Een foto met het onderwerp scherp en de achtergrond wazig zorgt ervoor dat de aandacht van de kijker goed naar het onderwerp wordt getrokken. Maar hoe maak je een foto met een wazige achtergrond? Daarover leer je meer in dit artikel!

Wat is scherptediepte?

Bij een foto waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond wazig spreek je over een foto met weinig scherptediepte.

Scherptediepte is de diepte in de foto die scherp is. Of beter gezegd;” een gebied met een bepaalde diepte dat op de foto scherp wordt weergegeven”. Scherptediepte kun je ook tegenkomen als DOF;  “Depth of Field”

Landschapsfoto’s hebben vaak veel scherptediepte; van voor tot achter wordt alles scherp afgebeeld. In een foto met weinig scherptediepte is het gebied van scherpte klein. Dit zijn dus de foto’s met een wazige achtergrond en/ of foto’s waarbij slechts één punt scherp is. Het onderwerp waarop gefocust is, is scherp, maar objecten daarvoor of daarachter zijn niet scherp.

Een portretfoto heeft vaak weinig scherptediepte; de persoon is scherp, maar de achtergrond van de foto is wazig. Weinig scherptediepte zie je ook vaak terug bij andere typen foto’s, zoals macrofoto’s.

Een foto waarin je veel scherpte ziet, heeft dus veel scherptediepte.
Een foto waarin je beperkte scherpte ziet, heeft dus weinig scherptediepte en vaak een wazige achtergrond.

Waarom een wazige achtergrond in de foto?

Wanneer je naar een foto kijkt, zullen je ogen als eerste naar de scherpe delen van de foto gaan. Of je nu wilt of niet, het gebeurt automatisch.

Door te spelen met scherptediepte (en dan vooral weinig scherptediepte) kan je de kijker van de foto naar bepaalde delen van de foto leiden die jij als fotograaf belangrijk vindt.

85mm f/4 - Je ogen gaan automatisch naar de scherpe delen in de foto, in dit geval de badeend. Door de wazige achtergrond maak je dus duidelijk wat het onderwerp in de foto is.

85mm f/4 – Je ogen gaan automatisch naar de scherpe delen in de foto, in dit geval de badeend. Door de wazige achtergrond maak je dus duidelijk wat het onderwerp in de foto is.

Als de achtergrond scherp is en het onderwerp onscherp, dan maakt dit de foto onrustig om naar te kijken. Je aandacht gaat naar de achtergrond, maar tegelijkertijd snap je dat dit niet het onderwerp is van de foto. 

Als de achtergrond scherp is en het onderwerp onscherp, dan maakt dit de foto onrustig om naar te kijken. Je aandacht gaat naar de achtergrond, maar tegelijkertijd snap je dat dit niet het onderwerp is van de foto.

Hoe maak je een foto met een wazige achtergrond?

Hoeveel scherptediepte in de foto komt dat bepaal jij als fotograaf. Eén van de factoren die de scherptediepte beïnvloedt, is het diafragma.

Hoe groter het diafragma, hoe minder scherptediepte in de foto. Als ezelsbruggetje kun je hierbij gebruiken: “Hoe lager (het diafragma getal), hoe vager (de achtergrond).” Een objectief met een groot diafragma, zoals bijvoorbeeld een 50mm 1.8 objectief, helpt hier natuurlijk bij.

85mm f/16 - Het diafragma is één van de factoren die de scherptediepte bepaalt

85mm f/16 – Het diafragma is één van de factoren die de scherptediepte bepaalt

85mm f/8 - Hoe lager het getal van het diafragma, hoe kleiner de scherptediepte wordt.

85mm f/8 – Hoe lager het getal van het diafragma, hoe kleiner de scherptediepte wordt.

85mm f/2 - Bij weinig scherptediepte krijg je een wazige achtergrond in de foto (en ook een wazige voorgrond trouwens)

85mm f/2 – Bij weinig scherptediepte krijg je een wazige achtergrond in de foto (en ook een wazige voorgrond trouwens)

Vergelijk de wazigheid van de achtergrond maar eens:

85mm f/2 - Bij weinig scherptediepte krijg je een wazige achtergrond in de foto (en ook een wazige voorgrond trouwens)85mm f/16 - Het diafragma is één van de factoren die de scherptediepte bepaalt

Waar de scherptediepte in de foto komt, bepaal je met het scherpstelpunt. Bij weinig scherptediepte is het dus belangrijk om de scherpstelpunten van je camera goed te gebruiken, vooral bij portretfotografie

Een foto met wazige achtergrond krijg je daarbij sneller wanneer er veel afstand zit tussen het onderwerp en de achtergrond. Hoe groter deze afstand is, hoe waziger deze wordt.

85mm f/8 Doordat de achtergrond (de geverfde planken) dicht in de buurt van het scherptedieptegbied zit, wordt de achtergrond redelijk scherp weergegeven.

85mm f/8 Doordat de achtergrond (de geverfde planken) dicht in de buurt van het scherptedieptegbied zit, wordt de achtergrond redelijk scherp weergegeven.

De afstand tussen de badeend en de achtergrond is nu groter gemaakt. Met dezelfde instellingen wordt de achtergrond waziger, omdat de achtergrond verder van het scherptedieptegebied ligt.

De afstand tussen de badeend en de achtergrond is nu groter gemaakt. Met dezelfde instellingen wordt de achtergrond waziger, omdat de achtergrond verder van het scherptedieptegebied ligt.

Bij een portretfoto of kinderfotografie laat je daarom de persoon of het kind niet helemaal tegen de achtergrond aan zitten, maar liever een paar passen ervoor. Bij het fotograferen van bloemen kun je de bloemen beter vanaf ‘bloemhoogte’ perspectief fotograferen in plaats van recht van boven.

Diafragma niet de enige factor voor de scherptediepte

Vaak wordt gedacht dat het diafragma de enige factor is die de scherptediepte beïnvloedt, maar dat is niet zo! Er zijn nog twee belangrijke factoren die bepalen of je een foto met wazige achtergrond maakt.

Nieuwsgierig welke twee factoren dat zijn? Je leest het in het gratis te ontvangen eBook “Alles over Scherptediepte” met meer dan 50 pagina’s.

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 27 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.