Topmenu

Kaartmodule in Lightroom: gewoon leuk of ook handig?

Lightroom bestaat uit verschillende modules, waaronder de module Kaart. In deze module kun jouw gemaakte foto’s terugzien en plaatsen op een wereldkaart! In dit artikel lees je er meer over.

Klik in Lightroom op “Kaart” rechtsboven om de kaartmodule te open. Deze module werkt met met GoogleMaps, een internetverbinding is dus vereist. Bij het openen zie je waarschijnlijk eerst de kaart van de hele wereld. Door te scrollen kun je in- en uitzoomen, of je gebruikt hiervoor de plus en min knop onderin beeld.

Lightroom Kaartmodule: Wereldkaart

Je hebt de keuze uit verschillende kaartweergave.

  • Wegenkaart: deze kaart geeft je informatie over steden, rivieren, wegen, landgrenzen en meer, met als achtergrond egale kleuren.
  • Satelliet: je ziet hierbij geen informatie over de locatie, maar enkel de satellietbeelden.
  • Hybride: deze kaartweergave is een combinatie tussen de wegenkaart en satelliet. Op de achtergrond zie je de satellietbeelden, aangevuld met de locatiegegevens.
 • Terrein: deze kaartweergave lijkt op de wegenkaart, maar hierbij worden verschillende hoogtes aangegeven
 • Licht/Donker: dit is hetzelfde als de wegenkaart, maar nu in andere lichtere/donkere tinten
Lightroom Kaartmodule: Als oranje pijltjes geven aan dat hier foto's zijn gemaakt. Weergave is hybride.

Hybride

Hoe werkt de kaartmodule in Lightroom?

Wanneer je een foto hebt gemaakt waarbij de GPS-coördinaten zijn opgeslagen, dan zal deze automatisch op de kaart verschijnen als een oranje pijltje met daarin een aantal. Lightroom bundelt hierbij foto’s van (ongeveer) dezelfde plek. Zoom je meer in op een bepaalde plek, dan kan het aantal pijltjes vermenigvuldigen, waarbij deze op specifiekere plaatsen komen te staan. Klik je op een pijltje, dan wordt deze geel. In de filmstrip worden de betreffende foto’s geselecteerd. Ook verschijnt er een preview van een foto, waarna je door de selectie heen kunt bladeren.

Lightroom Kaart: type kaart is Wegenkaart

Hoe bewaar je GPS-gegevens in een foto?

Om een foto te plaatsen op de wereldkaart wordt gekeken of er GPS-gegevens zijn opgeslagen in de EXIF. Deze locatie kan op 3 manieren toegevoegd worden aan de foto. De eerste methode is automatisch. Steeds meer camera’s hebben een ingebouwd GPS-systeem, welke de locatie automatisch opslaat. Ook bij een iPhone kan dit gebeuren, wanneer locatievoorzieningen aangezet zijn.

Heeft je camera geen ingebouwde GPS, dan zijn er ook accessoires voor. Zelf heb ik gewerkt met een Nikon GP-1 die werkt op  mijn D700. Ik kocht deze voor mijn reis naar New York. Het apparaatje plaats je op het flitsschoentje van de camera en je doet de gegevensoverdracht via een speciale kabel. Na het aanzetten van de camera zoekt het apparaatje een signaal en geeft met een groen lampje aan wanneer deze de locatie kent. Foto’s die dan gemaakt worden krijgen dan de coördinaten mee. (Let op: het kan zijn dat door het gebruik van GPS de batterij sneller leeg is!)

Het kan natuurlijk zijn dat jouw camera geen ondersteuning hiervoor heeft. Dan zijn er ook verschillende andere accessoires (of apps) die de GPS-locatie heel precies opslaan per zoveel seconden. Wanneer de klok van het GPS-apparaat exact gelijk loopt met de interne klok van je camera, dan kun je later softwarematig deze locatiegegevens aan de specifieke foto’s op dat moment koppelen. Ook kun je een zogenaamde “tracklog” importeren in Lightroom.

Geen foto’s op de kaart?

Zie je geen foto’s op de wereldkaart? Controleer dan of je geen filter met bijvoorbeeld vlaggetjes in Lightroom aan hebt staan. Op de kaart worden namelijk enkel de foto’s getoond die ook in de filmstrip zichtbaar zijn. Heb jij een filter van foto’s met vlag aanstaan, dan zal hij ook enkel die foto’s op de kaart laten zien. Boven bij de kaart heb je ook een keuze mogelijkheid om te filteren; kies voor alle foto’s, alle foto’s die getagd zijn of juist alle foto’s zonder GPS-locatie. Wanneer er geen filter aanstaat en je ziet nog steeds geen pijltjes op de kaart, dan zijn er blijkbaar geen foto’s die voorzien zijn van locatiegegevens.

Foto’s handmatig aan de kaart toevoegen

Uiteraard is het ook mogelijk om handmatig foto’s op de kaart te plaatsen. Je selecteert hiervoor de foto’s in de filmstrip, en sleept deze simpelweg naar de gewenste locatie.

Omgekeerde geocoding

Wanneer je de kaartmodule gebruikt, kan het zijn dat Lightroom vraagt of hij de optie “Omgekeerde geocoding van GPS-coördinaten inschakelen” mag toepassen. Wanneer je deze optie inschakelt controleert Lightroom zelf op basis van de coördinaten in welke land en welke provincie de foto’s gemaakt zijn. Deze informatie slaat hij dan ook op in de EXIF gegevens. Afhankelijk van de locatie krijg je soms zelfs de straatnaam te zien. Ook de hoogte van de locatie slaat Lightroom op. Handig en leuk om aan de hand van de foto’s te kunnen zien hoeveel meter je in hoogte bent gestegen bij bijvoorbeeld een bergwandeling!

Kaartmodule: Leuk of handig?

Het zien van de foto’s op een kaart vind ik vooral leuk. Toen ik in Jordanië een tocht door de woestijn maakte, inclusief overnachting in de middle of nowhere, was het gaaf om achteraf te kunnen zien waar ik precies was geweest. En bij Petra, de woestijnstad die te bereiken is via een kloof van 2 kilometer lang, lieten de foto’s ook heel mooi zien hoe ik heb gelopen.

Heb je veel foto’s met een GPS-locatie en staan deze foto’s in dezelfde catalogus, dan krijg je uiterlijk een goed gevulde wereldkaart. Je hoeft alleen zelf niet de vlaggetjes te prikken, dat doet Lightroom dus automatisch voor je.

Maar is het ook écht handig? Ik kan nog maar weinig praktische toepassingen verzinnen waarbij de kaartmodule van waarde is. Het is natuurlijk leuk voor de vakantiefoto’s, maar meestal staan deze al in dezelfde map waardoor het terugvinden van foto’s meestal zo is gebeurd.

Ben je studiofotograaf, dan zou je op deze wijze wel snel alle foto’s die gemaakt zijn in jouw studio kunnen selecteren. Als locatiefotograaf kun je achteraf een mooie plek weer terugvinden, om daar eventueel later naar toe te gaan. Maar ik betwijfel hoe vaak dit echt gebruikt wordt.

Heb jij een handige toepassing van de kaartmodule? Deel hem dan gerust in de reacties!

P.s. Ik heb ooit iemand bij een Lightroom workshop gehad die bij het zien van de Kaartmodule in het menu bovenin zei: “He, kun je ook Kaartjes maken met Lightroom”. Ik moest er een klein beetje om lachen, maar heel gek is de gedachte natuurlijk niet. Als je meer wilt weten over het maken van kaartjes, lees dan tip 10 van “Wat je kunt leren van ansichtkaarten”, waarin ik je vertel hoe je kaartjes in Lightroom kunt maken.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

,

6 reacties op Kaartmodule in Lightroom: gewoon leuk of ook handig?

 1. Fons 13 januari 2019 at 10:46 #

  Beste Laura, is Lightroom het enige programma op de markt dat een kaartmodule heeft? De vroegere Picasa had dit ook maar helaas, nu niet meer beschikbaar na de overname door Doogle.

 2. Ruud 29 december 2017 at 17:39 #

  Hoi Laura.

  zeer interessant artikel. ik vind het leuk om te weten waar ik de foto’s heb gemaakt om dat later terug te kunnen vinden. Ik gebruikte eerder ook een accessoire op mijn camera maar dat gaat snel kapot m.n. de aansluiting hiervan. Ik ben daarom op zoek naar een geotagger op mijn telefoon en vroeg mij af of jij daar ervaring mee hebt. Vooralsnog probeer ik de foto’s via Lightroom en de Kaartmodule te geotaggen. Helaas sluit Lightroom telkens automatisch af als ik in-/uitzoom of foto’s plaats dus dat schiet niet op. Heb jij enig idee waar dit aanligt

 3. Sander 5 oktober 2015 at 23:59 #

  Ik geotag een hoop foto’s, zodat ik weet waar de beste locaties zijn en er ook weer makkelijk kan terugkeren. Zo ben ik op vakantie er ook wel eens achter gekomen dat mijn beste foto’s over meerdere dagen ongemerkt op ‘slechts’ 2 hectare natuurgebied waren gemaakt. Maar ik fotografeer ook in de natuur en meld waarnemingen van dieren/insecten op waarneming.nl. De onderzoekers die gebruik maken van de verzamelde gegevens van waarneming.nl gebruiken de GPS data voor hun onderzoek (o.a. naar de verspreiding van diersoorten).

 4. Tessa Schreuder 16 augustus 2014 at 12:50 #

  Voor mij is het handig, ik werk op verschillende plekken door het land heen. Nu heb ik inzicht in welke periode ik waar het meeste fotografeer (combi van plaats en maand). Door dit inzichtelijk te hebben kan ik mijn verblijf plaats aanpassen aan het werk en spaar ik de klant reiskosten.

 5. Willem Steen 16 augustus 2014 at 10:18 #

  Hi Laura,
  bedankt voor je artikel over LR kaartmodule!
  Ik fotografeer treinen, en dan is het handig om de GPS aan te zetten, via een app op de iPhone, zodat je later altijd kan terugzien waar deze foto is gemaakt, en via Flickr zie je ook de locatie, maar dus ook waar een ander de foto heeft gemaakt.
  Dat laatste is handig als je zelf naar dat fotostandpunt wil om daar te gaan kijken.
  Dus handig voor jezelf maar ook voor een ander!
  Bedankt voor je artikel.

  Wilem

 6. Sabine Metz 16 augustus 2014 at 06:55 #

  Ik heb eens gezien dat iemand zoiets gebruikte voor locatie scouting voor een shoot. Zo kon hij precies terugvinden waar hij die mooie plekjes gevonden had, en een route uitstippelen voor de shoot!

Geef een reactie

X