Welke lens moet ik kopen? Dat vragen veel fotografen zich af. Twijfel je nog tussen twee lenzen, die bijvoorbeeld van elkaar verschillen in prijs of kwaliteit? In dit artikel krijg je tips en advies waar je op moet letten bij het maken van een keuze voor een nieuw objectief. Inclusief handig keuzeschema.

Ik schreef dit artikel naar aanleiding van een vraag die ik van Rob kreeg. Zijn bericht was als volgt:

Beste Laura,
ik zit met een probleem en deze is de keuze van een lens.

Ik heb zelf een Canon 450D met 18-55mm en een 55-250 mm lens, beiden van Canon. Nu wilde ik een lens kopen waarbij ik niet meer hoef te wisselen van lens, zeker als je op reis bent.
Nu viel mijn oog op een Tamron 18-270mm. Nou zijn de meningen heftig verdeeld van “Niet doen”, “Zonde van je geld”, “Kwalitatief slechtere foto’s dan als je Canon-lenzen gebruikt” tot positief “Erg fijn” en “Lekker scherpe foto’s”.

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat er misschien wel kwaliteitsverschillen bestaan tussen een Canon-lens 28-300mm van meer dan tweeduizend euro ten opzichte van een Tamron-lens 18-270 van minder dan vierhonderd euro, maar ik wil graag jouw advies c.q. raad. Welke lens moet ik kopen?

Ik heb mij vandaag op aanraden van een goede vriend die ook al tijden je site volgt, aangemeld voor jouw nieuwsbrief en Facebookpagina.

Ik hoor graag iets van je,
met vriendelijke groet,
Rob

Heb jij een vergelijkbaar dilemma? Lees dan verder. De vraag van Rob staat waarschijnlijk niet op zichzelf.

Good to know: verwacht op deze pagina geen kant en klaar antwoord welke lens je moet kopen (of welke lens Rob volgens mij moet kopen). Voor het maken van deze keuze spelen namelijk een hoop zaken mee. Dat is de kwaliteit van het objectief, de bouw van het objectief, de gewenste brandpuntsafstand, de cropfactor van je camera, maar ook jouw eisen en – vaak niet onbelangrijk – het beschikbare budget. Met dit artikel hoop ik je wel aan het denken te zetten en de keuze gemakkelijker te maken!

Lenzen van andere merken dan mijn camera: wel of niet overwegen?

Het kiezen van een objectief is zeker niet altijd een gemakkelijke keuze namelijk. Er is ontzettend veel aanbod waarin de mogelijkheden en prijzen flink uiteenlopen. Het is verstandig om meerder opties te overwegen.

De grote namen als Nikon en Canon hebben veel prachtige lenzen, maar ook Tamron heeft een erg mooi aanbod. En hetzelfde geldt voor Sigma, zeker met de Sigma Art lijn. Soms worden deze merken onterecht aangegeven als “mindere lenzen” (omdat ze goedkoper zijn?). Staar je niet alsjeblieft niet blind op Nikon of Canon (als dat jouw cameramerk is natuurlijk), maar overweeg ook de andere merken, al was het maar vanwege het prijskaartje.

Rob schrijft dat hij twee objectieven op het oog heeft en dat die een verschil hebben in kwaliteit. Ik ben niet bekend met deze lenzen, dus een zinnig antwoord kan ik hierop niet geven. Ik ben eerlijk gezegd sowieso niet de juiste persoon die je moet vragen om lenzen met elkaar te vergelijken, want ik heb nou eenmaal niet ‘alles’ in handen gehad. Daarvoor kun je veel beter naar een camerawinkel.

Wat ik wel wil meegeven, is dat je prijs en kwaliteit niet één op één aan elkaar moet koppelen. Als het ene objectief vier keer zo duur is als het andere, betekent dat niet automatisch dat de kwaliteit ook vier keer beter is. Soms is het kwaliteitsverschil maar minimaal. En soms is een (goedkopere) lens van bijvoorbeeld Tamron juist beter dan een objectief van Nikon of Canon. Bijvoorbeeld als het Tamron-objectief nieuw is, terwijl het model van Nikon of Canon al enkele jaren oud is.

Een lens met heel veel zoom of meerdere lenzen met ieder minder zoom?

Voordat ik verder ga op het kwaliteitsverschil tussen de lenzen, wil ik nog even iets vertellen over de keuze die je maakt voor een objectief waarmee je veel kunt zoomen. Met veel zoom hoef je minder hoeft te wisselen van objectief en dat is handig als je op reis bent. Deze keuze kan ik goed begrijpen en ik denk dat meer mensen hiervoor kiezen.

Voor mijn persoonlijke situatie kies ik hier niet (meer) voor. Ik neem wel meerdere objectieven mee op reis en moet hiermee dus ook regelmatig wisselen. Dat is niet altijd even praktisch, maar wel een bewuste keuze. Ik ben namelijk dol op (extreme) groothoek, en vind 18 of 24mm daarbij niet genoeg. Daarom neem op reis altijd een 14-24mm van Nikon bij mee.

Vóór dit objectief heb ik heel lang (en met veel plezier) gefotografeerd met een 10-24mm van Tamron. Ik was op dat moment niet uitgekeken dit objectief, maar ik ben overgestapt op Nikon omdat het objectief van Tamron niet werkt op mijn fullframecamera. Naast het groothoekobjectief heb ik een 24-70mm van Nikon en dit vul ik op reis aan met een 70-300mm van Tamron. Ik sjouw dus meer en wissel meer, maar dit doe ik wel omdat ik dit wil. Kies jij bewust voor het gemak van één objectief, dan is dit natuurlijk prima.

Kwaliteitsverschil tussen lenzen & merken

Terug naar het kwaliteitsverschil. Het kwaliteitsverschil tussen de objectieven – als die er dus is – zijn op verschillende manieren terug te zien in een foto. Zo is de foto bijvoorbeeld minder scherp, of minder scherp in de hoeken. Is de kleurweergave net iets anders, meer of minder vignette in de hoeken, meer of minder vervorming van het beeld, noem maar op.

Om echt achter het verschil in kwaliteit te komen heb ik één simpel advies; vraag in een fotowinkel of je beide lenzen even mag proberen, zodat je een eventueel verschil zelf ervaart! Of nog beter: huur de objectieven als dat mogelijk is een dagje (of leen ze van een bevriende fotograaf) en ga er dan uitgebreid op pad.

Het kan natuurlijk zo zijn dat er een verschil is, maar je moet het verschil zelf wel merken en terugzien in de foto. De theorie is daarbij niet altijd gelijk aan de praktijk. Of je het verschil zelf ook ziet, is onder andere afhankelijk van hoe veeleisend je bent, maar ook je fotografieniveau.

Vergelijking met auto’s

Ik vergelijk dit wel eens met het rijden van een auto. Ik heb zelf een Peugeot 107 en een goede vriendin van mij rijdt een Citroen C1. De auto’s zijn vrijwel identiek, zowel aan de buitenkant en aan de binnenkant. Voor de grap zeg ik wel eens “Ze hebben in de fabriek er gewoon een ander merksticker op gezet“.

Nu ben ik geen autoliefhebber of -expert. Ik ben gewoon een gebruiker die van A naar B wilt rijden en in welke auto dat is, dat maakt me niet zo veel uit. Stel je nu voor dat ik gevraagd wordt een vergelijking te maken tussen beide auto’s. Ik rijd met allebei de auto’s een bepaalde afstand, waarna ik moet vertellen wat het verschil tussen beide auto’s is. Ik betwijfel of ik hier echt iets zinnigs over kan zeggen, helemaal als de auto’s zo vergelijkbaar zijn. Ik denk dat ik amper verschillen zou opmerken.

Zou een automonteur, of een auto-expert hetzelfde gevraagd worden, dan zou hij dingen kunnen zeggen als “De koppeling van auto A komt beter op” of “De wegligging van auto B is beter” (terwijl ik denk: “Hoe merk je in hemelsnaam de wegligging van een auto en wat maakt dat uit?“)

Expert versus amateurgebruiker

Wat ik met dit voorbeeld wil laten zien, is dat een expert andere dingen opmerkt dan een ‘gewone’ gebruiker (of: amateur). Dit is niet erg, maar dat betekent wel dat een expert misschien een andere keuze maakt, omdat hij of zij andere eisen stelt. Als je twijfelt tussen twee lenzen, dan adviseer ik ook echt om beide lenzen eerst eens te testen. Focus niet alleen op de reviews die je online tegenkomt.

Op het moment dat jij met beide lenzen hebt gefotografeerd en je merkt zelf geen of nauwelijks verschil in kwaliteit, heb je dan honderden euro’s extra over voor iets wat je eigenlijk niet ziet of merkt? Waarschijnlijk niet. Maar misschien wel, als jij gewoon graag werkt met het beste van het beste, dan dat mag natuurlijk ook.

Het kan natuurlijk ook zijn dat er geen of nauwelijks verschil zit tussen beide lenzen, maar dat er wel andere functies zijn die je belangrijk vind. Dit kan het maximale diafragma van een objectief zijn (waardoor deze lichtsterker is), maar ook of de lens (spat)waterbestendig is of bijvoorbeeld beeldstabilisatie of vibratiereductie heeft. Het is hierbij ook weer afhankelijk van jou als gebruiker of je veel of weinig waarde hecht aan deze extra’s.

Wat is jouw budget?

Natuurlijk speelt een budget ook een rol bij het kopen van een nieuw objectief. Het verschil in prijs kan behoorlijk groot zijn. Als ik gevraagd wordt om advies bij de aanschaf van lenzen, is dit dan ook altijd een lastig punt. Ik kan niet in iemands portemonnee kijken. Bovendien vind iedereen weer andere dingen belangrijk en geven mensen aan verschillende zaken geld uit. En dat is prima, zo is het nou eenmaal.

Zo zijn er mensen die in een auto rijden van meer dan een ton. Als ik de loterij zou winnen en dat geld ook zou hebben, zou ik van mijn leven nog geen honderdduizend euro uitgeven aan een auto. Dat vind ik niet belangrijk. Begrijp me niet verkeerd; ik beoordeel of veroordeel niet de mensen die dat wel doen, die vrijheid in keuze hebben ze gewoon. Ik maak gewoon een andere keuze.

Voor fotografie en de investering in objectieven is dat hetzelfde. Als jij liever een goedkoper objectief kiest en het verschil met het andere objectief investeert in een mooie reis, dan begrijp ik dat ook heel goed.

Samengevat: welke lens moet ik kopen?

De moraal van het verhaal is dat alleen jij de vraag kunt beantwoorden welke lens je moet kopen, omdat het afhankelijk van verschillende factoren. Om de keuze gemakkelijker te maken, heb ik de overwegingen die hierboven beschreven zijn verwerkt in een handige keuze schema. Succes met het maken van jouw keuze!

Twijfel je trouwens voor jouw volgende objectief meer tussen bijvoorbeeld een groothoeklens of juist meer een telezoom en weet je niet welke je meer ‘nodig’ hebt? Gebruik dan Lightroom om gemakkelijk te zien met welke brandpuntsafstand je het meest fotografeert. Met die informatie maak je beter de overweging of je nu juist eerst die groothoeklens moet kopen of omdat je juist meer behoefte hebt aan een teleobjectief.

Handige keuzeschema

Invulschema: welke lens moet ik kopen?

Invulschema: welke lens moet ik kopen?

[klik hier om het diagram te downloaden in PDF formaat]

Meer over objectieven

  • Welke lens is voor portretten?
  • Met welke lens voor landschapsfotografie?
  • Welke brandpuntsafstand voor welk type fotografie?
  • Waarom zijn er zoveel verschillende soorten objectieven?
  • Welke lens voor welke foto?

Deze vragen en meer worden allemaal beantwoord in de online fotografie cursus “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”.

Online Fotografie Cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen

Meer leren over objectieven?

In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je over de verschillende objectieven voor je camera, welke lens je wanneer gebruikt, waar je op moet letten als je een nieuw objectief koopt en nog veel meer. 

Meer informatie

P.s. In dit artikel gaat het erom dat ik de keuze van Rob hopelijk gemakkelijk of op zijn minst overzichtelijker maak. Nu weet ik dat er altijd felle voorstanders én tegenstanders zijn van het gebruik van objectieven anders dan Nikon, Canon (of Pentax, Sony, etcetera) en die hier graag iets over kwijt willen. Mijn verzoek is om deze mening voor je te houden en niet te plaatsen in de reacties op dit artikel, simpelweg omdat ik er niet in geloof dat het de keuze van Rob (of iemand anders) gemakkelijker of überhaupt beter maakt (bovendien zijn daar genoeg andere plekken voor). Als je niet begrijpt waarom ik je dit vraag, dan moet je hierboven nog maar eens goed lezen ;)

Twijfel jij over welke lens je moet kopen? In dit artikel advies en een handig keuzeschema

Vraag: welke lens moet ik kopen?

Vraag: welke lens moet ik kopen?

Vraag: welke lens moet ik kopen?

Twijfel jij over welke lens je moet kopen? In dit artikel advies en een handig keuzeschema

Twijfel jij over welke lens je moet kopen? In dit artikel advies en een handig keuzeschema

Vraag: welke lens moet ik kopen?

Twijfel jij over welke lens je moet kopen? In dit artikel advies en een handig keuzeschema

Vraag: welke lens moet ik kopen?

Twijfel jij over welke lens je moet kopen? In dit artikel advies en een handig keuzeschema

Twijfel jij over welke lens je moet kopen? In dit artikel advies en een handig keuzeschema

Vraag: welke lens moet ik kopen?