Topmenu

Wildlife fotografie: een kwestie van geluk?

Het teleobjectief zit op je camera en je bent op safari in een nationaal park vol wilde dieren. Nou, dan moet het toch wel goedkomen met die wildlife fotografie? Of heb je toch ook wel een portie geluk nodig?

In april was ik op safari in Sri Lanka. In Yala National Park om precies te zijn, dé locatie in Sri Lanka om luipaarden te spotten. Een luipaard is het enige dier van de Big Five (Olifant, Leeuw, Buffel, Neushoorn) dat ik nog niet heb gefotografeerd. Je snapt; die wil ik graag in het wild zien. Met een chauffeur en gids rijden we door het park. De jeep hobbelt over de stoffige wegen en we worden geregeld flink door elkaar geschut achterin de wagen. De mannen voorin turen door de bosjes, wij kijken ondertussen onze ogen uit. We zien buffels, olifanten, krokodillen en een diversiteit aan vogels. Maar de luipaarden, die lijken vandaag niet thuis. Zo gaat het de eerste safarimiddag in het park. En ook de tweede rit (de volgende ochtend): we zien geen luipaarden.

Maar halverwege de derde safaririt in het park, krijgt onze gids een telefoontje. De luipaard is gespot. En nog vlakbij ook! Binnen drie minuten zijn we op de juiste plek en staan we met een paar jeeps op een rij, naar de bosjes te staren. Ik zit op het puntje van mijn stoel, de zoomlens in de aanslag. Zou het? En ja.. daar zien we beweging. Het luipaard loopt voorbij, met z’n prooi nog in z’n bek. Het eerste wat me opvalt, is hoe fel de kleuren van zijn vacht zijn. Wat prachtig! Ik maak een paar foto’s, maar voor we het weten is het dier alweer in de dichte begroeiing verdwenen. We wachten er nog een tijdje, maar in de bosjes zien we geen beweging (die is vast aan zijn maaltijd begonnen) en rijden vervolgens verder.

Ben ik blij dat we het luipaard gezien hebben? Uiteraard! Daar kwamen we toch wel voor.

Zijn de paar foto’s die ik maakte geweldig? Nee. Daar kunnen we lang of kort over praten, maar volgens mij zie je het zelf wel.

Het luipaard loopt met z'n prooi tussen de struiken. Niet de beste wildlife fotografie, want hier dier staat er niet geweldig op.

Het luipaard loopt met z’n prooi tussen de struiken.

Is de safari hierdoor niet geslaagd? Zeker niet.

Ben ik jaloers op anderen bij wie er een luipaard vlak langs de weg ligt, zoals ik zag bij reisblogger Karlijn? Stiekem natuurlijk wel, wie droomt hier nou niet van?

Maar ik realiseer me ook heel goed: wilde dieren zijn wilde dieren. Ze komen niet tevoorschijn zodra er een toerist in een jeep voorbij rijdt. Zo van: Joehoe, daar ligt ik dan hoor. Maak je even een mooie foto van me?

Wil je echt de garantie van dieren spotten, dan moet je naar een dierentuin. Je mag weliswaar niet met luipaarden picknicken – dat weet hopelijk nu iedereen in Nederland én daarbuiten – maar de kans om luipaarden te zien is in de Beekse Bergen wel groter dan in Yala in Sri Lanka.

Mislukt? Of geluk(t)?

Bij wildlife fotografie moet je gewoonweg ook geluk hebben. En dan heb ik het niet alleen over of je het dier überhaupt vindt, maar ook of je er vervolgens in slaagt om een goede foto te maken. Misschien is het dier wel te ver weg, zit het verscholen tussen de struiken, is het licht waardeloos of de achtergrond te druk.

Laten we eens kijken: een paar foto’s, opnieuw uit Yala National Park.

Mijn beste wildlife foto van de lippenbeer (sloth bear). Hard licht, (te) ver weg en hij loopt net weg.

Mijn beste foto van de lippenbeer (sloth bear). Hard licht, (te) ver weg en hij loopt net weg.

Wildlife fotografie in Sri Lanka

Ik vind de houding van de twee olifanten heel mooi. Maar wat jammer dat er net nog stekeltakken op de voorgrond en achtergrond zitten.

Doet die pauw eindelijk z'n vleugels zo mooi omhoog, laat-ie mij alleen z'n achterkant zien.

Doet die pauw eindelijk z’n vleugels zo mooi omhoog, laat-ie mij alleen z’n achterkant zien.

Vette foto van een zeearend, toch!? :)

Vette foto van een zeearend, toch!? :)

Je zou haast denken dat ik helemaal geen gelukte wildlife foto’s maakte. Maar dat is ook weer niet waar. Ik ben bijvoorbeeld heel blij met onderstaande dierenfoto’s van de lachende olifant, de kleine bijeneter en het schattige axishertje.

Mooi landschap, mooi licht, olifant... Happy me met deze wildlife foto!

Mooi landschap, mooi licht, olifant… Happy me!

Vogels fotograferen

De kleine bijeneter; mijn lievelingsvogel! Wat een mooie kleuren he?! Lees hier de tips voor het fotograferen van vogels.

Axishert (spotted deer). Kijk eens wat een schatje?

Axishert (spotted deer). Kijk eens wat een schatje?

Wildlife fotografie: vergroot je geluk met een goede gids

Geluk is altijd een belangrijke factor bij wildlife fotografie. Natuurlijk vergroot je je kans wel met een goede gids of tracker. Zo’n persoon is bekend met het (leef)gebied, kent de dieren en hun gewoontes. In Corcovado National Park in Costa Rica maakten we bijvoorbeeld een driedaagse trektocht door de jungle en langs het strand. Onze gids Nito is een man die zijn neus ophaalt en zegt “Hmm.. ik ruik wilde zwijnen…” en een minuut later verschijnen de beesten uit de bosjes.

En Nito bleek ook een geweldige spoorzoeker! We hadden er al zo’n 16 kilometer in de hitte gewandeld (met zware rugtassen), toen hij sporen van een poema zag. Je hart gaat op dat moment direct te keer. Zou het?! Wat volgde was (letterlijk!) een speurtocht, waarbij Nito af en toe de bosjes in verdween, om het spoor te volgen. Een kilometer of twee verderop, ziet hij de poema liggen tussen de begroeiing. Hij moet wel vier keer wijzen voordat Rabin en ik haar ook zien. Yes, wat was dit tof!

Oke, dat takje op de voorgrond vind ik wel een klein beetje jammer. Maar verder: hoe vet!!

Oke, dat takje op de voorgrond vind ik wel een klein beetje jammer. Maar verder: hoe vet!!

Hoewel de credits voor het spotten van de poema echt naar Nito gaat, toch was het ergens ook wel weer een gelukje. Want goede vriend en fotograaf Martijn Smeets maakte dezelfde trektocht, in dezelfde jungle, met dezelfde gids (hij heeft mij Nito zelfs aangeraden), maar helaas.. geen poema gezien. En wij zelfs twee keer!

Poema in Corcovado

Dubbel geluk: de dag erna zien we nog een keer een poema! Niet de beste omstandigheden voor wildlife fotografie (donker, de poema half achter twee bomen), but hey… saw one again!

Wat de safari’s en trektochten me ook echt geleerd hebben, is dat je misschien niet het geluk hebt om het ene dier te spotten, maar dat er zoveel mooie andere kansen liggen. Vergeet dat niet! Zo hebben we een flink extra kilometers gewandeld door de jungle van Corcovado om een tapir te spotten. Zelfs Nito raakte er een beetje gefrustreerd van dat hij ze niet kon vinden, want blijkbaar zat de groep tapirs op geen van hun vaste ‘stekken’. Hij spoorde ons aan het eind van de dag daarom aan om nóg een keertje naar het strand te lopen. “Who knows they’ll be there now…“. En hoewel we eigenlijk al moe waren van de vele kilometers die dag, was het zinnetje genoeg om de wandelschoenen weer aan te trekken.

Maar ook dit keer was er geen spoor van een tapir. Wél hadden we een prachtige en bijzondere ontmoeting met een neusbeer, die een stel schildpaddeneieren aan het oppeuzelen was.

De schildpaddeneieren vind de neesbeer (in het Engels: coati) heerlijk! Wildlife fotografie ten top!

De schildpaddeneieren vindt de neusbeur (in het Engels: coati) heerlijk!

Toen we de volgende ochtend, in het donker van het ranger station vertrokken, zagen we uiteindelijk nog twee keer een tapir, waarvan één keer met jong. Gewoon langs het pad. Het was alleen pikkedonker (we waren vroeg vertrokken omdat we voor een bepaald tijdstip over het strand moesten lopen vanwege eb/vloed), waardoor de foto niet echt geweldig was. Maar toch: de tapir kon ook weer van ons ‘lijstje’ af. :)

Twee tapirs in Costa Rica

Twee tapirs, bijgeschenen door een zaklamp omdat het nog pikkedonker was buiten.

Over geluk gesproken; het Deense stel dat op dezelfde dagen dezelfde trektocht maakte (maar met een andere gids) zagen géén poema’s. En omdat ze de ochtend van vertrek net een ander pad namen, zagen ze ook géén tapir. We hebben het verhaal maar niet té enthousiast vertelt aan ze….

Bijna gezien… (maar dus geen wildlife foto’s)

Om dit artikel af te sluiten, hierbij nog een lijstje van dieren die ik niet heb gezien of bijna zag. ;)

 • Tijdens verschillende safari’s in Tanzania zag ik de luipaard ook niet. Wel de prooi die hij (of zij) in de boom had laten hangen.
 • In Monte Verde in Costa Rica was de bijzondere Quetzal vogel nergens bij het nest te bekennen.
 • Bij de Malediven zaten we twee dagen op de boot. We voeren langs de prachtige tropische eilandjes, in de hoop om te duiken met manta’s (dag 1) of een walvishaai (dag 2). Alleen de manta’s waren op dat moment helaas niet bij het cleaning station. En de walvishaai is ons tijdens de duik waarschijnlijk op een meter of vijftig afstand voorbij gezwommen, zonder dat we ‘m zagen. De crew op de boot zag de walvishaai namelijk wel.
 • In Egypte voeren we naar een specifieke duikstek (Abu Dabbab) om hopelijk een zeekoe te zien. We zagen wel nog zijn sporen op de bodem, maar de grote jongen zelf was er niet. (Er waren wel weer zeeschildpadden net zo lang als ons zelf.. dus klagen deden we niet hoor!)

Achja… je kunt nou eenmaal niet altijd geluk hebben, toch? En het is ook nog eens het beste excuus om nog een keer naar een bestemming af te reizen. ;)

Boek Reisfotografie - Explore Discover Capture

Reisfotografie – explore discover capture

Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. 

Meer informatie

P.s. Als je trouwens denkt dat je misschien het geluk gaat hebben om op een bestemming walvissen of dolfijnen te spotten, lees dan ook even het artikel met tips voor het fotograferen van walvissen en dolfijnen!

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

15 reacties op Wildlife fotografie: een kwestie van geluk?

 1. Arnold 7 februari 2019 at 08:23 #

  Hallo Laura,

  Handige adviezen voor fotograferen van dieren in het wild. De afstand is meestal het probleem en natuurlijk de schuwheid. In dergelijke situaties probeer ik foto’s te maken via een telescoop met daarop aangesloten een camera. Het zg digiscoping. Heb je hiervoor nog een paar tips?

  • Laura 7 februari 2019 at 08:33 #

   Helaas, daarvoor heb ik geen tips, want ik heb het nog nooit gedaan. Van de foto’s die ik heb gezien ervan, werd er met een telefoon door een telescoop gefotografeerd. Daar vond ik de kwaliteit erg van tegenvallen.

 2. Adri 6 februari 2019 at 07:19 #

  Dat is ook het leuke aan het fotograferen van wilde dieren… En als het dan lukt is de euforie geweldig.
  Welke instellingen gebruik jij voor het fotograferen van “groot” (Afrikaans) wild meestal?

  • Laura 6 februari 2019 at 08:10 #

   Ja, helemaal waar!

   De instellingen hangen helemaal af van de omstandigheden (licht, beweging, afstand) en de lens die ik gebruik. Alles over het instellen van de camera leer je in de fotocursus.

 3. kim 6 juni 2018 at 22:32 #

  Wat leuk om te lezen Laura !

 4. Jos Sparreboom 6 juni 2018 at 19:10 #

  Ja pech, die ellendige pech. Ik ga op “safari” in mijn achtertuin. En daar stond hij, een edelhert met een prachtig gewei en prachtig in het zonlicht. Ik vloog naar mijn camera en vloog terug. Zag ik nog net zijn kont verdwijnen.
  Pech is zo oneerlijk.

 5. Véronique Nijs 6 juni 2018 at 10:55 #

  Hoi Laura! Ik ben anderhalf jaar geleden in hetzelfde tentenkamp geweest als Karlijn (zie foto’s op haar blog) en heb ook Yala NP bezocht. Helaas ook geen luipaard gezien, ondanks een uitvoerige zoektocht van onze deskundige en toegewijde gids. Natuurlijk ook een beetje teleurgesteld, maar eigenlijk moet je daar doorkijken hè… Want je ziet zoveel andere héééle mooie dingen! En je hebt zoveel andere héééle mooie foto’s!! Je bent alleen zo gefocust op het spotten van de luipaarden dat al dat andere op de achtergrond verdwijnt, wat eigenlijk wel wat jammer is! Ik heb trouwens ongeveer net dezelfde foto van die bijeneter ;-) Nou ja, bijna dan (mijn apparatuur is beperkter in kunnen)! Maar ik was er toch blij mee! En wat Sri Lanka betreft… het is letterlijk een heel INDRUKwekkend land! Dat staat wel vast!

 6. Bjorn van der Neut 6 juni 2018 at 08:48 #

  Mag ik vragen wat voor lensen je mee hebt genomen om deze dieren zo te fotograferen? Want ik vermoed dat ik met mijn 300mm niet deze foto’s zo zou kunnen maken?

  • Laura 6 juni 2018 at 09:40 #

   Tuurlijk Bjorn! Ik heb een 70-200mm lens met een extender 1.4. De maximale brandpuntsafstand die ik heb is dus 280mm. Jouw 300mm lijkt me dus geen probleem. (Al zijn er altijd wel situaties waarin je meer mm wilt hebben)

 7. Bram 5 juni 2018 at 22:15 #

  Mijn hart ligt in Afrika. Ben er al vaak geweest, de big five meerdere keren gezien en schitterende foto’s gemaakt,
  Ik volg nu op Netflix de serie Tales by Light en hoor daar de sluiter van de camera van de wildlife fotograaf ratelen. Dat kan mijn camera (mark II) helaas niet, maar is dit nu nodig vraag ik me af. Zo heb je wel 100 geheugenkaartjes nodig

  • Laura 6 juni 2018 at 09:43 #

   Soms wil je dat de camera ratelt als een mitrailleur zonder kogels, maar als de dieren stil zitten of liggen, dan is dat echt niet nodig. Sowieso neem ik altijd wel heeeeeel veel geheugenkaartjes mee als ik wildlife ga fotograferen.

 8. Herman wijnberg 5 juni 2018 at 22:06 #

  Heb zelf altijd het idee dat op de juiste tijd en op de juiste plek zijn gewoon geluk is .

  En dat je alleen geposeerde foto’s zelf kan beïnvloeden .

 9. Sjef Silvertand 5 juni 2018 at 21:20 #

  Pracht foto’s prima tips en Yale park is geweldig weet ik uit eigen ervaring.
  Natuurlijk zie ik vaak geweldige opnames van dieren en als natuurgids weet ik wat deze mensen er voor moeten doen.
  Maar als ik biijvoorbeeld je foto van de poema half achter de boom zie doet mij deze foto meer.
  Je hebt moeten opletten om hem te vinden en snel moeten reageren voor de foto. Maar het leukste vind ik dat het het beest laat zien in zijn echte dagelijkse doen en niet in een of andere pose die er maar zelden is.

 10. Bertus Watering 5 juni 2018 at 20:38 #

  Mooi verhaal over wildlife fotografie. Herkenbaar. Zelf vorig najaar in Sri-Lanka geweest. Jaar daarvoor in Krugerpark en de eerste dag direct de big five gespot. Zoals je zegt: je moet in de natuur geluk hebben.

 11. Arjan 2 juni 2018 at 12:32 #

  Leuk stuk. Ga zelf deze zomer voor het eerst op safari (Tanzania), mooi om te lezen.

Geef een reactie

X