In Photoshop vind je in het menu Afbeelding de opties Canvasgrootte en Afbeeldingsgrootte staan. Bij beiden kun je een formaat opgeven. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee? In dit artikel leg ik het je uit.

Afbeeldingsgrootte in Photoshop

Met het menu Afbeeldingsgrootte in Photoshop kun je een foto verkleinen of vergroten. Als je de foto verkleint, dan krijgt die minder pixels. Je kiest hier om verschillende redenen voor, bijvoorbeeld omdat je de foto per mail wilt versturen. Minder pixels zorgen voor minder MB’s. Of misschien wil je de foto verkleinen omdat je deze online wilt zetten en internetgebruikers niet de mogelijkheid wilt geven om de foto te downloaden en groot te printen.

Voorbeeldfoto in Photoshop

In het voorbeeld gebruik ik een 6 megapixel foto. De lange zijde is 3000 pixels, de korte zijde 2000 pixels (3000 x 2000 = 6 000 000 = 6 megapixel). Voor het verkleinen van de foto ga je naar Afbeelding > Afbeeldingsgrootte en geef je het nieuwe formaat in.

Kies ik bij de breedte bijvoorbeeld 2000, dan verandert ook automatisch de hoogte naar 1333 pixels. Dit komt omdat het ‘linkje’ tussen de breedte en hoogte aanstaat. Zo behoud je dezelfde beeldverhouding.

Photoshop Afbeeldingsgrootte

De originele foto is 3000x2000pixels.

Aanpassen van de breedte met linkje aan

Met het ‘linkje’ tussen de breedte en hoogte aan, blijft de beeldverhouding hetzelfde als je één van deze twee getallen aanpast.

Zou je het linkje uitzetten, dan verandert de breedte wel naar 2000, maar blijft de hoogte ook 2000. Dat geeft een heel raar resultaat, kijk maar:

Afbeeldingsgrootte zonder link aan

Als je niet de link tussen breedte en hoogte aanhoud, dan trek je de foto uit z’n verband. Dit vreemde effect heb je natuurlijk liever niet.

Het is dus altijd belangrijk om het linkje voor de vaste beeldverhouding aan te laten staan!

Foto vergroten met afbeeldingsgrootte

Ook het vergroten van de foto kan met afbeeldingsgrootte. De foto krijgt dan meer pixels. Het is belangrijk om je te realiseren dat deze nieuwe pixels door Photoshop ‘erbij verzonnen worden’. Er zit dus een grens tot hoever je een foto kunt vergroten en dit nog een mooi resultaat geeft.

Bij Afbeeldingsgrootte typ ik bij de breedte de nieuwe waarde in, 3600 pixels. Het getal bij hoogte verandert met het linkje aan naar 2400 pixels. Het nieuwe formaat van de foto wordt dus 3600 x 2400 = 8 640 000 pixels = 8,64 megapixels. Oftewel: de foto heeft straks meer dan 2,5 miljoen (!) nieuwe pixels. Photoshop kent verschillende manieren om deze nieuwe pixels te berekenen. Ik laat deze even buiten beschouwing voor dit artikel, maar experimenteer hier gerust mee!

De foto is nu vergroot naar 8,6 megapixels

De foto is nu vergroot naar 8,64 megapixels

Foto bijsnijden met canvasgrootte

Ik ga nu aan de slag met canvasgrootte. Ik gebruik nog steeds dezelfde 6 megapixelfoto en ga naar Afbeelding > Canvasgrootte. De kans is groot dat je nu niet een maat in pixels ziet staan, maar dat er procent staat.

Bij het openen zie je waarschijnlijk geen pixels staan, maar procent. Klik op Procent om Pixels (of een andere maat, zoals centimeter) te selecteren

Bij het openen zie je waarschijnlijk geen pixels staan, maar procent. Klik op Procent om Pixels (of een andere maat, zoals centimeter) te selecteren

Ik klik op Procent, kies voor Pixels en vul bij de breedte 3600 pixels in. Het valt gelijk op dat de hoogte niet mee aanpast naar 2400 pixels, maar dat deze op 2000 pixels blijft staan. Goed, laten we eens kijken wat er gebeurt als ik op OK druk.

Nadat ik Pixels heb geselecteerd, zie ik het pixelformaat van de foto staan: 3000x2000pixels.

Nadat ik Pixels heb geselecteerd, zie ik het pixelformaat van de foto staan: 3000x2000pixels.

Ik vul de nieuwe waarde in voor de breedte: 2000px. Valt meteen opvalt is dat het getal bij de hoogte gelijk blijft.

Ik vul de nieuwe waarde in voor de breedte: 2000 pixels. Wat meteen opvalt is dat het getal bij de hoogte gelijk blijft.

Er verschijnt vervolgens een waarschuwing. Photoshop geeft aan dat het nieuwe formaat kleiner is dan het originele formaat. En dat-ie dus pixels moet weggooien. Klik op Doorgaan om te zien wat er gebeurt.

Waarschuwing bij canvasgrootte

Deze waarschuwing verschijnt. Klik op Doorgaan.

Foto croppen met canvasgrootte

De pixels aan de zijkant zijn weggesneden en de foto is nu vierkant geworden!

In de feite heb je op deze manier de foto gecropt, zonder de croptool zelf te gebruiken.

Rand om foto maken met canvasgrootte

Laten we ook eens kijken wat