Ga je wel eens met het vliegtuig op vakantie? Dan is er maar één plek waar ik vind dat je moet zitten, en dat is: bij het raam. Met de camera in de aanslag natuurlijk, om onze prachtige wereld onder je vast te kunnen leggen. In dit artikel vind je niet alleen veel foto’s ter inspiratie, maar ook tips voor het fotograferen vanuit het vliegtuig.

Vroeger wilde ik steevast piloot worden. Geen stewardess (niet élk meisje wil stewardess worden). Ik moest er niet aan denken de hele dag in een mantelpakje op hoge hakken te moeten rondhuppelen. Nee, die pilotenpet, die zou me veel beter staan.

Waarom die droom ooit gevlogen is, dat weet ik niet eens meer. Maar vliegen vind ik nog steeds geweldig. Zowel de ervaring van het vliegen zelf, als het adembenemende uitzicht. De wolken, het landschap, water, steden, wegen, noem maar op. Er is zoveel moois te zien vanuit de lucht. Ik zit dus ook altijd bij het raam, vaak met de camera in de aanslag.

Voor jou ben ik daarom in mijn archief gedoken, en heb ik mijn favoriete foto’s vanuit het vliegtuig opgezocht. Sommige foto’s zijn gemaakt met een spiegelreflex camera, sommige met een een compact camera, sommige met een iPhone. Een klein deel van de foto’s maakte ik vanuit een zweefvliegtuig!

Wil je ook graag mooie foto’s maken vanuit het vliegtuig raampje? Hier een aantal tips!

1. Reserveer op tijd je plekje bij het raam

Mooie foto’s maken gaat nou eenmaal lastig als je aan het gangpad zit, dus reserveer op tijd een plekje bij het raam! Bij de meeste vliegtuig maatschappijen mag je bij het online inchecken zelf je stoelnummer kiezen. Houd hierbij ook rekening met mogelijke bezienswaardigheden. Toen ik wist dat ik langs Mount Kilimanjaro (de hoogste berg van Afrika) in Tanzania zou vliegen, ben ik bewust aan de linkerkant van het vliegtuig gaan zitten.

Mount Kilimanjaro boven de wolkenSamos, vlak voor de landingDe wolken hebben een prachtige kleur na zonsopkomstNederlandse velden vanuit de lucht gefotografeerdDe woestijn in AfrikaDe Alpen vanuit de lucht gefotografeerdEen bergtop vanuit de luchtNederland gefotografeerd vanuit de luchtEen groen meer vanuit de lucht gefotografeerd

2. Berg de camera niet op in het bagagevak boven de stoelen

Wanneer je plaatst neemt op je stoel, zorg dan dat je de camera al bij de hand hebt. Stop deze niet in het bagagevak boven je hoofd. Het is heel irritant als de persoon of personen naast je moeten opstaan omdat jij je camera wilt hebben. Als de camera niet in het vakje van de stoel voor je past, leg deze dan onder de stoel voor je, eventueel tussen je voeten.

Zonsondergang of zonsopgangNederland vanuit het vliegtuig gefotografeerdDe weg vormt een gave lijn in de fotoGrieks eiland vanuit de lucht gefotografeerdDe noordzee en het windmolenparcDe wolken geven een gave schaduwDe kust van NederlandGefotografeerd vanuit het zweefvliegtuig in Frankrijk Eiland en wolkenKustNet na zonsopkomstPrachtige kleuren tijdens de zonsondergang

3. Plaats de camera zo dicht mogelijk tegen het glas

Wanneer je het objectief dicht op het raampje zet, dan heb je de minste kans op reflecties in beeld. Let hierbij ook op voor krasjes; zowel in beeld als dat je zelf geen krasje maakt. In de hoeken van het raam krijg je de meeste vervorming, dus probeer zoveel mogelijk in het midden te blijven.

Een polarisatiefilter kun je gebruiken voor het verwijderen van reflecties, maar het is mijn ervaring dat je bij vliegtuigramen van de grote vliegtuigen je polarisatiefilter beter van het objectief kunt halen. Reflecties blijven lastig te voorkomen als de zon recht op het raampje schijnt.

Op grote hoogte kan het zijn dat er ijsvorming op de ramen komt. Door de camera heel dicht op het raampje te zetten, valt dit niet op. Maar je kunt dit natuurlijk ook bewust gebruiken tijdens het fotograferen.

Ijsterren op het vliegtuigraamDe wolken geven coole schaduwen op de zeeZonsondergang vanuit het vliegtuig gefotografeerdOranje en blauw geven mooie contrastenPrachtige wolkenformaties bij Zanzibar

4. Zorg dat de flitser uit staat bij het fotograferen vanuit het vliegtuig

De flitser zal geen enkel effect hebben op het landschap dat je onder je fotografeert (dat zou wat zijn zeg!). Het gebruik van de flitser zal de foto daarom alleen maar minder mooi maken, door de reflecties die dit geeft in het raam.

5. Fotografeer ook tijdens het taxien, de start en landing

Tijdens de start en de landing ben je lager bij de grond. Hierdoor maak je heel andere foto’s dan met een vogelperspectief wanneer je duizenden meters in de lucht bent.

Let op: Het is wel per vliegtuigmaatschappij afhankelijk of dit toegestaan is of niet. Zo staat op de website van KLM:

“Op alle KLM-vluchten mag u gebruikmaken van diverse soorten elektronische apparaten, zoals smartphones, tablets, camera’s, (…). Grotere en zwaardere apparaten (zoals laptops) moeten tijdens het taxiën, opstijgen en landen worden opgeborgen.”

Je mag dus een camera gebruiken zolang het cabinepersoneel dit niet beoordeeld als een ‘groter/zwaarder’ apparaat. Het mag geen obstructie vormen in geval van een mogelijke evacuatie.

Fotografeer je met een telefoon of tablet, dan moet deze uiteraard wel op de vliegtuigstand gezet worden, maar dit is ook het geval als jouw camera een ingebouwde GPS module heeft!

Ook tijdens het taxien kun je mooie foto’s vanuit het vliegtuig maken. Wat dacht je van de druppels op het raam? Of het begin van de landingsbaan tijdens het taxien!

De druppel op het vliegtuig raamHet begin van de landingsbaan met gave remstrepenEen knooppunt van de snelweg ergens in NederlandCoole patronen in de woestijn door afgravingenBijna nacht, de vleugel is een silhouet geworden

6. Hoe lager je bij de grond bent, hoe korter de sluitertijd moet zijn.

Als je niet te hoog in de lucht bent, zoals bij de start- en landing, dan lijkt de grond onder je sneller te bewegen dan wanneer je heel hoog in de lucht bent. Houd hier dan ook rekening mee met het instellen van je sluitertijd.

Gefotografeerd vanuit het zweefvliegtuig in FrankrijkErgens in NederlandDorp in Tanzania

7. Varieer bij het maken van foto’s vanuit het vliegtuig

Varieer tijdens het fotograferen en maak wisselend gebruik van onderdelen van het vliegtuig in de compositie. De ene keer is het heel gaaf als je juist de vliegtuig vleugel betrekt in de foto en de compositie, en de andere keer niet. Wanneer je op voorhand weet dat je de vleugel wel of niet op de foto zet, bepaal je op basis hiervan ook je stoelpositie. Wil je de vleugels wel in beeld, dan ga je het beste net voor of net na het midden zitten. Wil je geen vleugels in beeld, dan zit je het beste voorin.

Detail van het vliegtuigMooie lichtstralen door de wolkenBoven AfrikaBergen in de woestijn van EgypteZonsondergang of zonsopgangOnderweg naar New YorkErgens in Nederland

8. Bewerk de foto’s na

Het beste resultaat krijg je als je de foto’s in de nabewerking nog aanpast in Photoshop of Lightroom. Foto’s zullen vaak een soort ‘waas’ hebben, wat je wegkrijgt door het contrast sterk te verhogen. Of nog beter: gebruik hiervoor de functie Nevel verwijderen (Dehaze). 

Heb je foto’s gemaakt van een grote hoogte? Dan kunnen deze ook nog een blauwe kleurzweem hebben, welke je het beste corrigeert met de witbalans. Wanneer je fotografeert in RAW, dan krijg je hierbij de beste resultaten.

Foto onbewerkt

Foto onbewerkt, de foto heeft een soort ‘waas’

Foto bewerkt; het contrast is verhoogd

Foto bewerkt; het contrast is verhoogd, de foto is nu een stuk natuurlijker

Verwijder de waas in de foto met Lightroom

Met de Dehaze / Nevelverwijder functie in Lightroom CC kun je nu nog beter en gemakkelijker het ‘waasje’ in de foto verwijderen

Boek Reisfotografie - Explore Discover Capture

Reisfotografie – explore discover capture

Het boek Reisfotografie is het dikste Nederlandstalige boek over reisfotografie. 

Meer informatie