Topmenu

Taal veranderen van Lightroom op Windows en Mac

Bij aanschaf van Lightroom koop je het programma niet in een specifieke taal (in tegenstelling tot Photoshop) maar pas je de taal na installatie gemakkelijk aan. In dit artikel lees je hoe je de taal wijzigt in Lightroom voor zowel Windows & Mac gebruikers.

Taal veranderen Lightroom in Windows (vanaf Lightroom 3)

Het veranderen van de taal van Lightroom voor Windows-gebruikers is heel simpel. Je gaat hiervoor naar de balk bovenin je scherm naar Bewerken en klikt vervolgens op Voorkeuren. In het dialoog venster dat nu verschijnt kun je de taal aanpassen, welke van kracht wordt nadat het programma opnieuw opgestart is.

Taal veranderen Lightroom bij Mac (vanaf Lightroom 4)

Voor Lightroom 4 gaat het veranderen van de taal het vrijwel hetzelfde als bij Windows; je gaat nu naar Lightroom > Voorkeuren en krijgt het dialoogvenster waar je de taal kan aanpassen. Wanneer je op een Mac met Lightroom werkt, wordt de taal van het programma standaard bepaald door de taalinstellingen van de Mac. Dat kan onhandig zijn als je het systeem in het Nederlands wilt, maar Lightroom liever in het Engels hebt. Welke taalinstellingen jouw Mac heeft vind je Systeemvoorkeuren > Tekst & Taal.

Taal veranderen van Lightroom bij Mac (Lightroom 3)

Waar het wijzigen van de taal bij Windows gebruikers en op de Mac bij Lightroom 4 gemakkelijk aan te passen bij de voorkeuren van Lightroom, geldt dit niet voor Lightroom 3 op de Mac. Hiervoor heb je dan een handig en simpel trucje nodig welke hieronder uitgeschreven staat.

Zorg allereerst dat Lightroom afgesloten is. Ga naar de Finder en zoek in de lijst van programma’s Lightroom op. Gebruik de rechter muisknop om het menu te ontvouwen en klik dan op ‘Toon pakketinhoud’.

Lightroom Taal Wijzigen op de Mac - Toon Pakketinhoud

Je ziet nu de verborgen mappen van Lightroom en je gaat naar het mapje Contents > Resources. Hierin staat vervolgens het mapje nl.lproj. Dit mapje bevat de vertaling van Lightroom in het Engels naar het Nederlands. Wat we nu gaan doen is deze map een andere naam geven; hierdoor kan het programma de vertaling niet meer vinden en valt Lightroom terug op de standaard taal (Engels dus). Verwijder het mapje niet en verander ook de extensie .lproj niet, zodat je de taal ook gemakkelijk weer terug kan zetten naar het Nederlands.

Lightroom Taal Wijzigen - Wijzig de naam van het mapje nl.lproj

Welke nieuwe naam je het mapje geeft maakt niet zo veel uit, zolang je dit later nog maar kan terug vinden. Ikzelf pas de naam aan naar nl-taalgewijzigd.lproj.  Nu is het enkel nog een kwestie van opnieuw starten en tadaaa… Lightroom in het Engels!

Disclaimer: deze laatste methode wordt uiteraard niet door Lightroom ondersteund en aanpassingen zijn geheel op eigen risico. Het heeft mij echter nooit problemen gegeven.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

PAASACTIE!

Gebruik nu in het winkelmandje de kortingscode PAASHAAS en krijg 50,- korting op de online fotografiecursus Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen. 


eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

7 reacties op Taal veranderen van Lightroom op Windows en Mac

 1. Chris 25 april 2015 at 15:53 #

  Het vreemde is dat als je de taal wijzigt (bijvoorbeeld van Nederlands naar Engels), je plotseling je voorinstellingen kwijt bent. Switch je weer terug naar Nederlands dan zijn de voorinstellingen ook wee terug….

 2. Josée 9 april 2013 at 19:12 #

  Weer een zéér interessant item.
  Blijf a.u.b. in het Nederlands schrijven, zo kunnen wij actieve senioren” alles goed verstaan.

  Josée

 3. wim 4 juni 2012 at 07:00 #

  Voordat ik lightroom 4 aanschaf, zou ik graag eerst het volgende zeker willen weten.

  Ik kan voor mijn mac een lightroom 4 versie `nederlands aanschaffen.
  De leverancier zet er apart nog eens een opmerking bij dat het om de nederlandse versie gaat.
  Ik werk graag in het engels, maar switch ook nog weleens naar het nederlands.
  Is het in de nederlandse versie toch ook nog mogelijk om naar het engels te schakelen (via: preferences – general – language)?

  • Laura 16 oktober 2015 at 09:50 #

   Hoi Wim,
   ik heb ook de Nederlandse versie gekocht van Lightroom 4 en deze was ook inclusief de Engels taal (plus nog 10 talen). Overschakelen doe je inderdaad heel makkelijk via preferences.

 4. Piet Van den Eynde 21 februari 2012 at 21:19 #

  Ik werk met de gratis App Languageswitcher:
  http://www.macupdate.com/app/mac/31850/language-switcher
  Laat je meteen toe om de standaardtaal van andere programma’s aan te passen. Mac OS in het Duits, Lightroom in het Nederlands en Adresboek in het Duits. Het kan, als je wil :-)

 5. Richard Altenburg 13 februari 2012 at 10:27 #

  Keurig hoe je deze methode beschreven hebt, Laura. Ik gebruik het trucje ook al lange tijd omdat ik op mijn Nederlandse Mac OS graag met Engelstalige software werk. Dan sluiten de termen tenminste naadloos aan op tutorials, boeken en forums in het Engels.

Geef een reactie

X