Welke lens moet ik kopen? Dat vragen veel fotografen zich af. Twijfel je nog tussen twee lenzen, die bijvoorbeeld van elkaar verschillen in prijs of kwaliteit? In dit artikel krijg je tips en advies waar je op moet letten bij het maken van een keuze voor een nieuw objectief. Inclusief handig keuzeschema.
Ik schreef dit artikel naar aanleiding van een vraag die ik van Rob kreeg. Zijn bericht was als volgt:
Beste Laura,
ik zit met een probleem en deze is de keuze van een lens.Ik heb zelf een Canon 450D met 18-55mm en een 55-250 mm lens, beiden van Canon. Nu wilde ik een lens kopen waarbij ik niet meer hoef te wisselen van lens, zeker als je op reis bent.
Nu viel mijn oog op een Tamron 18-270mm. Nou zijn de meningen heftig verdeeld van “Niet doen”, “Zonde van je geld”, “Kwalitatief slechtere foto’s dan als je Canon-lenzen gebruikt” tot positief “Erg fijn” en “Lekker scherpe foto’s”.Natuurlijk begrijp ik ook wel dat er misschien wel kwaliteitsverschillen bestaan tussen een Canon-lens 28-300mm van meer dan tweeduizend euro ten opzichte van een Tamron-lens 18-270 van minder dan vierhonderd euro, maar ik wil graag jouw advies c.q. raad. Welke lens moet ik kopen?
Ik heb mij vandaag op aanraden van een goede vriend die ook al tijden je site volgt, aangemeld voor jouw nieuwsbrief en Facebookpagina.
Ik hoor graag iets van je,
met vriendelijke groet,
Rob
Heb jij een vergelijkbaar dilemma? Lees dan verder. De vraag van Rob staat waarschijnlijk niet op zichzelf.
Good to know: verwacht op deze pagina geen kant en klaar antwoord welke lens je moet kopen (of welke lens Rob volgens mij moet kopen). Voor het maken van deze keuze spelen namelijk een hoop zaken mee. Dat is de kwaliteit van het objectief, de bouw van het objectief, de gewenste brandpuntsafstand, de cropfactor van je camera, maar ook jouw eisen en – vaak niet onbelangrijk – het beschikbare budget. Met dit artikel hoop ik je wel aan het denken te zetten en de keuze gemakkelijker te maken!
Lenzen van andere merken dan mijn camera: wel of niet overwegen?
Het kiezen van een objectief is zeker niet altijd een gemakkelijke keuze namelijk. Er is ontzettend veel aanbod waarin de mogelijkheden en prijzen flink uiteenlopen. Het is verstandig om meerder opties te overwegen.
De grote namen als Nikon en Canon hebben veel prachtige lenzen, maar ook Tamron heeft een erg mooi aanbod. En hetzelfde geldt voor Sigma, zeker met de Sigma Art lijn. Soms worden deze merken onterecht aangegeven als “mindere lenzen” (omdat ze goedkoper zijn?). Staar je niet alsjeblieft niet blind op Nikon of Canon (als dat jouw cameramerk is natuurlijk), maar overweeg ook de andere merken, al was het maar vanwege het prijskaartje.
Rob schrijft dat hij twee objectieven op het oog heeft en dat die een verschil hebben in kwaliteit. Ik ben niet bekend met deze lenzen, dus een zinnig antwoord kan ik hierop niet geven. Ik ben eerlijk gezegd sowieso niet de juiste persoon die je moet vragen om lenzen met elkaar te vergelijken, want ik heb nou eenmaal niet ‘alles’ in handen gehad. Daarvoor kun je veel beter naar een camerawinkel.
Wat ik wel wil meegeven, is dat je prijs en kwaliteit niet één op één aan elkaar moet koppelen. Als het ene objectief vier keer zo duur is als het andere, betekent dat niet automatisch dat de kwaliteit ook vier keer beter is. Soms is het kwaliteitsverschil maar minimaal. En soms is een (goedkopere) lens van bijvoorbeeld Tamron juist beter dan een objectief van Nikon of Canon. Bijvoorbeeld als het Tamron-objectief nieuw is, terwijl het model van Nikon of Canon al enkele jaren oud is.
Een lens met heel veel zoom of meerdere lenzen met ieder minder zoom?
Voordat ik verder ga op het kwaliteitsverschil tussen de lenzen, wil ik nog even iets vertellen over de keuze die je maakt voor een objectief waarmee je veel kunt zoomen. Met veel zoom hoef je minder hoeft te wisselen van objectief en dat is handig als je op reis bent. Deze keuze kan ik goed begrijpen en ik denk dat meer mensen hiervoor kiezen.
Voor mijn persoonlijke situatie kies ik hier niet (meer) voor. Ik neem wel meerdere objectieven mee op reis en moet hiermee dus ook regelmatig wisselen. Dat is niet altijd even praktisch, maar wel een bewuste keuze. Ik ben namelijk dol op (extreme) groothoek, en vind 18 of 24mm daarbij niet genoeg. Daarom neem op reis altijd een 14-24mm van Nikon bij mee.
Vóór dit objectief heb ik heel lang (en met veel plezier) gefotografeerd met een 10-24mm van Tamron. Ik was op dat moment niet uitgekeken dit objectief, maar ik ben overgestapt op Nikon omdat het objectief van Tamron niet werkt op mijn fullframecamera. Naast het groothoekobjectief heb ik een 24-70mm van Nikon en dit vul ik op reis aan met een 70-300mm van Tamron. Ik sjouw dus meer en wissel meer, maar dit doe ik wel omdat ik dit wil. Kies jij bewust voor het gemak van één objectief, dan is dit natuurlijk prima.
Kwaliteitsverschil tussen lenzen & merken
Terug naar het kwaliteitsverschil. Het kwaliteitsverschil tussen de objectieven – als die er dus is – zijn op verschillende manieren terug te zien in een foto. Zo is de foto bijvoorbeeld minder scherp, of minder scherp in de hoeken. Is de kleurweergave net iets anders, meer of minder vignette in de hoeken, meer of minder vervorming van het beeld, noem maar op.
Om echt achter het verschil in kwaliteit te komen heb ik één simpel advies; vraag in een fotowinkel of je beide lenzen even mag proberen, zodat je een eventueel verschil zelf ervaart! Of nog beter: huur de objectieven als dat mogelijk is een dagje (of leen ze van een bevriende fotograaf) en ga er dan uitgebreid op pad.
Het kan natuurlijk zo zijn dat er een verschil is, maar je moet het verschil zelf wel merken en terugzien in de foto. De theorie is daarbij niet altijd gelijk aan de praktijk. Of je het verschil zelf ook ziet, is onder andere afhankelijk van hoe veeleisend je bent, maar ook je fotografieniveau.
Vergelijking met auto’s
Ik vergelijk dit wel eens met het rijden van een auto. Ik heb zelf een Peugeot 107 en een goede vriendin van mij rijdt een Citroen C1. De auto’s zijn vrijwel identiek, zowel aan de buitenkant en aan de binnenkant. Voor de grap zeg ik wel eens “Ze hebben in de fabriek er gewoon een ander merksticker op gezet“.
Nu ben ik geen autoliefhebber of -expert. Ik ben gewoon een gebruiker die van A naar B wilt rijden en in welke auto dat is, dat maakt me niet zo veel uit. Stel je nu voor dat ik gevraagd wordt een vergelijking te maken tussen beide auto’s. Ik rijd met allebei de auto’s een bepaalde afstand, waarna ik moet vertellen wat het verschil tussen beide auto’s is. Ik betwijfel of ik hier echt iets zinnigs over kan zeggen, helemaal als de auto’s zo vergelijkbaar zijn. Ik denk dat ik amper verschillen zou opmerken.
Zou een automonteur, of een auto-expert hetzelfde gevraagd worden, dan zou hij dingen kunnen zeggen als “De koppeling van auto A komt beter op” of “De wegligging van auto B is beter” (terwijl ik denk: “Hoe merk je in hemelsnaam de wegligging van een auto en wat maakt dat uit?“)
Expert versus amateurgebruiker
Wat ik met dit voorbeeld wil laten zien, is dat een expert andere dingen opmerkt dan een ‘gewone’ gebruiker (of: amateur). Dit is niet erg, maar dat betekent wel dat een expert misschien een andere keuze maakt, omdat hij of zij andere eisen stelt. Als je twijfelt tussen twee lenzen, dan adviseer ik ook echt om beide lenzen eerst eens te testen. Focus niet alleen op de reviews die je online tegenkomt.
Op het moment dat jij met beide lenzen hebt gefotografeerd en je merkt zelf geen of nauwelijks verschil in kwaliteit, heb je dan honderden euro’s extra over voor iets wat je eigenlijk niet ziet of merkt? Waarschijnlijk niet. Maar misschien wel, als jij gewoon graag werkt met het beste van het beste, dan dat mag natuurlijk ook.
Het kan natuurlijk ook zijn dat er geen of nauwelijks verschil zit tussen beide lenzen, maar dat er wel andere functies zijn die je belangrijk vind. Dit kan het maximale diafragma van een objectief zijn (waardoor deze lichtsterker is), maar ook of de lens (spat)waterbestendig is of bijvoorbeeld beeldstabilisatie of vibratiereductie heeft. Het is hierbij ook weer afhankelijk van jou als gebruiker of je veel of weinig waarde hecht aan deze extra’s.
Wat is jouw budget?
Natuurlijk speelt een budget ook een rol bij het kopen van een nieuw objectief. Het verschil in prijs kan behoorlijk groot zijn. Als ik gevraagd wordt om advies bij de aanschaf van lenzen, is dit dan ook altijd een lastig punt. Ik kan niet in iemands portemonnee kijken. Bovendien vind iedereen weer andere dingen belangrijk en geven mensen aan verschillende zaken geld uit. En dat is prima, zo is het nou eenmaal.
Zo zijn er mensen die in een auto rijden van meer dan een ton. Als ik de loterij zou winnen en dat geld ook zou hebben, zou ik van mijn leven nog geen honderdduizend euro uitgeven aan een auto. Dat vind ik niet belangrijk. Begrijp me niet verkeerd; ik beoordeel of veroordeel niet de mensen die dat wel doen, die vrijheid in keuze hebben ze gewoon. Ik maak gewoon een andere keuze.
Voor fotografie en de investering in objectieven is dat hetzelfde. Als jij liever een goedkoper objectief kiest en het verschil met het andere objectief investeert in een mooie reis, dan begrijp ik dat ook heel goed.
Samengevat: welke lens moet ik kopen?
De moraal van het verhaal is dat alleen jij de vraag kunt beantwoorden welke lens je moet kopen, omdat het afhankelijk van verschillende factoren. Om de keuze gemakkelijker te maken, heb ik de overwegingen die hierboven beschreven zijn verwerkt in een handige keuze schema. Succes met het maken van jouw keuze!
Twijfel je trouwens voor jouw volgende objectief meer tussen bijvoorbeeld een groothoeklens of juist meer een telezoom en weet je niet welke je meer ‘nodig’ hebt? Gebruik dan Lightroom om gemakkelijk te zien met welke brandpuntsafstand je het meest fotografeert. Met die informatie maak je beter de overweging of je nu juist eerst die groothoeklens moet kopen of omdat je juist meer behoefte hebt aan een teleobjectief.
Handige keuzeschema

Invulschema: welke lens moet ik kopen?
[klik hier om het diagram te downloaden in PDF formaat]
Meer over objectieven
- Welke lens is voor portretten?
- Met welke lens voor landschapsfotografie?
- Welke brandpuntsafstand voor welk type fotografie?
- Waarom zijn er zoveel verschillende soorten objectieven?
- Welke lens voor welke foto?
Deze vragen en meer worden allemaal beantwoord in de online fotografie cursus “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”.
Meer leren over objectieven?
In de online fotografie cursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen leer je over de verschillende objectieven voor je camera, welke lens je wanneer gebruikt, waar je op moet letten als je een nieuw objectief koopt en nog veel meer.
P.s. In dit artikel gaat het erom dat ik de keuze van Rob hopelijk gemakkelijk of op zijn minst overzichtelijker maak. Nu weet ik dat er altijd felle voorstanders én tegenstanders zijn van het gebruik van objectieven anders dan Nikon, Canon (of Pentax, Sony, etcetera) en die hier graag iets over kwijt willen. Mijn verzoek is om deze mening voor je te houden en niet te plaatsen in de reacties op dit artikel, simpelweg omdat ik er niet in geloof dat het de keuze van Rob (of iemand anders) gemakkelijker of überhaupt beter maakt (bovendien zijn daar genoeg andere plekken voor). Als je niet begrijpt waarom ik je dit vraag, dan moet je hierboven nog maar eens goed lezen ;)

Bedankt voor je leuke en objectieve artikelen!
uit proberen in een fotowinkel. er zijn bijna nergens meer foto winkels, en bij de mediamarkt ligt alles aan de ketting
Ik zal niet ontkennen dat het aantal fotowinkels afneemt, maar er zijn zeker nog genoeg fotowinkels die je van goed advies kunnen voorzien. Moet je alleen misschien ietsje verder voor rijden…
Goed verhaal, ik zat ooit met hetzelfde dilemma van de vraagsteller. Toevallig ook om de Canon 28-300.
Prijstechnisch nieuw zeker een verhaal. Uiteindelijk na veel zoekwerk op internet een mooi 2e hands exemplaar op de kop getikt bij een professioneel fotograaf, voor een normale prijs. Had ik deze niet zo gevonden had ik ook de keuze gemaakt om naar Sigma en/of tamron objectieven te stappen. Maar dan uiteindelijk wel op 2 objectieven terecht gekomen.
Ben eerlijk, met de 28-300 in combi met de 5D mark 2, hoef ik niet meer te wisselen heb minder mee te slepen en kan in allerlei situaties er mee uit de voeten.
Uiteindelijk gaat het om je eigen keuze en wensen en je tevredenheid over je gemaakte foto’s.
Hoi Laura en andere lezers,
Dank voor dit leuke en duidelijke artikel. Even op een slak een zoutje leggen; een Peugeot 107 en een Citroen c1 zijn daadwerkelijk dezelfde auto’s, met een ander stickertje haha :-).
Groetjes,
Matthijs
Ik heb zelf voor de vakantie’s twee lenzen bij mij nl, 10 – 20 mm van Sigma en de 18 – 250 mm ook van Sigma, Dat is voor mij voldoende om mee te nemen op mijn Pentax K-7 Camera.
De titel van het artikel “Welk lens moet ik kopen?” blijkt een ander inhoud te hebben dan ik verwacht had.
Ik had gehoopt wat tips te lezen over welke lens kan het beste gebruikt worden bij de soort foto’s die ik wil maken. b.v. wanneer kan ik het beste een ‘standaard’ objectief gebruiken of heb heb ik die eigenlijk helemaal niet nodig als ik zoomlens heb die het bereik van de standaard ook in zich heeft.
Of is het beter verschillende objectieven met vaste brandpunt afstanden te gebruiken i.p.v. een zoomobjectief. Ongetwijfeld is hier veel over te vertellen door ervaren fotografen waar ik, als hobbyist, wat aan heb.
In dit artikel over brandpuntsafstand ga ik in over het voordeel van een vaste brandpuntsafstand t.o.v. een zoomobjectief Joop.
Voor bloemen is een 40mm of 60mm wel bruikbaar maar voor insecten is een 100mm aan te raden. Ik heb zelf een Tokina 100mm 2,8 en ben daar heel erg tevreden van.
Wat vertel je dit grappig en duidelijk. Bedankt Laura!
Wat misschien ook een overweging waard is: de prijs die je voor je tweedehands objectief krijgt als je deze later weer wilt verkopen. Ik heb geweldige lenzen gehad van Tamron ( 90 mm macro), Sigma ( 120-300 2.8, 150 mm macro en 50 mm 1.4) maar was teleurgesteld over de prijzen die ze tweedehands opbrachten, op zijn best 40% van de oorspronkelijke prijs. Terwijl de Canon L lenzen die ik later weer verkocht rond de 75 % opbrachten. In die zin waren de Canon L lenzen dus wel duurder in aanschaf maar uiteindelijk over de loop van een paar jaar gerekend goedkoper in gebruik. En makkelijker te verkopen!
Ik snap je beredering, maar vind niet dat de keuze van een lens hierdoor geheel bepaald moet worden. Wie weet verkoop je de lens immers niet! Ik heb zelf nog nooit een lens verkocht…
Als je toch plant om nadien terug te verkopen, zeker ook niet vergeten de percentages ook naar efectieve bedragen om te rekenen: in het geval van een canon van 2000 euro en een Tamron van 400 euro, verlies je op de eerste 500 euro (25%) en op de tweede 240 euro (60%).
Lijkt misschien evident, maar vergeet ik toch telkens weer even als het koopjes zijn ;)
Leuk artikel, het feit dat iemand je website bezoekt betekent al dat hij/zij leergierig of kritisch is tav de kwalliteit van de foto’s. Ik merk zelf als hobby fotograaf toch dat er echt veel verschil tussen lenzen zit. Ik heb zelf een nikon body, als ik daar de 18-105 of 24-105 van nikon op prik zie ik echt dat de foto’s veel minder scherp zijn dan met mijn Tamron 17-50 of Nikon 50mm 1.4. Ik merk zelf dat ik de grote telelens van tamron(70_300) erg weinig gebruik, De nieuwe camera’s hebben flink wat MP dus je kunt toch wat croppen indien nodig. Op vakantie gaat de de Tamron 17-50 mee en de Sigma 10-20 en dan kan ik 95% doen van wat ik zou willen. Als ik gerichter fotografeer beslis ik voor ik wegga wat ik mee neem om onnodig sjouwen te voorkomen. Mijn advies koop een goede vervanging voor de kitlens en bespaar daar niet teveel op en nog een tele voor erbij. Ik koop zelf veel 2ehands op bv Marktplaats of bij de Kamera Express, heb je nog garantie ook. Een goede lens behoudt zijn waarde en je hebt meer plezier omdat ze gewoon mooie foto’s opleveren.
Duidelijk verhaal, ik zit met het probleem bij een aanschaf van een macro lens. Is nog steeds erg moeilijk voor mij.
Als je een macro lens koopt, zou ik zeker voor een gestabiliseerde lens gaan.
Zelf werk ik nu een jaar met een Canon EF 100mm F/2.8 L USM iS.
Hier kan je heel mooie resultaten mee behalen, maar hij is niet goedkoop.
Het ligt er ook helemaal aan wat je gaat fotograferen natuurlijk.
Als je onderwerpen hebt die niet bewegelijk zijn, kan je overwegen om een Canon EF-S 60mm F/2.8 USM aan te schaffen ( deze is de helft van de prijs van de 100mm)
( ik ga van Canon uit omdat ik zelf een Canon camera heb)
Maar ik heb ook een sigma 70-300 lens met een macro stand erop.
Je krijgt iets minder “zoom” ( omdat het, in tegenstelling tot een macro lens geen 1:1 is)
Maar als je prijs kwaliteit vergelijkt kan je daar zeker ook leuke opnames mee maken.
Wat wel nog een plus van de Canon lens is, is dat hij ook goed voor portretten te gebruiken is, doordat hij ( door de F2.8) een mooie egale achtergrond maakt.
Succes met het kiezen van je lens
Dag Laura en andere lezers,
Het is en blijft lastig om een goed advies te geven mbt de aanschaf van objectieven. Laura, je hebt de dilemma’s goed beschreven in je artikel.
Er zijn echter ook veel gebruikte objectieven te koop (hoewel mijn voorkeur uit gaat naar nieuw) voor weinig geld. Zo heb ik zelf lang getwijfeld over de aanschaf van een Tilt-Shift objectief dat vrij prijzig is en waarvan ik weet dat ik hem niet dagelijks zou gaan gebruiken. Dit is dan ook het enige objectief dat ik als occasion heb aangeschaft (1250 ipv 1900 euro) en ik ben er heel tevreden over. Wel heb ik het bij een dealer gekocht ivm de beperkte garantie die ik kreeg. Het is en blijft een hoop geld, maar niet duur voor de kwaliteit en geeft toch wat meer zekerheid dan via “tweedehands”-websites.
Wat ik mensen vaak aanraad is de website “pixel-peeper.com” (let goed op de spelling anders kom je op een heel ander soort website ;-)) eens te bezoeken. Je kunt er het objectief selecteren dat je wilt aanschaffen en je ziet talloze foto’s die met dat objectief gemaakt zijn. De foto’s kun je eventueel op vol formaat bekijken (“pixel-peepen”) en de kwaliteit beoordelen. Ikzelf zoek altijd naar het soort foto’s dat ik ermee wil maken en beoordeel of het aan mijn wensen voldoet. Je hebt immers niet altijd het beste van het beste objectief nodig. Er is op de site ook een mogelijkheid om het objectief in combinatie met de camera die je zelf hebt te vergelijken (Advanced search). Erg handig want een matig Full-frame objectief kan op een crop-camera heel goed presteren omdat het beste en scherpste deel van het objectief gebruikt wordt.
Vertekening en verkleuring aan de randen vallen in zo’n geval buiten het beeldveld.
Voor diegene die doorgaan met fotografie: Een investering in “glas” is voor het leven en kies de voor jou hoogst mogelijke kwaliteit (lees betaalbare of spaar even door). Een objectief zal verschillende body’s overleven.
Ik ben er zelf achter gekomen toen ik overstapte op een professionele camera met veel megapixels (Nikon D800). Mijn investering uit het verleden betaalde zich terug omdat ik reeds in het bezit was van enkele top-objectieven die eigenlijk nu pas goed tot hun recht komen op deze camera en niet vervangen hoeven te worden.
Dan nog dit: In het verleden heb ik ook vaak een “vakantielens” gebruikt, maar loop nu net als Laura met meerdere objectieven rond en wissel ze gewoon even om. En kan ik geen keuze maken welke objectieven ik mee neem? ….in dat geval mag mijn vrouw ook mee…:-)
Frans
Ik heb met zowel Tamron al Canon lenzen gewerkt. Het enige nadeel wat ik ervoer bij de Tamron lenzen was de wat minder snelle autofocus en de beeldstabilisator die wat meer geluid maakt en wat trager werkt. De wat tragere werking is alleen vervelend als je heel snel moet werken (zoals ik moet bij m'n incidentenfotografie, of als zich plotseling dat fotomoment voordoet. Het geluid van de stabilisator is hinderlijk als je video maakt met je DSLR en je met je suffe hoofd vergeet dat ding uit te zetten. Qua beeldkwaliteit is het verschil tussen Tamron en Canon lenzen minimaal. Ikzelf werk nu met m'n full frame Canon met een 28-300 en 25-105 objectief van Canon. Waarom die beul (lens waar ga je met de camera naar toe) van 28-300? Als je bij nacht en ontij bij branden en ongevallen staat wil je niet van objectief wisselen omdat je dan bijna dagelijks je spiegel en je sensor moet laten reinigen. Zou ik bezig zijn met bijv. reisfotografie zou ik gaan voor vast brandpunt objectieven. Dat zijn en blijven bloedmooie objectieven en in- en uitzoomen door jezelf te verplaatsen blijft een mooie sport. En welk merk? Dat blijft een persoonlijke keuze gebaseerd op je budget.
Afgelopen weekend was ik op de Veluwse fotodagen en bij Sigma een 18-200 mm C uitgeprobeerd en voor de vakantie is dit objectief zeker niet slecht.
Helder artikel Laura ! Ook ik zat met het dilemma dat de Nikkor 85mm 1,4 te duur was voor de keren dat ik het zou gebruiken. Het is dus een Samyang 85mm 1.4 geworden, zonder autofocus maar heel erg scherp en perfect voor mijn gebruik. Als groothoek gebruik ik een Tokina 11-16mm, ook heel erg tevreden van. Als Nikon liefhebber staar ik me al lang niet meer blind op enkel de Nikkor objectieven. Als ik iets kan vinden dat beter is voor de portemonnee en toch voldoet voor mijn doel dan ga ik er voor. De Sigma 150-500mm is er ook zo eentje, prima keuze geweest :) Zie dit niet als een mening van wat beter of slechter is. Het is gewoon een logische keuze om te kunnen bereiken wat ik wil fotograferen met het budget dat ik er voor over heb.
Dag Laura.
Een leuk artikel, zonder meer en waarschijnlijk erg bruikbaar voor veel fotografen.
Een stukje glas kopen doe je niet zomaar, dat moet in mijn beleving weloverwogen gebeuren omdat het vaak best prijzig is.
En zoals je zegt super handig om ook even verder te kijken dan je eigen merk, zeker omdat ze nu vaak hele goeie lenzen hebben.
Fijne dag verder.
Groeten Johan.
Heel erg duidelijk deze uitleg Laura! Ik zit met het zelfde dilemma maar door dit te lezen is het mij wel duidelijk waar ik voor wil gaan. Bedankt.