Wolken zijn, net als het weer, niet te regisseren. Een lucht is daarom telkens weer anders. En die lucht en wolken maken ook dat een landschap elke keer weer anders is om te fotograferen. In dit artikel lees je de tips waar je op moet letten in de lucht en de wolken bij het fotograferen van een mooi landschap. Want hoewel ik een echte goed-weer-fotograaf ben en gek ben op blauwe luchten, houd ik nog meer van blauwe lucht mét wolken.
Wolken en compositie
De hoeveelheid lucht die je in het beeld plaatst bij een landschapsfoto is vaak afhankelijk van het soort lucht. Je hebt immers blauwe luchten, bewolkte/grauwe luchten, blauwe lucht met witte schapenwolkjes, gekleurde luchten (bij een zonsopgang of zonsondergang), dreigende luchten, etc.
In de regel komt het er op neer, dat hoe saaier de lucht, hoe minder van de lucht er in de compositie zou moeten worden opgenomen. Met ‘saai’ wordt dan bedoeld: een lucht die heel erg hetzelfde is, zoals een strak blauwe lucht of een geheel witte/grauwe lucht door bewolking.
De elementen die de lucht interessanter maken, zijn vaak de wolken. Wolken zijn nooit hetzelfde, wolken veranderen, wolken verplaatsen. Ze veranderen een groot blauw (of grauw) vlak in een vlak waar iets ‘gebeurt’. Hoe interessanter de lucht is (door de wolken), hoe meer je de lucht bij de compositie wilt betrekken.
Interessante (wolken)lucht bij landschapsfotografie
Er is niet één definitie van een interessante lucht. Het is namelijk bovendien erg ‘smaak’ gebonden. Ik houd van kleur en word vooral blij van blauwe luchten met mooie witte schapenwolkjes. Maar voor sommige foto’s is juist een dreigende lucht veel gepaster om de juiste sfeer te creëren.
Hieronder zie je verschillende foto’s, waarbij telkens de wolken een bewust onderdeel geworden zijn in de compositie. Soms veel wolken, soms subtiele wolkjes, soms in vormen/strepen, soms dreigend, maar geen enkele keer hetzelfde.
Hieronder zie je nog een foto van Rovinj, bij zonsopgang, ongeveer een half uur voordat ik de bovenstaande foto maakte. Er waren veel wolken toen de zon opging, welke snel weer verdwenen. Een half uur ná bovenstaande foto, waren alle wolken ook verdwenen en werd de lucht ‘saai’.
Kleurrijke wolken
Tijdens een zonsopgang of -ondergang zijn wolken meestal ook een aangename toevoeging. Bij een zonsopgang of zonsondergang is het licht laag en warm van kleur. Het zonlicht verlicht de onderkant van de wolken, waardoor deze prachtige kleuren kunnen aannemen.
Deze prachtige kleuren kunnen ook vlak voor of vlak nadat de zon onder is gegaan nog veranderen, dus pak je fotospullen niet te snel in en wacht nog even!
Dynamisch effect met lange sluitertijd en waaierende wolken
Wanneer je in de schemer of avond fotografeert, lukt het vrij gemakkelijk om met de wolken een dynamisch effect te geven aan de foto door te fotograferen met een lange sluitertijd. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat het hierbij voldoende waait, zodat je ook veel beweging in de wolken krijgt en de vormen vervagen.
Dit effect is overdag moeilijker te verkrijgen, omdat er meestal teveel licht is om met een lange sluitertijd te fotograferen, zonder dat de foto overbelicht wordt. Een oplossing is om dan te werken met een grijsfilter (hierover zal ik later nog een artikel plaatsen).
Tussen de wolken
Wanneer je in de bergen bent, kan het ook voorkomen dat je jezelf tussen de wolken vindt. Ruim dan niet automatisch je camera op! Wacht op het juiste moment, tot de wolken net een deel van het berglandschap weer onthullen.
Boven de wolken
Tijdens een reis in Madeira in 2010, heb ik voor het eerst letterlijk boven de wolken gestaan. Madeira is een eiland dat hoort bij Portugal maar ligt voor de kust van Marokko. Meer dan 50% van het eiland ligt meer dan 700m boven zeeniveau en hierdoor kent het eiland unieke microklimaten. De noordelijke helft van het eiland is vrijwel altijd bewolkt. De Atlantische wind botst hier tegen het berglandschap aan, waardoor er wolken vormt. Op de noordelijk kant van het eiland valt daarom ook de meeste regen, waardoor de wolken lichter worden en over de hoogste toppen kunnen waaien. Het is een wonderlijk fenomeen om te aanschouwen als je zelf op de hoge top staat: aan één kant kijk je boven de wolken, aan de andere kant kijk je het dal in, helemaal bij zonsopgang.
Nu is de kans dat je boven de wolken bent natuurlijk niet zo groot. Maar misschien maak je wel een coole foto vanuit het vliegtuig?
Samengevat wolken en lucht bij landschapsfotografie
Maak interessante luchten en wolken een belangrijk onderdeel van de compositie. Maak gebruik van de wisselende luchten, ook al betekent dat wellicht dat je moet wachten tot dat ene wolkje daar hangt of het wolkje juist net voor de zon verschuift.
Hoi Laura,
Wat een prachtige en bijzondere foto’s, echt geweldig.
En fantastisch dat je zoveel wilt delen.
Enorm ervan genoten en zeker heel erg leerzaam en inspirerend.
Dank je wel !!
Wat een mooie foto’s, dat werkt stimulerend. Heel bijzonder vind ik ook de grote scherpte in de hele foto.
Hoi Laura, wat een prachtige foto’s!
Bij mij staat Madeira boven op mijn verlanglijstje en volgend jaar hoop ik het waar te gaan maken.
Kan jij mij zeggen op welke top de foto’s in Madeira gemaakt zijn en hoe vroeg het ongeveer in de ochtend is. Zulke foto’s wil ik ook heel graag gaan maken.
Ik ben helemaal fan van je en heb heel veel aan je tips.
Hoop dat ik binnenkort jou reisfotografie boek krijg voor mijn verjaardag, ook dat stond bovenaan op mijn lijstje. Wie weet.
Hoe de top heet weet ik niet meer, is inmiddels alweer meer dan 5 jaar geleden dat ik daar was. Maar er is volgens mij maar 1 top waar je met de auto heel hoog kan komen. Wij waren er al voor zonsopkomst. Hoe laat dat is, hangt natuurlijk af van de dag in het jaar.
Hallo Laura, dan is het misschien de Pico Ruivo geweest , ik heb een boekje met wandelingen en bij deze staat dat je er met een auto naar de top kunt. Ik ga er volgend jaar zeker foto’s maken. Dank je wel voor al je leerzame tips.
Groetjes Maria
Madeira is dan vanaf nu toegevoegd aan mijn reiswensenlijst. Bedankt Laura, voor de mooie plaatsjes en heldere uitleg.
Super mooie foto’s!! Ik heb een half jaar backpacken in Azië voor de deur staan. Verder geen ervaring met fotografie, maar wel een compact camera aangeschaft en al aardig aan het oefenen met jouw tips en trucs. Bewegende wolken met een lange sluitertijd ga ik zeker proberen!! Ik hoop dat mijn camera er goed genoeg voor is :) Leuke site heb je!
mooie fotos laura!!
Leuk artikel!
Wat een handige tips en helder uitgelegd
Laura bedankt voor je duidelijke uitleg over deze foto’s, ga ook deze zomer naar Madeira, dus dit komt goed uit :-)
Leerzaam zoals altijd dankjewel
Bijzonder leerzaam.
Ik ben toevallig je site tegen gekomen en ik vind het helemaal geweldig. Ik leer veel van je en de foto’s vind ik ook prachtig. Ik hoop dat ik het zelf ook zo in praktijk kan gaan brengen.
Wat ook een prachtig eiland is om foto’s te maken is La Palma. Daar heb je precies hetzelfde als Madeira, wolken die achter twee kraters blijven hangen.
Ik ben bij jou terecht gekomen, doordat ik op zoek was naar tips e.d. Van Lightroom 5.
De foto’s die heb gezien zijn erg mooi, complimenten hoor.
Ik blijf je volgen.
Gr. Aad
Hoi Laura
Ik ben pas net lid van jou website. Geniet er intens van adem benemend al die mooie foto’s.
Leuk !!!!! leer er veel van. Vraagje zou