Gaaf nieuws over Lightroom: vanaf nu kun je waar je ook bent foto’s selecteren en foto’s bewerken met Lightroom mobile!

De geruchten gingen al langer rond, maar eindelijk is nu (april 2014) de Lightroom mobile App voor de iPad er dan. Hiermee kun je de foto’s uit de filmstrip van je iPad bewerken, én je kunt ermee aan de slag met RAW en JPEG foto’s die op je computer staan. (Toevoeging januari 2015: inmiddels is Lightroom mobile ook beschikbaar voor iPhones én Android toestellen)

Met Lightroom mobile heb je dus de mogelijkheid om op locatie te werken aan je foto’s, en ben je daarvoor niet meer afhankelijk van een (grote) laptop of desktop. Je kunt nu dus ook onderweg in de trein aan de slag, of gewoon thuis op de bank natuurlijk.

Expand your workflow: ga overal aan de slag met Lightroom Mobile

Wat heb je nodig voor het bewerken van foto’s op je iPad?

Lightroom mobile is op dit moment alleen nog beschikbaar op de iPad, maar zal volgens Adobe ook binnenkort beschikbaar zijn voor iPhones en ik gok later ook voor Androidtoestellen.
Op het moment van introductie in april 2014 was Lightroom mobile alleen beschikbaar voor de iPad, maar is inmiddels ook te gebruiken op je iPhone en voor Android toestellen. De app kun je gratis downloaden in de Appstore onder de naam ‘Adobe Lightroom’, maar het is belangrijk om te weten dat je alleen met Lightroom mobile kunt werken als je een Creative Cloud abonnement van Adobe hebt.

Creative Cloud is in 2013 geïntroduceerd. Met Creative Cloud ‘huur’ je als het ware een licentie om één of meerdere programma’s van Adobe te kunnen gebruiken. Moest je voorheen de licentie van Photoshop voor een hoog bedrag los kopen (‘in een doosje’), nu kan dit dus ook in een abonnementsvorm.

Photoshop en Lightroom zijn hiermee goed betaalbaar geworden; voor nog geen 12,50 euro per maand werk je altijd met de nieuwste versies van deze twee programma’s. Dit goedkope abonnement wordt het ‘Adobe Fotografie Programma‘ genoemd en is dus speciaal gericht op fotografen. Er zijn ook duurdere abonnementsvormen, waarbij je bijvoorbeeld ook InDesign en Illustrator kunt gebruiken, maar voor het merendeel van de (hobby)fotografen zal dit niet van meerwaarde zijn.

Login met je Creative Cloud Adobe ID

Hoe werkt Lightroom mobile?

Om met Lightroom mobile te werken, moet je Lightroom 5 minstens updaten naar versie 5.4 (Ga naar Help > Controleren op updates als je geen automatisch bericht hierover krijgt) en heb je dus een Creative Cloud abonnement nodig. Hiermee log je in op de Lightroom op je computer, en met hetzelfde account bij Lightroom Mobile. Dit zorgt er voor dat de twee met elkaar kunnen communiceren en je kunt aangeven welke foto’s je wilt synchroniseren tussen beiden. Lightroom CC is de versie na Lightroom 5 met het creative cloud abonnement, Lightroom mobile zit niet in Lightroom 6.

RAW of JPG bestanden die op je computer staan zijn via een speciale verzameling dan ook zichtbaar op de iPad. Er wordt hierbij als het ware een verkleinde RAW naar de iPad gestuurd om op te werken, hierdoor raakt je iPad niet direct vol qua opslagruimte. Foto’s die op je iPad staan, kun je daarbij natuurlijk rechtstreeks vanuit je filmstrip importeren. Deze zijn daarna dus ook zichtbaar in Lightroom op de computer.

Synchroniseer collecties om de foto's in Lightroom Mobile te zettenDe foto's zijn gesynchroiseerd met Lightroom mobile

 

Foto’s selecteren en foto’s bewerken met de Lightroom mobile App. Wat kun je precies doen?

In Lightroom mobile zitten veel mogelijkheden uit de Bibliotheek en de Ontwikkelmodule zoals in Lightroom 5. Zo kun je foto’s selecteren met vlaggetjes, of foto’s een zwarte vlag geven om ze (later) te verwijderen en zie je een aantal belangrijke EXIF gegevens.

Vlaggetjes geven in Lightroom mobileEXIF gegevens terugzien in Lightroom mobile

Ook kun je belichting, contrast en witbalans aanpassen, foto’s croppen, de horizon rechtzetten en bijvoorbeeld de verzadiging en levendigheid van de foto veranderen. Toch heeft Lightroom mobile nog lang niet alle fotobewerkingsfuncties van de desktopversie. Zo ontbreken bijvoorbeeld nog het toepassen van lenscorrecties of een gradueel filter.

Witbalans aanpassen in Lightroom mobile

Foto's croppen en horizon rechtzettenStandaard zitten er in de Ontwikkelmodule een aantal presets in Lightroom mobile, maar deze zijn door Adobe zelf gemaakt. Helaas is het (nog?) niet mogelijk om zelf presets te maken, of de presets van je desktop Lightroom te synchroniseren met Lightroom mobile.

lightroom-mobile-6

Daarnaast geeft Lightroom Mobile je de optie om bewerkte foto’s rechtstreeks te delen op de bekende social netwerk sites.

Wat kan er (nog) niet met Lightroom mobile?

Hoewel Lightroom mobile nieuwe mogelijkheden geeft voor het werken op locatie, zijn er tegelijkertijd nog een hoop beperkingen. Niet alleen omdat niet alle functies van Lightroom beschikbaar zijn en je de foto’s bewerkt op een niet gekalibreerd scherm, maar ook doordat de foto’s altijd eerst via een computer geïmporteerd moeten worden in een catalogus en daarna gesynchroniseerd moeten worden.

Hierdoor is het niet mogelijk om foto’s ‘on the job’ op de iPad te zetten, te bewerken en te versturen. Voor bijvoorbeeld een persfotograaf zou het fantastisch zijn als de gemaakte foto rechtstreeks via de camera naar de iPad overgezet zou kunnen worden. Dan zou hij deze direct kunnen bewerken en niet lang daarna versturen naar de beeldredactie. Hetzelfde geldt voor fotografen op reis: er is nog steeds een laptop nodig om de RAW foto’s te editen, en dat is jammer. Ik hoop natuurlijk van harte dat hierin extra mogelijkheden komen.

Wanneer Lightroom mobile aanslaat bij de gebruikers, dan verwacht ik dat Adobe deze app zal doorontwikkelen en dat er in de toekomst nieuwe functies zullen worden toegevoegd.