21. Alphons Borst 6 september 2017 at 08:42 #

  Gefeliciteerd Laura. Ga zo door. ?

 22. Trudy 5 september 2017 at 21:11 #

  Super gaaf voor je!! Van harte gefeliciteerd!!

 23. Lisa 5 september 2017 at 20:24 #

  Geweldig! Gefeliciteerd Laura!

 24. Henk 5 september 2017 at 13:47 #

  Complimenten!!!

 25. Elja Trum 5 september 2017 at 12:20 #

  Gefeliciteerd Laura!
  Erg gaaf, goed gedaan!

Geef een reactie

X