Het is geen geheim: ik maak veel foto’s. En het aantal foto’s dat ik maak is vele malen groter dan het aantal foto’s dat ik uiteindelijk ook wil bewerken. Met Lightroom maak ik met de vlaggen op een snelle en handige manier een selectie van mijn beste foto’s. In dit artikel vertel ik je hoe je de vlaggen in Lightroom gebruikt én het geheime wapen bij het selecteren.

Lightroom is een programma speciaal ontwikkeld voor de digitale fotograaf en is vanwege de mogelijkheden met importeren, organiseren, bewerken en presenteren in mijn ogen een onmisbaar programma voor een ieder die zich graag bezighoud met fotografie.

Allereerst start ik met foto’s te markeren met een zogenaamde vlag. Nadat ik de beste (mooiste/leukste/etc) foto’s van een vlag heb voorzien, zet ik een filter aan waarbij Lightroom mij alleen nog maar de foto’s met een vlag laat zien. Die foto’s ga ik vervolgens bewerken! Maar het begint dus allemaal met een selectie maken met de vlaggen.

Foto markeren met een vlag

Oke, hoe geef je die vlag? Een foto markeren met een vlag kan op veel verschillende plaatsen in Ligtroom, maar er is echt maar één methode het snelst. En dat is met de sneltoetsen op je toetsenbord.

 • P = markeren met vlag
  De letter P staat voor Pick en hiermee markeer je de foto met een vlaggetje.
 • U = geen vlag
  De letter U staat voor Unpick. Als de foto al een vlaggetje heeft, verwijder je deze hiermee. Als de foto nog geen vlag heeft en je drukt op de U, dan gebeurt er niets.
 • Belangrijk om te weten:
  Je hoeft in tegenstelling tot de gebruikelijke sneltoetsen op je PC of Mac geen CTRL, CMD of andere toets tegelijkertijd in te drukken. Gewoon P of U.

 

Hoe zie je in Lightroom dat een foto een vlag heeft?

Een foto dat een wit vlaggetje heeft is gemarkeerd. Een grijs vlag betekent dus dat de markering (nog) niet aanstaat. Klik je op een witte vlag, dan wordt deze grijs. Klik je op een grijze vlag, dan wordt hij wit. Simpel he?! :)

De vlaggetjes van een foto kun je op de volgende plekken zien (klik op onderstaande beelden voor een visuele uitleg)

  • Bibliotheek module: Rasterweergave (sneltoets G)
   De rasterweergave van de bibliotheek module geeft je een overzicht van alle foto’s. De foto’s staan ieder in een eigen grijs vierkant en in de linkerbovenhoek van dit vlak staat een nummer met daarbij een vlag.
  • Bibliotheek module: Loepweergave (sneltoets E)
   De foto wordt nu groot weergegeven. De grijze balk direct onder de foto heeft aan de linkerkant twee vlaggen. Het meest linkervlaggetje geeft de markering aan.
  • Alle modules: Filmstrip
   De filmstrip is de lange rij met foto’s welke je onderin Lightroom ziet. Net als bij de rasterweergave staat elke foto in een grijs vlak en ook daar vind je in de linkerbovenhoek het vlaggetje. Meestal is het vlaggetje niet zichtbaar totdat deze wit is, maar ook als je het grijze vlaggen niet ziet kun je daar klikken om de markering aan te zetten. Je kunt de filmstrip ook groter maken door met de muis aan de bovenkant van deze rand te staan en deze vervolgens omhoog te trekken.

  Lightroom: Rasterweergave

  Lightroom: Loepweergave

  Lightroom: filmstrip

  Alleen de geselecteerde (gevlagde) foto’s tonen met een filter

  Nadat de selectie wil ik me alleen nog maar bezig houden met de gemarkeerde foto’s. Om de niet-gemarkeerde foto’s (tijdelijk) te verbergen zet ik een filter aan. Wees gerust: geen van de foto’s worden niet verwijderd (ze blijven gewoon op dezelfde plek!) maar je ziet ze gewoon even niet .

  Het filter zet je aan door rechts onderin, net boven de filmstrip, te klikken op de tekst Geen filter. Een menu schuift uit. Kies door op Met Vlag. In de filmstrip en eventueel in de rasterweergave zul je nu alleen nog maar foto’s zien met een vlaggetje.

  Een tweede manier van het filter aan / uit zetten, is door te klikken op het meeste linker vlaggetje op de filterbalk.

  Lightroom: Filter aan- en uitzetten

  Lightroom: Filter aanzetten

  Het geheime wapen bij het gebruik van vlaggen in Lightroom

  De snelste methode van het markeren van de foto’s is dus met de sneltoetsen. Dan nu het grote geheim om nog sneller door de foto’s te gaan: de CAPS LOCK toets. Met de CapsLock-toets aan, ga je automatisch naar de volgende foto als je de foto wel/geen markering hebt gegeven. Dat betekent dat je alleen de P en U op het toetsenbord nodig hebt om door je selectie te gaan. En dat kan gemakkelijk met één hand aan het toetsenbord.
  Als ik de foto wil markeren druk ik op de P. De CapsLock staat aan en ik zie direct de volgende foto. Wil ik een foto niet markeren, dan druk ik op de U toets. De foto krijgt geen vlag en opnieuw ga ik door naar de volgende foto. Handig toch?!

  Zwarte vlag

  Naast de witte vlag voor de selectie bestaat er ook nog een zwarte vlag. Hiermee markeer je foto’s die je wilt weggooien. Lees hier meer over in het artikel over ‘geweigerde foto’s’ in Lightroom.