In Nederland zit ik echt niet dagelijks op de fiets. Toch fiets ik in het buitenland erg graag, omdat ik het dé manier vind om een stad goed te leren kennen. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.
Twee weken terug was ik in Kopenhagen en afgelopen weekend nog in Valencia. In beide steden heb ik heeeeeel wat kilometers gewandeld, maar nog meer gefietst. Tijdens een citytrip huur ik vaak een fiets voor één of meerdere dagen. Even een rijtje van steden waar ik al fietsend doorheen ging: New York, San Francisco, Rome, Kopenhagen, Sevilla, Valencia, Bangkok, Kanchunaburi en Sukhothai (ook Thailand). Ohja en weliswaar geen citytrips maar wel twee tropische eilanden waar ik een rondje fietste zijn Kauai (Hawaï) en Aitutaki (Cook eilanden).
Het grootste voordeel van fietsen vind ik dat je je vlug door de stad kunt verplaatsen. Je bent sneller dan wanneer je wandelt, maar weer niet afhankelijk van haltes en dienstregelingen zoals bij het openbaar vervoer. En laat ik voor de mooiste foto’s in de stad nou geregeld op specifieke tijdstippen op een bepaalde plek willen zijn. Dus ben ik aan de ene kant van de stad, maar wil ik het blauwe uurtje fotograferen een paar kilometer verderop bij een mooi plein? Geen probleem, met de fiets ben je er zo! Na het fotograferen nog even door naar het lekkere restaurantje in het centrum? Hoppa, stukkie fietsen en je kunt snel aan tafel.
Als ik een fiets heb, ga ik ook eerder nog een keer terug naar een bepaalde plek als de omstandigheden fotografisch gezien beter zijn. Is het nu bewolkt, maar wil ik dat gebouw ook graag fotograferen met blauwe lucht? Het is misschien niet zo aantrekkelijk om, zodra het zonnig wordt, terug te gaan als je weet dat je nog drie kwartier of een uur moet lopen. Maar als het een minuut of tien op de fiets is, dan hoef ik niet lang te twijfelen.
Wel iets om rekening mee te houden; als je op de fiets stapt, heb je meestal een eindbestemming voor ogen. Vergeet onderweg alleen niet uit te kijken naar andere mooie dingen. Als je wandelt, ben je je vaak meer bewust van de omgeving en stop je sneller om een fotootje te maken. Je hoeft uiteraard ook niet altijd alles op de fiets te doen. Wanneer er veel interessante dingen bij elkaar zijn, parkeer ik de fiets liever en maak dan een rondje te voet.
Wil je al fietsend fotograferen? Fotografeer dan met een lens met een vaste brandpuntsafstand, zoals een 35 of 50mm. De hand waarmee je normaal zoomt, kun je dan gewoon aan je stuur houden. Dit vereist natuurlijk altijd wat oefening en een korte sluitertijd. Zorg vooral dat je het veilig houd! ;)
Fietsen of openbaar vervoer?
Op de fiets ben je flexibeler dan met het openbaar vervoer. Je hoeft geen rekening te houden met haltes en vertrektijden. Maar ook zie je op de fiets meer van de stad dan met een ondergrondse metro. Kom je tijdens het fietsen iets leuks tegen, dan stap je weer gemakkelijk af. Zo kom je vaak onverwacht op interessante of bijzondere plekken.
Toch is een fiets niet altijd ideaal. Soms is de stad gewoon te groot om van A naar B te fietsen. In Los Angelos was het bijvoorbeeld absoluut niet te doen om van ons hotel naar Venice Beach te fietsen. In San Francisco ging het fietsen prima, maar daar moest je dan wel rekening houden met een paar pittige heuvels in de stad.
Gelukkig hebben veel grote steden, zoals Parijs en Londen, een uitgebreid metro netwerk. Voor lange afstanden is dat dan toch handiger. Maar ook als het plenst stap ik liever niet op de fiets. Een beetje regen is niet erg, maar het wandelt toch makkelijker onder een paraplu dan dat je ‘m op de fiets vasthoud. Persoonlijk heeft de metro altijd de voorkeur boven een bus. De metro gaat meestal meerdere keren per uur – meestal hoef je niet langer dan een kwartiertje te wachten – terwijl buslijnen eerder maar twee keer per uur gaan. (En zul je altijd zien dat je ‘m net mist!)
Tour of zelf fietsen huren?
In Bangkok, Rome en Valencia boekten we een fietstour met een gids. Het leuke hieraan is dat de gids je vaak interessante verhalen kan vertellen over de stad of je op plekken brengt waar je anders niet zo snel komt. Deze tour probeer ik dan ook te boeken aan het begin van de citytrip, bijvoorbeeld de eerste dag dat je aankomt of de dag erna. Door de tour heb je gelijk een goed idee van de stad en waar je eventueel later zelf nog naar toe wilt. Tijdens de tour zelf is er niet altijd uitgebreid de tijd om te fotograferen, daar moet je wel rekening mee houden.
Bij onze fietstour door Bangkok gingen we een deel met de fiets op de boot en reden we ook buiten het centrum. Zonder gids waren we ongetwijfeld verdwaald, maar nu konden we vertrouwen op de gids die een mooie route voor ons uitstippelden. Hier had ik dan ook niet zo snel zelf een fiets gehuurd, maar meestal zie ik een tour niet als een vereiste. Dan loop ik gewoon een lokale rental bike shop binnen en huur ik de fiets voor een dag of langer.
Overigens hoef je niet altijd de fiets voor een dag te huren. Soms kan het ook voor een klein stukje als je van de shared city bikes gebruik maakt. Je ziet snel genoeg of een stad dit heeft; meestal zie je flinke rijen fietsen staan bij de bekende toeristische hoogtepunten. Hier kun je een fiets oppikken (al dan niet met een app op je telefoon) om later weer in te leveren bij een ander punt. Je betaalt dan per zoveel minuten, bijvoorbeeld € 1 voor een half uur. Wanneer je regelmatig op de fiets stapt, dan is het huren van een hele dag wel snel goedkoper.
Gevaarlijk?
Misschien denk je dat het ‘gevaarlijk’ is om in grote steden op de fiets te stappen. Toen ik samen met mijn beste vriendinnetje Veronie naar New York ging en daar twee dagen twee fietsen huurden, kregen we van de verhuurder op het hart gedrukt om toch echt die helm op te zetten. Nou, persoonlijk vond ik dat wat overdreven. Met prima fietspaden en veel stoplichten (en verkeer dat gewoon netjes de regels volgt) was het fietsen alles behalve gevaarlijk. Ik ben opgegroeid in Amsterdam en als je daar veilig door het verkeer komt op je fiets, dan kun je het overal ;). (Het gevaar op de fiets in Amsterdam zijn overigens de toeristen, die niet gewend zijn om te fietsen met zoveel auto’s/bussen/trams om zich heen!) Maar zet natuurlijk gerust die helm op als je dat een fijner gevoel geeft. Op sommige bestemmingen zie je sowieso veel meer fietsers een helm dragen, zoals in Duitsland en Kopenhagen.
Fijne fietssteden: Kopenhagen en New York
De steden die ik het fijnst vond om te fietsen waren Kopenhagen en New York. Kopenhagen is een super fietsvriendelijke stad; bijna overal goede en brede fietspaden, maar ook de fietsers zelf zijn heel netjes in het verkeer. Iedereen steekt netjes zijn hand uit voor het afslaan of juist even zijn hand omhoog om aan te geven dat hij/zij gaat stoppen. Dat zouden we hier in Nederland ook wel mogen doen!
In New York is het makkelijk navigeren door de rechte straten en blokken in Manhattan. En natuurlijk is de fiets heel fijn om het super grote Central Park te verkennen. Veronie en ik fietsten door het park naar de Brooklyn Bridge en vervolgens via de Williams Bridge weer terug.
In de stad Spaanse Valencia vond ik de fietservaring iets minder. Er zijn wel fietspaden maar die zijn smal, smaller dan de fietspaden zoals wij ze gewend zijn. Dat fietspad is dan ook gelijk tweerichtingsverkeer. Soms houdt het fietspad ineens op, of moet je kronkelend over de stoep, en zitten de stoplichten voor de fietsers niet op een logische plek. Ondanks dat was ik toch erg blij met de fietsen die we drie dagen hebben gehuurd! In het Turia park fietsen was juist weer heel makkelijk en vanaf onze AirBnB waren we op de fiets snel bij de stad van kunst en wetenschap.
Goed, dat waren dus mijn fietservaringen op reis. Heb jij wel eens een fiets gehuurd bij een citytrip? En wat vond je ervan?