Meerdere foto’s in één berichtje op Instagram laten zien? Dat kan met Instagram albums! In dit artikel vertel ik je hoe je zo’n Instagram Album maakt (ook wel Instagram Slideshows of carrousel genoemd) en geef ik inspiratie op welke (creatieve) manieren je dit kan gebruiken.

Hoe zet je meerdere foto’s in één bericht?

Open de Instagram app op je telefoon en klik op de knop met het plusje, in het midden onderin beeld. Je krijgt nu de optie om een foto te kiezen. Precies zoals je zou dan als je een foto los wilt uploaden. Er staan nu als het goed is in beeld 4 icoontjes. Misschien heb je er nog nooit specifiek naar gekeken, vandaar dat ik ze even alle vier uitleg. Links het icoontje bestaande uit twee hoekjes, waarmee je aanpast of een foto vierkant, staand of horizontaal op Instagram staat. Aan de andere kant staat een infinity teken (om een boomerang/gifje te maken) en daarnaast een icoontje met drie vakjes (om een collage te maken met de app Layout). Het meest rechtse icoontje staat voor twee gestapelde foto’s, daar klik je op voor Instagram Album / Slideshow.

De thumbnail van de foto die je net had geselecteerd, krijgt nu een blauw rondje met het cijfer 1 in de hoek. Scroll vervolgens door de foto’s eronder om de andere foto’s te selecteren. Let daarbij goed op de volgorde. Iedere foto die je aanklikt, krijgt een opeenvolgend nummer. Om een foto weer uit de selectie te halen, (dubbel)tik je de thumbnail gewoon nog een keertje aan. Het nummertje verdwijnt dan. Je kunt maximaal tien foto’s (of video’s) selecteren.

Onderin bij de grote foto staan vier belangrijke icoontjes.

Onderin beeld van de grootste foto’s staan vier belangrijke icoontjes.

Klik op het meest rechtericoontje, die wordt dan blauw. Nu kun je stuk voor stuk de foto's aanklikken die je samen in één Instagram bericht wilt plaatsen.

Klik op het meest rechtericoontje, die wordt dan blauw. Nu kun je stuk voor stuk de foto’s aanklikken die je samen in één Instagram bericht wilt plaatsen.

Vierkant, staand of liggende foto’s?

Bij de selecteren van de eerste foto, is het belangrijk om even naar de uitsnede te kijken. De beeldverhouding van de eerste foto wordt overgenomen bij de andere foto’s. Dus als je de eerste foto vierkant op Instagram zet, worden alle foto’s in hetzelfde albumpje ook vierkant, zelfs als dit staande of liggende foto’s zijn. Je kunt voor de eerste foto wel aangeven hoe het kader gevuld wordt. (Toen Instagram Albums net nieuw was, had je alleen de optie om de foto’s vierkant te doen. Gelukkig is dat vrij snel daarna veranderd!). Wil je zowel staande als liggende foto’s combineren in één carrousel? Zorg dan dat alle beelden hetzelfde formaat krijgen door een witte rand om de foto te zetten, waardoor ieder beeld bijvoorbeeld vierkant wordt.

Meerdere foto’s plaatsen

Heb je alle foto’s geselecteerd? Klik dan bovenin beeld op Volgende. In het volgende scherm pas je een bewerking toe, zoals een filter. Als onderin beeld de kleine plaatjes wazig zijn, dan betekent dit dat door hierop te klikken dit filter op alle foto’s toegepast wordt. Klik je eerst op één losse foto, dan kun je per foto de bewerking bepalen. Scroll sowieso even opzij langs alle foto’s, zodat je zeker weet dat ze er goed uitzien. Zodra het geplaatst is, is dit niet meer te wijzigen!

Ten slotte klik je bovenin weer op Volgende. Daar schrijf je het onderschrift, voeg je eventueel een locatie toe en klik je op Delen.

Kies je nu een bewerkingsfilter onderin beeld, dan wordt die automatisch toegevoegd op alle beelden.

Kies je nu een bewerkingsfilter onderin beeld, dan wordt die automatisch toegevoegd op alle beelden.

Klik je eerst een foto aan, dan kun je een filter/bewerking kiezen die alleen op die foto toegepast wordt.

Klik je eerst een foto aan, dan kun je een filter/bewerking kiezen die alleen op die foto toegepast wordt.

Foto’s uploaden via de computer of inplannen

Gebruik jij mijn handige trucje om via je browser, en dus zonder telefoon, foto’s te uploaden naar Instagram? Helaas helaas is het dan geen optie om meerdere foto’s te selecteren, simpelweg omdat dit niet mogelijk is bij de mobiele website van Instagram zelf. In dat geval moet je dus toch echt even de app op je smartphone gebruiken.

En ook via mijn tweede favoriete methode, het inplannen van foto’s via de website Later, is een Instagram album waarschijnlijk geen optie. Alleen bij de betaalde accounts (die ik heb overigens) kun je meerdere foto’s selecteren voor één Instagram post.

Inspiratie en ideeën voor Instagram Albums / Slideshow

Nu denk je misschien; leuk hoor, die Instagram Albums. Maar wanneer je gebruik je dat nou? Goede vraag! Hieronder heb ik daarom verschillende toepassingen waarin het heel handig, leuk of mooi is om meerdere foto’s in een post te zetten. Sowieso is het in ieder geval ideaal voor iedereen die graag meer foto’s wil laten zien, maar ook de look van het Instagramfeed belangrijk vindt.

1. Behind-the-scenes

Wil je een kijkje achter de schermen geven? Bijvoorbeeld hoe een foto gemaakt is? Of een foto van jezelf toen je de foto maakte? Ikzelf hoef niet perse telkens een foto van mijzelf in de feed, maar op deze manier is het wel leuk om het te koppelen! Meer weten over onderstaande foto? Lees hier het verhaal achter de foto van de kussende koe.

2. Panorama

Knip het panorama in losse foto’s en zet die in samen in één post. Het makkelijkst is om de beeldverhouding 1:3 of 1:4 aan te houden en het panorama in respectievelijk 3 of 4 vierkanten te croppen. De foto’s sluiten naadloos op elkaar aan als je het album bekijkt op een smartphone! Helaas is de online weergave iets minder mooi, ik hoop dat dit nog aangepast gaat worden door Instagram.

3. Ik-kan-niet-kiezen

Soms is het zoooo lastig om te kiezen tussen twee foto’s. Dan zou je ze natuurlijk allebei kunnen plaatsen, maar misschien vind je de foto’s teveel op elkaar lijken om achter elkaar in je feed te zetten. Een Instagram album is dan een prima oplossing, omdat je de foto’s achter elkaar zet. Moet je alleen nog steeds kiezen welke foto je ‘bovenop’ zet ;).

4. Bewerking

Laat het verschil tussen de onbewerkte en een bewerkte foto zien door beide foto’s te uploaden in een Instagram album. Of doe dit met de kleur- en zwart-wit versie van de foto.

 

5. Apparatuur

Er komt veel kijken bij het maken van een goede foto. Misschien heb je een speciale techniek of apparatuur gebruikt om tot een beeld te komen. Ik gebruikte deze twee foto’s om te laten zien wat het effect is van een polarisatiefilter.

POLARISATIEFILTER – Wat doet dat filter nou precies? En wanneer zou je het gebruiken?⠀ ⠀ Met een polarisatiefilter krijg je vaak een blauwere lucht, maar dat is niet de reden om het filter op je lens te schroeven. Wel als je reflecties wilt verwijderen. Omdat het filter het licht maar uit één specifieke richting doorlaat, verwijder je reflecties uit de foto. Bij glas, maar ook reflecties op het water. Zo kun je beter door het water kijken en komt de kleur ook beter naar voren.⠀ ⠀ Foto 1 en 3 zijn gemaakt mét polarisatiefilter. ⠀ Foto 2 en 4 zonder polarisatiefilter.⠀ Swipe ➡om de verschillen te zien. Bij foto 1 en 2 moet je vooral letten op de kleur van het water aan de linkerkant van het beeld. En bij foto 3 en 4 zie je het verschil gelijk met de visjes ?⠀ ⠀ Veel meer informatie over het polarisatiefilter en voorbeelden, zie de #linkinbio!⠀

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy ? (@lauravink) op

6. Bundelen om je feed netjes te houden

Ik vind het belangrijk om mijn feed, het overzicht van de foto’s, netjes en gevarieerd te houden. Daarbij plaats ik voornamelijk reisfoto’s. Tien foto’s uit één vakantie van onze hond JJ, tja die passen daar niet echt tussen, hoe graag ik ook mijn hond fotografeer. Daarom stapelde ik de foto’s in één album, als een soort slideshow. Het op deze manier bundelen om je feed netjes te houden kan op zoveel verschillende manieren. Nog een paar voorbeelden:

  • Als je bij een evenement bent geweest en de foto’s wel wilt delen, maar niet alles in je feed past
  • Voor webshops die een nieuwe collectie hebben; deel de sfeerfoto op de voorgrond en erachter de losse productfoto’s tegen een witte achtergrond (of andersom)
  • Als je normaal allemaal interieurfoto’s deelt, maar nu ook wat vakantiefoto’s wilt delen
  • Enzovoorts :)

 

7. Ander moment/tijdstip

Een ander moment van de dag kan een heel andere foto opleveren. Vooral als je de foto’s bijna vanuit hetzelfde standpunt maakt, benadruk je het verschil tussen de twee momenten.

 

8. Combinatie tussen foto en video

Een foto combineren met bewegend beeld? Ook dat behoort natuurlijk tot de mogelijkheden! Ik heb het zelf (nog) niet toegepast, maar ik heb wel een paar toffe foto’s in gedachten waarbij dat goed kan. To be continued dus.

9. Verhaaltje

Laat een paar foto’s samen een klein verhaal vertellen. Door ze te combineren weet je ook zeker dat de kijker ze in de juiste volgorde ziet. Zou je ze los plaatsen, dan kan het zijn dat iemand – op basis van het algoritme – slechts 1 van de 3 foto’s ziet of de laatste foto als eerst. Je verhaaltje komt zo niet goed over. Bij de foto hieronder wilde ik laten zien dat ik nét op tijd was bij dit tulpenveld in de buurt van de Keukenhof, omdat de boer al bezig was om de tulpen te onthoofden.

10. Tijdsverloop / timelapse

Bij het voorbeeld hieronder wilde ik laten zien hoe het noorderlicht beweegt. Door de foto’s die ik achter elkaar maakte (er zat telkens zo’n 25 seconden tussen) ook achter elkaar te laten zien met een Instagram album, krijgt de kijker door te swipen een goede indruk van de verandering.

NOORDERLICHT – Het is zooo magisch als je het Noorderlicht ziet dansen… Als je het niet met je eigen ogen hebt gezien, dan is het moeilijk voor te stellen. Op de foto’s is de groene kleur feller dan ‘in het echt’ maar was je op een foto niet echt meekrijgt zijn de bewegingen… en dat is juist het allermooiste vind ik! ? Scroll opzij om het poollicht te zien veranderen… ik hoop dat het je een beetje een idee geeft. ? Tussen de foto’s zit telkens zo’n tot 25 seconden. De laatste foto is een groepsfoto met m’n familie. Je ziet onze gezichten eigenlijk helemaal niet, maar dat is niet erg. Het herinnerd ons aan deze bijzondere eerste avond in Lapland! Dit was onze eerste avond En hoewel we het Noorderlicht nog een paar andere avonden gezien hebben, was de show geen enkele keer zo fantastisch als deze ? Ohja… en het was -20 graden Celcius ❄ #noorderlicht #auroraborealis #zweden #lapland —— Ik begon de challenge #elkedageenfotoinmaart omdat ik stiekem een flinke schop onder m’n ass nodig had om vaker foto’s op Instagram te zetten. Doe jij ook mee? Er zijn geen regels behalve elke dag 1 foto online zetten… Easy peasy! Dat mag een nieuwe foto zijn maar dus ook eentje uit de oude doos. En het maakt niets uit als je de eerste twee dagen gemist hebt hoor! ? Meer over de challenge staat op vinkacademy.nl/blog

Een bericht gedeeld door LAURA – Vink Academy ? (@lauravink) op

11. Maandoverzicht en #bestnine

Veel Instagrammers plaatsen aan het eind van de maand hun 9 favoriete of meest gelikede foto’s in één collage (3×3). Als je deze collage als eerste beeld deelt, dan kun je precies alle negen foto’s los erachter zetten in het Instagram album. (Het maximum is 10 stuks). Zo kan iemand de foto’s ook nog  groter en in detail bekijken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de #bestnine. Dit is een hashtag die aan het einde van het jaar gebruikt wordt voor een collage met negen foto’s met de meeste hartjes. Hieronder zie je mijn #bestnine van 2017. Ik had toen nog niet bedacht om de andere foto’s bij de post te zetten, maar voor de bestnine van dit jaar ga ik dat zeker doen!

12. The making of / before-after.

Dit kan van alles zijn. Van een Ikea-pakket tot het in elkaar gezette product. De make-over van je woonkamer, waarbij je de before & after deelt. Of misschien ben je wel een foodfotograaf en deel je alle stappen van het maken van het gerecht in één Instagram album. Met natuurlijk het eindresultaat voorop.

Heb jij nog een tof idee om meerdere foto’s in één Instagram post te zetten? Deel het dan gerust in de reacties!

Wil je meer weten over dit populaire social medium? Bekijk dan de complete gids over Instagram met tips en handige uitleg.