Wat hebben New York, Rotterdam, Panama City en Hong Kong met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een gave skyline. In dit artikel geef ik je 7 tips hoe je een skyline fotografeert!

Wat is een skyline precies?

Een skyline is als het ware het profiel van een stad. De hoge gebouwen of bouwwerken die boven de horizon uitsteken zorgen voor een unieke vorm of contour.

Laten we gelijk eens wat testen: welke stad zie je hier? Zelfs als je er nog nooit bent geweest, is de kans groot dat je de plek herkent.

Skyline van New York.

Skyline van… New York! Manhattan gefotografeerd vanuit Brooklyn. Ik maakte deze foto in 2012, toen het nieuwe WTC nog gebouwd werd op de plek van de voormalige Twin Towers.

1. Op zoek naar het juiste standpunt

Om de skyline te fotograferen heb je afstand tot de stad nodig. Sta jij in hartje Manhattan in New York, dan zie je alleen de hoge gebouwen om je heen, maar niet de gebouwen die er achter liggen. De skyline is dan niet zichtbaar. De eerste en belangrijkste tip voor het fotograferen van een skyline is daarom: ga op zoek naar het juiste standpunt!

Zoek een plek waar je een vrij uitzicht hebt op de gebouwen die samen de skyline vormgeven. Voorkom teveel drukte op de voorgrond, of objecten die de skyline deels bedekken. Hieronder plaats ik vier keer een foto van de skyline van Panama Stad.

Skyline van Panama City: de dock en boten blokkeren een deel van de skyline; er ligt hier nu geen nadruk op.

Skyline van Panama City

We zijn nu iets dichterbij. Hoewel ik het groen van de palmbomen mooi vind passen in de foto, verdwijnt er teveel van de gebouwen achter de bladeren.

Een vrij uitzicht over de skyline. Maar de foto voelt niet helemaal in balans. Het gebouw links is veel groter dan de gebouwen aan de rechterkant.

Skyline van Panama City

Nog een ander standpunt: hier komt de skyline goed tot zijn recht!

Ligt een stad aan het water, zoals bij Panama City, mooi! Dat geeft je vaak uitstekende mogelijkheden om de skyline te fotograferen. Door het water krijg je snel voldoende afstand tot de stad, waardoor het profiel duidelijker wordt. Maar ook krijg je een rustige voorgrond en leent deze positie zich vaak om de skyline te fotograferen tijdens een zonsondergang. In het water kun je meestal de reflectie fotograferen van de gebouwen, de lichten van de stad of kleuren in de lucht tijdens de zonsondergang/zonsopkomst.

De skyline van Waikiki Beach, Oahu, Hawaii. Niet alleen de flats, maar ook de berg (Diamond head) is een onderdeel van de skyline.

De skyline van Waikiki Beach, Oahu, Hawaii. Niet alleen de flats, maar ook de berg gefotografeerd in de verte (Diamond head) is een onderdeel van de skyline.

2. Skyline fotograferen vanuit de hoogte

Vaak fotografeer ik een skyline bij een stad aan het water, maar dat is niet altijd een optie. In zo’n geval kun je ook de hoogte in. Misschien heeft het hotel waar je overnacht wel een mooi dakterras?

Skyline van New York, gefotografeerd vanaf de top van Rockefeller Center

New York, gefotografeerd vanaf de top van Rockefeller Center

San Francisco Skyline

Deze foto van San Francisco maakte ik vanaf het terras van een andere flat.

Tegelijkertijd wil je soms ook weer niet té hoog zijn, want dan steken de andere gebouwen niet meer uit boven de horizon. Of je moet weer heel hoog staan, zoals bij de skyline van Hong Kong. Daar heb je vanaf de top van een berg een heel gaaf uitzicht (staat nog op mijn bucket-list ;))

3. Fotografeer de skyline ’s avonds of ’s nachts

Als het buiten donker wordt en in de gebouwen de lampen aangaan, dan krijgt een skyline een heel ander gezicht. Ga zeker ook eens ’s avonds of ’s nachts in de stad fotograferen. En als het even kan, fotografeer dan tijdens het blauwe uurtje. Het donkere, felle blauw van de lucht geeft dan een mooi contrast met de vaak gelige stadsverlichting.

Skyline San Francisco

Dezelfde flat in San Francisco, nu nog een paar verdiepingen hoger en tijdens het blauwe uurtje.

De gebouwen aan zee van Panama City, nu ’s avonds gefotografeerd.

Boek Reisfotografie - Explore Discover Capture

Meer dan 400 pagina’s vol tips!

Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. 

Meer informatie

4. Bijzondere gebouwen

Meestal zijn er meerdere wolkenkrabbers die de skyline domineren. Maar de silhouet van een hoog, langwerpig gebouw is niet altijd onderscheidend. Ga daarom juist op zoek naar de flatgebouwen of bouwwerken die anders zijn van vorm. Een goed voorbeeld is het Opera House in Sydney. Ook al ben ik nog nooit in Australië geweest, de herhaling van half ronde vormen op het dak van dit gebouw – het lijkt een beetje op schelpen, maar ook op zeilen van een schip – zijn speciaal en vallen direct op. Probeer zo’n bijzonder gebouw absoluut in je skyline foto te betrekken.

In Dubai heb je bijvoorbeeld de allerhoogste toren ter wereld die duidelijk boven de anderen uitsteekt. Maar ook staat in deze stad een toren die in een soort ‘draai’ gemaakt is en een hotel dat de vorm heeft van een zeil van een schip. De Eiffeltoren is in Parijs natuurlijk kenmerkend aan de horizon. In Shang Hai heb je een toren met een grote bol halverwege en in Seattle heb je weer een toren met een soort UFO bovenop (Space Needle). En in Rotterdam hebben we… de Erasmusbrug. Allemaal herkenbaar!

Skyline van Rotterdam met natuurlijk de Erasmusbrug

Skyline van Rotterdam met natuurlijk de herkenbare Erasmusbrug

5. Denk aan de voorgrond

Is er misschien iets interessants dat je op de voorgrond in beeld kunt brengen? Dit geeft bij landschapsfoto’s vaak een gevoel van diepte aan het beeld.

Hetzelfde standpunt als de bovenstaande foto van Rotterdam, maar nu met nog een stuk kade op de voorgrond. Het geeft de foto een extra ‘laag’.

Skyline van Rovinj

Een skyline hoeft niet altijd van een grote stad zijn. Die van Rovinj in Kroatië is ook uniek. De rotsen op de voorgrond geven een mooie dieptewerking aan de foto.

6. Zorg dat horizon en gebouwen recht staan

Dit is een inkoppertje; maar zorg echt dat je horizon recht staat. Zelfs een kleine kanteling geeft je foto’s direct een slordige indruk. Ik schreef al eerder een artikel met de tips om een scheve horizon te voorkomen én te corrigeren.

Als je met veel groothoek fotografeert, en een korte brandpuntsafstand, kan het zijn dat gebouwen aan de zijkant van het beeld ook een beetje scheef gaan staan. Verticale lijnen lopen dan schuin naar het midden. Dit corrigeer je gelukkig gemakkelijk met de ’transformaties tab’ in Lightroom.

7. Maak er een panorama van

Is het een duidelijke, brede skyline? Misschien is het dan wel interessant om er een panoramafoto van te maken. Door minder lucht mee te nemen in je compositie komen de gebouwen relatief groter in beeld. Vooral als de lucht zelf niet boeiend is – helemaal strak blauw bijvoorbeeld – kun je hier gemakkelijk een deel van weglaten.

Het mooist is natuurlijk om de panorama foto te maken door verschillende losse foto’s aan elkaar te plakken met de juiste software. In zo’n situatie krijg je ook minder snel dat de gebouwen ‘scheef’ gaan staan. Natuurlijk is het ook gewoon een optie om de foto achteraf te croppen naar een andere beeldverhouding, als 16:9, 2:1 of misschien zelfs 3:1. Veel van de foto’s in dit artikel zijn ook uitgesneden naar een iets breder formaat.

Heeft elke stad een skyline?
Ja en nee. Elke stad heeft natuurlijk wel een silhouet van de gebouwen, maar niet elke skyline is onderscheidend genoeg dat je ‘m ook herkent. Soms is het gewoon heel moeilijk om het stadsprofiel te fotograferen. Zo staan de hoge gebouwen in Amsterdam niet in het centrum, maar meer verspreid of aan de rand. De Rembrandttoren bij Amstelstation krijg je niet op de foto samen met de wolkenkrabbers bij het WTC of de gebouwen aan het water bij Amsterdam-Noord.

Meer tips voor het fotograferen van steden? Of hoe je zo’n panoramafoto maakt? Dat en meer lees je allemaal in mijn boek Reisfotografe – explore discover capture

Vertel eens… wat is de mooiste skyline die jij wel eens hebt gefotografeerd?