Topmenu

Wat ik heb geleerd in 10 jaar digitale fotografie

Op 13 januari 2004, mijn 17e verjaardag, kreeg ik mijn allereerste digitale camera. Wat ik toen nog niet wist, was dat het mijn leven zou veranderen. Tien jaar later, heb ik ontzettend veel geleerd over fotografie. Deze belangrijke inzichten en lessen, op basis van mijn persoonlijke ervaring, wil ik graag met je delen in dit artikel!

Hoe het begon in 2004

Mijn eerste camera was een Nikon Coolpix 3700. Deze compactcamera had 3,2 megapixel en 3x optische zoom, wow, dat was toen echt wel wat. Terwijl er nu smartphones zijn die betere foto’s maken dan met die camera van toen.

Ik koos voor Nikon, simpelweg omdat ik deze er mooier uit vond zien dan een Canon (jaja, écht een vrouwen reden). Passend bij mijn budget en wensen waren er toen twee digitale compactcamera’s die in aanmerking kwamen; de Nikon Coolpix en een soortgelijke versie van Canon (de Powershot). Het uiterlijk van die eerste camera is de eerlijke reden dat ik vandaag de dag nog steeds met Nikon fotografeer.

Nu in 2014

Als iemand in 2004 had gezegd dat ik tien jaar later fulltime fotograaf en fotografiedocent zou zijn, dan had ik die persoon voor gek verklaard ;) Maar toch is het zo. Ik heb veel gefotografeerd. Heel veel gefotografeerd. En misschien nog wel meer geleerd. Niet alleen hoe je mooiere foto’s maakt, maar ook over fotografie in het algemeen, zoals de beleving van fotografie en de mensen achter de foto.

10 belangrijke inzichten over fotografie

Deze 10 belangrijke inzichten vanuit persoonlijke ervaring wil ik graag met je delen, en je vindt ze hieronder daarom in willekeurige volgorde!

 1. Je ontwikkelt jouw fotografie door te doen
 2. Je ontwikkelt jouw fotografie met een kritische blik
 3. Objectief naar je eigen foto’s kijken blijft lastig
 4. Fotografie is persoonlijk, smaken verschillen (en dat is niet erg)
 5. Fotoapparatuur is niet het belangrijkste voor een goede foto, maar kan wel belangrijk zijn
 6. Een apparatuurverzekering is aan te bevelen, want een ongeluk zit in een klein hoekje
 7. Van een slechte foto maak je in de nabewerking nooit een goede foto
 8. Fotografen zijn leuke personen!
 9. Je hoeft geen vakopleiding gevolgd te hebben om fotograaf te zijn
 10. In iedereen schuilt een fotograaf, dus ook in jou!

Een artikel zonder foto’s is natuurlijk wel een beetje saai. Daarom heb ik het artikel opgevuld met foto’s gemaakt in Rome, die duidelijk mijn ontwikkeling in fotografie tonen. Op het gebied van camera-instellingen (want in 2004 had ik duidelijk geen idee wat ik deed), maar ook compositie, beeldhoek en ‘kijken’, en het verschil in camerakwaliteit natuurlijk. De foto’s die je als eerst ziet, zijn gemaakt in mei 2013 met een Nikon D700 en 12-24 en 24-70mm lens. Ga je met je muis over de foto, dan zie je de versie die ik op soortgelijke locatie of van hetzelfde onderwerp 9 jaar daarvoor. Die foto’s maakt ik in mei 2004  met de compactcamera Nikon Coolpix 3700.

In 2004 was in Rome tijdens de schoolreis van 5e klas gymnasium. Ze zeggen dat je terug komt in Rome als je een muntje gooit in de Trevi fontein. De legende kwam uit; in 2013 was ik daar samen met mijn lieve vriend Rabin en mijn familie. Oja, en om onverklaarbare reden heb ik beide keren een ‘selfie’ vanuit het hotelkamer raam gemaakt ;)

1. Je ontwikkelt jouw fotografie door te doen

Hoe tof zou het zijn al ik gemakkelijk kon tellen hoeveel foto’s ik exact in 10 jaar tijd had gemaakt. Helaas zou het uitzoeken monnikenwerk zijn. Eén ding kan ik je verzekeren, het zijn er heel veel, en van vele uiteenlopende onderwerpen. Landschappen, natuur, macro, (huis)dieren, architectuur, interieur, baby’s, kinderen, ouders, bruidsparen, zwangere dames en zakenmannen. Met daglicht, met studiolicht, met reportageflitsers en met reflectieschermen. Hoog vanuit de lucht, met mijn buik op de grond of zelfs onder water. Ik heb het allemaal eens gefotografeerd of gedaan. Een hele hoop oefenuren dus.

Je kunt nog zoveel lezen of horen over fotografie en kijken naar andermans foto’s, je leert het pas echt door te doen. Het is eigenlijk net als autorijden; zelfs als je honderden uren als passagier in een auto hebt gezeten en je het theorieboek uit je hoofd kent, bij je eerste rijles kom je erachter dat het zelf doen toch echt wat anders is.

Dus DOE! Ga op pad met je camera. Probeer, experimenteer. Er zullen momenten van frustratie zijn (‘waarom lukt het nou niet’), maar geef niet op, want hoe meer je doet, hoe beter het gaat. Op zoek naar een stok achter de deur? Doe dan mee met de fotografie challenge van Vink Academy. Of volg een fotocursus!

2. Je ontwikkelt jouw fotografie met een kritische blik

Als je de foto’s in dit artikel bekijkt, dan vind je het vast niet verrassend als ik zeg dat mijn fotografie sinds mijn eerste digitale camera verbeterd is. Ik leerde over de instellingen, leerde beter te kijken, leerde over licht en leerde over bewerking. Maar dit leren is niet voldoende. Je hebt een kritische blik nodig, voornamelijk van jezelf, om jouw fotografie naar een hoger niveau te tillen. Alleen dan zie je wat er nog kan verbeteren, zodat je dit een volgende keer toepast in een vergelijkbare situatie, maar ook in nieuwe situaties. Waarna zich dit proces weer herhaalt en je steeds beter en beter wordt.

Veel fotograferen zeggen: “De beste foto moet ik nog maken“. Dat is een teken van de kritische blik, die er voor zorgt dat je fotografie steeds verder ontwikkelt. Maar het is ook erg belangrijk om ook trots te kunnen zijn op de foto’s die je (recent of misschien een tijd geleden) al hebt gemaakt. Want anders is het plezier van fotografie snel verdwenen.

3. Objectief naar je eigen foto’s kijken blijft lastig

Ook al fotografeer ik meer dan 10 jaar, het blijft vaak lastig om écht objectief naar mijn eigen beelden te kijken. Mijn blik is vrijwel altijd gekleurd, simpel ik de foto heb gemaakt, waarbij de ervaring van het fotograferen erin verborgen zit. Je vindt een foto extra goed gelukt omdat je er bijvoorbeeld heel veel moeite voor het gedaan, omdat het zo’n heerlijke dag was geweest (‘weet je nog, daarvoor hadden we dat leuke restaurantje ontdekt’), omdat je zoveel geluk had om op het juiste moment op de juiste plek te zijn, etc etc. Herkenbaar?

Hoe korter het moment tussen het maken van de foto en het terug zien van de foto, hoe meer je de ervaring van het fotograferen nog herinnert. Soms kun je een serie daar beter ‘even laten liggen’ voordat je gaat selecteren. Maar zelfs als het enkele jaren geleden is dat je een foto hebt gemaakt, het gevoel en de ervaring van dat moment kunnen er nog steeds in zitten. Dat hoeft niet per se erg te zijn.

Fotografie doe je waarschijnlijk in de eerste plaats voor jezelf. Maar het is wel iets om bij stil te staan. In het artikel: “Het verhaal achter de foto’s: een vroege ochtend in Rovinj” beschrijf ik zo’n voorbeeld.

4. Fotografie is persoonlijk, smaken verschillen (en dat is niet erg)

Iedereen kijkt anders tegen foto’s aan. Wat de één mooi vindt, vindt de ander misschien niks. Veel is onderhevig aan een verschil van smaak. Toch hoef je iets wat niet jouw smaak is en wat je zelf niet zou maken, niet per definitie dat je de foto ook lelijk of fout vindt. Integendeel.
In mijn eigen fotografie houd ik enorm van kleuren en zet ik maar weinig foto’s om in zwart-wit. Toch kan ik ontzettend genieten van andermans zwart-wit foto’s. Daarnaast heb ik persoonlijk weinig met bijvoorbeeld nieuwsfoto’s of sportfoto’s. Maar als ik dan de geselecteerde, genomineerde of winnaars van de “World Press Photos” bekijk, dan kan ik de fotograaf oprecht bewonderen en denken ‘wow, dat is knap gedaan, goed gezien!’, zonder de droom te hebben om zoiets zelf te maken.

Door andermans foto’s te leren waarderen, zul je vele mooie pareltjes ontdekken. Onbewust haal je er misschien wel inspiratie uit, waardoor je -zonder het door te hebben- je eigen foto’s verbetert. Blijf er simpelweg altijd van bewust dat smaken verschillen, waardoor niet iedereen hetzelfde over een foto denkt. Dat is niet erg, want anders zou iedereen hetzelfde (willen) maken, en niemand zou zich echt kunnen onderscheiden.

5. Fotoapparatuur is niet het belangrijkste voor een goede foto, maar kan wel belangrijk zijn

De afgelopen 10 jaar zijn de camera’s ontzettend verbeterd; betere sensoren, snellere, objectieven, solide behuizing, wat niet eigenlijk? Ik vraag me regelmatig of we het maximaal haalbare qua techniek niet stiekem bijna hebben bereikt.

Vaak zeg ik dat de apparatuur niet het belangrijkste is van de foto. Je hoeft echt niet de nieuwste, beste, snelste en duurste camera te hebben voor het maken van goede foto’s. Zoals ook in mijn eBook ‘12 populaire misvattingen over fotografie’ staat: “Als iemand helemaal niets af weet van fotografie en je geeft hem of haar de allerbeste of allerduurste camera in handen, dan is de kans dat deze persoon ook gelijk een topfoto maakt heel klein.”

De apparatuur is dus niet de bepalende factor voor een goede foto. Het gaat erom wat jij met de apparatuur doet. Er zal alleen een moment komen dat je aanloopt tegen beperkingen. Je weet het maximale uit je camera te halen, maar dat is niet goed genoeg of niet precies wat je wilt. Het is mijn ‘regel’ om pas op dat moment te investeren in een andere body of nieuwe objectieven. Het kan overigens een tijdje duren voordat je de beperkingen gaat merken of gaat ‘zien’, maar dat is niet erg.

Ik weet nog dat ik ooit, ik gok ergens in 2008, een foto op een forum plaatste waarbij iemand me als reactie adviseerde om in een 50mm lens te investeren, omdat de bokehbollen niet helemaal rond maar eerder hoekerig. “Wat een onzin, het gaat toch niet om de bokeh op de achtergrond?! Heb je überhaupt wel naar het onderwerp gekeken?” Ik denk dat ik ongeveer zo reageerde.

Terugkijkend had die persoon helemaal gelijk en had het gebruik van een ander objectief de foto beter gemaakt. Maar toen zag ik dat gewoon niet (of kon er niet objectief naar kijken, dat kan ook). Net zoals ik denk ‘Hoe heb ik ooit die foto kunnen selecteren? Die is niet eens scherp!’. Of ‘zoveel ruis, hoe is het mogelijk dat ik die ooit goed vond?’

Als je ziet wat je beperkt, dan is het een goed moment om te investeren. En zodra je eenmaal nieuwere/betere apparatuur hebt, dan wil je ook niet meer terug. Nieuwe, betere of duurdere apparatuur zorgt dus niet per se voor dat je mooiere foto’s maakt, maar kan tegelijkertijd toch de kwaliteit van je foto’s in scherpte, onscherpte, ruis, etc. verbeteren.

6. Een apparatuurverzekering is aan te bevelen, want een ongeluk zit in een klein hoekje

Mijn apparatuur is allemaal verzekerd en de premie die ik de afgelopen 10 jaar hebt betaald, heb ik dubbel en dwars terugverdient. Of… nouja, terugverdiend is niet het goede woord. Het heeft me een hoop geld bespaard. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zelfs als je heel zuinig bent op je camera. Mijn eerste digitale camera had ik binnen enkele dagen na mijn verjaardag laten vallen. Can you imagine the drama?

Ik was er onwijs zuinig op, maar toch viel hij toen ik hem op een kruk had gezet omdat ik met de zelfontspanner een foto van mij en mijn vriendinnen wilde maken. Hij viel op de lens, welke een knik kreeg. Maar om een hoekje fotograferen lukte natuurlijk niet. Gelukkig werd hij snel gerepareerd. Dezelfde camera kletterde voor een tweede keer op de grond toen mijn moeder hem leende op vakantie, en bij het uitstappen uit de auto vergeten was dat de camera op haar schoot lag. Oeps. (Sindsdien leen ik mijn camera alleen nog maar uit aan mijn vader:P).

Mijn huidige spiegelreflexcamera heb ik twee keer laten vallen met schade als gevolg. De ene keer was het glaasje in het display bovenop kapot, waardoor de hele bovenkap vervangen moest worden. Kosten: € 450 euro. Ka-ching. De tweede val die de camera maakte, gaf geen zichtbare schade. Toch liet ik het ding voor de zekerheid controleren. Ik wilde natuurlijk geen fotosessie doen om er later achter te komen dat er iets mis was met de sensor of scherpte. De onzichtbare schade was niet te min: € 750 voor lens en camera. Auwtsch! Gelukkig betaalde ik uiteindelijk alleen mijn eigen risico.

Wanneer je veel fotografeert, is in theorie de kans groter dat je een keer schade krijgt met je camera. Net zoals een auto die 40.000km per jaar rijdt een grotere kans heeft op een deukje dan iemand die ééns per week naar de supermarkt om de hoek rijdt. Zorg dus voor een goede verzekering (ik heb alles verzekerd bij deze site en ben daar erg tevreden over) en een backup camera als je inkomsten afhankelijk zijn van fotografie!

Ga er daarbij niet vanuit dat je reisverzekering eventuele schade op vakantie zal vergoeden. De meeste reisverzekering vergoeden maar een maximaal bedrag bij schade of diefstal, meestal zo’n 1500 euro. Wanneer je in een goede DLSR hebt geïnvesteerd en enkele duren lenzen hebt, dan zit je hier al snel aan, en bovendien zullen ze niet snel vergoeden als je de apparatuur ook ‘zakelijk’ gebruikt.

7. Van een slechte foto maak je in de nabewerking nooit een goede foto

Pas na aanschaf van mijn spiegelreflex camera in 2006 ben ik mij gaan verdiepen in fotobewerking. Eerst nog in Photoshop, later in Lightroom.
(Lees het verschil tussen Photoshop en Lightroom en waarom ik fan ben van Lightroom).

Ik zat avonden achter de computer, met als doel mijn foto’s naar een hoger niveau te krijgen. Naarmate ik meer over fotobewerking leerde, paste ik dit ook steeds meer toe op mijn foto’s. Of ze er echter beter van werden, betwijfel ik, eerder waren ze ‘teveel bewerkt’. Het is een kunst om de foto zo aan te passen tijdens de nabewerking, dat dit eigenlijk niet zichtbaar is voor de kijker.

De fotobewerking is daarmee ook niet het belangrijkst. De foto zelf vormt de basis. Aanpassingen in de nabewerkingen zijn vaak wel aan te bevelen, en soms ook alleen achteraf mogelijk, maar dat betekent niet dat je geen of minder tijd moet steken in het verkrijgen van een juiste belichting of goede compositie. Van een slechte foto zul je in de nabewerking nooit een goede foto kunnen maken. Maar van een goede foto, kun je in de nabewerking wel een perfecte foto maken.

8. Fotografen zijn leuke personen!

De afgelopen tien jaar heb ik veel fotografen ontmoet. Beginnende fotografen, gevorderde fotografen, professionele fotografen. Ik heb hierin één overeenkomst ontdekt: fotografen zijn leuke mensen! Niet alleen de gemeenschappelijke interesse verbind, maar ook de open persoonlijkheid waarbij elkaar helpen, delen en inspireren belangrijk gevonden wordt.

Met de fotografen die ik de afgelopen jaren heb ontmoet, had ik ontelbare boeiende conversaties, hoorde ik interessante persoonlijke verhalen en waren het inspirerende gesprekken waarvan ik leerde of die mij aan het denken zette. Hiervoor ben ik iedereen erg dankbaar. Zowel van de fotografen die ik ontmoette tijdens een workshop als professionele collega fotografen (met eenzelfde doelgroep en dus eigenlijk concurrenten), zijn een aantal waardevolle vriendschappen ontstaan.

Ken je iemand die ook gek is op fotografie? Spreek eens samen af! Gezellig een kop koffie/thee drinken en praten over (elkaars) fotografie, of natuurlijk met de camera op pad. Help elkaar, leer van elkaar, inspireer elkaar. Gegarandeerd een gezellige (mid)dag en voor herhaling vatbaar!

9. Je hoeft geen vakopleiding gevolgd te hebben om fotograaf te zijn

Ik heb geen vakopleiding gevolgd als fotograaf en heb dus ook geen diploma ‘fotografie’. Wel heb ik een Master Bewegingswetenschappen behaald, waarna ik een tijdje gewerkt heb in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie, voordat ik de stap maakte naar fulltime fotograaf. Mijn opleiding heeft dus weinig met fotografie te maken.

In feite is mijn situatie dus gelijk het ‘bewijs’ dat je je geld kunt verdienen zonder het papiertje. Ik zal niet ontkennen dat er wel een moment is geweest dat ik een vakopleiding wilde volgen. Ik wist dat ik ‘meer wilde doen met fotografie’ en wilde mij hiervoor officieel kwalificeren. Ik was alleen druk met mijn studie aan de universiteit en schoof het idee op de langere termijn. Tegen de tijd dat ik afgestudeerd was, was mijn idee over het behalen van een fotografie diploma flink veranderd, omdat ik in de tussentijd reeds opdrachten had gedaan. Mijn klanten vroegen nooit om mijn diploma, en waren toch ontzettend tevreden met het resultaat.

Overweeg je een vakopleiding? Sta dan even stil waarom je dit zou willen. Als het om het ‘papiertje’ gaat, dan betwijfel ik of dit de juiste keuze is. Wil jij jezelf ontwikkelen op vele gebieden van fotografie of ben je nog zoekende naar wat je wilt? Dan is dit iets wat een vakopleidng je kan bieden. Bedenk hierbij alleen wel dat je misschien ook opdrachten krijgt en moet leren over typen fotografie die je helemaal niet leuk vindt. Sta je hier ook voor open? Of verlies je dan misschien het plezier in het fotograferen?

Soms is het volgen van fotografie workshops bij fotografen wiens werk jou aanspreekt net zo waardevol of misschien nog wel nuttiger, omdat je jezelf direct meer ontwikkelt in de richting waar je graag op zou willen gaan. Of leer je alles wat je wilt weten in een online fotografie cursus. Maar ook als autodidact, waarbij je de fotografie jezelf eigen maakt, is dat mogelijk!

10. In iedereen schuilt een fotograaf, dus ook in jou!

In 2009 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel. Onder het motto ‘dan kan ik eens geld vragen voor een fotosessie’. Vanaf dat moment noemde ik mijzelf ook pas ‘fotograaf’. Ik weet niet waarom ik dit niet eerder deed, misschien dacht ik dat het pas officieel was met de KvK-inschrijving. Veel later pas realiseerde ik hoe raar dit was. Er was die dag immers niets aan mijn fotografische vaardigheden veranderd! Mijn foto’s waren sinds die dag niet ineens op magische wijze verbeterd, toch?

Het heeft nog jaren geduurd voordat ik het snapte, maar nu weet ik het zeker. Ik geloof dat er in iedereen een fotograaf schuilt. De één is alleen verder ontwikkeld dan de ander. Maar iedereen mag zichzelf dus ook fotograaf noemen, ook als je beginnend en amateur bent. Een KvK-nummer is geen pré. Natuurlijk zal ik dit iedereen die geld wilt verdienen met fotografie aanbevelen, maar dat moet de hobbyist er niet van weerhouden zichzelf ook fotograaf te noemen.

Ik ben er van overtuigd dat iedereen een fotograaf kan zijn, ongeacht of je een KvK-nummer of vakopleiding hebt of niet.

Iedereen kan leren fotograferen.
Iedereen kan mooie foto’s maken.

Dat is ook de reden waarom ik met Vink Academy ben gestart. Ik wil laten zien dat fotografie niet zo moeilijk hoeft te zijn als wordt gedacht. Ontwikkel met Vink Academy de fotograaf in jou en ontdek de mogelijkheden in de fotografie ontdekt.

Volg jij mij al op Instagram?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Lees hier lekker verder:

 

56 reacties op Wat ik heb geleerd in 10 jaar digitale fotografie

 1. Geert Timmer 28 oktober 2016 at 18:27 #

  Hoi Laura.

  ik lees met bewondering jou verhaal dat geeft mij nog meer inspiratie om heel veel foto’s te maken.
  en inderdaad het gaat niet altijd goed maar zoals gezegt iedereen kan het leren.
  ik heb op jou advies een 50 mm gekocht en ben nu aan het uitzoeken wat de mogelijk heden zijn met dat kleine dingetje.
  ik maak nu ongeveer 5 jaar digitale foto’s een echte hobbyfotograaf dus.
  ik maakte foto’s met een 16-300 mm opjectief mooie foto’s altijd alleen gevoelig met scherpstelling.
  en dat heb je met een 50 mm niet. ik maak veel foto’s voor een wijkblad en dat soort dingen
  ik volg jou al een tijdje mooie foto’s en een goed vehaal.

  Groeten Geert

 2. Cor 21 oktober 2016 at 20:25 #

  Hallo Laura,

  Ik geniet niet alleen van je artikelen, maar ik waardeer het ook enorm dat je al die vergaarde kennis ook wilt delen met lotgenoten. Ik herken ook veel in het verhaal. Ook ik kocht ooit een Nikon en had er totaal geen benul van dat ding allemaal kon. Maar zoals met alles eigenlijk is veel doen en ondernemen de sleutel tot succes. Het valt mij op dat je door de jaren heen heel anders naar de dingen (in mijn geval natuur) kijkt en dat ontwaar ik ook bij jouw foto’s van het begin en van 2013. Wat een verschil !!!
  Ik wens je veel succes in je loopbaan en hoop dat je doorgaat ons te verblijden met je bevindingen. Ze zijn een ware kunst en hebben mij al diverse keren de goede weg op geholpen. Driewerf hulde !!

 3. Jan 21 oktober 2016 at 18:41 #

  Dag Laura,

  Sinds kort ken ik jouw site en ik zie heel veel overeenkomsten qua fotografie. Heden, verleden, apparatuur, kennis etc. Het beste te illustreren met een link naar mijn site: http://www.althofweb.nl en de betreffende pagina`s.
  http://www.althofweb.nl/De%20Fotografie.htm
  Je maakt een goeie nieuwsbrief die ik graag lees.
  Groetings, Jan Althof

 4. Edy Kwak 7 oktober 2016 at 09:52 #

  foto Pantheon (met fontein). fraaie foto maar gebouw staat toch nog wat storend scheef. Trek een lijn vanuit de nok naar beneden. Ik gebruik zelf bij het fotograferen van bouwwerken steeds een raster dat op mijn scherm zichtbaar is.
  Leuk is de tekst in het fries.

  M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT

  een Latijnse tekst met afkortingen weergegeven.
  volledig uitgeschreven:

  MARCUS AGRIPPA LUCIUS FILIUS CONSUL TERTIUM FECIT

  De vertaling is

  Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde maal consul, heeft dit gebouwd.

 5. Gerda Smeding 29 juli 2016 at 10:59 #

  Dag Laura,

  Wat een leuk en inspirerend verhaal! Ik heb nog niet zo lang geleden een nieuwe camera gekocht, maar er eigenlijk nog niet zo heel veel mee gedaan. Door jouw verhaal krijg ik echt weer zin om op pad te gaan. Veel succes met fotografie en ik kijk al weer uit naar je volgende nieuwsbrief.

  Groet,

  Gerda

  • Patrick Waelauruw 13 augustus 2016 at 16:06 #

   Hoi Laura,

   Ik heb sinds 2 jaar een Canon EOS 1200D. Heb de afgelopen twee jaren alleen maar lopen ergeren aan de foto’s die ik gemaakt had. Het was teleurstellend om te zien dat ik bijzondere momenten van b.v. mijn kids “verknoeid” had vanwege onkunde. Telkens wanneer ik de foto’s kopieerde naar mijn laptop en ze bekeek, werd ik teleurgesteld. Ik nam ook helemaal geen moeite meer om me te verdiepen in fotografie of zelfs de handleiding door te nemen. Dat was allemaal als Chinees voor me…!!!! (En dat terwijl ik genoeg familieleden heb die fotograven zijn en een mediabedrijf hebben) Telkens wanneer we het over fotografie hadden, begonnen ze te “gooien” met termen als: diafragma en sluitertijd met als resultaat dat ik dacht dat ik het helemaal niet meer begreep.

   Ik had me voorgenomen om tijdens mijn vakantie te gaan verdiepen in mijn camera en fotografie. Ik begon met het doornemen van de handleiding. (basis) Ik heb het letterlijk 5-6 keer opnieuw moeten lezen voordat ik enigszins grip kreeg.

   Zo’n twee weken geleden kwam ik op jouw site terecht. Wat me zo enorm aanspreek is de “Jip en Janneke taal” en de slogan “iedereen kan mooie foto’s leren maken”. Sindsdien heb ik al een flink aantal uren achter je site gespendeerd. Ik moet zeggen dat ik wel steeds meer “grip” begin te krijgen en dat ik termen zoals diafragma, ISO, sluitertijd, witbalans enz. steeds beter begrijpt. Thanks…!!!!!

   Ik vind je site sowieso inspirerend en van deze tijd. Super dat je zoveel tijd investeerd in de site om ons wegwijs te maken in de wereld van fotografie.

   God bless,

   Patrick

 6. COOLS ERIC 28 juli 2016 at 21:33 #

  Hé Laura blij je te horen Proficiat wat een carriére heb je opgebouwd ik denk dat er veel jaloers zullen zijn met het geen je allemaal al bereik heb ik hoop dat je nog veel jaren in de fotografie blijf dat we nog héééél veel van jou kunnen leren en wij na een paar jaren ook de perfecte foto’s hebben

  Groetjes Eric

 7. Wim van Brink 22 januari 2016 at 17:35 #

  Ben het op bijna alle punten met je eens maar over het al dan niet volgen van een beroepsopleiding voor fotograaf denk ik er toch iets anders over.

  Door mijn werk kwam ik in het analoge tijdperk bij veel fotografen over de vloer. De meesten werkzaam in of voor de reclame, maar ook vrije broeders die aan niets en niemand verantwoording schuldig waren.
  Denk aan Koen Wessing, die van geleend geld naar Chili afreisde om daar verslag te doen van de coup die op Allende gepleegd werd zonder er zeker van te zijn dat hij zijn foto’s aan iemand kon slijten. Bij deze vorm van fotografie is soms de techniek van ondergeschikt belang.

  Kwam je daarentegen bij een fotograaf die een kookboek moest illustreren of de folder voor de Bijenkorf met productfoto’s moest vullen was het andere koek. Daar komt veel bij kijken en zonder technische bagage kon je het wel vergeten in die branche.

  Ben onder fotojournalisten regelmatig een autodidact tegengekomen en dat waren niet de minsten.
  De studiofotografen hadden zonder uitzondering een gedegen vakopleiding gevolgd.

 8. Farah 22 januari 2016 at 10:01 #

  Hoi Laura,

  Ik volg je website heel kort pas, maar ik ben er al helemaal dol op!

  Deze artikel is een klap in m’n gezicht, haha. De foto’s van 2003 laten namelijk zien waar ik nu sta. Ik krijg erg veel motivatie door je artikelen, vooral door deze!
  Mijn grootste dilemma is dat ik nogal onzeker ben als ik op straat sta te fotograferen, maar daar moet ik me echt over heen zetten. Ik zal m’n camera vaker meenemen!

 9. Petro 21 januari 2016 at 17:43 #

  Gefeliciteerd heb enorm veel aan je bevindingen klasse dank hiervoor

 10. Arnold 13 januari 2016 at 13:57 #

  Hallo Laura van harte gefeliciteerd met je verjaardag

 11. Arie Sonneveld 12 januari 2016 at 21:21 #

  Inspirerend verhaal, dank je wel! geniet ook de volgende 10 jaar weer!

 12. Kimber - Reisgenie 12 januari 2016 at 19:52 #

  Alvast van harte gefeliciteerd, Laura! Je website is een enorme inspiratiebron geweest de afgelopen jaren en ik heb er veel van geleerd! Op naar nog veel meer mooie fotografie-jaren :).

 13. Suus&Co 3 oktober 2015 at 13:38 #

  Mooi artikel. Ik heb tot 10 jaar geleden veel gefotografeerd. Eerst met de canon 300 (dacht ik) en daarna overgestapt op digitaal. Totdat ik het gesleep met al dat speel meer dan zat was. Waarna ik 10 jaar lang met een ixus op zak heb gelopen. Nu heb ik van een hele goede vriend een 450D gekregen en hij is helemaal fan van jouw werk. Vandaar dat ik op jouw website terecht ben gekomen en ik geniet enorm van alles wat er te ontdekken valt!

 14. Nico Van Haaren 30 juli 2015 at 17:26 #

  ik mag dit wel Laura laten zien dat je in de loop dr jaren van je eigen foto's kan leren mooi verwoord en mooi om te lezen

 15. Ria 30 april 2015 at 20:31 #

  Wat ben ik blij dat ik jouw website heb ontdekt (via Instagram welteverstaan).
  Echt een inspirerend artikel dit, net als de rest van je website! Ik zit nog steeds te twijfelen om een vakopleiding te gaan volgen, maar ik vind het zo prijzig. Misschien dat ik toch voor jouw cursus kies. Ook fijn om te lezen dat je zelf een fotograaf bent zonder diploma. Werkt motiverend en inspirerend, ga vooral zo door!

 16. André Klug 5 maart 2015 at 18:45 #

  Leuk te lezen hoe enthousiast Laura is over haar vak dat ze "beeldend" uitoefent.

 17. Aartie 20 februari 2015 at 11:08 #

  Hallo Laura,

  Wat een inspirerend verhaal! Super! Ook mooi om te zien hoe je door de jaren heen bent gegroeid. Dank je voor het delen.

  Groet,
  Aartie

 18. Theo Kerstholt 18 oktober 2014 at 12:34 #

  Mooi om te zien en te lezen dat jij wilt delen!

 19. Rob 4 oktober 2014 at 23:23 #

  Laura, ik ben een beginnende fotograaf. Leren en vooral veel doen klopt echt. Dank voor de vele tips. kijk nu al weer uit naar de volgende nieuwsbrief

 20. Heidi 10 mei 2014 at 21:39 #

  Hoi Laura,

  Wat enorm leuk en herkenbaar om te lezen!! Voel mezelf nog echt wel beginnend fotografe, maar moest ook wel lachen om je verschillende versies foto’s in Rome (leuk gedaan!)….zo herkenbaar! Bedankt voor je altijd weer stimulerende artikelen… krijg na ’t lezen altijd direct zin om m’n camera te pakken :-)

  Groetjes, Heidi

 21. Frank 16 januari 2014 at 20:27 #

  Fijn verhaal en mooie voorbeelden. Je hebt een hele plezierige toon in je schrijfstijl; ik lees het met veel plezier. Naast een goede fotograaf ben ne kennelijk ook een goede schrijver. Ga door!

 22. Ferdi 15 januari 2014 at 08:25 #

  Hoi Laura, een herkenbaar en waar verhaal. Geen onware woorden in gezien. Inspirerend ook voor wie de eerste voetstapjes zet in de fotografie. Succes en ga zo door!
  Groet Ferdi

 23. Gerard Ottens 14 januari 2014 at 19:33 #

  Als eerste gefeliciteerd !
  Mooie verhalen en goede uitleg, juist dit verhaal is voor ons leuk om te lezen en mooi om te ZIEN :-) omdat we dit voorjaar in Toscane en Rome zijn geweest, en helaas is het verslavend denk ik, we maken nu alweer plannen voor Italie in het voorjaar !

  Het verschil in foto’s is ook mooi om te zien, in de loop der tijd kijk je inderdaad anders naar wat je ziet.

  Blijf ons vermaken met je mooie website en goede tips aub.
  m.vr.gr.Gerard

 24. Carla 14 januari 2014 at 19:50 #

  Hé Laura,
  Nog gefeliciteerd met je verjaardag en de stappen die je gezet hebt in de fotografie. Fotograferen is ook mijn grote hobby en met jouw e-books en nieuwsbrieven (be)kijk ik de dingen regelmatig weer met een frisse blik en dat is vaak al genoeg. Bedankt daarvoor en dat er nog maar vele jaren mogen volgen.

 25. anneke 14 januari 2014 at 12:52 #

  Wat een kado dat jij geeft, dat je het anderen wilt laten zien en leren, en niet voor jezelf houdt! Op nog vele wijze lessen voor jou en daarmee voor anderen!

 26. Alice Kempers-Stiksma 14 januari 2014 at 12:44 #

  Prachtig om je verhaal te lezen! Wat een passie springt er uit! En bedankt voor alle info en de nuttige fotografietips!
  Hoop nog lang te mogen genieten van jou als fotograaf en teacher!

 27. Ingrid van Schie 14 januari 2014 at 12:16 #

  Van harte gefeliciteerd! Ik vind je nieuwsbrieven en website erg leuk om te lezen, heel informatief en inspirerend!! Veel succes nog en ik hoop er nog lang van te genieten.

 28. BRACKE, Benny 14 januari 2014 at 10:39 #

  Gefeliciteerd, dat doen velen je niet na, zo autodidactisch, grote bewondering van veel mensen en terecht! Zelf ben ik al gepensioneerd, maar op mijn 12e had ik al een klein Kodakje.
  Mijn voorkeur gaat uit naar natuurfotografie, reeds 30 jaar breng
  ik mijn vakanties door in Slovenië, met name het triglavski narodni parc, waar ik vele foto’s en dia’s heb gemaakt tijdens de vele bergtochten, heb 4x op de top van de TRIGLAV (2864 m) gestaan en ook van daaruit foto’s gemaakt, destijds nog analoog.
  Natuurlijk met Nikon-camera en lenzen. Helaas word ik nu te oud voor die zware bergstochten van 5-6 uur wandelen met rugzak en foto-apparatuur.Ik fotografeer meer op het gevoel. Groeten Benny

 29. F L 14 januari 2014 at 10:24 #

  Van HARTE

 30. Andrea 13 januari 2014 at 22:11 #

  HIEPER DE PIEP HOERA! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
  Wederom met zoveel enthousiasme jouw tips en trucs doorgenomen. Het lijkt wel of ik jarig ben ;-).

 31. Wim de Lange 13 januari 2014 at 20:59 #

  Ik vind het een hele leuke site en de manier waarop Laura haar ervaringen deelt fantastisch… en inderdaad heel leerzaam.

 32. Kim Groenendal 13 januari 2014 at 21:17 #

  wat een leuk artikel laura !

 33. Rose-Marie 13 januari 2014 at 21:12 #

  Laura,

  Van harte gefeliciteerd!
  Wat een leuk verhaal over je “loopbaan”.
  Hartelijk dank voor je leuke lessen, informatie, adviezen en stimulerende verhalen.

  Ga gerust nog een tijdje door!

 34. Wim de Lange 13 januari 2014 at 20:48 #

  Gefeliciteerd met je verjaardag en met je keus voor de fotografie. Geweldig om met zoveel plezier en overtuiging je brood te kunnen verdienen en fantastisch om het op deze manier met anderen te delen…

 35. EdG Fotografie 13 januari 2014 at 20:01 #

  Wat een ontzettend leuk geschreven verhaal, heel herkenbaar, succes met de volgende jaren! Ennu, toch van harte!

 36. Jan Corstjens 13 januari 2014 at 20:01 #

  Je schrijft een 50 mm is een must, waar baseer je dat op ??ik heb een D7000 dus geen full frame is het dan niet beter om een 35 mm lens te nemen ??

  Groetjes, jan Corstjens.

  • Laura 16 januari 2014 at 21:57 #

   @Jan: Waarom ik een 50mm een must vind is niet gebaseerd op basis van de beeldhoek, maar op basis van de kwaliteiten en andere eigenschappen van de lens. Dit heb ik beschreven in dit aritkel: https://vinkacademy.nl/fotografietips/8-redenen-waarom-elke-fotograaf-een-50mm-lens-moet-hebben/

  • Tim 5 februari 2016 at 18:17 #

   Dag jan

   Het gaat hier meer over het diafragma denk ik
   Ben zelf ook beginner, heb diverse pro zoomlenzen op 2.8 gekocht, en ook een 50mm op 1.4.
   Qua scherpte is dat een wereld van verschil
   Op een niet fullframe heb je dat verschil ook wel, en door je crop factor kun je idd 35mm nemen (dan kom je op zelfde zicht)
   Niet zoomlenzen geven scherper beeld

 37. Rob 13 januari 2014 at 19:50 #

  Allereerst gefeliciteerd met je verjaardag.

  Leuk en goed verhaal weer. Met enthousiasme gebracht zoals immer.

 38. Sandra Lelieveld 13 januari 2014 at 19:01 #

  Laura,
  Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele mooie fotografie momenten toegewenst.
  De beste tip die ik uit je verhaal haal voor mij voor 2014 is gewoon veel fotograferen. Ik lees veel, sla veel informatie op. Maar twijfel altijd over mijn werk.
  2014 wordt het jaar van veel fotograferen. Op verschillende fronten.
  Fijne avond gewenst!!

 39. Claudia 13 januari 2014 at 18:51 #

  Hoi Laura,

  Gefeliciteerd met je verjaardag !

  Wat een leuk artikel ! Ik heb direct zin om er met mijn camera op uit te trekken en weer heerlijk te rommelen :)

  Fijne verjaardag nog!

  Groetjes
  Claudia

 40. Hans 13 januari 2014 at 18:43 #

  Leuk om je verhaal en je tips te lezen. Herkenbaar maar ook leerzaam. Je timmert aardig aan de weg en je doet het prima. Gefeliciteerd.
  Een suggestie: ik lees veel van je artikelen op de iPad. Zo’n muis-over werkt hier wat minder goed op. Misschien is het te verbeteren zodat het meer multi-platform wordt.

  • Laura 16 januari 2014 at 21:57 #

   @Hans: Bedankt voor de suggestie, dit staat inderdaad op de wishlist voor de site. Het heeft op dit moment niet de hoogste prioriteit, maar ik hoop binnenkort hiervoor een oplossing te vinden.

 41. Ton Arbouw 13 januari 2014 at 17:30 #

  Van Harte proficiat met je verjaardag en bedankt voor dit cadeautje van mooie verhalen, fotograferen doe ik al een poosje maar toch leer ik veel van de verhalen, bedankt !! groet ton.

 42. Schorrs Ludo 13 januari 2014 at 16:48 #

  Laura,
  Sta me toe U een heerlijke fijne verjaardag tot te wensen.
  Met 27 lentes ben je nog pril in het leven en kan je ons nog vele fotografie tips toesturen, zoals deze weer zeer duidelijke tips.
  Doe zo verder meid.!!!
  Nog een hartstikke fijne verjaardag toegewenst zen geniet nog van de avond.
  Schoors Ludo, Belgie«

 43. Rita van Mourik 13 januari 2014 at 16:28 #

  Wat een leuk verhaal! Het enthousiasme druipt er van af! En wat een mooie foto’s Laura!
  Bedankt voor alle info die je tot nu toe gegeven hebt! Een dagje te laat maar nog van harte!

 44. Anne-Wil van der Ham 13 januari 2014 at 15:38 #

  Wat een geweldig verhaal en motivatie! Die foto’s van ‘verleden-heden’ is echt ontzettend goed! Ik weet zeker dat een ieder die zich meer wil verdiepen in het fotograferen aan jou een hele hoop heeft, ik in ieder geval wel! ;) En natuurlijk van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

 45. Jennie Voorthuis Pors 13 januari 2014 at 15:35 #

  Je bent inderdaad gegroeid in de fotografie prachtige foto’s, en ik wil je ook nog feliciteren met je verjaardag..

 46. Annette 13 januari 2014 at 15:15 #

  Hoi Laura, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. En bedankt voor de leuke, mooie artikelen over alles wat met fotografie te maken heeft. Leuk en duidelijk beschreven en mooie foto’s. Ik fotografeer veel in de natuur, o.a. vogels, dat is niet altijd even makkelijk. Theorie vindt ik moeilijk om te leren dus met jou tips kom ik een heel eind, bedankt. Hartelijke groeten Annette Bosklopper

 47. Eric Vink 13 januari 2014 at 15:06 #

  Allereerst…van harte gefeliciteerd.
  Ik heb je verhaal met veel bewondering gelezen en leuk die foto’s van Rome (ben er zelf ook geweest) en heel herkenbaar die standpunten met hoe je het de volgende keer toch anders doet.
  Nog heel veel jaren in goede gezondheid en dat je maar veel tips met ons mag delen.

 48. Marieke 13 januari 2014 at 14:26 #

  Leuk geschreven en wat een verschil in foto’s! Heel leuk om te zien!

 49. Harold 13 januari 2014 at 13:34 #

  Van harte met je verjaardag! Op naar de volgende tien jaar :) Bedankt ook voor je lessen!

 50. Wietske Brinkman 13 januari 2014 at 12:39 #

  Een geweldig leuk verhaal met foto’s die duidelijk mooier zijn geworden in de loop der jaren. Ik hoop dat ik het ooit ook zover kan brengen…ben niet ontevreden maar ik denk wel dat het altijd beter kan. Bedankt voor je info.

 51. Rob Nijmeijer 13 januari 2014 at 12:27 #

  Mooi artikel Laura, leuk om te zien dat het zo goed gaat.

 52. Wim Mecksenaar 13 januari 2014 at 12:48 #

  Hallo Laura,

  Van harte gefeliciteerd.
  ik zag herkenning in jouw verhaal.
  Hieronder mijn story………………

  En 7 jaar geleden kreeg ik mijn allereerste digitale camera.
  Wat ik toen nog niet wist, was dat het mijn leven zou veranderen.
  Hoe het begon?
  Ging met vervroegd pensioen en mijn ex ging bij mij weg.
  Mijn eerste camera was een Nikon D60. Wow, dat was toen echt wel wat.
  Ik koos voor de NIkon, na het lezen van diverse info-groepen en forums en door het konstateren dat de meeste vakfotografen Nikon gebruik(t)en.
  Als iemand toen tegen mij in 2007 had gezegd dat ik 7 jaar later, zou fotograferen voor een omroep, diverse websites en Maxima en diverse andere bekende nederlanders op de foto zou zetten, dan had ik die persoon voor gek verklaard.

  Maar toch is het zo. Ik heb veel gefotografeerd. Héél veel gefotografeerd, ik zou niet eens een aantal in foto’s of uren kunnen noemen. Maar misschien heb ik nog wel meer geleerd, dat het op stap gaan met je camera ( je maatje ) je leven verrijkt en invulling geeft..

  Laura ga door met je Nieuwsbrief, ik spel hem elke keer weer helemaal uit………..

Geef een reactie