Topmenu

Foto’s bewerken op je iPad of smartphone met Lightroom mobile

Gaaf nieuws over Lightroom: vanaf nu kun je waar je ook bent foto’s selecteren en foto’s bewerken met Lightroom mobile!

De geruchten gingen al langer rond, maar eindelijk is nu (april 2014) de Lightroom mobile App voor de iPad er dan. Hiermee kun je de foto’s uit de filmstrip van je iPad bewerken, én je kunt ermee aan de slag met RAW en JPEG foto’s die op je computer staan. (Toevoeging januari 2015: inmiddels is Lightroom mobile ook beschikbaar voor iPhones én Android toestellen)

Met Lightroom mobile heb je dus de mogelijkheid om op locatie te werken aan je foto’s, en ben je daarvoor niet meer afhankelijk van een (grote) laptop of desktop. Je kunt nu dus ook onderweg in de trein aan de slag, of gewoon thuis op de bank natuurlijk.

Expand your workflow: ga overal aan de slag met Lightroom Mobile

Wat heb je nodig voor het bewerken van foto’s op je iPad?

Lightroom mobile is op dit moment alleen nog beschikbaar op de iPad, maar zal volgens Adobe ook binnenkort beschikbaar zijn voor iPhones en ik gok later ook voor Androidtoestellen.
Op het moment van introductie in april 2014 was Lightroom mobile alleen beschikbaar voor de iPad, maar is inmiddels ook te gebruiken op je iPhone en voor Android toestellen. De app kun je gratis downloaden in de Appstore onder de naam ‘Adobe Lightroom’, maar het is belangrijk om te weten dat je alleen met Lightroom mobile kunt werken als je een Creative Cloud abonnement van Adobe hebt.

Creative Cloud is in 2013 geïntroduceerd. Met Creative Cloud ‘huur’ je als het ware een licentie om één of meerdere programma’s van Adobe te kunnen gebruiken. Moest je voorheen de licentie van Photoshop voor een hoog bedrag los kopen (‘in een doosje’), nu kan dit dus ook in een abonnementsvorm.

Photoshop en Lightroom zijn hiermee goed betaalbaar geworden; voor nog geen 12,50 euro per maand werk je altijd met de nieuwste versies van deze twee programma’s. Dit goedkope abonnement wordt het ‘Adobe Fotografie Programma‘ genoemd en is dus speciaal gericht op fotografen. Er zijn ook duurdere abonnementsvormen, waarbij je bijvoorbeeld ook InDesign en Illustrator kunt gebruiken, maar voor het merendeel van de (hobby)fotografen zal dit niet van meerwaarde zijn.

Login met je Creative Cloud Adobe ID

Hoe werkt Lightroom mobile?

Om met Lightroom mobile te werken, moet je Lightroom 5 minstens updaten naar versie 5.4 (Ga naar Help > Controleren op updates als je geen automatisch bericht hierover krijgt) en heb je dus een Creative Cloud abonnement nodig. Hiermee log je in op de Lightroom op je computer, en met hetzelfde account bij Lightroom Mobile. Dit zorgt er voor dat de twee met elkaar kunnen communiceren en je kunt aangeven welke foto’s je wilt synchroniseren tussen beiden. Lightroom CC is de versie na Lightroom 5 met het creative cloud abonnement, Lightroom mobile zit niet in Lightroom 6.

RAW of JPG bestanden die op je computer staan zijn via een speciale verzameling dan ook zichtbaar op de iPad. Er wordt hierbij als het ware een verkleinde RAW naar de iPad gestuurd om op te werken, hierdoor raakt je iPad niet direct vol qua opslagruimte. Foto’s die op je iPad staan, kun je daarbij natuurlijk rechtstreeks vanuit je filmstrip importeren. Deze zijn daarna dus ook zichtbaar in Lightroom op de computer.

Synchroniseer collecties om de foto's in Lightroom Mobile te zettenDe foto's zijn gesynchroiseerd met Lightroom mobile

 

Foto’s selecteren en foto’s bewerken met de Lightroom mobile App. Wat kun je precies doen?

In Lightroom mobile zitten veel mogelijkheden uit de Bibliotheek en de Ontwikkelmodule zoals in Lightroom 5. Zo kun je foto’s selecteren met vlaggetjes, of foto’s een zwarte vlag geven om ze (later) te verwijderen en zie je een aantal belangrijke EXIF gegevens.

Vlaggetjes geven in Lightroom mobileEXIF gegevens terugzien in Lightroom mobile

Ook kun je belichting, contrast en witbalans aanpassen, foto’s croppen, de horizon rechtzetten en bijvoorbeeld de verzadiging en levendigheid van de foto veranderen. Toch heeft Lightroom mobile nog lang niet alle fotobewerkingsfuncties van de desktopversie. Zo ontbreken bijvoorbeeld nog het toepassen van lenscorrecties of een gradueel filter.

Witbalans aanpassen in Lightroom mobile

Foto's croppen en horizon rechtzettenStandaard zitten er in de Ontwikkelmodule een aantal presets in Lightroom mobile, maar deze zijn door Adobe zelf gemaakt. Helaas is het (nog?) niet mogelijk om zelf presets te maken, of de presets van je desktop Lightroom te synchroniseren met Lightroom mobile.

lightroom-mobile-6

Daarnaast geeft Lightroom Mobile je de optie om bewerkte foto’s rechtstreeks te delen op de bekende social netwerk sites.

Wat kan er (nog) niet met Lightroom mobile?

Hoewel Lightroom mobile nieuwe mogelijkheden geeft voor het werken op locatie, zijn er tegelijkertijd nog een hoop beperkingen. Niet alleen omdat niet alle functies van Lightroom beschikbaar zijn en je de foto’s bewerkt op een niet gekalibreerd scherm, maar ook doordat de foto’s altijd eerst via een computer geïmporteerd moeten worden in een catalogus en daarna gesynchroniseerd moeten worden.

Hierdoor is het niet mogelijk om foto’s ‘on the job’ op de iPad te zetten, te bewerken en te versturen. Voor bijvoorbeeld een persfotograaf zou het fantastisch zijn als de gemaakte foto rechtstreeks via de camera naar de iPad overgezet zou kunnen worden. Dan zou hij deze direct kunnen bewerken en niet lang daarna versturen naar de beeldredactie. Hetzelfde geldt voor fotografen op reis: er is nog steeds een laptop nodig om de RAW foto’s te editen, en dat is jammer. Ik hoop natuurlijk van harte dat hierin extra mogelijkheden komen.

Wanneer Lightroom mobile aanslaat bij de gebruikers, dan verwacht ik dat Adobe deze app zal doorontwikkelen en dat er in de toekomst nieuwe functies zullen worden toegevoegd.

Hi, ik ben Laura Vink

Een enthousiaste fotograaf en ondernemende duizendpoot. Mijn visie is kort maar krachtig: iedereen kan mooiere foto’s leren maken, met wat voor camera je ook fotografeert. Het is mijn missie om jou te helpen om de fotograaf in jezelf te ontwikkelen.

Ik ben Laura Vink

Bewaar dit artikel op Pinterest:


 

 

eBook: Alles over Scherptediepte

Gratis eBook: Alles over Scherptediepte

Meld je net als 34 duizend anderen aan voor de nieuwsbrief van Vink Academy en krijg het eBook (62 pagina’s) helemaal gratis.

  

 

, ,

20 reacties op Foto’s bewerken op je iPad of smartphone met Lightroom mobile

 1. Tineke 23 april 2018 at 14:11 #

  Hi Laura, vraag kan ik ook een watermerk aangeven in lightroom mibiele app?

 2. Henk 4 mei 2017 at 22:18 #

  Heb ik voor een 2 in 1 laptop met Windows 10 Lightroom mobile nodig of kan ik daar met de koop versie op werken?

  • Laura 4 mei 2017 at 23:09 #

   Lightroom mobile werkt op OSX van Apple en Android, zoals hier staat aangegeven. Als jouw 2-in-1 laptop het besturingssysteem Windows heeft, dan is Lightroom mobile daarop dus niet mogelijk en heb je de koopversie nodig.

 3. Willem 6 juli 2016 at 13:44 #

  Leuk artikel ben alleen benieuwd of foto’s die ik van mijn telefoon upload ook werkelijk op mijn pc komen in volledig formaat zodat ik mijn telefoon leeg kan halen. Zou naast fotobewerking interessant tooltje zijn om je foto’s van je telefoon te synchroniseren. Niet alles gaat namelijk via mijn dslr;-

 4. Jeanette 10 juni 2016 at 16:43 #

  Ideale app. Ik heb deze naast Photoshop ook op mijn iPad. Ik merk wel dat de bestandsgrootte flink naar beneden gaat na bewerking, van 11.5 mb naar soms 1,9 mb en dan niet eens uitgesneden. Kan de grootte behouden blijven in deze app?

  • Laura 15 juni 2016 at 17:35 #

   Probeer het exporteren eens op de computer, dan werkt het denk ik beter. Je werkt op de iPad namelijk niet met het volledige RAW/JPG bestand.

 5. Annemiek 1 januari 2016 at 19:23 #

  Sinds kort heb ik mijn oude hobby weer opgepakt en ik ben nog op zoek naar bewerkingssoftware. Dank voor deze duidelijke uitleg: ik twijfel nu nog even tussen huren en kopen.

  • Laura 1 januari 2016 at 21:26 #

   Gelukkig heb ik ook een artikel geschreven over het dilemma huren of kopen van Lightroom! Als je Lightroom mobile wilt gebruiken is de keuze wel simpel; dat kan alleen als je de abonnementsversie kiest.

 6. Edward 26 mei 2014 at 13:10 #

  Ben begonnen met de mobile versie. Werkte vroeger met stach om op ipad mijn fotos te bekijken, of te tonen, maar sinds crash ipad had ik er genoeg van, alle fotos en albums weg. Geen zin om opnieuw te beginnen.
  Zo vraagje over mobile: heb indruk dat als ik mijn eerste verzameling bekijk dat het ding steeds opnieuw last heeft van synchronisatie. Draaiend cirkeltje en nogal lastig als je geen internetof traag internet in de buurt hebt. Vooral dat beelden er dan nog vaag zijn. Heb de indruk dat het steeds met andere fotos is en dus ook met fotos die ik reeds in volle resolutie te zien kreeg.
  Kan je die synchronisatie forceren, of is het een probleem met het aantal beelden ( tot nu een 200 beelden).
  En dit nog: Is het aantal folders onbeperkt en kan je ook subfolders gebruiken ?

  Alvast toffe en leerrijke website, bedankt voor enig antwoord

 7. Pieter van Dieren 23 april 2014 at 20:58 #

  Goede review.
  Toch blijft het werken op de iPad op deze manier beperkt. Ik geef er zelf dan ook de voorkeur aan om, als ik onderweg ben, mijn Surface Pro 2 mee te nemen: Is bijna net zo compact, maar geeft je wel de mogelijkheid om gewoon de volledige versie van Lightroom te draaien! :-)

 8. Koen 9 april 2014 at 09:57 #

  Leuke en uitvoerige review!
  Kleine toevoeging: Lightroom Mobile werkt alleen met iOS 7. Staat op je iPad een ouder iOS dan moet je deze eerst updaten. Als je nog met een eerste generatie iPad werkt, dan zal de app niet werken omdat deze alleen met iOS 5 werkt.

 9. Maggeltje Lindeboom 9 april 2014 at 06:58 #

  Hallo Laura. Beginnend fotografe. Op mijn PC heb ik Lightroom en dit vind ik geweldig. Nu ook op iPad. Wat een geweldige tip. Ben er blij mee. Met de Powershot in JPG schieten, dan is er niet zoveel te bewerken en dan op het net. Lekker makkelijk. Voor RAW blijf ik gewoon lekker achter de PC. Doe ik ook graag.

 10. Bart van de Weijer 8 april 2014 at 11:52 #

  Tipje: Voor medewerkers en studenten van Hogescholen/Universiteiten is een abonnement Creative Cloud heel goedkoop via http://www.surfspot.nl af te sluiten.

  • Kees 8 september 2015 at 15:41 #

   Klopt. Maar helaas werkt Lightroom mobile niet met dit abonnement. Daarvoor ben je aangewezen op een duurder ‘standaard’ CC abonnement :(

 11. Irene 8 april 2014 at 09:44 #

  Interessant artikel!
  Ik ben net klaar met een vervolgcursus en ben benieuwd naar Photoshop en Lightroom. Omdat ik vooral met een iPad werk is deze ontwikkeling erg fijn.
  Maar als hobbyfotograaf ga ik (nog) geen Adobe abo afsluiten.
  Ik ben benieuwd of er ook een Lightroom light app komt waarmee ik de basisbewerking van mijn foto’s rechtstreeks vanuit m’n sd kaartje kan doen.. Dat zou voor mij al voldoende zijn.
  Is er tot die tijd een app die aan te raden is? Gratis ofwel betaald?

  • Laura 8 april 2014 at 14:44 #

   Hoi Irene,
   ik denk zelf dat je ook als hobbyfotograaf ontzettend veel baat kunt hebben bij het gebruiken van Lightroom. Er zijn ongetwijfeld verschillende apps in de Appstore te vinden waarbij je een aantal basisbewerkingen kunt doen, maar of deze ook van dezelfde kwaliteit is en met dezelfde mogelijkheden, dat weet ik niet.

 12. Rob Nijmeijer 8 april 2014 at 07:32 #

  Leuk dat we nu op de bank of onderweg foto's kunnen bewerken. Qua calibratie blijft het natuurlijk behelpen. Mooi artikel

  • Laura 8 april 2014 at 08:45 #

   Klopt, je kunt je iPad inderdaad niet kalibreren op kleur. Maar toch denk ik dat een iPad voor veel gebruikers een betere kleurweergave heeft dan hun niet-gekalibreerde beeldscherm waar ze gewoonlijk op werken :)

   • André 12 april 2014 at 21:40 #

    Met de Datacolor Spyder kun je tegenwoordig ook iPad calibereren. Persoonlijk denk ik dat een tablet niet echt geschikt is voor geavanceerde bewerkingen, maar selecties maken en presets toepassen gaat prima. Ben best enthousiast over deze eerste versie van Lightroom Mobile. Ben benieuwd naar de volgende versie.

Geef een reactie

X