Wanneer je in Lightroom werkt, zul je merken dat er momenten zijn dat de foto ‘geladen’ moet worden. De foto is in die laadtijd even onscherp, je ziet onderin een zwart vlak met ‘Laden’ plus een draaiend cirkeltje. Hoewel de laadtijd misschien 2 of 3 seconden is, kan dit erg vervelend worden als je tientallen of honderden foto’s wilt bekijken en/of bewerken. Gelukkig zit Lightroom vol handige trucjes en in dit artikel leg ik uit hoe je met behulp van voorvertoningen nooit meer hoeft te wachten tot de foto geladen is.

Wat is een Lightroom voorvertoning?

De voorvertoning wordt opgeslagen in de catalogus, waardoor de foto niet elke keer helemaal opnieuw geladen hoeft te worden.

In elk RAW foto-bestand zit altijd (minstens) één JPEG foto ‘ingesloten’. Deze JPEG is meestal niet dezelfde resolutie als je RAW bestand (kleiner) en zorgt er voor dat je de foto kunt zien in de filmstrip of bibliotheek van Lightroom voordat het RAW bestand geheel gelezen is. Op het moment dat je gaat inzoomen of wanneer je overschakelt naar de Ontwikkelmodule, gaat Lightroom het RAW bestand geheel laden. Omdat het RAW bestand veel meer informatie bevat en (dus) ook groter dan een JPEG is in bestandsgrootte, duurt dit eventjes. Bij dit inladen maakt Lightroom een zogenaamde ‘voorvertoning’ (of preview): de weergave van de foto wordt opgeslagen in de catalogus waarin je nu werkt. Het voordeel hiervan is dat het bestand, eenmaal ingeladen, onthouden wordt. Kom je op een later moment terug bij deze foto (zelfs na het afsluiten van het programma), dan hoef je niet opnieuw te wachten tot hij ingeladen is, maar kun je direct inzoomen of aan de slag met de bewerkingen.

De voorvertoningen die Lightroom maakt en opslaat zorgen er voor dat dit veel wachttijd bespaart. Nog mooier is dat je Lightroom, voordat je aan de slag gaat met de foto’s, de voorvertoningen al kan laten maken. Dit kan op twee manieren: tijdens het importeren of nadat de foto’s al geïmporteerd zijn. Welke manier je kiest maakt niet uit, het doel (niet hoeven te wachten op het laden van de foto’s) blijft hetzelfde.

Lightroom voorvertoning

Waneer een voorvertoning eenmaal gemaakt is, hoef je niet meer wachten totdat dezegeladen is.

Of je nu op vakantie gaat naar Terschelling,Tanzania,Tokio,Spanje.Schiermonnikoog,Slovenië,IJsland,Indonesië,

met deze masterclass leer je hoe je er prachtige foto's maakt.

Masterclass: Reisfoto’s met een WAUW-factor

Tips & inspiratie om adembenemende vakantiefoto’s te maken. Foto’s waar je jaloers op zou zijn, als je ze niet zelf had gemaakt. ;)

Voorvertoningen genereren bij het importeren

Aan de rechterkant van het foto’s importeren scherm staan onder het kopje ‘Bestandsafhandeling’ de opties voor het renderen van de voorvertoningen. Je hebt de keuze uit minimaal, ingesloten en secundair, standaard en 1:1.

  • Minimaal: Lightroom laadt hierbij de kleinste JPEG die ingesloten is in het RAW bestand. Het kleurbeheer van de foto wordt bepaald door de camera en niet door Lightroom, wat er voor kan zorgen dat er kleine kleurverschillen zijn tussen de ingesloten JPEG en de voorvertoning. Deze optie gebruik ik meestal als ik een of meerdere geheugenkaartjes snel wil legen en ik niet direct aan de slag ga met de foto’s.
  • Ingesloten en secundair: Lightroom zoekt hierbij de grootst mogelijke ingesloten JPEG versie in het RAW bestand.
  • Standaard: De ingesloten JPEGs worden genegeerd en Lightroom gaat de voorvertoningen renderen. Dit doet het programma op een formaat/resolutie welke ingesteld is bij catalogusinstellingen, bijvoorbeeld 1440×900 pixels.
  • 1:1: De foto wordt nu in zijn geheel ingeladen en geeft je de mogelijkheid om tot pixelniveau te bekijken. De voorvertoning heeft dezelfde resolutie als je originele RAW. Deze optie is mijn favoriet, omdat ik snel kan inzoomen en de foto goed kan beoordelen.

Vier opties voor het renderen van een voorvertoning

Voorvertoningen genereren van reeds geïmporteerde foto’s

Heb je de foto’s al geïmporteerd in de catalogus? Ook dan is het mogelijk om Lightroom aan het werk te zetten om de voorvertoningen te maken. Selecteer de foto’s in de Bibliotheek module en ga naar het menu ‘Bibliotheek’ > Voorvertoningen. Je hebt de keuze uit Standaard of 1:1 voorvertoningen om te genereren.

Selecteer de foto's waarvan je de voorvertoning wilt renderen

Voor welke opties van voorvertoningen kies je?

Bij het importeren maak ik zelf altijd de volgende afwegingen:

  • Ga ik nu of binnenkort aan deze foto’s werken?
  • Ga ik deze foto’s stuk voor stuk langs?

Op het moment dat ik bijvoorbeeld een fotosessie wil selecteren en bewerken, vind ik het fijn dat ik even snel kan inzoomen (om zeker te zijn dat de scherpte goed ligt) voordat ik een foto selecteer met de vlaggetjes. Omdat ik alle foto’s af ga in dit proces, zorg ik dat voorafgaand aan mijn selectie alle foto’s 1:1 gegenereerd zijn. Ga ik pas over een langere tijd aan de slag met de foto’s, wil ik enkel snel mijn geheugenkaartjes legen, of zal ik een snelle selectie maken vanuit de grid modus, dan kies ik minimaal. Als tussenvorm is de optie Standaard aan te raden, vooral wanneer je weinig inzoomt op individuele foto’s.

Voorvertoningen instellingen

De 1:1 voorvertoningen in Lightroom worden voor een gestelde tijd bewaard. Het is niet aan te raden dat deze voorvertoningen oneindig bewaard worden, omdat het bewaren van de voorvertoningen veel ruimte in de catalogus kan innemen. Hoe meer foto’s in de catalogus, hoe groter deze wordt in bestandsgrootte en hoe langer het duurt om deze catalogus te laden (of te backuppen). Dat is vooral zonde wanneer het gaat om foto’s waar je niet (meer) mee bezig bent. In de catalogusinstellingen van Lightroom kun je aangegeven na hoeveel tijd de 1:1 voorvertoningen genegeerd worden door het programma: één dag, één week, één maand of nooit. Ik heb gekozen voor de optie van een maand, omdat ik binnen die periode een fotosessie zal afronden. Op deze plek heb je tevens de keuze welk formaat en in welke kwaliteit je de standaard voorvertoning wilt tonen. Kies hier het formaat van jouw beeldschermresolutie.

Instellingen van voorvertoningen

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat je tijdens het renderen van de voorvertoningen Lightroom gewoon kunt blijven gebruiken. Het programma wordt weliswaar misschien iets langzamer, maar het proces gebeurt in feite op de achtergrond. Ik kies er meestal voor om tijdens het genereren van de voorvertoningen mijn mail te beantwoorden, te Facebooken of een kop thee te drinken. Ik ga er in ieder geval zeker niet naar zitten kijken ;)

Wil je nog meer handige en tijdsbesparende trucjes leren in Lightroom? Dan is een individuele workshop Lightroom wellicht iets voor jou!