Topmenu

Het verhaal achter de foto: Merel en het rupsje

Dit is Merel! En Merel heeft een rupsje op haar neus. In dit artikel schrijf ik hoe ik de deze foto – een van mijn persoonlijke favorieten – spontaan tot stand kwam.

Merel en het rupsje

Merel en het rupsje

Merel is het meest vrolijke, spontane en gezellige meisje van 9 jaar dat ik ken. Ze staat maar al te graag en met veel plezier voor de camera en daarom was zij ook regelmatig als modelletje aanwezig tijdens de workshop kinderfotografie.

Ook deze foto maakte ik tijdens één van de workshops. Het was een zonnige dag en we stonden onder een boom in de schaduw. Een van de cursisten vroeg of Merel naast de boomstam wilde staan voor een foto, toen Merel daarop een heel klein rupsje zag. “Kijk eens, een rupsje” en ze legt het rupsje op haar hand.

Spontane moment vastleggen

Met het rupsje in haar hand, kreeg ik gelijk het idee voor deze foto. “Merel, durf je het rupsje ook op je neus te leggen”. Ja hoor, roept Merel vrolijk en het rupsje lag al op haar neus.

Ik ben gek op dit soort spontane, niet geplande momenten! Juist het inspelen op deze nieuwe situatie vind ik een van de leuke dingen aan kinderfotografie. Maar met deze spontane momenten is het ook belangrijk dat je goed je camera beheerst zodat je snel de juiste instellingen kunt kiezen en weet welke effecten die instellingen geven. Ik maakte slechts 6 foto’s en toen was het rupsje namelijk van haar neus gevallen. Maar dat was niet erg, want die topfoto, die had ik wel te pakken!

De camera-instellingen

Toen Merel het rupsje op haar neus had, wist ik direct dat ik in de foto heel duidelijk de aandacht ook op het rupsje wilde leggen. Om dit voor elkaar te krijgen besloot ik voor een zo’n klein mogelijke scherptediepte te gaan. De foto maakte  ik met een Nikon D700 en de Nikkor 24-70mm 2.8. Ik fotografeerde op diafragmavoorkeuzestand en stelde diafragma f/2.8 in, maar zoomde ik ook in naar 70mm. De brandpuntsafstand is namelijk ook een hele belangrijke factor die invloed heeft op de scherptediepte. Wil je weten hoe dat zit? Je leest erover in het eBook ‘Alles over scherptediepte’.

Door de kleine scherptediepte (van in dit geval slechts enkele millimeters!) wordt de aandacht van de kijker al gelijk meer naar het rupsje getrokken. Dit werd benadrukt doordat ik Merel ook vroeg om naar het rupsje te kijken. Dat haar ogen hierbij meer gesloten zijn, maakte het plaatje helemaal af. Had Merel namelijk in de camera gekeken, dan hadden deze (ondanks de onscherpte) waarschijnlijk toch nog veel aandacht van het rupsje weggetrokken. In Lightroom is de foto tenslotte een klein beetje gecropped en is er enkel contrast aan toegevoegd met een klein beetje levendigheid/vibrance.

Dus: Spontane momenten zijn in mijn ogen vaak het mooist om vast te leggen. Ga hier ook in mee! Door een goede beheersing van de techniek vergroot je de kans om er ook een echte topfoto van te maken.

Alles leren over de camera-instellingen en leren hoe je deze snel toepast in een situatie als deze? Volg dan de online cursus “Nooit Meer Op De Automatische Stand Fotograferen”

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

2 reacties op Het verhaal achter de foto: Merel en het rupsje

 1. Judith 11 maart 2013 at 20:54 #

  Hallo laura,

  Ik móet je even wat vragen, hoe krijg je toch die fijne belichting over je foto’s. Zo’n lichte zomergloed en de huiden van vooral kinderen zo mooi licht terwijl er nog wel contrast in de foto zit. Vertel mij alsjeblieft het geheim!

 2. mieke 7 maart 2012 at 11:39 #

  Fijn die lessen over fotografie.
  Het leest gemakkelijk en ik steek er veel van op.
  Bedankt.
  Mieke.

Geef een reactie

X