Besneeuwde bergtoppen, een prachtige piste en lange latten. Wat een heerlijk vooruitzicht die wintersportvakantie! Je camera gaat ongetwijfeld mee om deze vakantie vast te leggen. In dit artikel daarom 10 tips voor het fotograferen van je wintersport.
1. Welke camera neem je mee?
Het eerste jaar dat ik ging snowboarden in Oostenrijk, was ik aan het einde van de week bont en blauw door al het vallen. Inmiddels ben ik een betere snowboarder en lig ik niet meer dagelijks plat in de sneeuw, maar ik ben nog steeds niet the queen of the mountain die ik zou willen zijn. Daarom heb ik liever geen cameratas op mijn rug als ik een poging doe om met soepele bochtjes de berg af te gaan. Gelukkig vind Rabin het niet erg om af en toe mijn tas mee te nemen, zodat ik mijn spiegelreflexcamera de piste op kan nemen. Maar niet iedereen heeft natuurlijk zo’n lieve pakezel als ik…
Daarom is het denk ik een belangrijke vraag; welke camera(‘s) neem je?
Wil je met je spiegelreflexcamera fotograferen? Of heb je liever een camera die wat kleiner of handzamer is? Op de piste fotografeer ik meestal met mijn iPhone, al vind ik dat niet altijd ideaal. Niet vanwege de kwaliteit – al zijn de foto’s vaak wel een stuk blauwer – maar vooral omdat ik mijn handschoenen of wanten uit moet doen om de foto te maken. (En ik haat koude handen!) Daarom stop ik vaak ook nog een compactcamera in mijn jaszak.
Maar als we gaan wandelen, dan is het weer een ander verhaal. Dan vind ik de cameratas geen probleem. Denk voor je vertrekt dus na over de geplande activiteiten (skiën, snowboarden, wandelen, langlaufen) en welke camera je het liefst in een bepaalde situatie gebruikt.
2. Uitzicht fotograferen vanaf de top of vanuit de kabelbaan of lift
De mooiste uitzichten heb je vaak vanaf de top. Of vanuit de kabelbaan of stoeltjeslift onderweg naar de top. Door het hogere standpunt kijk je mooi uit over het dal, de piste of de bergtoppen in de verte.
Wie in een gesloten gondellift zit, fotografeert met de camera zo dicht mogelijk op het glas of plastic. Hiermee minimaliseer je storende reflecties. Zoek hiervoor een zo schoon mogelijk stuk uit, zonder krassen van de skistokken of een laagje sneeuw aan de buitenkant.
Een andere optie is natuurlijk om de camera uit het raampje te hangen. Dat levert vaak (nog) scherpere foto’s op, maar ongetwijfeld ook bevroren vingers. Hang de camera alleen naar buiten als je deze met een band of riem extra bevestigd hebt, zodat de camera niet naar beneden valt als-ie uit je vingers glipt.
3. Sneeuw fotograferen
Wie aan de wintersportvakantie denkt, denkt natuurlijk aan SNEEUW. Maar het fotograferen van de sneeuw is niet altijd gemakkelijk. De foto wordt snel te donker of te blauw van kleur. Dit heeft vaak maken met je instellingen. Een te donkere foto voorkom je door iets meer te belichten en de blauwe kleurzweem haal je weg met een warme witbalans-instelling. Meer over vastleggen van sneeuwlandschappen lees je in het artikel over sneeuw fotograferen. En als je toch bezig bent, lees dan ook het artikel over het fotograferen van ijs. Misschien hangen er aan de rand van de skihut wel mooie ijspegels?
4. Instellingen bij de actiefoto’s op de piste
Komt je partner of iemand van je familie of vrienden de berg af gesjeesd? Om de beweging te bevriezen fotografeer je met een korte sluitertijd , bijvoorbeeld 1/500s, 1/1000s of nog sneller).
Zet ook je camera op de burst-modus, zodat je bij het ingedrukt houden van het knopje meerdere foto’s achter elkaar maakt. Het is nog steeds belangrijk om goed te timen, maar zo heb je in ieder geval meerdere foto’s.
(Heb je geen idee hoe je de camera zelf moet instellen maar wil je dit wel leren? En zo ook betere foto’s maken?! Kijk dan bij mijn online fotografie cursus ‘Nooit meer op de automatische stand fotograferen’.)
5. Wintersport actiefoto’s: plan ze!
Een echte goede actiefoto maak je bijna nooit spontaan, maar vereist meestal wat planning. Neem een voorsprong en ga vast de helling af, op zoek naar een goede (en veilige!) positie om te fotograferen. Let hierbij op de achtergrond (mooie bergtop zichtbaar?), het licht en het standpunt, maar ook op hoe iemand straks aan komt skiën of snowboarden.
Bij snowboarders let je er bijvoorbeeld op met welke voet de snowboarder voor staat. Staat-ie goofy of regular op z’n bord? Afhankelijk van de positie kijk je namelijk tegen iemands gezicht of achterhoofd aan.
En wie weet is er wel een schans (of andere hobbel) waar skiërs of snowboards gave trucs en salto’s boven doen?!
Leren welke instellingen je nodig hebt in welke situatie?
Dat is precies wat je leert in de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen.
6. Lekker in het zonnetje…
Actiefoto’s zijn het makkelijkst te maken als er veel licht is, dus kies bij voorkeur een positie dat de skier of snowboarden in de zon staat. Denk eraan dat sneeuw in de schaduw het eerst blauw wordt. Hoe meer schaduw, hoe groter de kans dat de foto te blauw oogt.
7. … maar fotografeer niet enkel bij een strak blauwe lucht
De meeste wintersportplaatjes zijn een combinatie van bergen, sneeuw(pistes) en een blauwe lucht. En hoewel zonlicht het fotograferen vaak gemakkelijker maakt, is die blauwe lucht echt geen vereiste.
Hieronder zie je twee foto’s die vanuit ongeveer dezelfde positie zijn gemaakt, maar op een andere dag en met ander weer. Welke vind jij het gaafst? Let ook even op de kleine poppetjes in beeld en hoe deze mensen in het landschap iets toevoegen aan de foto.
8. Speel met perspectief
Het berglandschap is ideaal om te spelen met het perspectief. Hierbij spelen het standpunt en de gekozen brandpuntsafstand een belangrijke rol. De foto’s hieronder maakte ik niet ver van elkaar. Bij allebei zie je de sleeplift en het lager gelegen liftstation. Maar door het net andere standpunt en door meer in te zoomen, krijg je meteen een heel ander beeld!
Ben je trouwens in de zomer in de bergen? Lees dan ook zeker het artikel met tips voor het fotograferen van berglandschappen.
9. Volle & extra batterijen
Als het flink vriest, dan verliest de camerabatterij sneller z’n capaciteit. Ga daarom altijd op pad met een volle batterij. En neem – als je die hebt – zeker een reservebatterij mee. In het artikel over het fotograferen in (extreme) kou geef ik meer tips.
10. Genieten en gezelligheid
Mijn oom en tante wonen in Oostenrijk en als ik daar met de familie naar toe ga, dan is het altijd een weekje met sportieve activiteiten. Het heet natuurlijk niet voor niets winterSPORT. Maar het is bovenal genieten en gezellig. Maar na twee uur de berg afgaan op een snowboard, kan ik niet wachten op een lekkere warme apfelstrudel op het terras of een grote kom gulaschsuppe in de stube. Fotografeer dus niet alleen maar de wintersport, maar ook alle gezelligheid die er na het skiën of boarden (de aprés-ski dus) bij komt kijken! :)