Wanneer je in Lightroom werkt, zul je merken dat er momenten zijn dat de foto ‘geladen’ moet worden. De foto is in die laadtijd even onscherp, je ziet onderin een zwart vlak met ‘Laden’ plus een draaiend cirkeltje. Hoewel de laadtijd misschien 2 of 3 seconden is, kan dit erg vervelend worden als je tientallen of honderden foto’s wilt bekijken en/of bewerken. Gelukkig zit Lightroom vol handige trucjes en in dit artikel leg ik uit hoe je met behulp van voorvertoningen nooit meer hoeft te wachten tot de foto geladen is.
Wat is een Lightroom voorvertoning?
De voorvertoning wordt opgeslagen in de catalogus, waardoor de foto niet elke keer helemaal opnieuw geladen hoeft te worden.
In elk RAW foto-bestand zit altijd (minstens) één JPEG foto ‘ingesloten’. Deze JPEG is meestal niet dezelfde resolutie als je RAW bestand (kleiner) en zorgt er voor dat je de foto kunt zien in de filmstrip of bibliotheek van Lightroom voordat het RAW bestand geheel gelezen is. Op het moment dat je gaat inzoomen of wanneer je overschakelt naar de Ontwikkelmodule, gaat Lightroom het RAW bestand geheel laden. Omdat het RAW bestand veel meer informatie bevat en (dus) ook groter dan een JPEG is in bestandsgrootte, duurt dit eventjes. Bij dit inladen maakt Lightroom een zogenaamde ‘voorvertoning’ (of preview): de weergave van de foto wordt opgeslagen in de catalogus waarin je nu werkt. Het voordeel hiervan is dat het bestand, eenmaal ingeladen, onthouden wordt. Kom je op een later moment terug bij deze foto (zelfs na het afsluiten van het programma), dan hoef je niet opnieuw te wachten tot hij ingeladen is, maar kun je direct inzoomen of aan de slag met de bewerkingen.
De voorvertoningen die Lightroom maakt en opslaat zorgen er voor dat dit veel wachttijd bespaart. Nog mooier is dat je Lightroom, voordat je aan de slag gaat met de foto’s, de voorvertoningen al kan laten maken. Dit kan op twee manieren: tijdens het importeren of nadat de foto’s al geïmporteerd zijn. Welke manier je kiest maakt niet uit, het doel (niet hoeven te wachten op het laden van de foto’s) blijft hetzelfde.
gratis webinar
Masterclass: Reflecties in beeld
Ontdek nieuwe invalshoeken en leer hoe je weerkaatsing en
spiegeling gebruikt voor foto’s met een boeiende compositie
Voorvertoningen genereren bij het importeren
Aan de rechterkant van het foto’s importeren scherm staan onder het kopje ‘Bestandsafhandeling’ de opties voor het renderen van de voorvertoningen. Je hebt de keuze uit minimaal, ingesloten en secundair, standaard en 1:1.
- Minimaal: Lightroom laadt hierbij de kleinste JPEG die ingesloten is in het RAW bestand. Het kleurbeheer van de foto wordt bepaald door de camera en niet door Lightroom, wat er voor kan zorgen dat er kleine kleurverschillen zijn tussen de ingesloten JPEG en de voorvertoning. Deze optie gebruik ik meestal als ik een of meerdere geheugenkaartjes snel wil legen en ik niet direct aan de slag ga met de foto’s.
- Ingesloten en secundair: Lightroom zoekt hierbij de grootst mogelijke ingesloten JPEG versie in het RAW bestand.
- Standaard: De ingesloten JPEGs worden genegeerd en Lightroom gaat de voorvertoningen renderen. Dit doet het programma op een formaat/resolutie welke ingesteld is bij catalogusinstellingen, bijvoorbeeld 1440×900 pixels.
- 1:1: De foto wordt nu in zijn geheel ingeladen en geeft je de mogelijkheid om tot pixelniveau te bekijken. De voorvertoning heeft dezelfde resolutie als je originele RAW. Deze optie is mijn favoriet, omdat ik snel kan inzoomen en de foto goed kan beoordelen.
Voorvertoningen genereren van reeds geïmporteerde foto’s
Heb je de foto’s al geïmporteerd in de catalogus? Ook dan is het mogelijk om Lightroom aan het werk te zetten om de voorvertoningen te maken. Selecteer de foto’s in de Bibliotheek module en ga naar het menu ‘Bibliotheek’ > Voorvertoningen. Je hebt de keuze uit Standaard of 1:1 voorvertoningen om te genereren.
Voor welke opties van voorvertoningen kies je?
Bij het importeren maak ik zelf altijd de volgende afwegingen:
- Ga ik nu of binnenkort aan deze foto’s werken?
- Ga ik deze foto’s stuk voor stuk langs?
Op het moment dat ik bijvoorbeeld een fotosessie wil selecteren en bewerken, vind ik het fijn dat ik even snel kan inzoomen (om zeker te zijn dat de scherpte goed ligt) voordat ik een foto selecteer met de vlaggetjes. Omdat ik alle foto’s af ga in dit proces, zorg ik dat voorafgaand aan mijn selectie alle foto’s 1:1 gegenereerd zijn. Ga ik pas over een langere tijd aan de slag met de foto’s, wil ik enkel snel mijn geheugenkaartjes legen, of zal ik een snelle selectie maken vanuit de grid modus, dan kies ik minimaal. Als tussenvorm is de optie Standaard aan te raden, vooral wanneer je weinig inzoomt op individuele foto’s.
Voorvertoningen instellingen
De 1:1 voorvertoningen in Lightroom worden voor een gestelde tijd bewaard. Het is niet aan te raden dat deze voorvertoningen oneindig bewaard worden, omdat het bewaren van de voorvertoningen veel ruimte in de catalogus kan innemen. Hoe meer foto’s in de catalogus, hoe groter deze wordt in bestandsgrootte en hoe langer het duurt om deze catalogus te laden (of te backuppen). Dat is vooral zonde wanneer het gaat om foto’s waar je niet (meer) mee bezig bent. In de catalogusinstellingen van Lightroom kun je aangegeven na hoeveel tijd de 1:1 voorvertoningen genegeerd worden door het programma: één dag, één week, één maand of nooit. Ik heb gekozen voor de optie van een maand, omdat ik binnen die periode een fotosessie zal afronden. Op deze plek heb je tevens de keuze welk formaat en in welke kwaliteit je de standaard voorvertoning wilt tonen. Kies hier het formaat van jouw beeldschermresolutie.
Tenslotte is het belangrijk om te weten dat je tijdens het renderen van de voorvertoningen Lightroom gewoon kunt blijven gebruiken. Het programma wordt weliswaar misschien iets langzamer, maar het proces gebeurt in feite op de achtergrond. Ik kies er meestal voor om tijdens het genereren van de voorvertoningen mijn mail te beantwoorden, te Facebooken of een kop thee te drinken. Ik ga er in ieder geval zeker niet naar zitten kijken ;)
Wil je nog meer handige en tijdsbesparende trucjes leren in Lightroom? Dan is een individuele workshop Lightroom wellicht iets voor jou!
Hi Laura,
een beetje na datum van uw artikel… maar toch een kleine vraag/bedenking, ik wil niet al m’n RAW files bewaren, logisch omwille van de plaats die ze in nemen. maar je wil ze ergens ook niet kwijt, bvb. als je ze later wil herwerken of wil exporteren voor bvb. een groot kader, Maar klopt het dat je via voorvertoningen wel de mogelijkheid blijft hebben om ze , eens ze als orgineel RAW bestand zijn ingelezen in lightroom, je kan blijven bewerken en exporteren naar JPEG, OOK al zijn de orginele RAW bestanden verwijderd?
Hoi Laura, bedankt voor al jouw tips op de site.
Ik zit met een GROOT probleem in Lightroom Classic 9.1 icm met een iMac met MacOS catalina.
Op het moment dat ik m’n computer uitzet en weer opnieuw opstart dan krijg ik de foutmelding:
Onverwachte fout bij openen van catalogus, opnieuw proberen heeft geen zin.
Als ik in de Lightroom de Previews.Irdata weggooi dan start LR weer op, maar dat kan nooit de bedoeling zijn.
Weet jij een oplossing hiervoor??
Oei dat klinkt niet best. Staat er ook nog een .lock bestand naast deze catalogus opgeslagen misschien? Dat zou de boosdoener kunnen zijn. Helaas heb ik geen andere oplossing in gedachten.
Bedankt voor de uitleg Laura,
Wat ik graag zou willen is de foto qua kleurgebruik terugbrengen naar de voorvertoning die je als eerste ziet.
Ik merk vooral als ik een polarisatiefilter gebruik dat de voorvertoningen sprankelend zijn (vooral de blauwe lucht) en bij bekijken na even de kleur wordt aangepast (lucht wordt grauwer). Ik heb ‘t idee dat ik de kleur van de voorvertoning prefereer boven de standaard die lightroom verkiest.
Hoe krijg ik het voor elkaar de foto naar dit “profiel” terug te zetten (of standaard te laten staan). Scheelt een hoop bewerkingen.
Alvast bedankt voor je reactie.
Beste,
Als ik met de “F” toets naar een schermgrootte ga van de foto’s en ik ga naar de volgende, dan duurt het een tijdje tot de foto scherp is.
Hebben de voorvertonongen bv 1/1 daar ook invloed op om deze sneller scherper weer te geven op volledige grote als je er meerdere bekijkt.
Dank je wel voor je antwoord,
Ludwig Van Halewijck
Hoi Ludwig,
als je het even uitprobeert, dan weet je het snel genoeg, toch? ;)
Hoi Laura,
Een interessant stuk over iets waar we al vaak tegenaan liepen. Het scheelt echt een stuk in tijd. Maar iets is mij nog niet helemaal duidelijk… maar misschien heb ik het niet goed begrepen.
In je voorbeeld bij het inzoomen op het oog, kost het eerst wat tijd omdat de voorvertoning moet worden gemaakt. Bij de instelling 1:1 is dit van tevoren al gedaan dus leest de foto vlugger in. Maar wat leest er vlugger in ?
Ik begrijp dat de voorvertoning een jpg is om snel te kunnen kijken maar de raw moet op een gegeven moment toch ook worden ingelezen ?
Als het er om gaat om foto’s te beoordelen op scherpte of kleur/belichting-instelling, waar zit je dan naar te kijken ? Naar de jpg voorvertoning of naar de raw ?
Dit, omdat jpg toch al een bewerkte, qua kleur en scherpte, raw is. jpg is meestal scherper dan raw en heeft een iets ander kleurenpalet.
Hoe kan je dan een foto goed beoordelen ?
je zou zeggen, dat als je de ‘echte’ raw wilt bewerken, je wilt zien hoe deze er echt uitziet ? Dan ontkom je er volgens mij niet aan, dat het tijd kost om deze in te lezen. Doet LR dat in de ontwikkelmodule wel ?
Ik ben benieuwd…
Verder mooie website :)
Als je de voorvertoning heb ingeladen, kijk je juist naar de “RAW-weergave” en niet langer naar de eerste (snelle) JPG. Als de voorvertoning niet ingeladen is, dan zie je de foto eventjes ‘verspringen’ vlak na het openen als je ‘m voor het eerst bekijkt. Heb je de voorvertoning wel al ingeladen (bijvoorbeeld direct na het importeren) dan verspringt-ie niet. Zo kun je het zelf ook testen.
Ik zet de kaart vaak in de lezer maar het lijkt of ik pas kan beginnen met importeren als ik alle afbeeldingen op het scherm zie. Klopt dat ?
Voorvertoningen die je op lightroom hebt geladen en die je naar bijvoorbeeld naar 30 dagen negeren kwijt bent/vervallen, ben je die ook kwijt uit de lightroom catalogus?
Is het misschien zo dat lightroom met 2 verschillende laad bestanden werkt, bijvoorbeeld de gewone catalogus en de voorvertoning catalogus, en dat die voorvertoning catalogus automatich genereert na die tijd wat jij aangeeft één dag, één week, of één maand.
Waarom word in bovenstaande geen gebruik gemaakt van smart previous of slimme voorvertoningen.
Deze worden
als PNG opgeslagen en nemen weinig geheugen in. Bovendien kan men altijd werken aan deze smart previews ook al staan de org. bestanden op een losse externe schijf, ook al is deze niet aangesloten aan computer.
Dat is inderdaad mogelijk Henry. De reden dat er niet over slimme voorvertoningen wordt gesproken is dat op het moment van schrijven van dit artikel deze functie nog niet in Lightroom bestond.
Handige tips, bedankt Laura!
Hallo Laura. Toevallig je geweldige site ontdekt. Lees met veel plezier je blogs, tips en uitleg. Aanrader voor allen die fotograferen.