Topmenu

Wat is de belichtingsdriehoek?

Voor een foto is een goede belichting belangrijk. Met belichting wordt niet bedoeld hoeveel licht er op het gefotografeerde onderwerp schijnt, maar het licht dat de sensor ‘belicht’. Een foto met een goede belichting van de sensor wordt dus niet te donker, niet te licht, maar precies goed. Om dit te bereiken moet een juiste combinatie van diafragma, sluitertijd en ISO worden gekozen. Dit wordt geïllustreerd in de belichtingsdriehoek. Wat de belichtingsdriehoek is en hoe dit werkt, dat lees je in dit artikel.

In de belichtingsdriehoek staat elke hoek voor één van de variabelen die de belichting beïnvloeden.

Voor het geval dat je ze nog niet kent, dat zijn:

 

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek

Hoe werkt de belichtingsdriehoek?

De belichtingsdriehoek laat zien dat de verhouding tussen deze drie variabelen precies goed moet zijn, alleen dan vormen ze samen een mooie gelijkzijdige driehoek. Dit kun je zien als een teken dat de foto goed belicht is en dus niet te licht of te donker.

Verander je echter één van de variabelen, bijvoorbeeld door het aanpassen van het sluitertijd, dan verander je als het ware één van de punten van de driehoek. Zouden de andere hoeken gelijk blijven (dus bij eenzelfde diafragma en sluitertijd), dan heeft de driehoek geen gelijke zijden meer. De belichting klopt dus niet meer; de foto kan te licht of te donker worden. Om de belichting weer te herstellen, moet daarom ook een andere hoek aangepast worden.

In het voorbeeld hieronder zie je dat een aanpassing van de sluitertijd gecorrigeerd wordt met een aanpassing in het diafragma. Wordt de sluitertijd bijvoorbeeld korter, dan komt er minder licht naar de sensor. Dit moet gecompenseerd worden met een groter diafragma. De driehoek wordt op die manier weer gelijkzijdig, de belichting is dus weer goed!

Belichtingsdriehoek animatie

Je leert meer over de belichtingsdriehoek en het  kiezen van de juiste instellingen in de online fotografie cursus “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”

 

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, , ,

9 reacties op Wat is de belichtingsdriehoek?

 1. Patrick Quireyns 28 februari 2019 at 21:18 #

  Dit is wel allemaal vrij super duidelijk en goed uitgelegd en dit zowel voor beginners als voor gevorderden. Ik zou zeggen, doe zo voort. Ik ben sinds mijn 15de begonnen met fotografie en dit met een geleende camera (Linhoff 6×6) van mijn vader. Dit was geweldig en van het een kwam het ander en dan een Canon AE1 dan een A1 en dan door toenmalige problemen met het sluitergordijn van de A1,dewelke de toenmalige techniekers van Canon niet opgelost kregen ben ik overgestapt naar het Nikon professionele gamma met de aankoop van een F3 en dit nog zelfs via de perskaart van mijn dealer. Daarna volgde dan een F4 enzo verder tot nu een Nikon D3X welke ook voor de meeste, al gepasseerd is, maar toch nog een up-to-date camera is. Dit alles uiteraard met de nodige objectieven. Uiteraard fotografeer ik al jaren manueel en dit kan perfect met een Nikon doordat je zelfs met oude objectieven van het analoge tijdperk kunt werken. En zelfs perfect. De sturing van deze moderne Nikon cameras kunnen nog de oude objectieven aansturen, weliswaar in manueele stand.

 2. nikita 17 januari 2018 at 00:04 #

  als je de sluitertijd aanpast zoals hierboven aangegeven ben je dan verplicht om de diafragma aan te passen of kan dat ook met de iso?
  Hoe zit het met standaard waarden??? zijn er standaard waarden aan de sluitertijd tegenover de iso en diafragma???? ik heb nu zo veel gelezen, overloot aan info…

  • Laura 17 januari 2018 at 08:18 #

   Als je de sluitertijd aanpast moet je het diafragma aanpassen, of de ISO waarde inderdaad. Of allebei, afhankelijk van hoeveel je ze aanpast. Hoe dit allemaal précies zit, leer je allemaal in de online cursus.

 3. corina 3 oktober 2017 at 13:58 #

  Ik vind je uitleg erg duidelijk, nu nog even oefenen ;-)

 4. Edith van Kalsbeek 13 mei 2017 at 18:36 #

  Dank je wel Laura, wat leg je alles toch duidelijk uit!

 5. peggy 3 april 2017 at 04:34 #

  Beste Laura,
  Wat ben ik toch blij dat ik je site heb ontdekt. Jou manier van uitleggen spreekt mij enorm aan.

  Ik weet nu waarop ik moet letten bij pannen/meetrekken. Dankjewel voor de heldere uitleg.Nu flink oefenen natuurlijk.

 6. Jo 27 december 2016 at 18:53 #

  Laura, mooi zoals jij dat doet uitleggen.

 7. Pascal 25 april 2016 at 19:00 #

  Lekker helder, top !

 8. Hans Licht 19 februari 2015 at 11:48 #

  Hallo, ik leer elke keer weer iets als ik je stukjes lees.
  Goed Hoor.

Geef een reactie

X