Houd je enorm van natuurfotografie? En wil je hier graag beter in worden? Meld je dan nu aan voor de Marius van der Sandt Academy beurs en leer van Nederlands beste natuur- en landschapsfotografen! In dit artikel vertel ik over de beurs, wat het inhoudt en wat het voor mij betekende toen ik deze beurs twee jaar geleden won.

Voor wie is de beurs?

De Marius van der Sandt Academy beurs is voor – zoals op de website staat – jonge talentvolle fotografen uit Nederland en België met een passie voor natuur.

Met die passie voor natuur, daarbij zit het bij de meeste volgers van Vink Academy wel goed. En ik weet ook dat een groot deel van de lezers van Vink Academy zich nog als een kwieke vijftiger of levendige zestiger ziet. Maar helaas… jong is hier gedefinieerd als jonger dan dertig jaar. Zelf hoor ik met mijn één-en-dertig jaar dus ook bij de oudjes niet meer bij de jonkies. 

Ben je dertig of ouder? Stop dan niet direct met lezen! Want hoewel deze beurs niet voor jou is, ken jij misschien wel iemand die je over deze beurs kunt vertellen. Misschien je (klein)zoon of -dochter? Je buurjongen of -meisje die je altijd fanatiek met de camera ziet rondlopen? Iemand op de fotoclub, een collega of misschien wel die getalenteerde fotograaf die je op Instagram volgt. Neem dan alsjeblieft één minuutje de tijd om hem of haar de link naar dit artikel of de website van Marius van der Sandt Academy te sturen. Geloof me, de ander zal je heel dankbaar zijn als hij of zij door jou over de beurs hoort en een beursplek bemachtigd! Lees dus zeker even verder.

© Marius van der Sandt

© Marius van der Sandt

Wat houd de Marius van der Sandt beurs in?

De beurs wordt iedere één á twee jaar toegekend aan drie fotografen onder de dertig. Tijdens dat jaar krijg je workshops van verschillende bekende natuur- en landschapsfotografen. Namelijk: Jasper Doest, Theo Bosboom, Bas Meelker, Joris van Alphen en Jan Vermeer. In de workshops komen alle aspecten van natuurfotografie aan bod. Het gaat dus niet alleen over “Welk diafragma heb je nodig voor een goede landschapsfoto?” (want als je de beurs wint, dan weet je dit natuurlijk allang). Het gaat juist over zaken als jezelf ontwikkelen, de commerciële kant van natuurfotografie, je onderscheiden, etcetera. Voor een kijkje in de keuken van zo’n workshopdag; lees deze blog geschreven door Theo Bosboom op de site van National Geographic.

Fotoserie

De workshops zijn inspirerend en omdat iedere fotograaf weer een andere specialiteit of visie heeft, geeft dit een hoop stof tot nadenken. Maar de workshops zijn niet waar de beurs om draait. Het belangrijkste is de fotoserie. Je kiest zelf (of nouja, wel een beetje met de fotografen) een onderwerp uit dat je gaat fotograferen. Dat kan een gebied zijn, een diersoort of een breder thema. Zo fotografeerde ik de Loonse en Drunense Duinen, en in hetzelfde jaar maakte Jeffrey van Houten een fotoserie over ganzen en Mark Oomens over spinnen. (Bekijk op de website van de MvdS Academy alle uiteindelijke fotoseries).

Er zijn meerdere bijeenkomsten waarbij je samen de voortgang van je fotoserie bespreekt. Dit is met alle drie de beurswinnaars, waardoor je niet alleen leert van de dingen waar je zelf tegen aanloopt, maar ook wat de anderen bezighoudt. Aan het eind van het beursjaar (dat overigens niet per se een jaar is; wij begonnen in oktober en eindigden in juni) heeft iedereen zijn fotoserie af.

Met het bemachtigen van de beurs ben je al een winnaar en krijg je een unieke kans om jezelf te ontwikkelen. Maaar… er is stiekem nog wel een kers op de taart. Eén van de fotoseries wordt door National Geographic geselecteerd voor een publicatie in hun tijdschrift. Het is een van de bekendste tijdschriften, tja.. wie droomt daar nou niet van?

© Marius van der Sandt

© Marius van der Sandt

© Marius van der Sandt

© Marius van der Sandt

Aanmelden voor beursjaar 2018-2019

Op dit moment is de aanmelding voor het komende beursjaar weer open! Aanmelden doe je door