Wanneer je op reis bent, dan gaat de camera natuurlijk mee. In dit artikel geef ik je tips hoe je jouw apparatuur veilig houd als je op reis bent of tijdens een dagje weg.
Dichtbij je houden
Ik denk zelf dat de allerbeste methode om diefstal te voorkomen, het meenemen en bij je houden van de apparatuur is. Want laten we eerlijk zijn, de meeste diefstal gebeurt juist op het moment dat je er niet bij bent.
Ik heb de cameratas daarom ofwel op mijn rug, of dichtbij me, en zal deze niet zomaar alleen laten. Zit ik in een restaurant, dan ligt de cameratas aan mijn voeten. Het liefst met een stoelpoot of een van mijn benen door de schouderbanden.
Een goede cameratas is het liefst niet overduidelijk te herkennen als cameratas. Als ie schreeuwt “Hé kijk, hier zit dure apparatuur in“, dan trekt ie natuurlijk sneller de aandacht van zakkenrollers of andere ongure types. Mijn cameratas kan enkel geopend worden als ik deze af heb. Die rits zit langs mijn rug. Dit maakt het voor zakkenrollers (vrijwel) onmogelijk om even snel hun hand in mijn tas te steken.
Kluisje
Ga je op vakantie iets doen waarbij je de camera niet mee kan nemen? Laat de camera dan achter in het hotel/appartement/vakantiehuisje. Vooral in hotels en resorts is er meestal wel een kluisje aanwezig die groot genoeg is om de camera en enkele objectieven te bewaren. Raak natuurlijk niet het sleuteltje kwijt of vergeet de cijfercode niet. Zelf test ik altijd eerst een keer of het kluisje goed open of dichtgaat met de ingestelde code, voordat ik er waardevolle spullen in doe.
Onthoud natuurlijk dat de verhuurder van de kamer vaak wel een methode heeft om het kluisje alsnog te openen. Zo hadden we een error bij het kluisje in een resort toen we op Hawaï waren, maar de beveiliging/conciërge had ‘m binnen een halve minuut gewoon weer open.

Dit kluisje met cijfercode was precies groot genoeg voor 1 laptop, 1 camerabody en 2 lenzen.
PacSafe mobiele kluis
Is er geen kluis aanwezig in het hotel/appartement? Dan is het wellicht een optie om een PacSafe aan te schaffen om diefstal te voorkomen. De PacSafe Travelsafe is er in twee formaten (5L en 12L) en wij hadden de grootste versie bij ons tijdens onze reis van drie maanden. Het is een beetje afhankelijk wat je er in wilt doen, maar de tas is ruim genoeg voor bijvoorbeeld twee laptops of een camera met enkel objectieven.
De PacSafe wordt gesloten door een metaaldraad die je door de lussen aantrekt en waarbij je het openen blokkeert met een slotje. Omdat de tas is gevoerd met een soort van metalen frame, kan deze niet zomaar opengesneden worden om er iets uit te halen. Met een extra lange staaldraad kan de PacSafe bovendien ergens veilig aan bevestigd worden, zodat de tas zelf niet gemakkelijk meegenomen kan worden. Het geeft mij in ieder geval een veilig gevoel.
De verkoper die ons adviseerde over de PacSafe benadrukte nog eens extra om deze vast te maken aan iets wat écht niet zomaar los kan. Hij had meer dan eens van klanten gehoord dat de PacSafe toch was gestolen. Als hij vroeg “Waaraan heb je deze dan vastgemaakt?” en het antwoord “De poot van het bed“, dan vertelde hij dat hij het lastig vond om daar een passende reactie op te geven.

De PacSafe tas is hier op zo’n manier bevestigd aan de tafel dat je of de tafel moet meenemen, of de tafel uit elkaar moet schroeven, wil een dief de tas meenemen. Snel weggrissen is er dus niet bij! (Als je denkt.. wat een foute vloerbedekking?! Dan zeg ik: Las Vegas. Zegt vast genoeg ;))
Je bestelt een PacSafe onder andere hier. Ik gebruikt zelf dus 12L tas, maar er is ook een kleinere 5L tas als je bijvoorbeeld alleen je compactcamera of iPad veilig wilt opbergen. (affiliatelinks)
Fietsslot
Geen kluis en geen PacSafe? Maar wel een koffer die je kunt afsluiten? Doe dan de spullen in je koffer en op slot, en kijk of je de koffer met een langer slot ergens aan kunt bevestigen. Een langer fietsslot dat je door het hengsel trekt, is hierbij een goedkope en simpele oplossing.
Is het 100% veilig?
Ik realiseer me heel goed dat geen van de drie opties hierboven betekenen dat iets 100% veilig is. Alles kan kapot gemaakt worden en gestolen. Een dief zal achter niet snel met een metaalschaar langs de hotelkamers gaan; het gaat om de gelegenheid die zich voordoet en daar wordt dan gretig gebruik van gemaakt. Door de apparatuur in een kluis op te bergen of een PacSafe, wordt juist die gelegenheid flink beperkt.
Opbergen in de auto
Ben je op vakantie met een tent? Dan zal het lastig zijn om de PacSafe ergens aan vast te maken want niet losgehaald kan worden. In zo’n situatie doe je er natuurlijk verstandiger aan om de camera te bewaren in de auto, want die is een stuk inbraakbestendiger dan een tent die je gewoon even open ritst. Houd er wel rekening mee dat veel verzekeringen diefstal uit de auto niet standaard dekken! Pak de polisvoorwaarden er goed bij of vraag het na bij de verzekering.
Toen we in Nieuw-Zeeland rondreisden in een kamper was dit natuurlijk de enige plek waar ik mijn apparatuur veilig kon opbergen als we het niet bij ons hadden, maar volgens de polis van mijn verzekering was diefstal uit een auto (en dus ook: een kamper) niet standaard gedekt. Nadat ik de situatie had uitgelegd was er gelukkig een mogelijkheid om voor een kleine extra premie dit wel tijdelijk in de verzekering op te nemen. Maar dit is wel iets wat je moet onderzoeken voordat je weg gaat!
In de kofferbak…
Wanneer je apparatuur in de auto opbergt, dan doe je dit vanzelfsprekend uit het zicht. Bij sommige verzekeringen is diefstal zelfs enkel gedekt als het in de kofferbak zat (dus niet als je de laptop bijvoorbeeld onder de stoelen had geschoven). Als extra veiligheidsmaatregel bewaarden wij de apparatuur die we niet mee hadden en achterlieten in de auto altijd in de PacSafe. Deze bevestigden we in de huurauto aan een ring bij de kofferbak en in de kamper (waar geen achterbak was) aan de onderkant van één van de voorstoelen. Daarbij verborgen we ook altijd de PacSafe onder andere spullen, zodat er geen slotje zichtbaar was dat iemand die naar binnen zou spieken kon opvatten als een extra uitnodiging.

In de 12L PacSafe passen ook twee 15 inch laptops. Hier had ik de tas bevestigd aan de voorstoelen van de kamper. Als we op pad gingen, legden we er natuurlijk iets overheen, zodat het niet opviel.
Een onderschatte veiligheidstechniek
Er zijn natuurlijk altijd situaties dat het niet mogelijk is om je camera bij je te houden of achter te laten. Bijvoorbeeld als je op het strand bent en even in zee wilt zwemmen. Vaak voel je zelf aan of het veilig is of niet, afhankelijk van de bestemming, het aantal mensen om je heen of de omgeving.
Ik ben wel eens gewaarschuwd om op dat afgelegen strandje niet mijn spullen alleen te laten liggen, omdat het bekend was dat in de bosjes verderop mannen de gelegenheid afwachtten tot je gaat zwemmen, om er vervolgens snel met je tas vandoor te rennen.
Twijfel je heel erg? Vraag dan of de strandgasten in de buurt een oogje in het zeil willen houden. Onderschat dit punt niet! Een interessant onderzoek dat in de vorige eeuw is uitgevoerd laat zien dat als overduidelijk is dat iemands spullen gestolen worden er maar één op de tien mensen uit zichzelf in actie komen om achter de dader aan te gaan. Maar als ze eerst gevraagd zijn om een oogje in het zeil te houden en vervolgens komt er dan een dief langs bij de spullen, dan kwam zeven van de tien mensen in actie. Ze voelen zich verantwoordelijk omdat ze jou je woord gegeven hebben. Ze zullen je spullen meer in de gaten houden. En door deze simpele vraag voelt het ineens een stuk veiliger!
In geval van diefstal…
Is er ondanks alles toch sprake van diefstal? Neem zo snel mogelijk contact op met de verzekeringsmaatschappij, maak foto’s (met de camera van iemand anders of met een mobieltje) van alle zichtbare braakschade en doe aangifte bij de politie. Dat brengt waarschijnlijk niet je spullen terug, maar maakt de afhandeling met een verzekeringsmaatschappij wel makkelijker.
Meer weten
Meer tips om je apparatuur én je foto’s op reis veilig te bewaren, lees je in het elfde hoofdstuk van mijn boek Reisfotografie – explore discover capture.
Een prachtig, maar zeker doeltreffend artikel over de verzekering. Inmiddels moet ik een andere (rug)tas en koop daar gelijk een pacsafe bij. Bedankt voor deze tip.
Hallo Laura
Ik heb de pacsafe al jaren en hij is al in aardig wat landen mee geweest ideaal.
Ik heb er een bijpassende rugzak bij.
Hallo Laura,
Dank voor de tips!
Misschien nog een aanvulling:
Wat betreft de laptop in een auto heeft een collega van mij een keer meegemaakt dat een laptop in ‘slaapstand’ alsnog is gestolen. Het schijnt dat men tegenwoordig met speciale apparaatjes kan ontdekken of er een laptop aanwezig is. Zelfs als deze uitstaat!
Oei, dat wist ik niet! Interessant…. Des te belangrijker om je laptop in een PacSafe of iets anders te plaatsen en het laptopdief zo moeilijk mogelijk te maken!
Kluisjes op hotelkamers zijn in de meeste gevallen absoluut niet veilig.
Kijk maar eens op YouTube hoe eenvoudig het is om deze kluisjes, met een paar klappen op de bovenkant, te openen.
Alles is met geweld natuurlijk te openen. Al is een kluisje met sleutel dan wel weer veiliger dan met code, lijkt me.
Persoonlijk ben ik erg enthousiast over de Pelicase 1510. Dit is een koffer/trolley die onverwoestbaar is (o.a. waterdicht) en waar je behoorlijk wat apparatuur in kwijt kunt.
Tevens zitten er twee “ogen” aan waarmee je de koffer kunt afsluiten of ergens aan vast kan maken, dit is ook erg handig in een auto of camper.
Nadeel is wel dat dit koffer zonder apparatuur al 7kg weegt. In een vliegtuig zit je dus al snel aan de limiet voor je handbagage.