Het kan de beste overkomen. Je wist per ongeluk een of meerdere foto’s die (nog) niet bedoeld waren voor de prullenbak. Geen paniek, maar lees het onderstaande artikel om te zien hoe/of je de foto’s nog terug kunt halen!

Of je de foto’s nog kunt redden, hangt af van de locatie waar de foto opgeslagen was en hoe je deze hebt verwijderd. Daarom heb ik het artikel als volgt onderverdeeld:

Foto’s verwijderd

Oeps, per ongeluk foto's verwijderd. Wat nu?!

Foto’s verwijderd van je iPhone of iPad

Wist je dat je met de iPhone of iPad recent verwijderde foto’s nog heel gemakkelijk terughaalt? Open hiervoor Foto’s en ga naar Albums. Daar vind je het mapje “Recent verwijderd”. Hier staan de foto’s die je de afgelopen maand weggooide. Per foto staat ook het aantal dagen vermeld wanneer de foto definitief verwijderd wordt. Ik heb op deze manier eens een stel foto’s gered die ik per ongeluk had gewist toen mijn iPhone niet vergrendeld was en in mijn broekzak foto’s in de prullenbak gooide.

Foto’s verwijderd in Verkenner of Finder

Heb je foto’s van een harde schijf verwijderd? Dan belanden deze eerst in de prullenbak. Je controleert deze dus het eerst. Staan je foto’s daar? Of het mapje? Zet ze dan weer terug. Meestal doe je dat door erop te klikken met je rechtermuisknop en te kiezen voor ‘Zet terug’.

Als de prullenbak tussendoor al geleegd is, dan hoop ik dat je een goede backup hebt of dat het bestand in Dropbox stond (zie volgende kopje). Lees hier hoe je een goed backup-systeem opzet waar je blind op kunt vertrouwen.

Foto’s verwijderd vanuit Dropbox

Eerder schreef ik al een artikel waarin ik vertel waarom Dropbox onmisbaar is voor mijn fotografie. Ik bewaar er niet alle foto’s in – dat is vaak ook niet handig als je een 16 GB geheugenkaartje vol schiet – maar er staat wel een belangrijke selectie van mijn portfolio. Net zoals een foto gesynchroniseerd wordt naar je andere apparaten waar Dropbox op staat, wordt een foto (of ander bestand) ook verwijderd van de andere devices als je ‘m ergens verwijderd. Staan de foto’s niet meer in de prullenbak en wil je ‘m terughalen? Ga dan naar dropbox.com en log op de website in op jouw account. Je ziet bovenin een kleine prullenbak staan. Ga je hier met de muis over dan staat er Show Deleted Files. Klik hier dus op om de (recent) verwijderde foto’s te bekijken. Met een simpele klik op de knop Restore zet je het bestand terug op zijn vorige locatie. De dropbox applicatie op je desktop gaat draaien en voor je het weet staat-ie weer terug op je computer. Of je download het bestand vanaf de website natuurlijk. Bij de standaard (gratis) versie van Dropbox heb je nog dertig dagen om verwijderde bestanden op deze manier terug te halen.

Foto’s verwijderd van je geheugenkaartje

Ik pakte mijn camera en zag dat het geheugenkaartje vol was. “Even kijken, ja, die heb ik al overzet”. Ik ga naar het menu en selecteer in het menu “Formatteren”. Maar in de haast kies ik per ongeluk de verkeerde sleuf (in mijn camera passen twee geheugenkaartjes) en verwijder dus juist de beelden die niet op m’n computer zijn. Oeps!

Wanneer je er op tijd achter komt dat je het geheugenkaartje hebt geformatteerd en je bent nog niet verder gegaan met fotograferen? Dan zijn de foto’s vrijwel altijd terug te halen met een speciale software. In dit artikel met heel veel informatie over geheugenkaartjes geef ik een aantal suggesties voor programma’s om de verwijderde foto’s van je geheugenkaartje te redden. De foto’s staan er namelijk nog wel op, maar zijn als het ware verborgen. Je moet ze dus alleen uit die ‘verborgen’ stand halen. Anders wordt het als je weer verder bent gaan fotograferen en er nieuwe foto’s opgeslagen zijn. Er bestaat de kans dat deze worden bewaard op de plek waar eerst nog een ‘verborgen’ (gewiste) foto stond. Hierdoor zijn niet altijd alle foto’s terug te halen. Maar geef het niet op; soms heb je geluk!

Foto’s verwijderd in Lightroom

In Lightroom verwijder je de foto’s met de delete of backspace knop. Of je gebruikt sneltoets X om op een slimme en snelle manier de foto’s te markeren om weg te gooien. Wanneer je een foto wilt wissen, vraagt Lightroom je of je de foto van de harde schijf wilt verwijderen of alleen uit de Lightroom catalogus. In het geval van het laatste blijft de foto gewoon in de map op je harde schijf staan. Je kunt de foto in dat geval opnieuw importeren. Eerdere bewerkingen ben je helaas wel kwijt, tenzij je nog een backup van de Lightroom catalogus hebt. Heb je de foto verwijderd van de harde schijf, dan belandt-ie in de prullenbak.

En… is het gelukt om de foto’s terug te halen? Ik hoop het. Zo niet… dan is het een beetje mosterd na de maaltijd, maar ik hoop dat je in ieder geval zo snel mogelijk zorgt voor een goede (nieuwe) back-up!