Voor een foto is een goede belichting belangrijk. Met belichting wordt niet bedoeld hoeveel licht er op het gefotografeerde onderwerp schijnt, maar het licht dat de sensor ‘belicht’. Een foto met een goede belichting van de sensor wordt dus niet te donker, niet te licht, maar precies goed. Om dit te bereiken moet een juiste combinatie van diafragma, sluitertijd en ISO worden gekozen. Dit wordt geïllustreerd in de belichtingsdriehoek. Wat de belichtingsdriehoek is en hoe dit werkt, dat lees je in dit artikel.

In de belichtingsdriehoek staat elke hoek voor één van de variabelen die de belichting beïnvloeden.

Voor het geval dat je ze nog niet kent, dat zijn:

 

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek

Hoe werkt de belichtingsdriehoek?

De belichtingsdriehoek laat zien dat de verhouding tussen deze drie variabelen precies goed moet zijn, alleen dan vormen ze samen een mooie gelijkzijdige driehoek. Dit kun je zien als een teken dat de foto goed belicht is en dus niet te licht of te donker.

Verander je echter één van de variabelen, bijvoorbeeld door het aanpassen van het sluitertijd, dan verander je als het ware één van de punten van de driehoek. Zouden de andere hoeken gelijk blijven (dus bij eenzelfde diafragma en sluitertijd), dan heeft de driehoek geen gelijke zijden meer. De belichting klopt dus niet meer; de foto kan te licht of te donker worden. Om de belichting weer te herstellen, moet daarom ook een andere hoek aangepast worden.

In het voorbeeld hieronder zie je dat een aanpassing van de sluitertijd gecorrigeerd wordt met een aanpassing in het diafragma. Wordt de sluitertijd bijvoorbeeld korter, dan komt er minder licht naar de sensor. Dit moet gecompenseerd worden met een groter diafragma. De driehoek wordt op die manier weer gelijkzijdig, de belichting is dus weer goed!

Belichtingsdriehoek animatie

Je leert meer over de belichtingsdriehoek en het  kiezen van de juiste instellingen in de online fotografie cursus “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”