Een polarisatiefilter (ook wel pola-filter genoemd) zit in de cameratas van veel fotografen. Maar wat doet dit filter nu precies, hoe kun je deze het beste gebruiken en wanneer is dit filter een must have? In dit artikel vind je veel polarisatiefilter voorbeelden. Schuif de hendel over de foto’s om het effect op de foto met en zonder polarisatiefilter te zien.
Waarvoor gebruik je een polarisatiefilter?
Een polarisatiefilter heeft een unieke eigenschap dat het slechts het licht doorlaat met een specifieke richting. Eén van de resultaten hiervan is dat het, wanneer het filter op een specifieke manier gedraaid is, het kleuren feller maakt. Iets waar ik (en met mij vele anderen) van houden.
Het filter verhoogt het contrast in de lucht, waardoor de lucht blauwer wordt en de wolken witter. Maar ook het groen in het landschap wordt mooier van kleur.
Welke richting het filter licht doorlaat, is afhankelijk hoe het filter op het objectief is gedraaid. Het filter kun je met de achterste schroefrand op het objectief vastdraaien, maar heeft dan net daarvoor nog een draaischijf waarmee je het filter kunt ronddraaien. De ‘ideale/beste’ stand van het filter bepaal je door door je lens te kijken en het filter rond te draaien, zodat het verschil duidelijk wordt.


Het blauw van de lucht en het water wordt met een polarisatie kleurrijker.


Niet alleen het blauw in de lucht en van het water, maar ook het groen van de bladeren op de voorgrond zijn feller van kleur met het polarisatiefilter.


Het contrast in de lucht is verhoogd met een polarisatiefilter, de kleine wolkjes zijn nu beter te zien.
Polarisatiefilter tegen reflecties
De functie waarvoor het polarisatiefilter echt een must have is, is voor het wegfilteren van reflecties. Denk hierbij aan de reflectie in een gebouw. Soms is die juist heel tof en wil je de reflectie in je compositie verwerken. Maar soms heb je ‘m liever weg. Hetzelfde geldt als je door een raam fotografeert.


Doordat alleen het licht met één bepaalde richting wordt doorgelaten met een polarisatiefilter, kijk je ineens beter door het raam omdat storende reflecties weggefilterd worden. Ook bij het fotograferen van water werkt dit zo. Een oppervlakte van een meer of zee heeft vaak een bepaalde reflectie van de lucht, waardoor je lastiger naar de bodem kijkt. De foto hierboven met het uitzicht over de zee is daar ook een voorbeeld van. Met een polarisatiefilter zorg je ervoor dat de reflectie van de oppervlakte van het water verwijderd wordt (of verminderd) waardoor het water donkerder wordt en je bijvoorbeeld beter de rotsen kan zien.


De reflectie van de lucht voorkomt dat je goed naar de vissen kan kijken. Het polarisatiefilter vermindert deze reflectie. Wat een verschil hè?


Niet alleen glas, maar ook bij andere glanzende objecten verminder je de reflectie, zoals bij het reclamebord op deze foto.
Wanneer gebruik je een polarisatiefilter?
Het beste effect in de ideale omstandigheden
Het effect van een polarisatiefilter is het best zichtbaar in ideale omstandigheden; mooie blauwe lucht of heel helder water en de zon op de ‘juiste’ positie. Is de hemel niet strak blauw, dan is het effect ook minder zichtbaar. Net zoals dat je door troebel water minder goed kijkt dan door helder water.
Gedurende de dag wisselt het effect ook, omdat de zon onder een andere hoek staat. In het voorbeeld hieronder zie je dat het effect aan het eind van de ochtend een positief effect had (de kleuren waren een stuk feller en je zag de mooie kleuren van het rif), maar aan eind van de middag was dit effect niet meer te verkrijgen. Er zijn diverse ‘vuistregeltjes’ maar daar zijn tegelijkertijd ook weer vele uitzonderingen op. De ervaring leert dat het vooral een kwestie van goed kijken, vergelijken en veel oefenen is!




De eerste foto’s maakte ik om kwart over tien ’s ochtends. De andere foto’s maakte ik exact zeven uur later, om kwart over vijf. Doordat de zon een andere hoek heeft is de werking van het polarisatiefilter verandert. Het effect is nu nauwelijks zichtbaar.
In de natuur
Je staat er waarschijnlijk niet zo bij stil, maar ook bladeren reflecteren het (zon)licht vaak. Vooral als ze nat zijn, maar ook zonder waterdruppels erop krijg je in de foto vaak lichte vlekken. Dit maakt het beeld wat onrustig. Met een polarisatiefilter breng je de kleur van het groen (of van de herfstkleuren) weer beter naar voren.


De bladeren op de voorgrond (beneden) zijn door het gebruik van een polarisatiefilter een stuk groener omdat de reflectie weggewerkt is.


Dit is totaal geen mooie of boeiende foto, maar het laat wel heel duidelijk zien wat het verschil kan zijn met een polarisatiefilter. De foto’s zijn onbewerkt, het enige verschil is het gebruik van een filter.
Rotsen & waterval fotograferen
Fotografeer je een waterval, na een regenbui of langs de kust, dan komt een polarisatiefilter ook van pas om de reflectie op de natte rotsen te verminderen.


Gebruik een polarisatiefilter als je een regenboog versterkt. Door het polarisatiefilter goed te draaien, versterk je de kleuren van de regenboog. Lees hier meer tips voor het fotograferen van een regenboog.


Fotobewerking versus een polarisatiefilter gebruiken
Toen ik net begon met fotografie gebruikte ik het polarisatiefilter eigenlijk alleen voor het krijgen van blauwere luchten. Het helderder en feller maken van de kleuren is heel vaak ook nog in de nabewerking voor elkaar te krijgen, met vrijwel geen kwaliteitsverlies bij het fotograferen in RAW. Het is daarmee zonde als je een polarisatiefilter enkel zou kopen voor het blauwer worden van de lucht.
Het effect van het wegfilteren van de reflecties is alleen iets waar Lightroom of Photoshop geen oplossing voor bieden. Het polarisatiefilter is daarmee vooral voor fotografen die architectuur en landschappen fotograferen onmisbaar in de cameratas.



Links: de foto gemaakt mét polarisatiefilter.
Rechts: de foto gemaakt zonder polarisatiefilter. Je ziet dat het mogelijk is om (het effect van het polarisatiefilter op de kleuren) bij het bewerken redelijk te evenaren.
Maar… het is niet mogelijk dat je door een bewerking ineens ‘door het water’ kijkt.



Links: de foto gemaakt mét polarisatiefilter.
Rechts: de foto gemaakt zonder polarisatiefilter. Ook na het bewerken kun je niet door het water kijken.
Hoe werkt het polarisatiefilter?
Om de werking van het polarisatiefilter te begrijpen, is het belangrijk om een aantal eigenschappen van licht te kennen. Wat we vanuit onze dagelijkse ervaring van licht weten, is dat licht uit zichzelf altijd rechtdoor gaat. Als je met een zaklamp schijnt, dan zal het licht niet zomaar een hoek om gaan. Licht heeft dus een duidelijke richting. Licht kan wel van richting veranderd worden als het op een reflecterend oppervlakte komt. Dit kan een spiegel zijn, waarbij geldt dat de hoek van inval, de hoek van de reflectie bepaald. Maar ook oppervlakte die niet zo spiegelend zijn, reflecteren licht – al is het dan wel in mindere mate. Een voorbeeld hiervan is een reflectiescherm, maar ook een simpel stukje wit papier.
Het polarisatiefilter bestaat uit een speciaal materiaal wat er voor zorgt dat het licht van slechts één bepaalde richting wordt toegelaten. Ik vergelijk het met een luxaflex. De stand van de luxaflex bepaalt vanaf welke hoek er licht door heen gelaten wordt. Een luxaflex bepaalt vanzelfsprekend alleen de hoek ten opzichte van de horizon, maar een polarisatiefilter is ook te draaien. Zodat de luxaflex als het ware een slag gedraaid wordt.

Het polarisatiefilter is als een luxaflex. De luxaflex laat maar één richting van het licht door. (De strepen zijn hier de lichtrichting)

Door het polarisatiefilter te draaien op het objectief verander je de richting van de ‘luxaflex’. Licht uit een andere richting wordt nu doorgelaten. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat (storende) reflecties niet meer zichtbaar zijn.
Nadelen van een polarisatiefilter
Vignette bij groothoek
Als je een polarisatiefilter op een objectief plaatst, heb je soms last van een zogenaamde vignette. Je ziet duidelijke donkere plek in de hoeken van de foto. Het is afhankelijk van het objectief en komt het meest voor bij groothoek objectieven. Deze lenzen zijn immers gemaakt om en zo groot mogelijk beeld te tonen. Wanneer het polarisatiefilter op het objectief geschroefd wordt, wordt de rand van het objectief hoger. Soms net te hoog dan waarvoor het objectief is afgesteld en daarmee wordt dit zichtbaar als donkere plekken in de hoeken. Dit effect wordt versterkt als je het polarisatiefilter op een ander filter (zoals bijvoorbeeld een UV-filter) plaatst, dus probeer dat te voorkomen! Als het objectief iets is ingezoomd, dan is de vignette niet meer of minder zichtbaar.


Het polarisatiefilter is hierbij geplaatst op een 24-70mm objectief met een UV filter. Bij de grootste beeldhoek is de vignette in de hoeken duidelijk zichtbaar. Zonder het filter, of als je iets inzoomt, verdwijnt deze vignette.
Lichtverlies
Een ander nadeel van een polarisatiefilter is dat je er licht door verliest. Omdat je nog maar één richting licht doorlaat, betekent dat al het licht met een andere richting tegengehouden wordt. Licht dat dus de sensor van je camera niet bereikt. Om eenzelfde foto met een goede belichting te maken, heeft dit dus effect op de instellingen van je camera, waardoor je voor dezelfde foto een groter diafragma, een langere sluitertijd of een hogere ISO-waarde moet gebruiken. Vooral in situaties met weinig licht kan dit problemen opleveren, waarbij het diafragma van de camera niet groot genoeg is, de sluitertijd te lang om nog uit de hand te kunnen fotograferen of de ISO-waarde te hoog waardoor er ruis zichtbaar is op de foto. Het advies is daarom om het polarisatiefilter alleen te gebruiken als deze ook een toegevoegde waarde heeft voor de foto en deze anders van het objectief af te halen en op te bergen. (Meer weten over het instellen van je camera? Dat leer je in deze fotocursus)
Polarisatiefilter kopen: de overwegingen bij aanschaf
Een polarisatiefilter is een schroeffilter; je bevestigd het filter door ‘m op het objectief te schroeven/draaien. Je koopt het polarisatiefilter dan ook voor een specifieke maat. Wanneer het objectief een diameter van 62mm heeft, dan heb je ook een filter van dit formaat nodig. De filters zijn niet goedkoop, dus het is goed om na te denken voor welk objectief je het filter wilt aanschaffen. Kies hierbij voor het objectief dat je het meest gebruikt bij bijvoorbeeld landschapsfotografie, maar welke bijvoorbeeld niet teveel groothoek is. Hoe groter het polarisatiefilter, hoe hoger de prijs. Er zit ook verschillen in prijs tussen de verschillende merken, laat je daarom in een fotowinkel adviseren over de verschillen in bijvoorbeeld kwaliteit.
Gratis checklist
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis checklist met 5 belangrijke punten om te controleren voor aanschaf van een polarisatiefilter!
Top, ik wil de checklist ontvangen!

Hoi Laura, ik ben in het bezit van een polarisatie filter en die gebruik ik doorgaans op een 18-135.
Nu heb ik onlangs een 70-200 f4 aangeschaft.
Werkt dat ook met een polarisatie filter.
Mvg René
Ja, je kunt een polarisatiefilter ook bij een telelens gebruiken. Zolang de filtermaat maar gelijk is, anders schroef je deze zo lastig op de lens.
Dag Laura,
Toch nog een vraag, er wordt beweerd dat je voor bepaalde camera’s een circulair i.p.v. een lineair moet gebruiken omdat de belichtingsmeting niet meer zou kloppen met een lineair filter.
Zelf heb ik hier nooit iets van gemerkt, Nikon D90 D300s, D700, D7500, D750 en Fujifilm XT10 XT20 en XT3, is hier iets over bekend?
Mooi verhaal en erg duidelijk wanneer dit filter te gebruiken. Zelf gebruik ik hem eigenlijk alleen met mooi zonnig weer maar na het lezen van bovenstaande ga ik mij polarisatie filter vadker gebruiken.
Laura,
Ik zou een polarisatie filter kopen voor mijn gopro maar ik zie dat die filters een vaste lens hebben.
Heeft een polarisatie filter dan wel nut? Ook al omdat je met een gopro in beweging bent dus wisselend licht
prima artikel! nu weet ik eindelijk waar die storende vignette vandaan komt. Merci, mvg
Ik heb 3 lezen. 50mm, 18-135mm en een 18-55mm. Voor welke zou ik een polarisatiefilter aanschaffen?
Sowieso voor de gene die je het meest gebruikt. Of voor de grootste en dan een verloopring gebruiken.
Ik heb maar 1 lens 20 /1200 en heb altijd het CPL filter op mijn lens zitten en verder geen filters ook nooit een zonnen kap verder een prima en duidelijk artikel
Hallo! Super goed en duidelijk stuk. Rest mij slechts één vraag. Een pola werkt toch alleen als de zon re/li en/of schuin van je staat? Kortom, met de zon van voor of achter heeft de pola geen nut… Gr JP
“Werkt toch altijd alleen…”, zou ik nooit zo willen zeggen. Het hangt echt van meer omstandigheden af en waar je de reflectie wilt verminderen. In water werkt het anders dan bij reflectie op bladeren (en in het geval van het laatste kan dat zelfs zijn als de zon niet schijnt). Kortom, zoals ik in het artikel zelf al zeg: ga proberen en draaien en KIJK! :)
Hey hey
eerst en vooral, respect voor al wat je doet en voor je top Website.
Misschien een domme vraag, maar kan je een Pola-filter ook gebruiken bij macro. vb om bladeren groener te maken en weerspiegeling te verminderen. zo ja ga ik er direct één kopen
groetjes benni
Jazeker dat kan hoor!
Hoi Laura. Ik heb net je fantastische boek gekocht. Wij gaan in januari naar de seychellen. Kun jij wat tips geven in wat voor situaties die filter erop moet. Hij kan er niet standaart op blijven zeker . Ik ben een beginneling. Heb net een Nikon D3300 gekocht met een lens 18 200 mm. Ben druk aan het oefenen voor de vakantie
Gr marja
Hallo Laura, het is inderdaad nogal een “dingetje” als je meerdere objectieven hebt of gebruikt boor landschapsfotografie. Stel dat je bijvoorbeeld een groothoek tot 35mm, een 24-70mm standaardzoom en 70-200mm gebruikt voor je landschapsfotografie dan zou je al 3 losse polarisatiefilters nodig hebben omdat die objectieven vaak allen een andere fiterdiameter hebben. Je loopt dan, als je 3 circulair polarisatiefilters moet/wil kopen van bv. Hoya of B&W al snel uit naar een totale kostprijs die hoger is dan de aanschaf van een professioneel 105mm LEE Circulair polarisatiefilter met foundationkit dat tegenwoordig door LEE filters in een polarisatiekit wordt aangeboden.
Het mooie van deze LEE kit is dat de foudation kit ook plaats biedt aan andere filters (ND grads, stoppers ed.) die je in landschapsfotografie gebruikt. Het mooiste is dat ook filters van ander merken in de foundation kit passen.
Dag laura,
Toen nog in de analoge fototijdperk attendeerde een beroepsfotograaf mij op het gebruik en aanschaf van een circulair polisatiefilter (ook ivm de aankomende digitale verandering op fotografie). Een fantastische filter om te gebruiken.
Schaf wel een kwalitatief goed filter aan. Ook moet je je realiseren dat sluitingtijden en of diafragma langer of groter wordt. Op te lossen met een hogere ISO waarde of gebruik van een statief.
En ook niet het filter maximaal dichtzetten ivm de donkere hoeken en te blauwe luchten. Dus even spelen met het filter, kan in de digitale fotografie makkelijker dan toen in de analoge tijdperk.
Succes aan een ieder met een circ. pola filter.
Ik kan de checklist niet downloaden, hij geeft dan een error :( Ik zou m graag willen hebben
Wat voor error was het precies? Zonder die informatie kan ik het helaas niet goed voor je uitzoeken…
Ik blijf het lastig vinden om een polarisatiefilter te kiezen. Ik wil heb gebruiken met mijn kitlens van mijn D5300 maar ook voor mijn 50mm lens, dat is wel prettig (beide 52mm).
Maar welke koop ik? De mevrouw van de foto winkel zei dat eigenlijk alleen de kleur (contrast) een factor is in welke je neemt, en dus wat je betaald.
Ik heb er zo’n 50 euro voor over maar nergens krijg ik duidelijk waarom ik voor de een of voor de ander zou moeten kiezen. Daarnaast heeft bijvoorbeeld Hoya al zo’n stuk of 5-6… *zucht* enig advies?
Dag Laura,
Je Pola-artikel gelezen. Verhelderen doen stimulerend. Ik mis toch een korte samenvatting over dingen die het meest essentieel zijn voor kopers/ gebruikers. Een daarvan worden in het forum genoemd maar niet iedereen leest 40 reacties van andere lezers.
Samengevat:
1. Het gaat bij digitale fotografeerden allied om een CPL, circular pol filter,
2. De kooptip: Koop de filtermaten voor je lens met de grootste diameter., bv. 62mm. En koop verloopringen voor de kleinere lenzen: bv een van 62-58, en een van 58 naar 52, enz. Van 62 mm filter naar 52: Dan dus twee verloopringen op elkaar schroeven.
3. Een belangrijke niet genoemde tip: om het effect te krijgen mag de zo’n. NIET voor of achter je staan maar moet 90graden van opzij komen.
Wie de checklist download (zie onderaan het artikel) lees hier onder andere over plús nog meer informatie die handig is bij aanschaf!
Ha, leuke website.
Gebruik al jaren kleine compacte camera’s begonnen met de Kodak Instamatic daarna de grootste flop allerlei tijden Kodac disc slechter kon het niet op alle fronten toen een Yashica die ik nog steeds heb en toen de Canon S60 gebruik ik nog steeds.
Toen de Samsung EX1 weggegeven aan mijn ouders vorig jaar en de Samsung NX500 aangeschaft een super camera.
Met standaard lens en een telezoom.
Nu net een cameratas aangeschaft duurt even voordat het er is komt uit China design is super.
Hoi Laura, kun je aan de buitenkant zien wat de boven- of onderkant is van een polarisatiefilter? Ik heb een Marumi CPL 58mm, maar vind het lastig het te beoordelen alleen door het draaien en door m’n lens te kijken.
Je kunt niet echt spreken van een bovenkant of onderkant omdat je afhankelijk bent van de lichtrichting. Dus gewoon goed blijven kijken!
weer heel duidelijk! nu heb ik een polfilter gekocht voor mijn macrolens omdat kleine beestjes ook zo hinderlijk kunnen glimmen en daardoor hun lijf niet goed uitkomt. ik zie wel dat ik de opname lichter of donkerder kan zetten, maar de glinstering verdwijnt niet. wat doe ik fout, weet je dat ? bedankt voor je antwoord.
Het kan zijn dat de glinstering van hun lijfje simpelweg niet helemaal te verwijderen. Het licht moet wel een duidelijk één richting hebben, om te zorgen dat je dit er uit kan filteren. Wanneer de foto lichter/donkerder wordt, dan corrigeer je het lichtverlies niet goed met je instellingen.
Dank je ! Leerrijk
Bedankt voor het artikel, precies wat ik zocht
Ik heb net mijn eerste polarisatiefilter aangeschaft. Nu zag ik als ik door het filter keek onder een bepaalde stand streepjes in de filter zitten, alsof er scheurtjes in het glas zitten. Is dat de bedoeling (dat dat juist zorgt voor het effect) of is er iets niet goed en moet ik hem terug sturen?
dat zijn geen scheurtjes maar ingegraveerde donkere en wat lichtere lijntjes
Lekker praktisch artikel daar was ik net naar op zoek, nu aan het oefenen met de polarisatie filter.
Goed verhaal. Ik heb erg veel plezier van mijn polarisatiefilter van dx.com. Voor een gevorderde fotograaf of professional waarschijnlijk niet goed genoeg, maar voor mij wel. Dan ben je ongeveer een tientje kwijt. Kan je in ieder geval zelf proberen wat het doet. Ik gebruik hem ook om sluitertijd te kunnen verlengen. Je krijgt nl wel minder licht binnen.
laura
Ik ga een reis maken naar sir lanka. Raad je me aan om de polarisatiefilter er standaard op te laten, vooral omdat de natuur zo mooi is . Graag je advies, ben beginneling en wil veel leren
Nee, ik zou niet het polarisatiefilter erop laten. Zoals je ook kunt lezen in het artikel zijn er ook een aantal nadelen, zoals het lichtverlies. Gebruik het filter daarom alleen als het ook echt een meerwaarde heeft. Fijne reis toegewenst!
Er is een gezegde “zet je camera een zonnebril op””
Ik ben weer helemaal geïnspireerd door dit artikel. Dat filter moet veel meer mijn tas uit!
Dank je wel.
Bedankt voor de leerrijke uitleg !!
leuk stukje en ja het polarisatiefilter geeft meer contrast en kleur. Vergelijk het maar met de polaroid zonnebril, dan zie bv in het water ook meer en geen schittering. Ga volgende week naar Kreta dus nog even snel een filter halen.
Bedankt voor de duidelijke uitleg
leuk en informatief artikel! Nog een kleine tip: koop het filter voor de grootste lens (diameter) waarvoor je hem wilt gebruiken. Vervolgens koop je er verloopringen bij voor de kleinere lenzen. Die zijn maar een paar euro en uiteraard ook te gebruiken voor andere filters.
leuk en informatief artikel! Nog een kleine tip: koop het filter voor de grootste lens (diameter) waarvoor je hem wilt gebruiken. Vervolgens koop je er verloopringen bij voor de kleinere lenzen. Die zijn maar een paar euro en uiteraard ook te gebruiken voor andere filters.
Ook daar kleven weer nadelen aan je kunt namelijk je zonnekap niet meer gebruiken. De kap past niet over de ring namelijk.
super filter (y)
Het zijn geweldige filters, ik gebruik het filter altijd.
Goede, duidelijke uitleg. Bedankt!
Goede, duidelijke uitleg. Bedankt!
Hoi Laura,
Ik volg je al een tijdje en moet zeggen dat ook dit stuk weer helder en duidelijk is beschreven, hiervoor mijn complimenten. Wat betreft verschillende lenzen en mogelijk verschillende pola’s is er wellicht een andere oplossing. Lee-filters werkt namelijk met een standaard maat pola. Bij Lee maak je gebruik van een adapterring die je aanpast aan de maat van je lens. Deze adapter ringen zijn een stuk goedkoper dan de aanschaf van meerdere pola’s. Tevens kun je dan ook ND-filters gebruiken. Groet, Bert
Helaas zijn Lee filters wel schrikbarend duur, dan kun je beter voor een 2e hands cokin gaan of een nieuwe Stealth gear die ook met deze adapters (P) werken.
Wel leuk is dat je dan makkelijk een gradual grey erop kunt zetten, een soort halve polarisatiefilter waarmee je bijv. alleen de luchten donkerder en feller kunt laten uitkomen. Ook perfect om regenbogen mee te “vangen”.
Zeer duidelijk beschreven, er word ook gevraagt wat een neutral density filter is, dat is niet te vergelijken met een polarisatiefilter. ND filters zijn er om het licht in zijn algemeen tegen te houden, als je bijvoorbeeld met flitsers off camera flitst, heb je een synctijd van 200 of 250ste sec sluitertijd, soms heb je dan nog veel te veel licht en dan gebruik je een nd filter.
Ikzelf heb analoog veel met polarfilters gewerkt (voor de kleur van de lucht en water) nu is dat voor mij een ps handeling geworden. Ik hou juist van reflecties en soms als die niet zo mooi zijn neem ik ze voor lief of maak ik een pseudo hdr.
Ik heb ook iets gehoord over de ideale richting vd zon 45 of 90 graden tov camera, wat is juist?
Geweldige uitleg.
Ik ben meteen naar Cameraland gegaan en een polarisatiefilter aangeschaft. Verschil is meteen zichtbaar zodra er ergens schittering of reflectie aanwezig is. Kan niet wachten om op vakantie nog mooiere kiekjes te maken.
Hallo Laura, geweldige Pola-uitleg.
Ga ik uitproberen. vind ook de aanvulling van At (fotohulp) belangrijk. Groet, Bert
Excuses voor de zoveelste zonnekap vraag. Had nog niet alle reakties gelezen. ;-)
Dank je wel voor deze zeer duidelijke uitleg. Toch nog een paar vraagjes.
Zonnekap? Heb ondervonden dat dit erg lastig is om met zonnekap het polarisatiefilter te draaien. Gebruik je OF een CPL OF een zonnekap buiten met veel zon?
Kun je ook CPL filter gebruiken bij portretfotografie van mensen met bril om de reflecties op deze bril van bijvoorbeeld de reportageflitser weg te halen? Heb dit nog niet geprobeerd.
Dag Laura
Ik vind jou lessen duidelijk ik ben op fotocurssus in belgie en het is een goede aanvulling op de lessen daar
groetjes Jan
Hoi Laura,
Mooi uitgelegd.
Misschien vermeldenswaardig dat je vignettering kunt voorkomen door te kiezen voor de zogenaamde “slim” pola-filters. Dat zijn extra dunne filters. Een normale filter gaf op mijn 17-40 een probleem; een slim filter niet.
Een heel duidelijk artikel. goede uitleg. En hij staat natuurlijk op mijn wenslijstje :)
maar wat is dan een neutral density filter ?
goed en duidelijk uitgelegd! top!
Grappig genoeg heb ik geen profi camera, maar wel al sinds jaar en dag een pola-filter. En niet om reflecties te verminderen, maar ze juist te versterken: ik fotografeer graag de reflecties in plassen water en autoruiten :)
hoi Laura, N mooi artikel maar ik heb mijn polarisatiefilter bijna altijd op mijn camera zitten
Zoals ik schrijf in het artikel is het aan te raden het filter alleen te gebruiken als deze een meerwaarde heeft voor de foto, omdat het anders een negatief effect kan hebben op de instelling (vooral in weinig licht situaties)
Hoi Laura, Leuk artikel met mooie foto’s, maar ik denk dat je wel het verschil tussen een lineair en circulair polarisatiefilter moet uitleggen, anders komen je lezers bedrogen uit als ze per ongeluk een lineaire kopen (o.a. autofocus werkt dan niet meer). Groeten, Hans.
Hoi Hans, daar zit inderdaad een verschil in, maar is niet de insteek van dit artikel (vooral uitleggen wat het effect is van het filter). Daarom schrijf ik op het einde dat men zich het best kan laten adviseren in een fotowinkel over welk filter c.q. merk ze kunnen kopen.
Dag Laura,
Dank je wel voor dit opnieuw verhelderend artikel: straks heeft de pola filter al zijn geheimen prijs. Het artikel komt als geroepen, want had er me net eentje aangeschaft. De met & zonder pola gepubliceerde foto’s spreken boekdelen :-). Dank je wel dat je dit met ons wil delen.
Ter info, de link naar het you tube filmpje waar je enthousiast vertelt over de “on tour workshops” werkt niet meer …
Groetjes,
Chantal
Wat een top artikel! Ben weer een heel stuk wijzer….nu alleen nog een polarisatie filter vragen voor mijn verjaardag ;)
Ik hoop dat je snel jarig bent Bjorn ;)
Hoy, eerder een vraagje hoe gebruik ik die filter in combinatie met een zonnekap. Dan kan ik niet meer aan dat ding draaien. Moet ik dan mijn zonnekap weg laten?
Ja, de zonnekap moet er dan af.
Als je een beetje handig bent dan neem je een dremel en dan slijp je aan de onderkant van de kap een vierkantje eruit. Laat wel de sluitring heel anders blijft hij niet meer zitten. Er zijn namelijk ook zonnekappen die dit standaard hebben b.v Pentax.
Superslim! Helaas ben ik niet handig en heb ik geen slijpapparaat ;)